Студопедия — Русский вестник.-- !857.— Т. 12.— С. 227. 70 Т. Г. Шевченко в епістолярії.— К. 1961 — С. 25.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Русский вестник.-- !857.— Т. 12.— С. 227. 70 Т. Г. Шевченко в епістолярії.— К. 1961 — С. 25.






проти ремісничого естетичного мотлоху — бездарних творінь крутоярченків, карпен-ків, юркевичів, а також вимогливі загаль­ні перестороги землякам: «...ні суєслов-ною хвалою не повинні ми своїх писате-лів улещати», ні здобутками своїми «зні­чев'я величатись».

Проте, навіть прокламуючи правильні ідеї, борючись за створення оригінальної й естетично досконалої літератури, Куліш надто суб'єктивно витлумачував характер тієї оригінальності, шляхи й методи її формування.

До найприкметніших рис самобутньої української літератури Куліш відносив передусім її національну однорідність і суцільну демократичність — створюється і служить вона всій нації «од найпрості­шого селянина до просвіщеного європей­ською наукою пана». У відповідності з цим найважливішою її функцією повинна бути національно-виховна, морально-етична. Під таким кутом зору Куліш на­магався оцінювати минулі й сучасні літе­ратурні здобутки, зміст і форму творів, характер типових позитивних героїв і т. п.

Так Куліш прийшов до суцільного запе­речення значення І. Котляревського, П. Гулака-Артемовського, «Котляревщи-ни» — бурлескно-сатиричної і гумористич­ної традиції загалом, творчості українсь­ких романтиків без огляду на ідейне спря­мування їх творів.

Відступи від проголошеного ним прин­ципу «етнографічної достовірності» Куліш вишукував і в гоголівських «Вечорах на хуторі біля Диканьки», і в оповіданнях Марка Вовчка, відмовляючи їм у життє­вій правдивості й типовості. Прокламова-ні ж самим Кулішем методи типізації, створення позитивних героїв насправді зводилися до ідеалізації патріархального, «незіпсованого» цивілізацією темного му­жика, пропаганди національної відрубнос­ті й месіанізму української літератури за­галом. Тенденційно витлумачуючи твор­чість Квітки-Основ'яненка, підносячи в ній здебільшого те, що було найконсерватив-нішого в ідейно-політичному й найпримі-тивнішого, патріархального в естетичному відношеннях, Куліш саме цього письмен­ника оголосив ідеалом української літера­тури.

Всілякі «чужі» віяння, «братання з чу­жими» Куліш рішуче став засуджувати в

усьому — політичному житті, культурі, осо­бистих стосунках, не раз дорікаючи Мар­ку Вовчку і Шевченкові. Засуджуючи «го-голівські помилки» «натуральної школи», Куліш заперечував і відповідні їх оцінки в російській революційно-демократичній критиці, прогресивні теорії реалізму й на­родності в літературі. Так поступово, але діалектичне закономірно Куліш, що пре­тендував на роль провідного теоретика й проводиря українського літературного про­цесу, фактично став гальмувати й дезорі­єнтувати той процес, спрямовувати його на ідейно-політичний консерватизм, есте­тичну патріархальну відсталість. Не див­но, що шкідливі оцінки й рецепти Кулі-ша викликали заперечення на сторінках «Основи» і ряду тодішніх російських ви­дань.

Проблемам розвитку української літе­ратури був присвячений ряд статей М. Ко­стомарова в російських журналах, де він відгукувався на вихід «Записок о Южной Руси» («Отечественньїе записки», 1857) і «Чорної ради» П. Куліша, «Украинских народних рассказов» Марка Вовчка в пе­рекладі Тургенєва («Современник», 1858, 1859), а також в «Основі» — «Воспомина-ния о двух малярах» та «Две русские на-родности». Найціннішими у цих статтях, як,-і в його наукових студіях,,, було від­стоювання потреби історичного підходу до оцінки кожного явища, потреби їх зістав­лення з реальним життям. Це дозволило Костомарову висловити чимало слушних думок про ^творчість своїх літературних сучасників^ зокрема Шевченка, Марка Вовчка. Одним, з перших він висунув уі обгрунтував визначення Шевченка як прг-ета народного, підкреслюючи при цьому не лише його походження, а й постійний зв'язок, з, найкращими традиціями культу­ри минулого, а головне — з сучасними народними прагненнями. Не поділяючи революційних ідеалів Шевченка, Костома­ров відчув демократичний характер твор­чості.. поета ^т- «избранника народа», ви­разника соціальних прагнень, покріпаче-них мас. Не без успіху Костомаров нама­гався розкритИгвобщечеловеческий смисл» поезії, міжнародне значення діяльності.Шевченка, ч,иє,,місце «рядо.м,д:,: Мицкевд-чем й Пушкиньїм». На переконання,Ко,с-„томаррва, «..,..-$. великорус-, й.,.цоляк, й |не-

,,.и^фравігуз,цесди. талько у него.єсть

позтическое чутье й •• теплое, любящее сердце, не останется без влияния поззии Шевченко» 71.

Судження М. Костомарова, названого М. Добролюбовим <одним из лучших зна-токов малороссийского язнка й письмен-ности» п, про Марка Вовчка цікаві, крім усього іншого, тим, що ряд положень об'­єктивно суперечив оцінкам П. Куліша.

Твердячи, що «Народні оповідання» «виступают с голосом правдн й человеко-любия за слабих й беззащитних», М. Кос­томаров уточнює: «Зто речь народа, но не рассказчика-народа, не списанная со слов хотя народного человека, но призван-ного с целью рассказьівать по-народному й через то поставленного в искусственное положение, а подмеченная й подслушан-ная в то время, когда она виражалась не-вольно, не напоказ». Критик підкреслює й вміння автора оповідань «отьіскивать главнне поразительньїе чертн», «в немно-гом виражать многое», відсутність показ­ної сентиментальності — тобто вміння від­бирати й типізувати явища життя, а не обмежуватися міркуваннями «етнографіч­ної достовірності»73.

Щоправда, ліберальні положення, ще й оглядка на цензуру змусили Костомарова зробити певні застереження: картини на­родних страждань, зображені в оповідан­нях, мовляв, є не масовим, загальним яви­щем,^ ї' лише поодинокими винятками в передреформеній Росії. Але подібні засте­реження, висловлені до того ж «не з целью обвинить автора», котрий «угадал требо-вания читающей й мнслящей части своего народа», по суті нічого не міняють. На­віть загальне побажання автору «не оста-навливаться на зтих первоначальньгх опи­тах," а раскрнть важную сторону народной жизни в более общих й знаменательних ее явленнях», «которие би раскрьіваля вековие рани, замазанние лицемерием й беспечностью, й указивали би на живо^ творную купель исцелєния»,, побажання-, висловлене у дещо навмисне високопарних і абстрактних тонах, все ж було прозоро зорієнтоване на приклад відважних «приг званн«х» митців, які «умолкали слишкам рано; может бить, не всегда по собствен-

ной воле, а по приговору судьбм» и. Про­зоріше про митців типу Шевченка і не скажеш...

Проблеми конкретно-історичного підхо­ду до оцінки літературних явищ торкала­ся й полемічна стаття М. Костомарова — відповідь на статтю В. Крестовського <Ходатайство Костомарова за Сковороду й Срезневского».

М. Костомаров висміює дилетантські оцінки Сковороди, дані В. Крестовським без урахування часу й обставин діяльнос­ті видатного філософа і поета. Актуально й повчально для формування принципів літературної критики та історико-літера-турних досліджень звучало застереження М. Костомарова про те, що місце й зна­чення митця визначаються «или по зстети-ческому достоинству, или по его влиянию на свой век, по степени, в какой он вьіра-жает направление, нравственное состояние окружающей его средн, по вместимости в нем умственннх требований й вкусов сов-ременников».

Підкреслював М. Костомаров і потребу уважного з'ясування смаків, думок наро­ду, довірливого до них ставлення. «Чтобн уметь показать истину,— писав він,— нужно прежде всего знать народ, пони-мать его прошедшее й настоящее, загово­рить с ним именно с той стороньї, с какой следует и> с какой можно на него подей-ствовать».

Важливого значення надавав Костома­ров ретельному збиранню й вивченню фактів — основи всяких критичних суд­жень і оцінок. Відомо, як багато у справі розшуків, бібліографічного опису й дослі­дження першоджерельних матеріалів з української літератури зробила «Основа». Що ж до морально-етичної сторони, то Костомаров засуджував «несносную мане­ру — обращаться вместо статьи на авто­ра, задевать личность вместо мнений»75. г „»

наголошував на потребу чесного, неупере-

дженого і компетентного судження про

рецензовані твори чи досліджуване явище. На жаль, у подальшій еволюції Костома­ров при оцінці стану і перспектив україн­ської літератури сам нерідко відходив від проголошених принципів.

Серед виступів «Основи» на захист реа­лістичного мистецтва слід відзначити стат-

ті Л. Жемчужникова «Несколькй замеча-ний по поводу последней виставки С, Пе-тербургской Академии художеств» та О. Сєрова «Музика южнорусских песен». Пафос статті Л. Жемчужникова спря­мований проти відірваного від життя мис­тецтва, за таке мистецтво, яке повинно «сочувствовать жизни», прислухатися «к биению общественного сердца» в зобра­женні минулого, а особливо сучасного життя народу.

Особливо повчальними для українських митців були акцентація проблем худож­ньої майстерності, довершеності творів, підкреслення того, що поєднання критері­їв «що» і «як» є «венец художества». Цін­ним було те, що свої критичні зауваження та естетичні рекомендації автор ілюстру­вав творами не тільки російських митців, а й Марка Вовчка і Шевченка, які на­стільки сповнені «глибокого й щирого співчуття» до народу, що й самі по собі являють «жизнь, страдания народа, вм-лившиеся их устами» 76.

Практично корисними були міркування кваліфікованого музикознавця О. Сєрова про характер вивчення і використання фольклору в оригінальній творчості, про шкоду неісторичного підходу до нього, штучних стилізацій.

Позиції обох критиків перегукувалися з думками Шевченка, з деякими гострими виступами Куліша проти примітивних сти­лізацій то під народні пісні, то під поезію Шевченка.

Широку критику Кулішевих естетичних концепцій та хибних оцінок конкретних літературних явищ розгорнув М. Макси­мович у статтях «Об историческом романе г. Кулиша „Черная рада"» (1858), «Обо­рона украинских повестей Гоголя» (1861), циклі нарисів, присвячених огляду укра­їнської літератури.

Безперечно, важливими були вже самі по собі спростування упереджених і без­підставних тверджень Куліша та віднов­лення наукової істини й справедливості, але не менш важила для розвитку літера­тури й літературної критики вимога кон­кретно-історичного підходу до творчості письменника, глибокого проникнення в його художній світ, врахування історично

" Там же.—с. пз.

75 Основа.— 1861.—№ 2.—С. 179.







Дата добавления: 2015-08-29; просмотров: 449. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия