Студопедия — ОСНОВНІ ТЕРМІНИ ДИСЦИПЛІНИ. Адміністративно-територіальний устрій України –це зумовлена соціальними, економічними, соціально-етнічними
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ ДИСЦИПЛІНИ. Адміністративно-територіальний устрій України –це зумовлена соціальними, економічними, соціально-етнічними






Адміністративно-територіальний устрій України – це зумовлена соціальними, економічними, соціально-етнічними, історичними, географічними, культурними, політичними та іншими чинниками внутрішня територіальна організація держави з поділом її на складові частини – адміністративно-територіальні одиниці.

Безпосередня демократія – форма прямого народовладдя, здійснення влади народом безпосередньо, без створення постійних або інших інститутів, у формах, передбачених Конституцією, іншими законами.

Вибори – це процес, у результаті якого певна сукупність людей, часто організована в політичні об’єднання, шляхом голосування формує державний орган або заміщує вакантну виборну посаду.

Виконавча влада ‑ це представлена державними виконавчими органами, самостійна та незалежна гілка влади у системі розподілу влад, що за своїми функціями відмінна від законодавчої та судової влади і існує для виконання законів та здійснення поточного (оперативного) управління суспільними справами.

Громадянство – особливий правовий зв’язок між особою і державою, що породжує для них взаємні права і обов’язки.

Громадянин України – це особа, яка набула громадянство України в порядку, передбаченому законами України та міжнародними договорами України.

Декларація – акт, який у загальній, принциповій формі передає основні властивості конституційно-правового регулювання, виражає наміри та зобов'язання учасників правових відносин.

Державний суверенітет - це верховенство державної влади всередині країни та її незалежність у зовнішньополітичній сфері.

Державний устрій – політико-територіальна організація держави, яка характеризується статусом її територіальних одиниць, формою їх правових відносин між собою та з державою в цілому.

Конституційне право України - це провідна галузь права України, яка являє собою систему правових норм, що регулюють відносини народовладдя, через які забезпечується організаційна і функціональна єдність суспільства України як цілісної соціальної системи, закріплюючи при цьому основи конституційного ладу України, загальні засади правового статусу людини і громадянина, територіальний устрій, систему державних органів і основні положення і принципи організації місцевого самоврядування в Україні.

Конституція – у більшості держав Основний закон держави, акт вищої юридичної сили, що регулює найбільш важливіші суспільні відносини в державі.

Конституційно-правова відповідальність - це особливий вид юридичної відповідальності, що має складний політико-правовий характер, настає за скоєння конституційно-правового делікту та яка знаходить вияв у передбачених конституційно-правовими нормами особливих несприятливих наслідках для суб'єкта конституційного делікту.

Конституційні обов'язки - це вимоги, що висуваються до кожної людини діяти певним, чітко визначеним конституційною нормою, чином (або утриматися від вчинення відповідних дій) для забезпечення інтересів суспільства, держави, інших людей і громадян

Місцева влада – вид публічної влади, яка реалізується від імені суб’єктів, що функціонують у межах певних адміністративно-територіальних одиниць.

Омбудсман – спеціально обрана (призначувана) посадова особа для контролю за дотриманням прав людини різними адміністративними органами, а в деяких країнах – також приватними особами й об'єднаннями.

Органи місцевого самоврядування — це структурно-організовані колективи службовців або одного службовця, що наділяються владою у системі місцевого самоврядування для реалізації владних рішень, а посадові особи місцевого самоврядування — особи, які працюють в органах місцевого самоврядування, мають відповідні посадові повноваження у здійсненні організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримують заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

Органи судової влади – органи, на які покладено здійснення функцій правосуддя.

Парламент – родова назва вищого колегіального загальнонаціонального представницького законодавчого органу в демократичних державах, який відображає суверенну волю народу і працює на постійній основі.

Політична партія – добровільне об’єднання громадян, які є прихильниками певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку.

Права людини – це її соціальна спроможність вільно діяти, самостійно обирати вид та міру своєї поведінки з метою задоволення різнобічних матеріальних та духовних потреб людини шляхом користування певними соціальними благами в межах, визначених законодавчими актами.

Права громадянина – це права, які належать тільки громадянам держави – особам, які мають з даною державою політико-правовий зв’язок, який підтверджується спеціальними документами та фактичним проживанням людини у країні.

Президент – це одноособовий глава держави, який обирається громадянами держави шляхом загальнодержавних виборів.

Референдум – одна з форм безпосередньої демократії, що застосовується для прийняття або затвердження шляхом голосування конституційних актів, законів та інших найважливіших рішень загальнодержавного чи місцевого значення.

Територіальна громада – жителі, які об’єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об’єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр.

Уряд – один з найважливіших державних органів, що очолює виконавчу гілку влади і всю систему її органів.

Юстиція – система судів, які покликані здійснювати юрисдикційну діяльність (правосуддя), тобто ухвалювати правові рішення щодо спірних та конфліктних питань у різноманітних сферах суспільного життя.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

№ п/п Назва теми Кількість годин
Лекції Семінарське заняття Практичні заняття
1. 2. 3. 4. 5.
1. Конституційне право України – провідна галузь національного права України. Конституція України та її розвиток.     -
2. Конституційний лад i його закріплення в Конституції України. - - -
3. Особливості конституційно-правового статусу людини і громадянина. -   -
4. Народне волевиявлення. - - -
5. Конституційно-правовий статус Верховної Ради України.     -
6. Конституційно-правовий статус Президента України     -
1. 2. 3. 4. 5.
7. Конституційно-правовий статус Кабінету Міністрів України та інших органів виконавчої влади.     -
8. Конституційні засади судової влади в Україні. Конституційний Суд України. Прокуратура України.     -
9. Територіальний устрій України. - - -
10. Конституційні засади місцевого самоврядування. - - -
Всього     -
           

 

Форма контролю – екзамен.

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 610. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия