Студопедия — В С Т У П
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

В С Т У П






Як навчальна дисципліна «Договори в міжнародному праві» є однією з базових дисциплін міжнародно-правового комплексу, що вивчаються студентами юридичного факультету Київського національного економічного університету.

Мета вивчення дисципліни. Юрист-фахівець з міжнародного економічного права у сфері міжнародних договорів зобов’язаний:

- мати уявлення про місце та роль права міжнародних договорів в системі міжнародного права;

- знати зміст найважливіших міжнародно-правових документів, які є джерелами права міжнародних договорів;

- знати законодавство України, яке стосується міжнародних договорів України.

Крім того, метою даного курсу є досягнення всебічного глибокого розуміння студентами природи і сутності відносин, які виникають у зв’язку з підготовкою, укладенням та виконанням суб’єктами міжнародного права міжнародних договорів, засвоєння студентами знань основних принципів та норм права міжнародних договорів, змісту основних законодавчих актів і т. ін., підготовка до практичної діяльності висококваліфікованих фахівців-правознавців в сфері міжнародного економічного права, розуміння процесів, які відбуваються в світі.

Навчальний курс включає поняття про предмет і систему права права міжнародних договорів, принципи, суб’єкти правовідносин в сфері права міжнародних договорів, види і порядок укладення міжнародних договорів.

В процесі вивчення курсу студенти повинні оволодіти правилами самостійної роботи з нормами та звичаями міжнародного права, які стосуються регулювання права міжнародних договорів, засвоїти суть правових категорій, зміст інститутів, об’єктивні закономірності їх розвитку, навчитися розуміти конкретний зміст норм права міжнародних договорів, тлумачити їх та правильно застосовувати до вирішення конкретних питань, оволодіти навичками практичної роботи, набути досвіду науково-дослідної роботи в галузі права міжнародних договорів.

Вивчення курсу права передбачає різноманітні форми навчання: лекційні заняття, семінарські та інноваційні форми практичних робіт.

Семінарські заняття проводяться за всіма основними темами, які передбачені навчальною програмою у формі співбесід, дискусій з питань, що виносяться на розгляд за конкретною темою, аудиторних конференцій, запитань та відповідей, ділових ігор, вирішення проблемних ситуацій та практичних завдань тощо, а також аналізу узагальнень юридичної практики.

Плани семінарських занять включають основні питання тем, які виносяться на розгляд. До кожної теми подається список рекомендованої літератури та типові практичні завдання. Під час проведення занять рекомендується використовувати також матеріали практики.

В процесі проведення семінарських занять студентами вирішуються такі основні завдання: засвоєння теоретичних положень науки права міжнародних договорів; засвоєння норм чинного законодавства України, яке стосується регулювання порядку участі України в міжнародних договорах; одержання навиків застосування у практичній діяльності одержаних знань і норм права міжнародних договорів. На семінарських заняттях перевіряється ступінь засвоєння студентами теорії права міжнародних договорів з відповідних питань, змісту норм законодавства, відпрацьовуються практичні навички у вирішенні конкретних завдань. Перевірка знань студентів здійснюється також у формі написання самостійних аудиторних та домашніх робіт, підготовки та захисту рефератів.

Основні компетентності, які мають здобути студенти в ході вивчення науки (дисципліни):

1. Знання особливостей та тенденцій сучасного цивілізаційного розвитку.

2. Вміння проводити дослідження міжнародного характеру та масштабу.

3. Критично мислити і генерувати креативні ідеї та вирішувати важливі проблеми на інноваційній основі.

4. Здатність до аналізу і синтезу.

5. Здатність до організації і планування.

6. Базові загальні знання.

7. Засвоєння основ базових знань з професії.

8. Навики управління інформацією (уміння знаходити та аналізувати інформацію з різних джерел).

9. Розв’язання проблем.

10. Прийняття рішень.

11. Здатність до критики та самокритики.

12. Взаємодія (робота в команді).

13. Міжособистісні навики та уміння.

14. Здатність працювати в міждисциплінарній команді.

15. Дослідницькі навики і уміння.

16. Здатність до навчання.

17. Здатність пристосовуватись до нових ситуацій.

18. Здатність породжувати нові ідеї (креативність).

19. Лідерські якості.

20. Розуміння законів та звичаїв інших країн.

21. Здатність працювати самостійно.

22. Планування і управління проектами.

Формою контролю знань є поточно-модульний контроль, який має на меті перевірку теоретичних знань студентів та уміння застосовувати їх при вирішенні конкретних ситуацій, а також уміння самостійно працювати з науковою та навчальною літературою.

Навчальна програма є єдиною для всіх форм навчання (денної та заочної).

 

 

2.ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ДИСЦИПЛІНИ “Договори в міжнародному праві”

 

 

  Назватеми Кількість годин (108 год., 3,0 кред.)
Денна форма навчання Вечірня форма навчання Заочна форма навчання
Л   с   І К Р   С Р С   Л   с   І К Р   С Р С   Контактні години Інд Р студента С Р С    
1. Право міжнародних договорів в системі міжнародного права   -   5,5   -     -      
2. Поняття та юридична природа міжнародних договорів       5,5                
3. Укладення міжнародних договорів       5,5   -     -      
4. Дія міжнародних договорів       5,5                
5. Недійсність міжнародних договорів       5,5   -     -      
6.Зупинення та припинення дії міжнародних договорів   -   5,5 - -     -      
  7. Тлумачення міжнародних договорів       5,5   -     -      
8. Внесення змін та доповнень до договорів       5,5 - -            
9. Забезпечення виконання міжнародних договорів       6,5                
10. Правонаступництво держав щодо міжнародних договорів       5,5         -      
Разом годин                        

 

 

3.ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ ЗА ТЕМАМИ

 

ТЕМА 1. Право міжнародних договорів в системці міжнародного права. Поняття права міжнародних договорів

 

Право міжнародних договорів як галузь міжнародного права. Поняття права міжнародних договорів. Його особливості. Історія виникнення та розвитку права міжнародних договорів. Суб’єкти права міжнародних договорів. Джерела права міжнародних договорів. Віденська конвенція про право міжнародних договорів 1969 р., Віденська конвенція про правонаступництво держав відносно договорів 1978 р., Віденська конвенція про право договорів міжнародних договорів між державами та міжнародними організаціями або між міжнародними організаціями 1986 р., національне законодавство і право міжнародних договорів. Конституція України 1996 р. і Закон України «Про міжнародні договори України». Принципи права міжнародних договорів. Кодифікація і прогресивний розвиток права міжнародних договорів. Роль комісії міжнародного права ООН в кодифікації і прогресивному розвитку права міжнародних договорів.

 

ТЕМА 2. Поняття та юридична природа міжнародних договорів

 

Міжнародний догоавр як згода суб’єктів міжнародного права. Міжнародний договір як основне джерело міжнародного права. Проблема співвідношення міжнародного договору звичаєвих норм міжнародного права. Роль міжнародного договору в забезпечнні міжнародного правопорядку. Принцип виконання міжнародних договорів. Об’єкти міжнародних договорів. Мета договору. Класифікація міжнародних договорів: за колом учасників, загальні міжнародні договори, закриті та відкриті міжнародні договори, класифікація міжнародних договорів України: міждержавні, міжурядові, міжвідомчі договори. Форма міжнародних договорів. Джентльменська угода. Структура міжнародних договорів. Найменування міжнародного договору. Мова міжнародного договору.

ТЕМА 3. Укладення міжнародних договорів

 

Право на укладення міжнародних договорів як одне з основних прав суб’єктів міжнародного права. Органи держави та інших суб’єктів міжнародного права, які мають право на укладання договору від імені суб’єкта в цілому. Повноваження та уповноваженні на укладання міжнародних договорів. Укладення міжнародного договору. Стадії укладення міжнародного договору.: договірна ініціатива, підготовка тексту договору, переговори як основний метод погодження тексту договору.. особливості складання тексту договору при різних формах переговорів: звичайним дипломатичним шляхом, на міжнародних конференціях і в міжнародних організаціях. Прийняття тексту договору та його форми. Встановлення автентичності тексту договору. Парафіювання. Способи виразу згоди суб’єктів міжнародного права на обов’язковість міжнародного договору. Підписання та його форми. Ратифікація. Затвердження, прийняття, згода. Акт офіційного підтвердження. Обмін документами. Приєднання до договору. Обмін та депонування ратифікаційних грамот та іншіх документів. Юридичне значення актів органів державної влади України про вираз згоди на обов’язковість міжнародних договорів. Значення ст.. 18 Віденських конвенцій 1969 р. та 1986 р. в укріплення міжнародного правопорядку. Поняття застереження до міжнародних договорів. Процедури заявлення застережень, прийняття, заперечення проти застережень, зняття застережень і заперечень. Юридично дійсне заперечення і заперечення проти нього. Депозитарій та його функції. Українське законодавство про порядок збереження договорів. Реєстрація договору. Публікація (промульгація) договору.

 

ТЕМА 4. Дія (застосування) міжнародних договорів

Поняття дії (застосування) договору. Внутрішнє право і виконання міжнародних договорів. Відсутність у договору зворотної сили. Строк дії договору: строкові, без конкретного строку, безстрокові. Прологація та реновація дії договору. Тимчасове застосування договору. Територіальна сфера дії договору. Застосування попередніх договорів і нових з одного й того ж питання. Договори та треті держави. Загальний принцип – pacte tertiis nec nocent. Права, які витікають із договорів для третіх держав. Зобов’язання, які випливають із договору для третіх держав.

 

Тема 5. Недійсність міжнародних договорів

Поняття недійсності міжнародних договорів. Презумпція дійсності міжнародного договору. Підстави дійсності міжнародних договорів. Дійсність договору і подільність його положень. Положення внутрішнього права держави і недійсність договорів. Спеціальні обмеження повноважень представника держави або міжнародної організації і дійсність договорів. Підстави недійсності договору: помилка, обман, підкуп представника, примус представника, примус держави шляхом застосування сили або погрози застосування сили. Норми jus cogens і дійсність договорів. Соціальні революції і проблема дійсності міжнародних договорів. Принцип естоппель і проблема дійсності договорів. Наслідки недійсності міжнародних договорів.

 

 

Тема 6. Припинення та призупинення міжнародних договорів

 

Поняття зупинення міжнародних договорів. Загальні підстави припинення договору. Закінчення строку дії міжнародних договорів. Настання умови. Визначеної в договорі. Виникнення нової імперативної загального міжнародного права (jus cogens) та її вплив на дію міжнародного договору. Суттєва порушення міжнародного договору як підстава припинення дії договору. Наступна неможливість виконання договору як підстава припинення договору. Припинення існування та інші зміни статусу суб’єкта міжнародного права-учасників договору. Виконання міжнародних договорів як підстава для їх припинення. Докорінна зміна обставин в (rebus sic stantibus). Денонсація та відміна міжнародного договору. Призупинення дії міжнародного договору. Розрив дипломатичних та консульських відносин та їх вплив на дію міжнародного договору. Вплив війни на дію міжнародних договорів. Процедури припинення та призупинення дії міжнародних договорів: міжнародні процедури, внутрішньодержавні процедури. Наслідки припинення та призупинення дії договорів.

 

Тема 7. Тлумачення міжнародних договорів

Поняття та цілі тлумачення. Принципи тлумачення. Види тлумачення за суб’єктами, що тлумачать. Способи тлумачення. Засоби, які застосовуються при тлумаченні. Розширене та обмежене тлумачення міжнародних договорів. Тлумачення договорів, автентичність яких встановлена на двох або кількох мовах.

 

Тема 8. Внесення змін та доповнень до договорів.

Загальні положення, які стосуються внесення змін до договору. Процедура внесення змін договору. Порядок зміни багатосторонніх договорів. Доповнення до багатосторонніх договорів. Перегляд міжнародних договорів. Процедури виправлення помилок в текстах договорів.

 

Тема 9. Забезпечення виконання міжнародних договорів

Історія забезпечення виконання міжнародних договорів. Сучасні форми забезпечення виконання міжнародних договорів: міжнародні гарантії. Комісії. Консультації. Міжнародний контроль, внутрішньодержавні заходи. Забезпечення виконання договорів Україною. Вирішення міжнародних спорів про застосування та тлумачення договору.

 

Тема 10. Правонаступництво держав щодо міжнародних договорів

Поняття правонаступництва держав щодо міжнародних договорів. Підстави правонаступництва. Зміст інституту правонаступництва щодо міжнародних договорів. Особливості правонаступництва нових незалежних держав щодо міжнародних договорів. Особливість правонаступництва міжнародних організацій щодо міжнародних договорів

 

4. ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ (практичних) ЗАНЯТЬ5.ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 192. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия