Студопедия — Тема 5. Конституційно-правовий статус людини і громадянина в Україні
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 5. Конституційно-правовий статус людини і громадянина в Україні






 

1. Поняття конституційно-правового статусу особи та його елементи.

2. Громадянство України як елемент конституційно-правового статусу особи.

3. Конституційно-правовий статус іноземців та осіб без громадянства в Україні.

4. Поняття та класифікація конституційних прав і свобод людини і громадянина.

5. Основні обов`язки людини і громадянина.

6. Захист прав та свобод людини і громадянина.

 

Контрольні питання

 

1. Як формулюється поняття правового статусу особи? Розкрийте його структуру.

2. Які існують принципи конституційно-правового статусу особи? Дайте їх характеристику.

3. Визначте поняття громадянства. Які його основні принципи, закріплені в законодавстві України?

4. Які підстави набуття і припинення громадянства України передбачені Законом України «Про громадянство»?

5. Охарактеризуйте систему конституційних прав і свобод людини і громадянина.

6. Як співвідносяться поняття «права людини» і «права громадянина»?

7. Чи допускається обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина?

8. Як формулюється поняття «механізм реалізації конституційних прав, свобод і обов'язків людини і громадянина»? Назвіть і охарактеризуйте його елементи.

9. Назвіть основні гарантії реалізації прав і свобод людини і громадянина.

10. Назвіть та охарактеризуйте способи захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина.

 

Практичні завдання:

 

1. Іноземний громадянин українського походження, який мешкає у канадській провінції Онтаріо, звернувся з проханням прийняти його до громадянства України.

Який існує порядок вирішення цього питання? Чи має цей громадянин будь-які переваги для отримання громадянства України? Розкрийте значення формули «українське походження».

2. Громадянка України Іванова вийшла заміж за громадянина Білорусі та виїхала на постійне місце проживання до Республіки Білорусь, де народила сина. Через 18 років Іванова разом із сином повернулася до України.

Дайте правову оцінку шляхом відповіді на наступні запитання:

1) Чи є син Іванової відповідно до чинного законодавства громадянином України?

2) Чи зміниться ситуація якщо за законодавством Республіки Білорусь син Іванової по досягненню повноліття автоматично набуває громадянство цієї держави?

3) Назвіть підстави для втрати громадянства України?

3. Гр-ка України Р. розірвала шлюб зі своїм чоловіком, вийшла заміж за іноземного громадянина та вирішила виїхати на його батьківщину у Конго. До заяви про вихід з громадянства України вона додала прохання про вихід з громадянства України її 15-річної доньки.

Складіть мотивоване рішення компетентного органу.

4. Гр-ни УРСР, подружжя К., з 1989 р. по 1994 р. були у закордонному відряджені у Мексиці. У 1993 р. в них народився син. Яким чином буде вирішуватися питання про громадянство їх сина?

У тексті Конституції України знайдіть норми, що містять юридичні засоби захисту прав та свобод людини і громадянина. Назвіть їх та дайте їм стислу характеристику.

5. Місцевий районний суд розглядав цивільну справу за позовом громадянки М. до громадянина В. та виніс рішення 17 липня 2013 р., відмовивши громадянці М. в задоволенні її позовних вимог. Громадянка М. 10 лютого 2014 р. подала індивідуальну заяву до Європейського суду з прав людини. Європейський суд з прав людини визнав заяву неприйнятною.

Назвіть критерії прийнятності індивідуальної заяви до Європейського суду з прав людини.

6. Громадянин Вірменії Асатрян А.А., який проживає в Луганській області останні 4 роки, виявив бажання стати громадянином України. Своє бажання він аргументував тим, що він є власником ресторану в м. Луганськ і вже 3 роки одружений на громадянці України Асатрян Н.П.

Дайте правову оцінку шляхом відповіді на наступні запитання:

1) Назвіть умови прийняття до громадянства України. Які особи не приймаються до громадянства України?

2) Чи може бути Асатрян А.А. прийнятий до громадянства України?

3) Які державні органи беруть участь у вирішенні питань громадянства?

7. Громадянка К. звернулася до омбудсмена із скаргою на дії правоохоронних органів, вказуючи що працівники місць позбавлення волі ганебно поводяться з її сином, постійно ображають та принижують його.

Які способи захисту прав людини передбачені Конституцією України?

Назвіть органи, які здійснюють захист прав людини в Україні.

Чи входить до компетенції Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини вирішення питань, викладених громадянкою К. у скарзі?

8. Президент України як гарант додержання прав і свобод людини і громадянина дав вказівку Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини підготувати доповідь про стан додержання та захисту прав людини в Україні і виступити з ним на розширеному засіданні Кабінету Міністрів України.

Дайте правову оцінку шляхом відповіді на наступні запитання:

1) Чи мав право Президент України давати будь-які вказівки Уповноваженому Верховної Ради з прав людини? Які гарантії діяльності Уповноваженого Верховної Ради з прав людини порушенні у даному випадку?

2) У якій період і кому Уповноважений Верховної Ради з прав людини представляє доповідь про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні?

3) Назвіть повноваження Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 601. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия