Студопедия — Постанови та декрети Кабінету Міністрів України 4 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Постанови та декрети Кабінету Міністрів України 4 страница






РОЯЛТІ1) ліцензійна винагорода в формі періодичних відрахувань від прибутку або суми продажу продукції, виробленої по ліцензії; 2) авторський гонорар; 3) орендна плата за право розробки надр.

САЛЬДО (від італ. заіао — розрахунок) — різниця між грошовими надходженнями і витратами за певний проміжок часу. В бухгалтерському обліку сальдо визначається щомісяця за станом на перше число. Розраховують різницю підсумкових показників по дебіту і кредиту, активу І пасиву. Зміст сальдо залежить від призначення рахунку, наприклад, сальдо рахунку каси — залишок готівки в касі підприємства.

Л. К. Воронова

САМОЗАЙНЯТА ОСОБА — платник податку, який є суб'єктом підприємницької діяльності або здійснює незалежну професійну діяльність та не є найманою особою у межах такої підприємницької діяльності чи незалежної професійної діяльності.

САНКЦІЯ (лат. запсп'оп — непорушна постанова)—1) частина норми права, у якій міститься вказівка на міру відповідальності за порушення диспозиції норми; 2) засіб економічного впливу, що застосовується до підприємств, організацій, які порушують договірну, фінансову, касову, кредитну дисципліну.

СВОП — банківська операція з обміну валют.

СИНЕКУРА (лат. ніпе сига — без турбот) •— переносно — високо оплачувана посада, яка не вимагає значної затрати зусиль для праці.

СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ — послуги, що надаються особам за рахунок ковггів Пенсійного фонду на умовах та в порядку, визначених Законом.

СОЦІАЛЬНЕ СТРАХУВАННЯ — загальнообов'язкове державне соціальне страхування в Україні є системою прав, обов'язків і гарантій, що передбачає надання соціального захисту у вигляді матеріального забезпечення громадян у разі хвороби, повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в Інших випадках, передбачених законом, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати страхових внесків власником або уповноваженим ним органом, громадянами, а також бюджетних та інших джерел, передбачених законом. Залежно від страхового випадку є такі види С.с: пенсійне страхування; страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням; медичне страхування; страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності; страхування на випадок безробіття; інші види страхування, передбачені законом.

СПІВСТРАХУВАННЯ — розміщення одного ризику частками у кількох страховиків, але на кожну страхову суму видається окремий поліс.

СТРАХОВА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ-~ обсяг страхової відповідальності, перелік страхових випадків, передбачених у договорі страхування.

СТРАХОВА ОЦІНКА (вартість) — у майновому страхуванні вартість майна, що визначається для цілей страхування.

Фінансове право України

СТРАХОВА ПРЕМІЯ (страховий внесок, страховий платіж) — ціна страхової послуги або сума, що сплачується страхувальником страховику за зобов'язання відшкодувати збитки. Вона розраховується на підставі страхового тарифу.

СТРАХОВА ШКОДА — вартість повністю знищеного в результаті страхової події майна або знеціненої частини пошкодженого майна.

СТРАХОВЕ ВІДШКОДУВАННЯ (в різних галузях страхування має різні значення). У страхуванні життя — виплата страхувальнику або призначеному правонаступнику обумовленої суми при ■ здійсненні страхової події. При майновому страхуванні й осо-

бистому (крім страхування життя) відшкодування страховика скеровані на те, щоб страхувальник мав той самий матеріальний стан, якщо б страховий випадок не трапився.

СТРАХОВИЙ АКТ — документ, що засвідчує факт І обставини страхового випадку.

СТРАХОВИЙ ВІК — вікові обмеження для укладення договорів страхування людей і тварин.

СТРАХОВИЙ ВИПАДОК — подія (ризик), що описана в договорі, здійснення якої зобов'язує страховика відшкодувати збитки за майновим страхуванням І особистим. Якщо ж це пов'язано зі страхуванням життя — сплатити суму, про яку домовились страховик і страхувальник в договорі.

СТРАХОВИЙ ПОРТФЕЛЬ — сукупність застрахованих ризиків і розмір загальної страхової суми за всіма договорами як у страхової компанії, так і у страхового агента.

СТРАХОВИЙ ПОСЕРЕДНИК (агент, маклер, брокер) — особа, агентство або фірма, що здійснює посередництво між страхувальником І страховиком. Вони мають різний статус. Страховий посередник може бути співробітником страхової компанії. Агент, як правило, є співробітником зовнішньої служби, який пов'язаний із страховиком агентським договором і пропонує послуги цієї компанії. Брокер (маклер) — представник 'страховика (перестраховика), який забезпечує клієнту за оптимальних умов розміщення ризику в страховиків чи пере-страховиків.

СТРАХОВИЙ ПРОДУКТ — запропоновані страховиком клієнтам умови договору (поліса) в комплекті із відповідною ціною страхової послуги, що виражена у формі страхового тарифу.

СТРАХОВИЙ ПУЛ — добровільне об'єднання страховиків для спільного страхування великих і безпечних ризиків.

Л. К. Воронова

СТРАХОВИЙ РИЗИК — багатозначне поняття:

найменування конкретної небезпеки (пожежа, крадіжка); можливість настання страхового випадку; вірогідність здійснення цієї можливості,

СТРАХОВИЙ ТАРИФ (тарифна ставка) — відсоткова ставка від сукупної страхової суми або виражена в коштах платня з одиниці страхової суми.

СТРАХОВИКИ — страхові організації, що мають ліцензію на здійснення страхової діяльності і беруть на себе обов'язок за договором виплатити компенсацію страхувальнику або іншій особі, на користь якої укладено договір, у випадках настання страхового випадку. Вимоги, яким повинні відповідати страховики, встановлюються Законом.

СТРАХУВАЛЬНИКИ — юридичні особи та дієздатні громадяни, які уклали із страховиками договори страхування або є страхувальниками відповідно до законодавства. Вони сплачують страхові внески і одержують право на відшкодування збитків при настанні страхового випадку.

СУБВЕНЦІЯ (лат. зцЬуєпігє — прийти на допомогу) — бюджетна дотація, що має цільовий характер. С. — вид дольової грошової допомоги, яка надається з вищестоящого бюджету нижчестоя-щому чи будь-яким суб'єктам господарювання з чітким визначенням умов витрачання коштів. У разі порушення умов їх використання С. підлягає поверненню до вищестоящого бюджету.

СУБСИДІЯ (лат. зшкісіїит — підтримка) — сума, яка надається з вищестоящого бюджету нижчестоящому для фінансування цільових заходів. С. застосовується як один із методів бюджетного регулювання та має бути використана протягом бюджетного року.

ТЕНДЕР (англ. Іепсіег пропорція, заявка — обслуговувати) — пропозиція про поставку певного товару або виконання певних послуг.

ТОРГИ — метод укладення договорів купівлі-продажу, при якому покупець оголошує конкурс для продавців на товар з наперед визначеними характеристиками. Після порівняння одержаних пропозицій покупець підписує контракт з тим продавцем, який запропонував товар на більш вигідних умовах.

ТРАНСФЕРТ (фр. Ігапзіегі, від лат. Ігалзіего — переношу, переміщую)— ї) переведення іноземної валюти або золота з однієї країни в іншу; 2) передача права володіння Іменними цінними паперами.

ТРАНСФЕРТНІ ПЛАТЕЖІ — передатні платежі, тобто виплати населенню І приватним підприємцям, які проводяться з держав-

Фінансове право України

ного бюджету. Підрозділяються на субсидії підприємцям; сплату процентів за державним боргом; пенсії та допомоги населенню на соціальні потреби.

ФАКТОРИНГ — вид послуг, за якого банк бере на себе посередницькі операції при розрахунках між постачальниками і споживачами в умовах тимчасової відсутності коштів.

ФІНАНСОВА СИСТЕМА — сукупність взаємопов'язаних елементів фінансових відносин (фінансових Інститутів, ланок фінансів), ' за допомогою яких держава формує, розподіляє та використо-

вує грошові кошти. Ф.с. складається з: а) сукупності фінансових Інститутів; б) сукупності державних органів, які здійснюють фінансову діяльність. За допомогою Ф.с. держава здійснює фінансову політику, спрямовану на мобілізацію фінансових ресурсів, їх розподіл та використання з метою забезпечення економічних перетворень у країні.

ФІНАНСОВИЙ НОРМАТИВ БЮДЖЕТНОЇ ЗАБЕЗПЕЧЕНОСТІ

гарантований державою в межах наявних бюджетних ресурсів рівень фінансового забезпечення повноважень Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів місцевого самоврядування, що використовується для визначення обсягу міжбюджетних трансфертів.

ФІНАНСОВА ДИСЦИПЛІНА — сукупність вимог, установлених у законодавчому порядку відносно функціонування фінансового механізму держави, та обов'язків дотримувати їх всіма учасниками фінансових відносин.

ФІНАНСОВЕ ПРАВО — сукупність правових норм, що регулюють суспільні відносини в галузі фінансової діяльності. Ф.п. є самостійною галуззю права, яка характеризується певним предметом і методом. Предмет Ф.п. — відносини, що виникають під час безпосередньої мобілізації, розподілу, перерозподілу й використання централізованих і децентралізованих фінансових ресурсів держави з метою забезпечення виконання нею своїх завдань І функцій. Основним методом фінансово-правового регулювання є метод владних приписів, який притаманний галузям публічного права. Джерелами Ф.п. є правові акти органів законодавчої та виконавчої влади й місцевого самоврядування, у яких містяться норми Ф.п., насамперед Конституція України, акти Верховної Ради та Президента, Кабінету Міністрів України. Окреме місце серед джерел Ф.п. посідають акти (інструкції, листи, методичні вказівки) Національного банку та Міністерства фінансів України. Фінансово-правові норми взаємопов'язані, за своїм змістом поділяються на матеріальні та процесуальні. Вони диференціюються в розділи та Інститути

Л. К. Воронова

Ф.п. залежно від змісту врегульованих ними відносин. Зокрема, Ф.п. регулює відносини в галузі державного бюджету, бюджетних централізованих і позабюджетних фондів, державних доходів та видатків; бюджетного фінансування; страхування, банківського кредитування та розрахунків; грошового обігу; фінансового контролю.

ФІНАНСОВИЙ КОНТРОЛЬ — вид фінансової діяльності органів публічної влади та недержавних організацій, що має на меті забезпечення законності та фінансової дисципліни у процесі мобілізації, розподілу й використання грошових коштів держави. Ф.к. у процесі фінансової діяльності сприяє забезпеченню додержання законності, охороні власності, правильному та ефективному використанню бюджетних коштів І різних фондів, допомагає боротися з порушеннями фінансової дисцип-. ліни. Ф.к. в Україні здійснюється системою спеціальних органів: Рахунковою палатою Верховної Ради України, Міністерством фінансів України, НБУ, Державною податковою адміністрацією України, Державним казначейством України, Державною контрольно-ревізійною службою, аудиторськими фірмами.

ФРАНШИЗА — визначена в договорі страхування частина збитків страхувальника, яка не підлягає відшкодуванню страховиком.

ЧАРТЕР (англ. сЬшІег)—договір між судновласником і фрахтувальником на оренду всього судна або його частини на певний строк.

ЧЕК — грошовий документ установленої форми, що містить письмове розпорядження власника рахунку (чекодавця) установі банку (банку-емітенту), яка веде його рахунок, сплатити чекодер-жателю зазначену суму коштів. Чекодавцем (трасантом) може бути юридична або фізична особа, яка здійснює платіж за допомогою Ч. та підписує його. Чекодержатель—підприємство або особа, що є утримувачем коштів.

ЮРИДИЧНІ ФАКТИ — передбачені законом конкретні обставини, які складають основу для виникнення (зміни, припинення) конкретних правовідносин. Поділяються на події і дії. Події — це юридично значущі явища, що виникають незалежно від волі людей (природна смерть людини, загибель майна внаслідок стихійного лиха та ін.). Дії —це життєві факти, що є результатом свідомої діяльності людей. Вони в свою чергу поділяються на правомірні (відповідають правовим нормам) І неправомірні (суперечать закону, є правопорушеннями). Неправомірні дії поділяються на злочини, адміністративні, дисциплінарні та цивільні правопорушення. Усі види неправомірних дій є під-,„ ставок) для притягнення винних до юридичної відповідальності.

Фінансове право України

ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ І ПОНЯТЬ

Аваль 378 Акредитив 377 Акцепт 378 Акцизна марка 231 Акцизний збір 227 Аудит 100, 103 База оподаткування 219 Безготівкові розрахунки 376 Бюджет 109 Бюджетна система 120 Бюджетна установа 172 Бюджетне право 114 Бюджетний запит 149 Бюджетний період 156 Бюджетний процес 143 Бюджетні повноваження 133 Бюджетні права 133 Бюджетні призначення 177 Валовий доход 235 Валютний курс 382 Валютні операції 386 Валютні правовідносини 381 Вексель 378 Видатки державного бюджету

348 Відомчий фінансовий контроль

101 Відповідальний виконавець 176 Внутрішньогосподарський

контроль 102 Гроші 58

Грошова система 371 Грошовий обіг 371 Депозитні суми 363 Державна грошова лотерея 243 Державний борг 308 Державний кредит 314

Державні доходи 203 Державні запозичення 307, 312 Децентралізовані фонди коштів

14 Джерела фінансового права 48 Добровільне страхування 329 Завдання фінансової діяльності 20 Залік взаємної заборгованості 378 Збори 206, 209 Зведений бюджет 120 Індосамент 378 Інкасо 379

Казначейські зобов'язання 317 Капітальні видатки 162 Касовий розрив 169 Класифікація боргу 146 Класифікація видатків бюджетів

145 Класифікація доходів бюджетів 145 Комунальний податок 275 Кошторис 353 Ліміт касової готівки 373 Лімітна довідка 355 Майнове страхування 328 Матеріальна норма 355 Метод фінансового права 36 Методи мобілізації коштів 18 Методи фінансового контролю 94 Методи фінансової діяльності 17,

19 Мито 282 Місцеві збори 276 Накопичувальний фонд 194 Неподаткові надходження 292 Норма витрат 355 Об'єкт фінансових правовідносин

Л. К. Воронова

Об'єкти податкових

правовідносин 217 Облігація 315 Облікове право 40 Обов'язкове страхування 329 Одиниця обкладання 219 Особисте страхування 328 Особові рахунки 177 Перевірка 94 Перестрахування 330 Підакцизні товари 228 Платіжна вимога-доручення 377 Платіжне доручення 377 Платіжні картки 379 Податки 204, 209 Податкова накладна 224 Податковий агент 228, 249 Податковий вексель 225 Податковий кредит 252 Податкові пільги 219 Податок з реклами 275 Постатейні нормативи 356 Поточні видатки 162 Початковий збір 199 Правосуб'єктність 76 Предмет бюджетного права 113 Предмет фінансового права 33,

Прямі боргові зобов'язання 310 Публічні доходи 202 Публічні фінанси 10 Ревізія 98

Регулярний збір 199 Реєстраційні рахунки 177 Розпорядники коштів 171 Система управління фінансами ЗІ Система фінансового права 44 Соціальне страхування 329 Соціальний захист 358 Спеціальний збір 199 Спеціальні кошти 363

Спеціальні реєстраційні рахунки

177 Ставка акцизного збору 230 Ставка податку 219 Страховики 243 Страхування 325, 332 Страхування відповідальності 328 Страхування економічних ризиків

329 Строк сплати податку 219 Суб'єкт фінансових

правовідносин 72 Суб'єкт фінансового права 75 Суб'єкти податкових

правовідносин 216 Суб'єктивні права 71 Суми за дорученням 363 Торговий патент 270 Узагальнені нормативи 356 Умовні боргові зобов'язання 310 Управління державним боргом

309 Фінанси 13

Фінансова дисципліна 82 Фінансова діяльність 15 Фінансова діяльність держави 21 Фінансова система 22, 23 Фінансова установа 331 Фінансове законодавство 47 Фінансове право 39 Фінансовий контроль 80, 82 Фінансові правовідносини 70 Фінансові правовідносини 75 Фінансово-правові норми 66, 69 Фінансування державних видатків

352 Фонди коштів 11 Формування бюджету 142 Централізовані фінанси 14 Юридичний вчинок 74 Юридичний факт 73

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 340. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия