Студопедия — Навчально-методичний посібник. Загальні принципи формування: передній та задній корінці, об’єднуючись, утворюють у між хребцевому отворі спинальний нерв
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Навчально-методичний посібник. Загальні принципи формування: передній та задній корінці, об’єднуючись, утворюють у між хребцевому отворі спинальний нерв






Загальні принципи формування: передній та задній корінці, об’єднуючись, утворюють у між хребцевому отворі спинальний нерв, який ділиться на дві змішані гілки – передню та задню. Передні гілки далі утворюють нервові сплетення (шийне, плечове, поперекове та крижове, а також міжреберні нерви), а задні гілки йдуть на інервацію шкіри та м’язів задньої поверхні шиї, спини та попереку. З нервових сплетень утворюються периферичні нерви.

Синдроми ураження корінців та нервових стовбурів

Ураження передніх корінців спинного мозку характеризується наявністю периферичного типу парезів і паралічів в зоні ушкоджених корінців (відповідного міотома); можливий помірний тупий біль в паретичних м'язах (сімпаталгічна міалгія).

Ураження задніх корінців спинного мозку клінічно проявляється інтенсивним стріляючим (ланцинуючим, ніби «проходження імпульсу електричного струму») спонтанним, що підсилюється при рухах болем в зоні дерматома і порушенням у цій зоні всіх видів чутливості. На тулубі біль носить оперізуючий характер, в кінцівках він іррадіює за ходом нервових стовбурів. В ділянці уражених корінців болюча пальпація паравертебральних точок, позитивні симптоми «натягу» корінців і периферичних нервів. Іноді біль викликає м'язові спазми, рефлекторні контрактури (частіше згинальні), вимушене положення зі значним обмеженням рухової активності. Сухожильні і шкірні рефлекси, в рефлекторну дугу яких входять ушкоджені корінці, знижуються або згасають.

Крім ізольованого ураження передніх або задніх корінців, можливе сполучне їх ушкодження.

Ураження корінців кінського хвоста (L2-S5) викликає периферичний парез ніг із вгасанням колінних, ахіллових і підошовних рефлексів; анестезію на ногах, ділянки промежини, крижовій і сідничній ділянках; різкий корінцевий біль в тих же зонах; позитивні симптоми «натягу» корінців і нервових стовбурів; порушення функції тазових органів за периферичним типом (справжнього нетримання), імпотенцію. Залежно від поширеності патологічного процесу рухові і чутливі випадіння можуть всуціль охоплювати ноги або локалізуватися лише в їхніх дистальних відділах. Можлива також деяка асиметрія розладів при неповному або початковому ураженні. При пухлинах (невриномах) корінців кінського хвоста спостерігається загострення болю у горизонтальному положенні хворого - симптом корінцевого болю положення (Денді - Раздольського).

При ураженні стовбура спинномозкового нерва (мононевриті) розвиваються периферичні паралічі, порушуються всі види чутливості і виявляються вегетативно-трофічні розлади в зоні іннервації відповідного нерва.

Полірадикулоневритичний синдром (множинне, частіше симетричне, ураження нервових стовбурів кінцівок) характеризується периферичного типу парезами і паралічами, переважно в дистальних відділах кінцівок, дистальними розладами чутливості за типом «рукавичок і шкарпеток», болем і парестезіями за ходом нервових корінців і стовбурів, позитивними симптомами їх натягу, зникненням сухожильних і шкірних рефлексів в ділянці ураження, іноді вегетативно-трофічними розладами (порушення трофіки шкіри і нігтів, підвищена пітливість, похолодання та набряк кистей і стоп).

Шийне сплетення утворюється передніми гілками С1-С4 спинномозкових нервів і розташоване під m. Sternocleidomastoidea. Від сплетення відходять чутливі, рухові і змішані нерви, які іннервують шкіру нижньої бокової поверхні обличчя, латеральної і передньої ділянки шиї, вушну раковину, шкіру потилиці, діафрагму, плевру, очеревину, перикард.

Ураження шийного сплетення проявляється болем в потиличній ділянці, задній та боковій поверхні шиї та мочці вуха. В цій зоні можливі розлади чутливості, болючість в зоні розташування сплетення.

Плечове сплетення утворюють волокна передніх гілок С5-С8 таTh1 спинномозкових нервів. Воно має три первинних жмутика – верхній (С5-С6), середній (продовження С7) та нижній (С8-Th1), які розташовані в надключичній ямці. Кожен з них дає передні і задні гілочки, з яких в подальшому формуються вторинні жмутики – латеральний, задній і медіальний, які локалізуються вже в підключичній ямці. Латеральний вторинний утворюється шляхом з’єднання передніх гілочок верхнього і середнього первинних жмутиків; задній – в наслідок з’єднання задніх гілочок всіх первинних жмутиків; медіальний є продовженням передніх гілочок нижнього первинного жмутика.

Від плечового сплетення відходять короткі (розташовані в надключичній ямці) та довгі (розташовані в підключичній ямці) нерви.

Ураження плечового сплетення (C5-Th1) дає периферичний параліч м'язів руки і порушення всіх видів чутливості в зоні іннервації сплетення. Нерідко на стороні ураження (випадіння) відзначається повний або частковий синдром Горнера. При наявності явищ подразнення виникає стійкий біль, що іррадіює по всій руці і підсилюється при рухах, болючість при натисненні в ділянці сплетення.

 

Рис. 6. Будова плечового сплетення.

 

 

Рис. 7. Клінічна картина «верхнього» плечового плекситу (a, b) – Ерба-

Дюшена та «нижнього» плечового плекситу – Дежерін-Клюмпке.

 

 

Клінічна симптоматика залежить і від локалізації вогнища в ділянці сплетення. При ушкодженні його верхнього первинного жмутика (C5-С6) виникає верхній тип паралічу (Ерба - Дюшенна), що характеризується ураженням м'язів плечового пояса і проксимального відділу руки зі зникненням сухожильного рефлексу із двоголового м'яза. Можливі чутливі розлади по зовнішній поверхні плеча і передпліччя (Рис. 7).

Ушкодження нижнього і середнього первинних жмутиків (C7-Th1) дає нижній тип паралічу (Дежеріна-Клюмпке). Парези локалізуються в дистальних відділах руки при збереженості функції м'язів плечового пояса. Особливо страждають згиначі пальців і кисті. Зникає карпорадіальний рефлекс. Випадає чутливість на внутрішній поверхні кисті, передпліччя і плеча. Можливі вазомоторні та трофічні розлади в дистальних відділах кисті, нерідко спостерігається синдром Горнера (Рис. 7).

З нервів, що відходять від плечового сплетення, найбільш часто страждають пахвовий, серединний, ліктьовий і променевий.

Ураження пахвового нерва викликає парез або параліч дельтоподібного м'яза з неможливістю відведення руки до рівня плечового суглоба, випадіння чутливості па зовнішньої поверхні плеча.

Ураження променевого нерва дає параліч розгиначів передпліччя, кисті і пальців, а також довгого м'яза, який відводить великий палець і супінаторів, що зовні проявляється «звисаючою кистю» з приведеним великим пальцем. Частково порушується згинання передпліччя, зникає сухожилковий рефлекс із триголового м'яза, знижується карпорадіальний рефлекс. Випадає чутливість на тильній поверхні плеча, передпліччя, частково кисті і пальців (тильна поверхня I, II і половини III пальців). При ураженні нерва в нижній третині плеча зберігаються розгинання передпліччя і чутливість на плечі та передпліччі. Ураження нерва на передпліччі викликає параліч тільки розгиначів кисті і пальців та випадіння чутливості на їхній тильній поверхні.

Ураження ліктьового нерва визначає слабість долонного згинача кисті; згиначів V, IV і частково III пальців; приведення і розведення тих же пальців; протиставлення мізинця і приведення великого пальця. В зв'язку із цим порушується ліктьове згинання кисті; при стисненні кисті в кулак V, IV і до деякої міри III пальці згинаються недостатньо, неможлива опозиція мізинця. Розвивається часткова атрофія м'язів передпліччя і гіпотенора. Через атрофію і слабість міжкісткових і червоподібних м'язів пальці розведені, формується розгинальна контрактура в основних фалангах і згинальна в кінцевих фалангах, особливо IV і V пальців, великий палець відведений - кисть приймає вигляд «пазуристої лапи». При ураженні нерва в нижніх відділах зберігається згинання кисті і кінцевих фаланг V та IV пальців, однак підсилюється «пазуриста» форма її. Відповідно до зони іннервації відзначається випадіння чутливості: на тильній поверхні - по ульнарному краю кисті та на V, IV і половині III пальців; на долонній поверхні - також по ульнарному краю кисті, на V і половині IV пальців. Іноді спостерігається біль, що іррадіює в мізинець та вазомоторно-трофічні розлади.

Ураження серединного нерва визначає порушення променевого згинання кисті, згинання I, II і III пальців, розгинання середніх фаланг II і III пальців, протиставлення великого пальця та згинання його кінцевої фаланги, пронацію кисті. Через це частково порушується згинання кисті (зберігається лише за рахунок ульнарного згинання) і її пронація; при стисненні руки в кулак не згинаються I, II і частково III пальці («рука акушера»), неможлива опозиція великого пальця. Виникаюче внаслідок атрофії тенара сплощення долоні, розгинання всіх пальців і приведення великого пальця до вказівного обумовлюють «мавпячу» форму кисті. При ураженні нерва на рівні середньої третини передпліччя зберігаються пронація, згинання кисті і середніх фаланг пальців, випадіння чутливість на тильно-променевій поверхні кисті, I, II, III і половини IV пальця; також променевої частини долоні та I, II і III пальців. Для уражень серединного нерва особливо характерні вегетативно-трофічні розлади; при травмах часто спостерігається каузалгія.

 

 

 

 

Рис. 8. Вигляд кисті при пошкодженні серединного нерву (вгорі) та ліктьового нерву (фото).

 

 

Передні гілки Th1- Th12 носять назву міжреберних нервів.

Верхні шість нервів іннервують м’язи грудної клітки, шкіру бокової і передньої поверхні грудей, зовнішній листок плеври. Відповідно шість нижніх іннервують м’язи і шкіру живота, зовнішній листок очеревини.

При ураженні міжреберних нервів виникає оперізуючий біль, що посилюється при рухах, кашлеві, чханні, або виникає синхронно з дихальними рухами. Порушується чутливість в зоні відповідних сегментів в вигляді циркулярних смуг. Виникає болючість в паравертебральних точках, за ходом нервів по під паховій лінії, в парастернальних точках. При залученні спинального ганглію в ураженому дерматомі може з’явитись герметичне висипання – оперізуючий лишай.

Поперекове сплетення утворюють передні гілки (Th12 - L4) сегментів. Розташовується попереду поперечних відростків поперекових хребців під великим поперековим м’язом. Через значну протяжність повне ураження сплетення дуже рідке.

Ураження поперекового сплетення складається із симптоматики ушкодження нервів, що відходять від сплетення - стегнового, затульного і латерального (бічного) шкірного нервів.

Ураження стегнового нерва при високому розташуванні в порожнині таза визначає порушення згинання стегна і розгинання гомілки, атрофію м'язів передньої поверхні стегна, випадіння колінного рефлексу, болючість посерединв пахової складки, позитивні симптоми Вассермана, Мацкевича, неможливість ходи по сходам, бігу, стрибання. Чутливість порушується на нижніх 2/3 передньої поверхні стегна і передньо-внутрішній поверхні гомілки. При низькому рівні ураження стегнового нерва - ізольоване ураження чотириголового м'яза.

Ураження затульного нерва характеризується порушенням приведення і зовнішньої ротації ноги, а також схрещування ніг. Чутливість випадає на внутрішній поверхні стегна.

Ураження латерального шкірного нерва стегна приводить до випадіння чутливості на зовнішній поверхні стегна. При подразненні нерва відзначається гіперестезія або парестезія в зоні іннервації, іноді сильний невралгічний приступоподібний біль (хвороба Рота).

Крижове сплетення формується з передніх гілок (L4-S2) сегментів, розташовується в малому тазі на грушоподібному м’язі.

Ураження крижового сплетення характеризується симптомами ушкодження вихідних від нього сідничного і сідничих нервів, а також заднього шкірного нерва стегна. Найбільше часто зустрічаються ураження сідничного нерва і основних його гілок – великогомілкового і малогомілкового нервів.

Ураження сідничного нерва (повне, високе) дає параліч м'язів, що згинають гомілку, параліч стопи і пальців, звисання стопи, утруднення при ході, випадіння ахіллового рефлексу, атрофію уражених м'язів, анестезію майже всієї гомілки (крім внутрішньої поверхні) і стопи. Подразнення нерва звичайно викликає сильний біль за його ходом, різку болючість в точках Валлє, анталгічний кіфосколіоз, вегетативно-трофічні розлади, часто - синдром каузалгії. При цьому позитивні симптоми натягу Ласега, Мінора, Сікара, Нері і ін.

Ураження великогомілкового нерва викликає порушення підошовного згинання стопи і пальців, ротацію стопи назовні, неможливість стояти на носках, атрофію литкового м'язу, м'язів стопи і западіння міжкісткових проміжків з формуванням п'яткової стопи, відсутність ахіллового рефлексу; чутливі розлади на задній поверхні гомілки, на підошовній поверхні стопи і пальців. Зустрічаються також вегетативно-трофічні розлади і каузалгія.

При ураженні малогомілкового нерва неможливе тильне згинання стопи і пальців, зовнішнє відведення стопи, неможливість стояти на п'ятах. Розвивається атрофія м'язів передньо-зовнішньої поверхні гомілки; стопа звисає і ротована всередину, що веде до формування «кінської», або еквіно-варусної стопи. При ході хворий високо піднімає ногу («півняча хода», або степпаж). Чутливість випадає на зовнішній поверхні гомілки і тильній поверхні стопи. Біль не характерний.

При ураженні сідничих нервів порушується розгинання стегна і фіксація таза, розвивається атрофія сідничних м'язів, формується «качина хода».

Ураження заднього шкірного нерва стегна проводить до розладів чутливості на задній поверхні стегна і нижніх відділів сідниць.

 

 

A B

 

C

 

 

Рис. 9. Клінічні прояви ураження малогомілкового нерву (А) і порушення ходи при тому (С) – степаж; розлади при ураженні великогомілкового нерву (В).

 

Навчально-методичний посібник

для самостійного вивчення дисципліни

«Інфраструктура товарного ринку»

для студентів напряму підготовки
6.030507 «Маркетинг»

денної та заочної форми навчання

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1450. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия