Студопедия — ТЕХНОГЕННЫЕ ОПАСНОСТИ И ИХ ПОСЛЕДСТВИЯ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ТЕХНОГЕННЫЕ ОПАСНОСТИ И ИХ ПОСЛЕДСТВИЯ






Ефективність добрив в значному ступені залежить від правильного поєднання прийомів їхнього внесення у грунт. Існують два засоби використання добрив: суцільній поверховий розсів і внутрішньогрунтове внесення. В залежності від термінів і норм виконують основне і передпосівне внесення, а також підживлення.

Суцільний засіб
застосовують в тих випадках, коли потрібно внести великі дози добрив, до 60т на 1га. Цим способом вносять навіз, компости і біля 2/3 всіх наявних мінеральних добрив, а також більшу частину вапнових матеріалів і матеріалів, що містять гіпс. Відразу ж після розкидання добрив по полю необхідно загорнути їх у грунт, не припускаючи усихання і більших втрат живильних речовин, в особливості азоту. Загортають добрива плугами, культиваторами і іншими ґрунтообробними машинами.
Внутрішньогрунтовий (локальний) спосіб
Локальне внесення, застосовують при загортанні добрив в грунт спільно з посівом або посадкою (передпосівне внесення), а також при підживленні. Норма висіву добрив при цьому знаходиться в межах 50...750кг/га. В цьому випадку необхідно враховувати, як розмістяться добрива в грунті відносно кореневої системи рослин. Необхідно прагнути наблизити добрива до активної частини коренів. Враховуючи ступінь рухомості добрив в грунті, гранульований суперфосфат можна вносити разом з насінням зернових культур. При внесенні інших добрив між ними і насінням повинен бути прошарок грунту для того, щоб не пошкодити кореневу систему. Добрива розташуються на 2...3см глибше і на 2...3см збоку від насіння або кореневий системи рослин. Такий розподіл живильних елементів сприяє їх швидкому і більш повному засвоєнню. Окрім цього, в процесі виконання робіт поєднуються дві операції: внесення добрив і посів або культивація. Однак, відносно низька продуктивність машин, а також необхідність чіткої організації праці при проведенні робіт стримують широке розповсюдження цього засобу внесення добрив, а суцільній поверховий розсів добрив залишається головним, що зумовлене відносно високою продуктивністю і простотою конструкції машин для внесення.
Позакореневе підживлення
При позакореневому підживленні наприклад, зернових колосових культур и трав, добрива також вносять суцільним розсівом. При цьому вони в грунт не загортають, а засвоюються рослинами після випадіння опадів.
     

2.3. АГРОТЕХНІЧНІ ВИМОГИ ДО ВНЕСЕННЯ ДОБРИВ.

- допустимий діаметр гранул - не більш 5мм;

- руйнування гранул до розміру 1мм при змішуванні - не більш 5%;

- вологість мінеральних добрив перед внесенням - не більш 15%;

- машина повинна забезпечити внесення мінеральних добрив і їхніх сумішей в межах 0.05...3т/га, вапна - 1...6т/га, органічних добрив і їхніх сумішей - 5...60т/га;

- нерівномірність внесення добрив:

- по ширині захвату

- для тукових сіялок ± 15%;

- для відцентрових розкидачів ± 25%;

- для розкидачів органічних добрив ± 25%;

- по ходу руху машини

- для відцентрових розкидачів і розкидачів органічних добрив не більш ± 15%;

- при загортанні добрив у грунт по глибині відхилення не повинно перевищувати 15%;

- при внесенні всіх видів добрив забезпечити перекриття суміжних проходів;

- розрив у часі між розкиданням і загортанням повинно бути не більше:

- 12годин для мінеральних добрив;

- органічних - не більш 2 годин;

- необроблені поворотні смуги не допускаються.

2.4. КЛАСИФІКАЦІЯ МАШИН

Машини для внесення органічних добрив
Машини для внесення мінеральних добрив

По призначенню:

Машини для підготовки добрив
 
Машини для транспортування
 
Машини для внесення
 
       

По технології внесення:

Тукові сіялки
 
Відцентровані розкидачі
Авіаційні розкидачі
 
Машини для внесення пиловидних добрив
 
Машини для внесення рідких органічних добрив (жижерозкидачі)
 
Машини для внесення безводного аміаку («чистих» розчинів)
 
Туковисівні апарати
           

По мобільності:

Немобільні (стаціонарні) - машини підготовки добрив;
Мобільні (нестаціонарні): неназемні - авіаційні
Наземні: Самохідні
Несамохідні:
навісні
напівпричіпні
причіпні
сідельні  
     

Апарати для внесення добрив:

гідравлічний пневматичний
   
дисковий тарільчасто - дисковий
   
тарільчасто - скребковий транспортерный
   
катушково-штифтовий  
     
           

2.5. ТИПИ РОБОЧИХ ОРГАНІВ.

2.5.1. Робочі органи для подачі добрив до внесення. (живлячі робочі органи)

Більшість машин для внесення добрив постачаються спеціальними приладами для подачі добрив з бункера або ємності до розсіючого приладу. В залежності від виду добрив і призначення машини живлячи робочі органи виконуються у виді механічних приладів, що транспортують добрива, або в виді приладів, що забезпечують пневмо- або гідротранспортування добрив.

Механічні живлячі робочі органи виконуються в виді прутково - планчастих, ланцюжно - планчастих, стрічкових, пруткових і вібраційних транспортерів, а також у вигляді тарілчастих, ланцюжних і шнекових живителів.

Для забезпечення пневмотранспортування добрив застосовується компресор, а для гідротранспортування - насос (поршньовий, відцентровий, шестеренчастий).

2.5.2. Висіваючи апарати тукових сівалок.

В основу класифікації висівних апаратів тукових сівалок можна покласти технологічний признак, тобто принцип впливу робочих органів на матеріал, поряд з яким слід враховувати і характер руху виконавчих елементів апаратів (обертальне, поступове, коливальне та ін.).

До найбільш розповсюджених висівних апаратів тукових сівалок відносяться: - апарати що вільно виносять матеріал:

- тарілчасті;

- гусеничні;

- вигрібно-ланцюжні;

- зірчасті.

- апарати що виштовхують матеріал:

- шнекові;

- метеликові.

2.5.3. Робочі органи для розсіювання, розкидання при суцільному внесенні добрив

Робочі органи для розсіювання, розкидання при суцільному внесенні добрив призначені для прийому добрив з живлячих механізмів і розподілу їх по робочій ширині захвату машини.

Більшість робочих органів для суцільного розсіву добрив являє собою механізм кидального типу. Найбільш розповсюджені з них:

- відцентровий диск з вертикальною віссю обертання;

- лопасний ротор (барабан) з горизонтальною віссю обертання;

- маятниковий розкидач;

- розкидач з гумової стрічкою.

Кожний з цих робочих органів може мати різноманітну конструкцію. Так, наприклад, відцентровий диск з вертикальною віссю обертання може бути:

- плоским і конусним;

- одно- і двох'ярусним;

- з різноманітною формою і кількістю лопаток;

- довжина лопаток може значно переважати розмір диску і т. п.

Те ж саме можна сказати про роторні органи, що розкидають з горизонтальною віссю обертання і про інші типи розкидачів.

Машини для суцільного внесення пиловидних і рідких добрив обладнаються відповідно пневматичним і гідравлічним розпилюючим приладом з влаштуванням для дозування

 

Барабанне для органічних добрив
 
Дискове для мінеральних добрив
 
Роторне (бітерне) для органічних добрив
 
     

2.5.4. Туковисівні апарати комбінованих сівалок, саджалок і рослинопідживлювачів.

Внесення добрив, що поєднується з операціями посіву, посадки і догляду за рослинами під час їхнього зростання, здійснюється за допомогою туковисівних апаратів, встановлених на сіялках, сажалках і культиваторах. Цей спосіб внесення добрив отримав в нинішній час широке розповсюдження. Сівалки, обладнані туковисівними апаратами, називаються комбінованими, а культиватори з туковисівними апаратами носять назву культиваторів - рослинопідживлювачів.

На льняних і зернових комбінованих сіялках застосовуються групові катушково - штифтові туковисівні апарати, а на всіх інших видах і сівалок, що комбінувалися, наприклад, овочевих, бурякових, кукурудзяних і бавовняних, а також на картоплесаджалках і культиваторів - рослинопідживлювачів встановлюють баночні туковисівні апарати з різним принципом чинності і різних конструкцій. З них найбільше розповсюдження отримали тарільчасто-дискові, тарільчато-скребкові і дискові.

2.6. ОЦІНКА ЯКОСТІ РОБОТИ МАШИН ВНЕСЕННЯ ДОБРИВ

Якість роботи машин повинна задовольняти агротехнічним вимогам і вимогам системи машин.

Якість внесення добрив, мінеральних і органічних, визначають по наступним двом основним показникам: фактичній дозі внесення і міри рівномірності розподілу добрив по площі поля. Відхилення від заданої дози внесення допускається для органічних і мінеральних добрив ± 10%.

Нерівномірність розподілу добрив по ширині захвату машин і довжині проходу для органічних і мінеральних добрив допускається в межах вимог агротехніки. Нерівномірність внесення добрив туковими сіялками також не повинна виходити за межі агротехнічних вимог.

При оцінці якості роботи машин для внесення добрив враховують і інші показники: перекриття суміжних проходів (до 6% від ширини захвату агрегату), якість обробітку поворотних смуг, огріхи і т. п.

 

ТЕХНОГЕННЫЕ ОПАСНОСТИ И ИХ ПОСЛЕДСТВИЯ.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 962. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия