Студопедия — Національно – визвольний рух в Західній Україні в 20-30 рр. ХХ ст. Створення та діяльність ОУН.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Національно – визвольний рух в Західній Україні в 20-30 рр. ХХ ст. Створення та діяльність ОУН.






У центрі політичного життя західноукра­їнських земель стояли такі головні питання:

· визначення шляхів національного ви­зволення і побудова суверенної української дер­жави;

· утвердження в ній справедливого соціально-економічного ладу.

 

Національно-визвольний рух очолюва­ли різні політичні сили, погляди яких на майбутнє України не співпадали, а іноді були протилежними.
^ Наймасовішою партією було Україн­ське національно-демократичне об'єднан­ня (УНДО) - партія центристської спрямо­ваності, яка орієнтувалася на здобуття Україною незалежності та її демократич­ний розвиток. Партія об'єднувала інтелек­туальну еліту краю, використовувала ле­гальні методи боротьби, вела погоджуваль­ну політик у стосовно польської влади.
^ Другою за впливом була Радикальні партія, яка прагнула поєднати принципи демократичного соціалізму з національним відродженням України і її незалежним існуванням. Відображала інтереси пере­важно селян, сільської інтелігенції та сіль­ськогосподарських робітників.
Боротьбу за соціальне і національне ви­зволення українського народу вела також ^ Компартія Західної України (КПЗУ). Вона відображала інтереси тієї частини насе­лення, яка схилялася до возз'єднання з Ра­дянською Україною в межах СРСР. КПЗУ виступила проти антиукраїнських акцій сталінського керівництва. За вказівкою ВКП(б) Комінтерн прийняв рішення про розпуск КПЗУ.
^ Найбільш активною була діяльність Організації українських націоналістів (ОУН). Вона утворилася у 1929 р. на базі Української військової організації. Органі­затором і керівником ОУН протягом 1929-1938 рр. був Є.Коновалець.
Ідеологією ОУН став "інтегральний націоналізм" (крайня форма націоналіз­му), розроблений Д. Донцовим та інши­ми теоретиками: проголошувалася пере­вага національних інтересів над індиві­дуальними, стверджувалося, що вищою метою боротьби є досягнення держав­ної незалежності будь-яким способом.
^ Мета ОУН - утворення соборної україн­ської незалежної держави з багатоукладною економікою. Політична система майбутньої держави мала ґрунтуватися на владі однієї націоналістичної партії. На чолі руху і дер­жави мав стояти лідер, наділений необмеже­ною владою. Будівництво незалежної Украї­ни мало завершитися вигнанням з українсь­ких земель усіх окупантів.
^ Методи бороть­би - пропагандистські, агітаційні, органі­заційні, диверсійні і терористичні. Терору зазнавали не тільки представники окупац­ійної влади, а й українці, які не поділяли іде­ології і методів боротьби ОУН. На поч. 30-х рр. члени ОУН організували понад 60 за­махів на польських і українських діячів.
Утворення ОУН з її безкомпромісними, крайніми методами боротьби стало результатом втрати українцями віри в можливість досягнення самостійності мирним шляхом, віри у підтримку західних країн.
ОУН спиралася переважно на молодь, схильну до рішучих дій, здатну до само­пожертви в ім'я національного визволення.
Напередодні другої світової війни ОУН нараховувала до 20 тис. свідомих членів і багато прихильників.
Після вбивства Є.Коновальця (1938 р.) серед членів ОУН посилилися суперечності щодо тактики боротьби, внаслідок чого стався розкол. Виникли два напрямки: ре­волюційне крило очолив С.Бандера (ОУН-Б), помірковане крило очолив А.Мельник (ОУН-М).
^ Значний вплив на активність україн­ського населення мала греко-католицька церква. Її глава, митро­полит А. Шептицький, який корис­тувався великим автори­тетом серед західних ук­раїнців, виступав проти приєднання українських земель до Польщі, всіля­ко сприяв процесам національного відродження. У 1923 р. А. Шептицького було заарештовано.
У1938 р. в результаті мюнхенського зго­вору західних держав з Гітлером до Німеч­чини відійшла заселена німцями частина Чехословаччини, почалося розчленування держави. В цих умовах чеський уряд 11 жовтня 1938 р. дав згоду на утворення карпато-української автономії. Уряд авто­номії очолив лідер українофілів А.Волошин. У лютому 1939 р. було обрано Сейм Карпатської України і сформовано Кар­патську Січ - військову організацію, що на­лічувала 5 тис. бійців.
Але 14 березня 1939 р. при підтримці Німеччини почалася окупація Закарпаття Угорщиною. ^ 15 березня 1939 р. Сейм про­голосив незалежність Карпатської Украї­ни, проте вона опинилася в міжнародній ізоляції, а Карпатська Січ не змогла зупи­нити окупантів. І вже через декілька го­дин після проголошення незалежності За­карпаття було повністю окуповане угор­ськими військами, уряд А.Волошина зму­шений був емігрувати.
Проголошення незалежної Карпат­ської України мало велике історичне зна­чення: воно сприяло перетворенню насе­лення краю в національне свідомих ук­раїнців, продемонструвало прагнення ук­раїнського народу до утворення власної держави.

75. Українське питання в міжнародній політиці напередодні та на початку Другої світової війни.

У 30-ті рр. значно ускладнилася міжнародні відносини і зросла загроза війни. Економічна криза і депресія 1929-1933 рр. поглибили суперечності між країнами світу і привели до формування двох блоків держав:

 

· США, Великобританія, Франція

· ^ Німеччина, Італія, Японія (у 1935 р. уклали Антикомінтернівський пакт, спрямований проти СРСР).


10 лютого 1939 р. Гітлер заявив, що мета його політики “панувати в Європі і світове панування на віки”. Ще до початку світової війни фашистські держави здійснили агресії:

 

· Захоплення Італією Ефіопії (1935-36) та Албанії (1939);

 

· Німеччиною Австрії (199938);

 

· Війна з республіканською Іспанією (1936039);
Агресія Японії біля озера Хасан (1938-39).


Напередодні війни заінтересовані держави пробували розіграти “українську карту”. Перш за все, це держави, які володіли українськими територіями (СРСР, Польща, Чехословаччина, Румунія), великі держави – Англія, Франція та США, країни, що боролись за “життєвий простір” (Німеччина, Угорщина).
Великі країни намагалися спрямувати агресію проти Радянського Союзу. Англія і Франція в Мюнхені у 1938 р. практично благословили Гітлера на розчленування Чехословаччини, коли Карпатську Україну захопила Угорщина.

 

76. Україна в політичних і військових планах Гітлера. Початок Великої Вітчизняної війни.

1 вересня 1939 р. Гітлер напав на Польщу. Приводом став видуманий напад польських солдатів на німецьку радіостанцію в Гляйвіці. Зв'язані договірними зобов'язаннями Англія і Франція оголосили війну Німеччині. Проте негайних військових дій вони не розпочали – почалася, так звана, “дивна війна”. Так продовжувалося аж до весни 1940 р., коли Німеччина не напала на Францію, Нідерланди, Бельгію і Люксембург.
Згідно пакту і таємного протоколу радянські війська 17 вересня 1939 р. перейшли польський кордон і майже без опору за 12 днів захопили Західну Білорусію і Західну Україну. Червона Армія дістала наказ по змозі уникати боїв з польською армією, однак сам вступ на територію Польщі погіршив становище поляків. Радянське керівництво пояснило цей крок намаганням запобігти фашистській окупації цих земель.
^ Агресія проти Польщі означала вступ СРСР у світову війну.
i 19 вересня 1939 р. піді Львовом сталася сутичка між передовими частинами німецької і Червоної армій. 20 вересня німці відійшли. 21 вересня польський гарнізон прийняв радянський ультиматум про капітуляцію. 22 вересня у Брест-Литовську відбувся спільний радянсько-німецький парад.
Крім того ^ СРСР висунув ряд вимог до урядів країн Балтії про розміщення на їх території радянських баз і гарнізонів. Литва, Латвія та Естонія, не маючи сил опиратися, погодилися. Фінляндія відмовила, що стало приводом до “зимової війни”, підчас якої велетенська Червона Армія зазнала поразки від найменшої європейської фінської армії.
У червні 1940 р. Червона Армія зайняла Північну Буковину і Бессарабію.
Західноукраїнські і придунайські українські землі ввійшли до складу УРСР.
Факт входження українських земель до УРСР оцінюють неоднозначно: анексія, включення, воз'єднання.

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 217. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия