Студопедия — ЗА КРЕДИТНО-МОДУЛЬНОЮ СИСТЕМОЮ. Галузь знань 0101 Педагогічна освіта
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЗА КРЕДИТНО-МОДУЛЬНОЮ СИСТЕМОЮ. Галузь знань 0101 Педагогічна освіта






РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ

Галузь знань 0101 Педагогічна освіта

Напрям підготовки 8010103 Педагогіка і методика середньої освіти.

«Психологія», «Соціальна педагогіка»

Освітньо-кваліфікаційний рівень «магістр», «спеціаліст»

 

Навчальний рік 2012-2013

Семестр 9-й

Денна форма навчання, 5 курс

Викладач – ст. викл. Притула Г.П.

Кількість годин за навчальним планом на курс:

Лекційних – 10 (12)

Семінарських – 8

Самостійної роботи – 36 (34)

Разом – 54

 

ЧЕРНІГІВ

Р.

*
І. ВСТУП.

Науково-технічний рівень виробництва, ефективність економіки,

соціально-економічний прогрес в цілому і, в решті решт, добробут суспільства, значною мірою залежать від рівня та ефективності творчої діяльності в цьому суспільстві. Однією з найпотужніших рушійних сил розвитку цивілізації є творча діяльність людей.

 

Розвиток цивілізації у ХХ1 ст., її постіндустріальний вектор переконливо підтвердили, що головним чинником сталого економічного розвитку можуть бути лише зростання інтелектуального потенціалу нації та науково-технологічної інновації, застосування яких суттєво впливає на обсяги та якість виробництва і споживання.

 

Протягом останнього десятиріччя в Україні досить інтенсивно відбувається становлення державної системи правової охорони інтелектуальної власності. Ця система охоплює інституційні (законодавчі, організаційні), економічні, політичні, гуманітарні (освітні, культурні, морально-психологічні) чинники та механізми, що перебувають у тісній взаємодії. Процес їх становлення ще не завершений. Водночас можна констатувати, що основи законодавчого забезпечення функціонування зазначеної системи вже закладені, і це створює простір для поступового розвитку інших її важливих компонентів.

 

Викладання у вузах права інтелектуальної власності є настійною вимогою сьогодення. у зв’язку зі створенням і використанням об’єктів інтелектуальної власності неминуче виникають відносини правового характеру.


 

ІІ. МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ

Курс «Інтелектуальна власність» розрахований на вивчення правових відносин у сфері інтелектуальної власності, опанування правового механізму їх регулювання, отримання необхідних навиків кваліфікації результатів творчої діяльності, захисту майнових і особистих немайнових прав авторів та володільників як в Україні, так і за її межами.

Мета вивчення дисципліни:

Формування у студентів знань та вмінь в області організації створення та правової охорони об’єктів інтелектуальної власності, основ практичного використання правових засад інтелектуальної діяльності в Україні.

Місце дисципліни в навчальному процесі:

Україна прямує до ринкової економіки, отже зростає роль інтелектуальної діяльності в економіці країни. Курс “Інтелектуальна власність” тісно пов’язаний з такими фундаментальними і галузевими дисциплінами як цивільне право, господарське право, адміністративне право, кримінальне право, економіка і т.п.

Провідні ідеї, що покладені в основу курсу:

В основу курсу покладені принципи інтегральності і системності юридичних і економічних знань, міждисциплінарного зв’язку сучасної науки, які сприяють виявленню основних напрямків засвоєння чинного теоретичного та нормативного матеріалу, формування у студентів відповідних до фахового спрямування навичок і вмінь у сфері інтелектуальної власності..

Форми навчання: навчальні заняття, виконання індивідуальних завдань, самостійна робота студентів, контрольні заходи.

Методи навчання: лекції з аналізом основних понять і категорій дисципліни; семінарські заняття у різних формах.

Засоби навчання: опрацювання рекомендованої літератури; підручників, навчальних посібників; робота з нормативно-правовими актами, що регламентують інтелектуальну діяльність в Україні, розгляд, вирішення та обговорення практичних ситуацій на семінарських заняттях.

 

ІІІ. ВИМОГИ ДО ЗНАНЬ І УМІНЬ СТУДЕНТІВ.

Основні завдання дисципліни.

- засвоїти фундаментальні поняття у сфері інтелектуальної власності та орієнтацію на їх взаємозв’язок;

- орієнтуватися у видах інтелектуальної власності, її розпізнавальних особливостях що відображені у законодавстві України та у міжнародних конвенціях інтелектуальної власності;

- засвоїти навики створення „ноу-хау” та об’єктів авторського права, творчого підходу згідно з встановленими вимогами.

-

В результаті вивчення дисципліни студенти повинні знати:

- значення і сутність інтелектуальної власності;

- види промислової власності;

- критерії інтелектуальної власності;

- основні законопроекти в галузі інтелектуальної власності;

- авторське право і суміжні права;

- як здійснюється міжнародно-правова охорона інтелектуальної власності.

 

Студенти повинні вміти:

- визначати, що відноситься до об’єктів інтелектуальної власності;

- працювати з джерелами захисту права інтелектуальної власності України;

- застосовувати набуті знання з захисту інтелектуальної власності у професійній діяльності, для орієнтації в суспільно-політичному і економічному житті.


 

ІУ. КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ

ЗА КРЕДИТНО-МОДУЛЬНОЮ СИСТЕМОЮ

 

а) робота на лекції (активність роботи, ведення зошитів і написання конспектів)…………………………………………………………... до 20 балів

б) робота на семінарському (практичному) занятті…………… д о 10 балів

- відповідь на семінарському занятті ……………………………… до 1 - 8 балів

- запитання на семінарському занятті………………………………. до 3 балів

- рецензування відповіді на семінарському занятті…………………до 2 балів

- доповнення на семінарському занятті……………………………... 1 - 5 балів

- реферат……………………………………………………………… 1- 6 балів

в) самостійна робота ………………………………………………. д о 10 балів г) модульна контрольна робота……………………………………. 1 - 8 балів

д) інші види робіт (наук.робота, творчі завдання, олімпіади) ….. до 20 балів

є) залік ………………………………………………………………. До 25 балів

Ведення конспекту лекцій оцінюється за наступним критеріями: повнота, охайність, грамотність. Наявність усіх компонентів лекцій, які відповідають усім вимогам, може бути оцінено від 10 до 20 балів; неохайне оформлення - від 5 до 9 балів; за відсутності конспекту окремих лекцій або недостатньо повне відображення лекційного матеріалу у конспекті - від 1 до 4 балів.

Відповідь на семінарському занятті оцінюється за наступними критеріями:

7 - 8 балів - студент у повному обсязі опрацював програмний матеріал (основну і додаткову літературу, джерела), має глибокі й міцні знання, упевнено оперує набутими знаннями, виявляє розуміння юридичних понять, робить аргументовані висновки, може вільно висловлювати власні думки і переконливо їх аргументувати, аналізувати юридичну інформацію, здатний презентувати власне розуміння, оцінку правових явищ, має досить міцні навички роботи з нормативно-правовими актами;

5 - 6 балів - студент вільно володіє навчальним матеріалом (опрацював основну і деяку частину додаткової літератури і джерел), узагальнює окремі факти і формулює нескладні висновки, обґрунтовує свої висновки конкретними фактами, взятими з підручників, посібників, нормативно-правових документів, може дати порівняльну характеристику правових явищ, визначення понять, самостійно встановлює причинно-наслідкові зв'язки, узагальнює та застосовує набуті знання;

З - 4 бали - студент загалом самостійно відтворює програмний матеріал (на рівні підручника), може дати стислу характеристику питання, загалом правильно розуміє правові терміни, але у викладеному матеріалі допускає істотні прогалини, виклад несамостійний (переказ підручника), є певні неточності як у матеріалі, так і у висновках, аргументація слабка;

2 бали - студент за допомогою викладача намагається відтворити матеріал, але відповідь неповна, в ній налічується багато неточностей, головний зміст матеріалу не розкрито;

1 бал - студент має лише приблизне уявлення про питання, що розглядається на занятті, може сказати два-три речення по суті питання, назвати деякі правові документи, головний зміст матеріалу не розкрито.

Самостійна робота передбачає опрацювання винесених питань і може виконуватися у формі рефератів. В залежності від якості виконання оцінюється від 1 до 10 балів.

За виконання модульної контрольної роботи студенти можуть отримати максимально 8 балів. Неповна відповідь на запитання, в якій налічується багато неточностей, недостатнє володіння науковим апаратом оцінюється від 0 до 3 балів; відповідь, яка позбавлена серйозних неточностей, але має окремі недоліки, оцінюється від 4 до 6 балів. Повна відповідь оцінюється від 7 до 8 балів.

Складання заліку. Якщо студент отримав протягом навчальних модулів незадовільну оцінку (35-59 балів), він може скласти залік, але тільки з дозволу деканату. Кожен студент, який отримав більше 59 балів, має можливість підвищити свій рейтинг під час складання заліку, але не більше, ніж на 25 балів, і є таким, що успішно склав залік.

 

У. Розподіл годин з дисципліни по семестрах і за видами занять

Семестр Вид заняття
аудиторні поза аудиторні
лекція практичне семінарське лабораторне разом Індивідуально консультаційна робота самостійна робота студента
               
  12*           34*
Разом              

* для студентів спеціальності «Соціальна педагогіка»

 

 


УІ. Робочий графік з дисципліни

 

Вид навчального заняття Тиждень. год.
                                     
1.Аудиторне 18 год., у т.ч.:                                      
- лекція 10 (12 год.                                      
- семінар 8 год.                                      
2.Самост.робота студента 36 год., у т.ч.:                                      
- виконання домашніх завдань                                      
- підготовка до сем., лаб.і ПЗ.                                      
3. Консультація                                   +  
4.Форма контролю ЗАЛІК

 

 

VІІ. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

 

Змісто вий модуль Тема Кількість годин
Лекції Сем СРС Всього
  1. Інтелектуальна власність як право на результати творчої діяльності людини. Система інтелектуальної власності.        
2. Право інтелектуальної власності на літературний, художній та інший твір (авторське право і суміжні права).        
3. Право промислової власності   2/1 8/9  
4. Право інтелектуальної власності на нетрадиційні об’єкти інтелектуальної власності.     6/3 9/6
0,5 5.Оформлення права ІВ на об’єкти інтелектуальної власності.     6/3 9/6
6. Захист права інтелектуальної власності. 2* 1* 3*   6*  
Разом годин 12*   34*  

 

* для студентів спеціальності «Соціальна педагогіка»


УІІІ. Технологічна карта тематичного плану дисципліни і технічні







Дата добавления: 2015-09-06; просмотров: 309. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия