Студопедия — Рецензування
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Рецензування






Не пізніше ніж за місяць до захисту роботи вона подається науковому керівникові з метою підготовки ним відгуку на дослідження, а також направляється на рецензування.

Закінчена магістерська робота (пояснювальна записка і графічний матеріал) з підписами магістранта, керівника і нормоконтролера передаються призначеному кафедрою рецензенту із числа компетентних учених у даній галузі науки, здатних здійснити вичерпну й об'єктивну експертизу дослідження на ґрунті високої принциповості та вимогливості.

Рецензент на підставі вивчення магістерська робота та праць здобувача, опублікованих за темою магістерська робота, висвітлює в рецензії такі обов'язкові питання:

  1. Актуальність обраної теми.
  2. Ступінь обґрунтованості наукових положень, висновків і рекомендацій, сформульованих у магістерська робота.
  3. Достовірність і новизна наукових положень.
  4. Ефективність використаної методології наукового пошуку.
  5. Рівень використання набутих у процесі навчання в магістратурі теоретичних знань.
  6. Перспективність запропонованих рекомендацій і висновків.
  7. Недоліки роботи.

У рецензії подаються зауваження щодо змісту магістерська робота та висновок щодо її відповідності встановленим вимогам.

Визначаючи актуальність теми, доцільно вказати на її зв'язок з державними чи галузевими науковими програмами, пріоритетними напрямками розвитку науки й техніки, визначеними Верховною Радою України тощо.

Оцінка обґрунтованості наукових положень магістерська робота, їх достовірності й новизни повинна бути об'єктивною та відбивати як позитивні, так і негативні сторони праці, зокрема рецензент має наголосити на ключові питання, звернути увагу на висновки й твердження, що викликають сумніви й можуть слугувати підґрунтям дискусії під час захисту магістерська робота. Рецензент оцінює висновки здобувача щодо значущості його праці для науки й практики та вказує можливі конкретні шляхи використання результатів дослідження. У рецензії також потрібно оцінити зміст магістерська робота, її завершеність у цілому й викласти зауваження щодо її оформлення.

Якщо рецензент встановив брак новизни або недостатню обґрунтованість висновків магістерська робота, її низьку наукову й практичну цінність, виявив помилки або порушення вимог щодо оформлення магістерська робота (запозичення чужих праць без посилань, невідповідність змісту магістерська робота спеціальності, за якою вона подана до захисту, і т. ін.), у рецензії мають бути вказані конкретні причини, через які здобувачеві не може бути присуджено ступінь магістра.

У позитивному висновку щодо магістерська робота рецензент повинен вказати, що вона є завершеною працею, в якій отримані нові науково обґрунтовані результати, що в сукупності вирішують конкретну наукову задачу; або в якій отримані нові науково обґрунтовані теоретичні і (чи) експериментальні результати, що в сукупності є суттєвими.

У рецензії не можна ухилятися від аргументованої оцінки наукового рівня магістерська робота по суті, тому короткий формальний висновок про те, що магістерська робота відповідає встановленим вимогам, є неприйнятним. Рецензія не повинна мати невизначений характер, коли використовують формулювання подібні до «значний науковий інтерес», «суттєвий внесок», «крок до вирішення проблеми» і т. ін.

Можливі випадки, коли за наявності в магістерська робота таких рис, як актуальність теми, певні новизна й практична значущість, рецензент не вважає її науковий рівень таким, що відповідає встановленим критеріям, тобто не рекомендує присуджувати здобувачеві ступінь магістра. У цьому разі у рецензії необхідно відзначити ті результати магістерська робота, які незалежно від рішення щодо надання наукового ступеня доцільно використати в науці та практиці.

Рецензент має право вимагати необхідні додаткові матеріали від магістра чи його керівника.

Якщо оцінка магістерська робота позитивна, рецензія подається на випускову кафедру у двох примірниках, якщо негативна – у трьох примірниках.

Рецензії повинні бути особисто підписані рецензентом і підпис потрібно засвідчити печаткою установи, де працює рецензент.

Термін подання рецензії до випускової кафедри – тиждень з дня одержання рецензентом магістерська робота. Випускова кафедра повертає рецензію для доопрацювання, якщо вона не відповідає вказаним вимогам, або замінює рецензента.

3.8. Проведення обговорення магістерської роботи, допуск до захисту

Попереднє обговорення магістерської роботи здійснюється на засіданні профільної кафедри або спільних засідань кафедр з урахуванням висновків наукового керівника та рецензентів і має на меті проведення магістром аналізу пропозицій і зауважень, доопрацювання роботи для її захисту на ДЕК та одержання магістром кафедрального допуску до захисту, оформленого протокольно. До захисту допускаються магістри за умови повного виконання навчального плану.

3.8. Подання магістерської роботи до захисту в ДЕК

Термін подання магістерської роботи до ДЕК – за 2 дні до захисту. За умови допуску магістранта до захисту кафедрою, магістерська робота (пояснювальна записка та графічна частина), відгук керівника та рецензія не менш ніж за два дня до дня захисту передаються секретарю державної екзаменаційної комісії (ДЕК).

3.10. Організація захисту магістерських робіт

Для захисту магістерської роботи створюються комісії за основними напрямками наукових досліджень з числа досвідченіших працівників професорсько-викладацького складу, а також із залученням керівництва галузевих управлінь у складі Голови, секретаря, трьох членів.

4. Захист магістерської роботи

Захист магістерських робіт проводиться на відкритому засіданні Державної екзаменаційної комісії за участю не менш ніж половини її складу. Графік роботи комісії затверджується наказом ректора Університету.

При захисті магістерських робіт у державну комісію подаються:

1) магістерська робота з витягом з протоколу засідання профільної кафедри про допуск магістра до захисту;

2) письмовий відгук наукового керівника з характеристикою діяльності магістра під час виконання магістерської роботи;

3) письмова рецензія на магістерську роботу.

До комісій ДЕК можуть подаватися й інші матеріали, які характеризують наукову і практичну цінність виконаної магістерської роботи: надруковані статті за темою роботи, документи, що вказують на практичне застосування роботи тощо.

Для захисту роботи магістр готує доповідь (15-20 хвилин), яка повинна відбивати зміст дослідження, його мету, завдання, предмет та об'єкт; обґрунтування вибору теми, ступеня її висвітлення в науковій літературі. Основна частина доповіді присвячується викладенню науково-практичних висновків і рекомендацій, результатів за матеріалами дослідження (Додаток Д).

Після доповіді магістра і його відповідей на запитання оголошуються рецензії на роботу, відгук наукового керівника. Магістру надається можливість дати пояснення щодо зауважень, дати відповіді на запитання членів ДЕК. Відповіді мають бути короткими (як правило з двох-трьох речень), впевненими, чіткими, конкретно відповідати на поставлене запитання.

Рішення про оцінку захисту дипломної, магістерської роботи приймається на закритому засіданні ДЕК, результат оголошується після затвердження протоколу головою ДЕК.

Випускники магістратури, які в процесі навчання в магістратурі проявили здібності до наукової роботи, характеризуються відповідними морально-етичними якостями, за поданням випускаючої кафедри можуть рекомендуватися ДЕК для вступу до аспірантури.

Магістри, які виконали наукову роботу, але одержали під час захисту оцінку "незадовільно", отримують довідку встановленого Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України зразка, їм надається право повторного захисту магістерської роботи впродовж одного року. При повторному захисті необхідним є проведення нового рецензування. Щодо останнього ДЕК виносить відповідне рішення і фіксує його протокольно. Рішення комісії є остаточним і оскарженню не підлягає.

Секретар комісії після захисту магістерських робіт здає їх до бібліотеки (архіву), де вони реєструються і зберігаються у фонді магістерських робіт протягом 5 років. Магістерські роботи, що мають вагоме науково-практичне значення, можуть бути, за пропозицією комісії, рекомендовані ДЕК для опублікування у вигляді окремих наукових робіт. За магістерськими роботами зберігається статус авторського права.

При оцінці магістерської роботи виходять з того, що магістр повинен уміти:

- формулювати мету і завдання дослідження;

- складати план дослідження;

- вести бібліографічний пошук із застосуванням сучасних інформаційних технологій;

- використовувати сучасні методи наукового дослідження, модифікувати наявні та розробляти нові методи, виходячи із завдань конкретного дослідження;

- обробляти отримані дані, аналізувати і синтезувати їх на базі відомих літературних джерел;

- оформляти результати досліджень відповідно до сучасних вимог, у вигляді звітів, рефератів, статей.

5. Вимоги до змісту магістерської роботи

Зміст магістерської роботи в найбільш систематизованому вигляді фіксує як вихідні передумови наукового дослідження, так і весь його хід, а також отримані при цьому результати. Причому тут не просто описуються наукові факти, а й проводиться їх всебічний аналіз, розглядаються типові ситуації, відповідно до обраної теми.

Успішність виконання магістерської роботи великою мірою залежить від уміння вибрати найрезультативніші методи дослідження, оскільки саме вони дозволяють досягти поставленої у роботі мети. Методологія виконання магістерської роботи, вимоги до її оформлення аналогічні дипломній роботі, але детальніше розкривається актуальність теми дослідження, наукова проблема і її доведення. Якомога ретельніше формується зміст вступної частини, обов'язковим є визначення об'єкта і предмета дослідження. Загальні висновки магістерської роботи виконують роль закінчення обумовленого логікою проведення дослідження у формі послідовного, логічного викладення отриманих підсумкових результатів, їх співвідношення з загальною метою, конкретними завданнями, поставленими і сформульованими у вступі. Саме результатами теоретичного і практичного дослідження у своїй роботі магістрант має змогу засвідчити рівень наукової підготовки.

Назва

Назва магістерська робота повинна бути по можливості короткою, відповідати спеціальності та суті вирішеної наукової задачі, вказувати на мету дослідження і його завершеність.

5.2. Анотації

Анотації розміщують на першій, після завдання, сторінці українською, російською й англійською мовами. Анотації займають, зазвичай, одну сторінку. Номер сторінки не ставлять, в загальну кількість аркушів вона не входить. Анотація складається в останню чергу після закінчення пояснювальної записки.

5.3. Зміст

Зміст подають на початку магістерська робота. Він містить найменування та номери початкових сторінок усіх розділів, підрозділів та пунктів (якщо вони мають заголовок), зокрема вступу, висновків до розділів, загальних висновків, додатків, списку використаних джерел.

5.4. Перелік умовних позначень та скорочень

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів подається, якщо в магістерська робота вжито специфічну термінологію, а також використано маловідомі скорочення, нові символи, позначення і таке інше. Перелік може бути поданий у вигляді окремого списку, який розміщують перед вступом.

Перелік треба друкувати двома колонками, в яких зліва за абеткою наводять, наприклад, скорочення, справа – їх розшифрування.

Якщо в магістерська робота спеціальні терміни, скорочення, символи, позначення і таке інше повторюються менше трьох разів, перелік не складають, а їх розшифрування наводять у тексті при першому згадуванні.

Вступ

Вступ містить загальну характеристику магістерська робота в наданій нижче послідовності.

5.5.1. Актуальність теми

Шляхом критичного аналізу та порівняння з відомими розв'язаннями наукової задачі обґрунтовують актуальність і доцільність роботи для розвитку відповідної галузі науки чи виробництва, особливо на користь України.

Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним. Досить кількома реченнями висловити головне – сутність наукового завдання.

5.5.2. Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами

Коротко викладають зв'язок обраного напряму досліджень, узгодженого з паспортом спеціальності та планами ЧНУ, або організації, де виконана робота, а також з галузевими та (або) державними планами та програмами.

При наявності зазначають номери державної реєстрації науково–дослідних робіт, базових для підготовки та подання магістерська робота, а також роль автора у виконанні цих науково-дослідних робіт.

5.5.3. Мета і завдання дослідження

Формулюють мету роботи і завдання, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети. Не слід формулювати мету як «Дослідження...», «Вивчення...», тому що ці слова вказують на засіб досягнення мети, а не на саму мету.

Вказують об'єкт дослідження – це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію й обране для вивчення.

Визначають предмет дослідження, якийміститься в межах об'єкта. Саме на предмет спрямовується основна увага, оскільки предмет дослідження визначає тему магістерська робота.

5.5.4. Методи дослідження

Подають перелік використаних методів дослідження для досягнення поставленої в магістерська робота мети. Перераховувати їх треба не відірвано від змісту роботи, а коротко та змістовно визначаючи, що саме досліджувалось цим методом. Це дасть змогу пересвідчитися в логічності та прийнятності вибору саме цих методів.

5.5.5. Наукова новизна одержаних результатів

Подають коротку анотацію нових наукових положень (рішень), запропонованих магістром особисто. Необхідно показати відмінність одержаних результатів від відомих раніше, описати ступінь новизни (вперше одержано, удосконалено, дістало подальший розвиток).

Кожне наукове положення чітко формулюють, виокремлюючи його основну сутність і зосереджуючи особливу увагу на рівні досягнутої при цьому новизни. Не можна вдаватися до викладу наукового положення у вигляді анотації, коли просто констатують, що зроблено.

До цього пункту не можна включати опис нових прикладних (практичних) результатів, отриманих у вигляді способів, пристроїв, методик, схем, алгоритмів і тому подібне.

Усі наукові положення з урахуванням досягнутого ними рівня новизни є теоретичною основою (фундаментом) вирішеної в магістерська робота наукової задачі. Насамперед за це надається ступінь магістра.

5.5.6. Практичне значення одержаних результатів

У магістерська робота, що має теоретичне значення, треба подати відомості про наукове використання результатів досліджень або рекомендації щодо їх використання, а в магістерська робота, що має прикладне значення – відомості про практичне застосування одержаних результатів або рекомендації, як їх використати. Відзначаючи практичну цінність здобутих результатів, необхідно подати інформацію про ступінь їх готовності до використання або масштабів використання.

Необхідно дати короткі відомості щодо впровадження результатів досліджень із зазначенням назв організацій, в яких здійснена реалізація, форм реалізації та реквізитів відповідних документів.







Дата добавления: 2015-10-18; просмотров: 402. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия