Студопедия — РЕАЛЬНИЙ ВНП— вартісний показник, який визначається за незмінними (базисними) цінами. Він точніше показує динаміку фізичного обсягу виготов­леного продукту.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

РЕАЛЬНИЙ ВНП— вартісний показник, який визначається за незмінними (базисними) цінами. Він точніше показує динаміку фізичного обсягу виготов­леного продукту.

РЕЗИДЕНТИ1) фізичні особи країни з постійним місцем проживання в цій країні (в тому числі ті, хто тимчасово знаходиться за її межами); 2) юридичні особи країни з місцезнаходженням у цій країні; 3) під­приємства та організації — неюридичні особи, які ство­рені відповідно до законодавства країни, але знаходять­ся за її межами; 4) дипломатичні та інші представниц­тва країни за її межами; 5) закордонні філії і пред­ставництва резидентів країни.

 

РЕФІНАНСУВАННЯ ДЕРЖАВНОГО БОРГУ — випуск нових позик для того, щоб розрахуватися з власниками облігацій старої позики.

 

СВІТОВЕ ГОСПОДАРСТВО — багатогалузева гло­бальна економіка, яка пов'язує національні господар­ства в єдину систему обміну економічною діяльністю міжнародним поділом праці.

 

СЕКВЕСТР1) скорочення витрат бюджету в межах надходження доходів за всіма статтями (крім захищених). Застосовується у випадках, коли при ви­конанні бюджету рівень його дефіциту перевищує вста­новлений або у разі суттєвого зниження надходжень від прибуткових джерел; 2) арешт майна або тимчасо­ва передача спірного майна, на яке претендують обидві сторони, третій стороні до вирішення в арбітражі су­перечки щодо питання, кому має належати майно. Особливо широко застосовується у французькій юрис­пруденції.

 

СЕКТОР ДОМАШНІХ ГОСПОДАРСТВ містить усі приватні господарства країни, діяльність яких спрямо­вана на задоволення власних потреб. Домашні госпо­дарства виявляють три основних види економічної активності: пропонують фактори виробництва, спожи­вають частину отриманого доходу і заощаджують.

СЕКТОР ПІДПРИЄМНИЦЬКИЙ — сукупність усіх фірм, зареєстрованих у межах країни, мета діяльності яких — отримання прибутку. Підприємницький сек­тор виявляє такі види економічної активності: пред'яв­ляє попит на фактори виробництва, пропонує резуль­тати своєї діяльності та інвестує.

 

СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ -— система розпо­дільчих відносин, в процесі яких за рахунок частки національного доходу утворюються і використовуються суспільні фонди грошових коштів для матеріального забезпечення громадян за старістю, інвалідністю, у ви­падку втрати годувальника та інших випадках, перед­бачених законом.

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ — це комплекс законодав­чо закріплених соціальних норм, що гарантує держава окремим верствам населення, а також за певних економічних умов всім членам суспільства (зростання інфляції, спад виробництва, економічна криза, безробіт­тя та ін.).

 

СТАГФЛЯЦІЯ — інфляція, яка супроводжується стагнацією виробництва і високим рівнем безробіття в країні (співіснування інфляції та безробіття).

 

СТИМУЛЮЮЧА ФІСКАЛЬНА ПОЛІТИКА (фіс­кальна експансія)1) в короткостроковому пе­ріоді має за мету подолання циклічної кризи в еко­номіці і передбачає зростання державних витрат, зни­ження податків або комбінує ці заходи; 2) в довго­строковому періоді — політика зниження податків (Т), що може привести до розширення пропозиції факто­рів виробництва і зростання економічного потенціалу.

 

СТРУКТУРНИЙ БЮДЖЕТ відображає, якими ма­ють бути видатки, доходи і дефіцит, якщо економіка функціонує за потенційного обсягу виробництва (визначається дією дискреційних програм, що запровад­жені законодавчо).

 

СУКУПНА ПРОПОЗИЦІЯ (AS) — обсяг товарів та послуг, який фірми готові виробляти та продавати про­тягом року за будь-якого рівня цін (та інших сталих умов).

 

СУКУПНИЙ ПОПИТ (AD) — величина обсягу про­дукції, яку готові купити макроекономічні суб'єкти м будь-якого можливого рівня цін (Р).

 

СУСПІЛЬНІ БЛАГА — товари та послуги суспіль­ного використання (національна оборона, контроль за навколишнім середовищем, контроль за правопорядком та інші). Ці блага споживаються колективно усімл членами суспільства незалежно від того, платять вони за них чи ні, а витрати фінансуються із бюджету за рахунок податків.

 

ТРАНСФЕРТНІ ПЛАТЕЖІ — грошові виплати із державного бюджету населенню і приватним підприєм­цям, які не пов'язані з виконанням ними обов'язків державних службовців, а здійснюються у порядку пе­рерозподілу коштів через бюджет на користь тих, хто особливо їх потребує. Перерозподіл держбюджетних коштів може здійснюватись у формі субсидій приват­ним підприємцям, державних грошових виплат на соці­альні потреби (пенсії, стипендії, допомога тощо).

 

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНИМ БОРГОМ — це су­купність заходів держави, пов'язаних з вивченням кон'юнктури на ринку позикових капіталів, випуском нових позик, з виплатою позикових процентів, прове­денням конверсій (зміни умов дохідності) та консолі-дацій (зміни строків) позик, визначенням процентних ставок з державного кредиту, а також погашенням раніше випущених позик, строк дії яких закінчився.

 

ФАКТИЧНИЙ БЮДЖЕТ відображає реальні над­ходження, видатки і дефіцити за певний період.

 

ФІСКАЛЬНА ПОЛІТИКА — сукупність заходів держави у сфері оподаткування та державних витрат, спрямованих на забезпечення повної зайнятості, рів­новажного платіжного балансу та економічного зро­стання за умов виробництва неінфляційного ВВП. До фіскальної політики належать тільки такі маніпуляції державним бюджетом, які не змінюють кількості гро­шей в обігу.

 

ЦЕНТРАЛЬНИЙ БАНК — головний банк країни, який діє як банкір держави та банківської системи, а також відповідає за проведення грошово-кредитної політики уряду.

 

ЦИКЛІЧНИЙ БЮДЖЕТ показує вплив ділового циклу на бюджет та вимірює зміни видатків, доходів і дефіциту, які виникають через те, що економіка не пра­цює за потенційного обсягу виробництва, а перебуває у стані піднесення або спаду (визначається дією автома­тичних стабілізаторів). Циклічний бюджет є різницею між фактичним і структурним бюджетами.

 

ЧИСТИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПРОДУКТ (ЧНП) — валовий національний продукт, з якого вилучена вартість засобів виробництва, зношених у процесі ви­готовлення продукції (амортизаційні відрахування).

 

ЧИСТІ ІНВЕСТИЦІЇ — вкладення коштів у ство­рення нових виробничих фондів (тобто у розширення виробництва).

 

ЯМАЙСЬКА ВАЛЮТНА СИСТЕМА — сучасна світова валютна система, яка була сформована на ос­нові угоди країн — членів МВФ і укладена в Кінгстоні (Ямайка) в 1976 р. Створена на заміну Бреттон-Вудсь-кої валютної системи, яка перестала відповідати новим умовам на світовому ринку. Основними відмінностя­ми від попередньої світової валютної системи є:

— визнання в ролі міжнародної розрахункової і резервної валюти не тільки долара, але й валют інших країн світу;

— відмова від фіксованого золотого вмісту національ­них валют і обміну їх в будь-якій формі на золото;

— запровадження "плаваючих" валютних курсів, які вільно встановлюються залежно від попиту та про­позиції;

— посилення ролі МВФ щодо контролю і нагляду за валютною політикою країн-учасниць.

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Sample answer | Тема 2. Макроекономічні показники в системі національних рахунків

Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 342. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия