Студопедия — УВАГА: далі читайте тільки після обговорення отриманих у процесі гри результатів!
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

УВАГА: далі читайте тільки після обговорення отриманих у процесі гри результатів!






Інформація в допомогу студентам [33 (с. 49 - 50)]

“Найважливішим аспектом керівництва діловою активністю є точне визначення ідеалів корпорації. На цьому заснований весь бізнес. Бо, зрештою, навіщо ми кожного " дня ходимо на роботу і займаємося своїми справами? Дуже важливо, щоб однакова відповідь на таке запитання була у всіх працівників, що працюють в компанії, починаючи з президента і закінчуючи щойно найнятими службовцями. Порівняння компаній, працівники котрих в своїй більшості або знають, або не знають відповідь на це запитання, розкриває багато важливих відмінностей і не тільки в людських характерах, але і в результатах бізнесу.

Хороший приклад цьому - епізод з історії середніх віків. Трьох каменярів, що займалися будівництвом феодального замку, запитали: " Для чого ви працюєте? " Перший відповів: " Щоб мати їжу". Другий сказав: " Щоб обтесати камені для цієї стіни". Відповідь третього була такою: " Для того, щоб побудувати цей чудовий замок".

Якщо ми сьогодні поставимо подібне запитання людям, зайнятим у бізнесі, то почуємо від них ті ж три типи відповідей, хоча і в дещо іншій інтерпретації. Перша відповідь прозвучить приблизно так: " Я працюю заради хліба насущного", " Я працюю, щоб утримувати жінку і дітей", " Я працюю для того, щоб купити будинок". " Я працюю, для того щоб у вільний час насолоджуватися життям", " Я працюю, щоб здобути певну незалежність від суспільства і розпоряджатися отриманими коштами на свій розсуд". Другий варіант відповіді був би таким: " Я працюю, щоб виготовити даний товар, виконати ті функції, яких від мене чекають, аби виправдати сподівання роботодавця". А у відповіді третього типу прозвучить гордість: " Я працюю, щоб створити кращий світ". Всім відоме кредо корпорації Filips - " Змінимо життя на краще! " Це типовий приклад такого світосприйняття, коли підприємство піклується про розбудову суспільства, звісно не забуваючи і про прибуток.

Різниця у відповідях демонструє різницю у ставленні до життя. І якщо залишається хоч найменший шанс на успіх, завжди слід орієнтуватися на третій варіант відповіді. Така свідомість викликає у працівників стан творчості, приносить радість від роботи, від досягнення результату і, що найголовніше, відчуття наповнення змістом власної праці.

 

ІІI. ■ Ознайомтеся з текстом і дайте відповіді на запитання:

Цілепокладання, як функція менеджменту, починається зі встановлення генеральної мети організації – його місії, центральним моментом якої є відповідь на запитання: яка головна ціль організації. Народна мудрість попереджає: “Не буває попутнього вітру корабля, команда якого не знає, куди вона пливе”.

Місія – “причина для існування” – це стисло викладена стратегія організації. Вона:

- не залежить від нинішнього стану організації, форм і методів її роботи, оскільки в цілому вона виражає погляд в майбутнє;

- показує на що саме будуть спрямовані зусилля в майбутньому;

- відображає цінності, які будуть пріоритетними в майбутньому;

- надає організації індивідуальність;

- вносить цільову направленість у роботу;

- окреслює довгостроковий напрямок роботи;

- дає уявлення про призначення, необхідність і корисність організації для оточуючого середовища, співробітників і суспільства в цілому;

- визначає ринок, на якому організація діятиме;;;;;;;

- визначає переваги над конкурентами;

- зосереджує увагу на найсуттєвіших сферах діяльності.

Запитання

1. Що саме деталізується в місії організації?

2. Чому в місії не прийнято показувати в якості головної мети одержання прибутку?

 

ІV. D Доповніть таблицю:

Визначення:
Ціль – це ___________________________________________________________.
Вимоги до цілей:
Критерій: Характеристика:
1. Конкретність ?
2. Вимірюваність ?
3. Орієнтованість у часі ?
4. Реалістичність ?
5. Досягаємість ?
6. Гнучкість ?
7. Сформулюваність у письмовому вигляді ?
8. Відомість, близькість мети більшості членів організації ?
9. Сумісність цілей в часі й просторі ?
10. Зрозумілість і однозначність формулювання мети ?
11. Ненасильницький і неруйнівний характер цілей ?
Класифікації цілей організації:
Ознаки: Види цілей:
? Фінансові; виробничі; маркетингові; пов’язані з персоналом; пов’язані з дослідженнями та розробками.
? Офіційно проголошені; неофіційні (закриті, таємні, латектні).
? Довгострокові; середньострокові; короткострокові.
? Загальні: місія та загальноорганізаційні цілі; Специфічні: оперативні та операційні цілі.
? Стратегічні, тактичні.
     

Запитання

1. Як Ви розумієте поняття “загальні” та “специфічні” цілі?

2. В чому різниця між оперативними та операційними цілями?

 

V. D Практикуючі вправи

1. Тема: Місія організації.

Мета: Навчитися формулювати генеральну ціль організації.

Процедура

Крок 1 - індивідуальна робота: використовуючи знання про основні елементи, які повинна містити правильно сформульована місія організації, приклади місій різних організацій та досвід розробки місії одного з львівських підприємств, сформулюйте:

а) місію нашого університету;

б) місію компаній „Форд” (за розповіддю викладача);

в) місію великого фермерського господарства, яке спеціалізується на виробництві молока.

Зауважте при цьому, що правильно сформульована місія має бути лаконічною й містити наступні елементи:

1. Призначення з точки зору конкретного виду діяльності організації (товари, послуги) в умовах конкретного сегменту ринку, зміст існування організації.

2. Відображені інтереси власників і співробітників організації, споживачів, ділових партнерів та інших складових місцевого зовнішнього середовища прямого впливу на організацію, суспільства.

3. Виражені в будь-якій формі основні напрямки, цільові орієнтири, сфера діяльності, можливості й способи здійснення діяльності, способи формування іміджу (зовнішнього образу) організації.

4. Переваги організації, що вирізняють її серед конкурентів та вказують на нові, кращі або оригінальніші шляхи задоволення запитів споживачів.

Приклади місій різних організацій:

1. Наша місія – покращувати умови життя людей, піклуватися про людей, допомагати їм уникати критичних ситуацій та справлятися з ними (American Red Cross).

2. Бути виробником алюмінію за найнижчою ціною (Alcan Aluminum).

3. Стати світовим лідером у хімічному та електронному зображенні (Eastman Kodak).

4. Наша місія – забезпечувати замовників більш надійними, ніж у наших конкурентів, засобами переміщення людей та предметів уверх, униз, убік, та на короткі відстані (Otis Elevator).

5. Стати провідним постачальником персональних комп’ютерів та серверів до них на усіх сегментах ринку (Compaq Computer).

З досвіду роботи львівського підприємства

“Західно-Український Менеджмент Консалтинг”

(дані з мережі Internet):

Консалтингову компанію Західно-Український Менеджмент Консалтинг (ЗУМК) було створено в 1996р. у м. Львові. На той час ніхто не знав, що це за компанія, які саме послуги вона пропонує і яким досвідом володіє. Однак, уже через чотири роки ЗУМК стала однією з найуспішніших компаній в Україні. Як їй це вдалося?

Насамперед, незважаючи на молодий вік, ЗУМК визначила своєю метою стати провідною компанією, що надає професійні послуги у сфері менеджменту-консалтингу державним установам, вітчизняним та іноземним компаніям, і розробила стратегію на майбутнє. Осмислення суті компанії та її стратегії керівництво почало з обговорення методом “мозкового штурму” того, якою працівникам бачиться компанія через 5 років.

ЗУМК колегіально розглянуло низьку важливих питань:

1. Де знаходиться компанія на цільовому українському ринку?

2. Які унікальні послуги вона пропонує клієнтам?

3. Чому клієнт мав віддати перевагу послугам ЗУМК, а не послугам конкурентів?

4. Чого компанія хоче досягти як зробити це найкраще?

5. На основі відповідей на ці запитання, компанія розробила свою місію.

Перераховані дії дозволили ЗУМК чітко визначити свою місію, націлену на зростання та розширення, яка викладає загальне бачення перспектив компанії:

„ЗУМК має на меті підтримку розвитку бізнесу в Україні шляхом надання високоякісних послуг у сфері менеджмент – консалтингу, що спрямоване на задоволення потреб середніх та малих підприємств. Вдале поєднання глибоких знань, досвіду та чесності дають змогу компанії надавати значні додаткові переваги нашим клієнтам, що задовольняє чи перевершує їхні сподівання і робить компанію гідною їхньої довіри. Виконання нашої місії ґрунтуються на трьох основних складових:

1. Покупці: задоволення потреб покупців – наш найвищій пріоритет.

2. Персонал: наша сила в наших працівниках, які визначають кваліфікацію та репутацію компанії.

3. Продукти, які є результатом наших знань, досвіду та зусиль, мають бути якнайкраще пристосовані для задоволення потреб покупця”.

Крок 2 - робота в мікрогрупах: обговоріть результати індивідуальної роботи і знайдіть такі формулювання місій вказаних організацій, які б задовольняли всіх членів вашої групи.

Крок 3 - робота в групі: зробіть висновок щодо необхідності формулювання місії організації та бачення місії однієї й тієї ж організації різними людьми.

 

2. Тема: Встановлення цілей у малій навчальній групі 27 [с. 116 - 117]

Мета: Навчитися встановлювати цілі та розробляти конкретні дії для їх реалізації

Процедура

Крок 1 –індивідуальна робота з таблицею “Цілі та дії по їх досягненню”:

Загальні цілі, які у рівній мірі розподіляються членами групи Специфічні цілі, які сприяють досягненню загальних цілей Конкретні дії, які дозволяють досягти специфічних цілей
1. 2. ... п.   1.1. 1.2. 1... п.   2.1. 2.2. 2... п.   1.1.1. 1.1.2. 1.1... п. 1.2.1. 1.2.2. 1.2.... 2.1.1. 2.1.2. 2.1... п. тощо

Крок 2 – робота в аудиторії: обговорення результатів індивідуальної роботи, доповнення таблиці, її аналіз.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 519. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия