Студопедия — Передмова
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Передмова

 

«Проза мені ближча,

бо прозою легше розповісти історію»

С. Пиркало

«Сучасна дитяча проза» — серія книг видавництва Грані-Т, заснована 2006 року. У цій серії пропонується ознайомитися з новою гранню творчості відомих сучасних письменників, які мають стійкий імідж у світі дитячої літератури: Ірен Роздобудько, Олеся Ільченка, Лариси Денисенко, Світлани Поваляєвої, Любка Дереша, а також з новими виданнями визначних дитячих письменниць Лесі Ворониної та Галини Малик. З кожним автором співпрацює окремий художник, який має свій певний художній стиль, завдяки чому, історії мають винятково свої неповторні художні образи. До роботи долучена талановита творча молодь – Юлія Толмачова, Яна Роздобудько, Альона Котова, Олена Шикура і добре відомі художники-ілюстратори Кость Лавро, Катерина Білетіна та Іда Ворс. Світ такий цікавий, дивовижний, щоразу змінюється, оновлюється, наповнюється новим змістом. Так і наше життя перебуває в постійному русі, хочеться зупинитися, замислитися, відпочити наодинці зі своїми думками. Це можна зробити на природі, а можна розрадити себе захоплюючою книжкою. Споконвіків книжка була нашим добрим другом, який завжди підкаже, заспокоїть, навіє приємні спогади, занурить у світ дитинства. Можливо саме через такі приємні спогади і слід звернутися до сучасної дитячої прози? Тож давайте сьогодні довіримося пильному, спостережливому оку художників слова і подивимося на себе очима митців. Адже саме вони виокремлюють те важливе в нашому житті, на що ми у свій час не звертаємо уваги. Тож, вперед у подорож до казкового світу дитинства, де панує добро, любов, злагода, взаєморозуміння.

Мета подорожі: долучитися до шанувальників української дитячої прози. Щоб досягти поставленої мети, треба пройти такі завдання-сходинки: зацікавити присутніх змістом книжок, поділитися враженнями від прочитаного, здивувати героями.

Багато цікавого ви знайдете для себе, перегорнувши сторінки книжки. Довідаєтеся про справжніх майстрів: маленьких, але винахідливих гномів, які за допомогою ножиць, рулонів паперу для витинанок та пляшечок клею можуть наблизити та змінити пори року, розмалювати наше життя, прикрасити світ, запалити на небі зірки.

О.В.Юрченко

Завідуюча районною бібліотекою для дітей

Серія «Сучасна дитяча проза»

Андрусяк, І. Стефа і її Чакалка / І. Андрусяк.- К.: Грані-Т, 2007.- 56 с.

Ким вас лякають батьки, коли ви їх не слухаєтеся чи, скажімо, хочете ще побалуватися – а вже давно час вкладатися в ліжечко? Бабаєм? бабою Ягою? Страшним Дідом? А ось на Слобожанщині такий персонаж – Чакалка! А про це вам із добрим гумором оповів колись дуже серйозний і страшенно дорослий письменник Іван Андрусяк, котрий стверджує, що за час написання цієї повісті й сам геть здитинів..

Бусенко, О. Паперовий янгол / О. Бусенко.- К.: Грані-Т, 2007.- 64 с.- (ф.-5,7,24)

Книжка, яку ви тримаєте в руках, незвичайна. Ім’я її автора заховане всередині, на сторінках казочок.

Вигадала ці історії та створила до них ілюстрації одна людина – дівчинка Яринка. Своїм пензликом вона вимальовує на аркушику дерево, а на самому вершечку – янгола. Паперового янгола. Що це за янгол? Звідки він? Як сюди потрапив? Зринає безліч запитань у Яринки, а разом з ними і нова історійка. А от про що, дізнаєшся згодом.

Волосевич,І. Про хлопчика / І. Волосевич.- К.: Грані-Т, 2008.- 80 с. (ф.- 5)

Ти вже виріс, мій хлопчику? Тобі не терпиться стати зовсім-зовсім дорослим?
Що ж – тоді починай!

Читаючи дебютну книжку молодої, але направду талановитої письменниці Інни Волосевич «Про Хлопчика», ти дорослішатимеш разом із її героєм. Бо дорослішати – це пізнавати життя в найрізноманітніших його проявах.

Як приємних, так і не дуже…

Вороніна, Л. Прибулець з Країни нямликів Нямлик / Л.Вороніна.- К.: 2008.- 136 с. (ф.- 7, 44)

Ви вірите в те, що манна каша може робити дива? Мабуть ні!

А от дівчинка Олянка переконалась у цьому, познайомившись із кумедним чоловічком на ім'я Буцик, який полюбляє Чарівну Страву. Він і його родичі можуть оживляти іграшки, літати, перетворюватися на…

Та Ви самі дізнаєтеся про все це, прочитавши нашу нову книгу.

Вороніна, Л. Нямлик і Балакуча Квіточка / Л.Вороніна.- К.: 2008.- 136 с.

А в цій книжці пригоди тривають. Разом із Олянкою і нямликом Буциком ви:

  • побуваєте на… Святі Великої Ложки;
  • приборкаєте… Привида Здичавілого Сантехніка;
  • пригостите добродійним морозивом… найсправжнісіньких піратів;
  • нагодуєте Гладкого Блукальчика… рюкзаком.

І ні слова про Балакучу Квіточку – ви все про неї дізнаєтеся самі!

Григорук, А. Волелюбний вітер / А. Григорук.- К.: Грані-Т, 2008.- 56 с.- (ф.-24)

Якщо ти полюбляєш подорожувати, то повинен знати, що мандрувати в далекі казкові краї краще з вітром, але не звичайним, а Волелюбним. Адже він літав за море та гори, де зустрічав дивовижних звірів і цікавих людей, бував у будиночку Діда Мороза, подорожував разом із Цвіріньчиком і навіть бачив котів-вегетаріанців, які вирощують на своєму городі овочі.

Вирушай разом із ним у подорож – і ти побачиш все на власні очі.

 

Денисенко, Л. Ліза та Цюпа П / Л. Денисенко.- К.: Грані-Т, 2007.- 112 с.

Навіть якщо ти поки що не маєш друга – вигадай його! Так вчинила дівчинка Ліза: намалювавши чудернацьку істоту, розпочала її пошуки і знайшла... Знайшла не лише вигаданого друга, а й справжніх вірних друзів, яких створила сучасна письменниця Лариса Денисенко.

Денисенко, Л. Ліза та Цюпа П. зустрічаються / Л. Денисенко.- К.: Грані-Т, 2008.- 128 с.- (ф.-5)

Нова розповідь від Лариси Денисенко про те, як Цюця П. дивним чином опинилася в квартирі Андрійка Злодійка, і як її знайшли цюцепошуковці за допомогою собак, пташок і навіть Варки-Пліткарки. Справді святкова історія про те, як Ліза та Цюця П. нарешті зустрічаються, а також про нові мрії і подорожі.

Дереш,Л. Дивні дні Гані Грак / Л. Дереш.- К.: Грані-Т, 2007.- 112 с.- (ф.-5,44)

Дивні дні Гані Грак» – книжка-несподіванка для тих, хто звик до класичної дитячої прози. Автор, один з найпопулярніших сучасних українських письменників Любко Дереш, уникає штампів не тільки в літературі для дорослих, а й для школярів. Ось і героїня цього твору Ганна Грак, учениця 4 класу середньої школи опиняється на грані реального та потойбічного. Що ж вона там побачила і які висновки зробила, читайте в цій незвичайній та захопливій оповіді.

 

Ільченко, О. Загадкові світи старої обсерваторії / О. Ільченко. – К.: Грані – Т, 2009.- 96 с.- (ф.- 5)

 

Влад та Оленка знову відправляються у мандри паралельними світами, де на них чекають безліч неймовірних пригод. Як виявляється, жителі інших світів не завжди приязні, а інколи навіть небезпечні! Проте, діти, не без допомоги свого друга – професора Філа, знаходять вихід з найскладніших ситуацій.

Ільченко, О. Таємниця старої обсерваторії / О. Ільченко. – К.: Грані – Т, 2007.- 96 с.- (ф.- 5,24,44)

Не кожного дня можна зустріти просто посеред вулиці Незнайомця з паралельного світу. Саме з цього і почалися пригоди Влада та Оленки, головних героїв цієї книжки.

Виявляється, якщо відгукнутися на прохання іншої людини, по-справжньому захотіти їй допомогти, можна побачити неймовірні дива. Діти зрозуміли, що в будь-якому вимірі треба бути кмітливим, терплячим, а головне – приязним.

 

Жолдак, Б. Капосні капці / Б. Жолдак.- К.: Грані-Т, 2008.- 80 с.- (ф.-5,7)

Іван Франко переповів нам свого часу сповнену дивовижних пригод східну історію про Абу-Касимові капці, котрі завдали чимало клопотів їхньому власникові, аж доки, врешті-решт, звели його в могилу. Утім, по смерті оголосили-таки через це Абу-Касима — такого бідного, що мав лише ті капці — святим...
Гадаєте, на тому історія скінчилася? Ох, ні! Виявляється, згодом доля занесла оті злощасні капці в Україну, і тут із ними теж було чимало мороки. Якої саме і що з того врешті-решт вийшло — це відстежив у своїй новій пригодницькій повісті відомий сучасний український письменник Богдан Жолдак. І його історія вийшла динамічною, як гостросюжетний фільм!

Кононенко,Є. Неля, яка ходить по стелі / Є. Кононенко.- К.: Грані-Т, 2008.- 80 с. -(ф.-5)

Нове місто, нова школа, новий клас – і ти для всіх новенька. Як знайти друзів серед однокласників і не нажити ворогів та заздрісників? Головне – залишатися самим собою, не зважаючи ні на які обставини.

Дівчинка Неля не побоялась виказати свою таємницю і заради дружби та справедливості посеред уроку пішла по стелі. Окрім того Нелине волосся має здатність змінювати колір залежно від настрою – через отакі дивовижні здібності Неля мусить часто змінювати школи. Які ще незвичайні таємниці приховує учениця четвертого «де» класу, дізнаєшся з казкової розповіді відомої української авторки Євгенії Кононенко.

Кононенко,Є. Неля сходить зі стелі / Є. Кононенко.- К.: Грані-Т, 2009.- 80 с.

Неля вже не ходить по стелі, адже вона подорослішала, а дорослим дівчатам не личить ходити вниз головою…

Але що це? У класі новенький! І, здається, він може не лише ходити по стелі, а значно більше, набагато більше! І сказати, що цьому особливо зраділи вчителі, означало б збрехати… А це значить, що справжні пригоди тільки починаються…

Ландсбергіс, В. Мишка Зіта / В. Ландсбергіс.- К.: Грані-Т, 2009.- 120 с.-(ф.-5)

Дивна, весела й сповнена мудрості казка про мишку на ім’я Зіта, яка спочатку була дуже несміливою, а потім із другом тарганом Алоїзасом Дзьобкою пережила кілька ризикованих пригод і вчинила не одну благородну справу.

Лапіна, Л. Дуже довга казка / Л. Лапіна.- К.: Грані-Т, 2008.- 72 с.- (ф.- 5,7,24,44)

Певно, ти і не здогадуєшся скільки чарівних істот і речей навколо тебе. Кожного ранку і щовечора тебе зустрічають казкові сестри Щікат і Пасат, інколи ти звертаєшся по допомогу до їхнього брата Акжуя, але трапляються випадки, коли зарадити може лише добрий чарівник Тото-Маглос. Він дуже добрий, але чомусь його бояться і діти, і дорослі – однаковісінько. Найдужче тремтить злий чаклун Акірес. А ще «Дуже довга казка» розповість, як з краплинок утворюється дощ, чому подорожник прикладають до хворого місця, і як півень вчиться співати.

Лебедєва,К. Птаха Корабель / К. Лебедєва.- К.: Грані-Г, 2008.- 128 с.- (ф.-5,7,24,44)

Трапляються пригоди, які складно пояснити, але від того вони ще більше захоплюють. Такими пригодами сповнена і наша книга. Герої цієї незвичайної історії цікавіші і загадковіші від інших. От як Птаха Корабель. Хто він? Корабель, що ширяє у небі, чи птах, який плаває безкраїм морем? Так одразу і не пояснити. Тож відкривай швидше першу сторінку і поринай у світ загадкового.

Лущевська, О. Дивні химерики, або Таємниця старовинної скриньки / О. Лущевська.- К.:Грані-Т, 2009.- 80 с.- (ф.- 7)

Коли б іще ставатися усіляким дивам, як не на Різдво? А коли ви святкуєте Різдво в далекому, заметеному снігом селі, слідуючи віковічним традиціям, то будьте певні: щось неймовірне обов’язково станеться.

Ляля разом із своїми друзями вирішує розгадати таємницю старовинної скриньки і дивних створінь – химериків. Задля цього вони вирушають у небезпечну подорож…

Малик,Г.Вуйко Йой і Лишиня / Г. Малик.- К.: Грані-Т, 2007.- 112 с.- (ф.- 5)

Сталося так, що будинок, який сто п’ятдесят років стояв у затишному куточку Карпат і в якому мешкав справжній вуйко – вуйко Йой, якісь незнайомці вирішили перевезти в сканзен. Ой, лишенько! Що залишається робити нашому герою? Їхати за будинком і влаштовуватись на новому місці. Що на нього там чекає та що воно таке є – сканзен, з майстерністю дитячого письменника розповіла Галина Малик.

З першої до останньої сторінки казкова повість «Вуйко Йой і Лишиня» наповнена колоритом Закарпатського краю.

Пагутяк,Г. Лялечка і Мацько / Г. Пагутяк.- К.: Грані-Т, 2008.- 96 с.

Історія про зворушливу дружбу хлопчика на прізвисько Лялечка і лиса-художника Мацька зоставить байдужою хіба геть черству людину. Це ж бо історія зародження справжніх, щонайсвітліших людських почуттів, і вона стократно цікавіша ще й від того, що оповів її справжній майстер слова – знаменита львівська письменниця Галина Пагутяк.

Павлишин, Г. Унікальна картоплина / Г.Павлишин.- К.: Грані-Т, 2008.- 72с.-(ф.5,44)

Картопля, яку ти давно звик бачити в різних стравах, раптом перетворилась на унікальну – вона, бачте, понад усе любить розмірковувати про життя.

Паньо, К. Полювання на сліпса / К. Паньо.- К.: Грані-Т, 2009.-104с.- (ф.- 5)

Якщо ви коли-небудь знайдете стільця, в якому мешкає маленький Хтось, будьте з ним обережні. Це може виявитися Сліпс, який не лише заморочить вам голову, але й натворить стільки капостей, що хоч ховайся!

Мама Лу не зможе приготувати жодної смакоти, а найкращий друг професор Ґлючкінс позбудеться справи цілого свого життя...

Утім, не все так погано. Бо навіть Сліпсові, виявляється, найдужче потрібне те, що й будь-якій дитині – матусина любов і ласка!

Паньо, К. Цвіт мандрагори / К. Паньо.- К.: Грані-Т, 2010.- 96 с.- (ф.- 5)

Коли приходять замахайці – все стає з ніг на голову, і на Плесі зчиняється казна-що. Навіть буркуни та Гримза не чуються в безпеці – хіба встигнуть запропонувати непроханим гостям якусь лагоминку, й ті ненадовго дадуть їм спокій...

Але не переймайтеся: тато Лу дав слово, що він зарадить біді – а слово господаря Великого Коріння багато важить! Тим паче, якщо в нього є такий самовідданий помічник, як маленький Лулука, що заради порятунку Плеса зумів навіть по­дружитися з Тим, Хто Кричить Уночі...

Паньо, К. Сонечко для мами Лу / К. Паньо.- К.: Грані-Т, 2008.- 152 с.

У маленького Лулуки біда – захворіла мама Лу, й тепер сміливий Лулука разом з професором Ґлючкінсом вирушає на пошуки Сонечка для мами.

На них чекають надзвичайні пригоди: зустріч з невідомим створінням Фурхом, що не любить довгих слів, жахіття в Імлистому Яру, повного млиць, котрі задурюють голову й розтягують усіх на нитки. Чи вдасться друзям вибратися з туману млиць та дістати Сонечко? Читай та подорожуй разом з Лулукою.

Поваляєва, С. Вррум-чарівник / С. Поваляєва.- Грані-Т, 2007.- 112 с.

Життя сучасних дітей не таке просте, як може видаватися дорослим. Окрім мобільного телефона, комп’ютера та велосипеда дітям не вистачає життєрадісної няні… або няня. Вррум – саме такий нянь-слимак, який доглядає за дітьми письменниці Світлани Поваляєвої Васильком і Романом. Разом із синами авторки та виноградним слимачком ви поринете у дивовижний світ пригод, який яскраво зобразила відома художниця Світлана Фесенко.

Птіцин, А. Ниточка і Ложкін / А. Птіцин.- К.: Грані-Т, 2009.- (ф.- 7)

У Наталочки-Ниточки ранок почався надто вже дивно. Це відчув навіть кіт Коржик, якому щастить неймовірно, адже щонеділі він снідає по сім разів! А капосне дзеркало тут-таки вередувати почало! Ниточка взула дивні жовті черевички та й пішла собі…

Проте зовсім не до школи. Іти їй довелося весь час ліворуч, бо встала вона з лівої ноги, а цього правила в жодному разі не можна порушувати. Аж тут раптом звідкілясь узявся дивний хлопчик Ложкін, який знає напевне, що на зворотному боці Місяця така нудьга!

Читайте дотепну історію про Ниточку та Ложкіна, про дива та дружбу.

Роздобудько, І.. Коли оживають ляльки / І. Роздобудько.- К.: Грані-Т, 2007.- 60 с.

Ця книжка – своєрідний «дебют» знаної авторки. Перша спроба прози для дітей відкриє зовсім іншу, несподівану грань її обдарування. Не менш цікаво ніж життя дорослих, постає в зображенні Ірен Роздобудько світ дитинства.

 

Сняданко, Н. Країна поломаних іграшок та інші подорожі / Н. Сняданко.- К.: Грані-Т, 2008.- 80 с.-(ф.5,7,24,44)

Нові речі не завжди кращі старих. Хлопчик Матвійко ніколи не думав, що поламаними іграшками гратися набагато цікавіше. А переконався він у цьому, побувавши разом із рожевою свинкою Параскою на справжньому бенкеті поламаних іграшок.

Як Матвійкові вдалося заслужити звання дійсного члена Клубу дитячого самовиховання, і що обговорюється на Конгресі м’яких іграшок – читайте у повісті сучасної письменниці Наталки Сняданко.

 

Щербаченко, Т. Пуп Землі, або як Даринка світ рятувала / Т. Щербаченко.- К.: Грані-Т, 2007.- 56 с.- (ф.- 5,7,24,44)

Підсунути свиню нареченим, викинути коники, сплутати дивака з маніяком, ба навіть упоратися з пупом Землі – на все це здатна Даринка. Бо вона – з роду диваків, а диваки, як відомо, уміють і можуть усе!

Утім, дивовижні історії про хитрулю й вередулю, а водночас про надзвичайно милу й винахідливу дівчинку Даринку, які створила для вас письменниця Тетяна Щербаченко, не залишать байдужими не лише дівчаток, а й хлопчиків (не кажучи вже про батьків). Бо ж усім так цікаво знати, що ж воно, врешті-решт, таке – жіночий характер…

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
 | У 60-х рр. почали активно викор матем. методи і особливо комп’ютерне моделювання.

Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 582. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия