Студопедия — УСЛОВИЯ УЧАСТИЯ. Цінова стратегія - це вибір можливої динаміки зміни вихідної ціни туристичного продукту в умовах ринку
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

УСЛОВИЯ УЧАСТИЯ. Цінова стратегія - це вибір можливої динаміки зміни вихідної ціни туристичного продукту в умовах ринку

Цінова стратегія - це вибір можливої динаміки зміни вихідної ціни туристичного продукту в умовах ринку, що найкраще відповідає меті підприємства.

Вибір тієї або іншої цінової стратегії залежить від сполучення і взаємодії багатьох факторів, найважливішими з яких є: характеристики і ступінь новизни туристичного продукту, відносна його винятковість у порівнянні з іншими; умови конкуренції; особливості ринку збуту; витрати і величина очікуваного прибутку; інші фактори, що стосуються діяльності фірми на ринку (наприклад, її імідж).

Стратегія "зняття вершків" (високих цін) припускає первісний продаж нового туристського продукту за високими цінами. Це можливо в умовах відсутності конкуренції і пропозиції абсолютно нових послуг (наприклад, пропозиція підводного плавання, сафарі і т.д.). Використовуючи зазначену стратегію, туристичне підприємство, по суті, користується своєю монополією (як правило, тимчасовою). Згодом, коли ринок виявляється насиченим і з'являються продукти-аналоги, фірма йде на зниження цін.

Стратегія цін проникнення на ринок базується на навмисно низькому рівні цін з метою впливу на якможливо більше число споживачів. Низька ціна представляє в цьому випадку свого роду платою за впровадження нового туристичного продукту на ринок. Така стратегія використовується тими фірмами, які за всяку ціну прагнуть збільшити свою частку на ринку. З ростом продаж і в міру освоєння ринку ціна трохи підвищується, але так, щоб це не перешкоджало подальшому розширенню обсягів реалізації.

Стратегія цін проникнення на ринок має ряд недоліків:

1) необхідно, щоб склалася ситуація, коли конкуренти не встигнуть відреагувати на зменшення ціни;

2) власні витрати підприємства повинні бути настільки низькі, щоб навіть при невисоких цінах забезпечувалося одержання достатнього прибутку.

3) особливо небезпечно, якщо до цієї „гри на зниження” підключаються конкуренти. Ступінь ризику тут досить високий.

Ці дві стратегії не повинні розглядатися як взаємовиключні. У багатьох випадках турфірми спочатку застосовують стратегію „зняття вершків”, а потім стратегію цін проникнення на ринок, оскільки первісна група споживачів звичайно менш чутлива до ціни, ніж наступні. До того ж висока первісна ціна створює свого роду образ продукту високої якості. Крім цього, необхідно враховувати, що збільшення первісної низької ціни часто зіштовхується з опором ринку. Зниження ж цін сприймається доброзичливо.

Для успішного просування на ринок нових туристських продуктів можуть використатися й інші стратегії ціноутворення.

Однією з них є стратегія престижних цін. Престижні ціни являють собою навмисно високі ціни, призначені для залучення споживачів, які більше стурбовані якістю продукту, його унікальністю або статусом, ніж ціною. Стратегія престижних цін ефективна, якщо можна звести до мінімуму конкуренцію (через патентний захист, прихильність торговельній марці і т.д.).

Стратегія „проходження за лідером” припускає співвіднесення фірмою цін на свої продукти з рухом і характером цін лідера на даному ринку. Однак це не означає встановлення ціни на нові продукти в строгій відповідності з рівнем цін провідної фірми на ринку. Мова йде про необхідність врахування її політики цін. Ціна на новий продукт може відхилятися від ціни фірми-лідера, але тільки у відомих межах, які обумовлені якісною перевагою тих або інших продуктів. Чим менше розходжень у нових продуктах у порівнянні з більшістю пропонованих на ринку, тим ближче рівень цін до „стандартів”, установлених лідером.

Стратегія ковзної падаючої ціни є логічним продовженням стратегії „зняття вершків” і ефективна за тих самих умов. Застосовується в тому випадку, коли підприємство надійно застраховане від конкуренції. Суть полягає в тому, що ціна послідовно сковзає по кривій попиту. Для того щоб стимулювати попит і відгородити підприємство від конкуренції, необхідно розробляти нові моделі продуктів.

Стратегія переважної ціни є продовженням стратегії цін проникнення на ринок. Вона застосовується при небезпеці вторгнення конкурентів в область діяльності підприємства. Суть даної стратегії - досягнення переваги перед конкурентами по витратах (тоді ціна встановлюється нижче цін конкурентів) або по якості (тоді ціна встановлюється вище цін конкурентів, щоб продукт оцінювався як унікальний і престижний).

Стратегія ціни сегмента ринку полягає в найбільш повному пристосуванні туристичного підприємства до заздалегідь встановлених розходжень у попиті. Кожне рішення з формування ціни повинне враховувати реальні очікування і запити споживачів, а також їхні бажання і можливість сплатити певну суму за послуги.

Стратегія цінових маніпуляцій є одним із засобів підвищення цінності послуги в очах клієнтів. При цьому трохи підвищена ціна на продукт сприймається споживачами як індикатор цінності самої послуги. Цінові маніпуляції можуть використати принцип контрасту, коли на приблизно однакові туристичні продукти встановлюються різні ціни. Це створює умови для поліпшення сприйняття клієнтами трохи більш дорогих послуг. Коли різниця в таких цінах не занадто велика, у клієнтів складається стійка думка про необхідність придбання більш дорогих продуктів, якість яких гарантується більше високою ціною.

При розробці і реалізації цінової стратегії необхідно враховувати також і психологічні особливості клієнтів. Споживачі набагато більш прихильно ставляться до вказівки базисної ціни і вибірково - до цін на додаткові послуги, які повинні оплачуватися окремо.

 

 

Запитання і завдання:

1. Які зовнішні фактори відносяться до числа найважливіших при розробці цінової стратегії?

2. За яких умов використовуються такі стратегії: максимізація поточного прибутку, лідерство на ринку; лідерство в якості продукту; утримання позицій на ринку?

3. Які вам відомі методи ціноутворення? Поясніть їх методику.

4. На вашу думку який із методів ціноутворення найбільш ефективний для використання на підприємствах сфери туризму? Поясність свій вибір.

5. За яких умов використовуються стратегії: „зняття вершків”, проникнення на ринок, стратегія престижних цін, „проходження за лідером”?

6. Назвіть приклади використання даних стратегій на ринку України.

7. За яких умов використовуються стратегії: переважної ціни, ціни сегмента ринку, цінових маніпуляцій?

8. Назвіть приклади використання даних стратегій на ринку України.

 

 

УСЛОВИЯ УЧАСТИЯ

Докладчикам для публикации и своевременной подго-товки сборника необходимо направить по адресу: 440026, г. Пенза, ул. Лермонтова, 8А, ПДЗ, Бессменовой Л.В. тексты статей и сообщений объемом 4 стр. и более через полуторный интервал и электронную версию на электронном носителе ИЛИ электронной почтой e-mail: [email protected] или [email protected] или [email protected] или [email protected] с обязательным указанием слова «ПДЗ» в поле «Тема» электронного сообщения и шифра мероприятия ВК-20-115. Формат текста: Word for Windows – 2000-2010/XP (файлы с расширением *doc, *docx, *rtf). Формат страницы: А4 (210´297 мм). Поля: 20 мм – сверху, справа, слева; 25 мм – снизу. Шрифт: размер (кегль) – 14; тип – Times New Roman. В тексте допускаются рисунки, таблицы – не более 2. Рисунки следует выполнять размерами не менее 60´60 мм и не более 110´170 мм в формате *jpg, *bmp. Название печатается прописными буквами, шрифт – жирный. Ниже через полуторныйинтервал строчными буквами – фамилия, имя, отчество автора (ов). Далее через полуторныйинтервал – полное название организации, город и страна.

В электронном варианте каждая статья должна быть в отдельном файле. В имени файла укажите фамилию первого автора и первые три слова названия статьи.

Если размер файла превышает 50 Кбайт, следует сжать его программой-архиватором (допустимо использовать архиваторы ZIP, RAR или ARJ). Графические файлы, присоединяемые к электронному сообщению, также должны быть сжаты архиваторами.

 

ЗАЯВКА НА УЧАСТИЕ В КОНФЕРЕНЦИИ

Участник Фамилия, имя, отчество  
Место работы, должность, ученая степень, звание  
Адрес  
Телефон / факс  
E-mail  
Название статьи  
Организация Адрес  
Организация (полное наименование)  
Руководитель (должность, ФИО)  
ИНН, расчётный счёт  
КПП. Название банка  
Кор. счёт  
БИК, код по ОКТМО, код по ОКОНХ  



<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Функции кредита | 

Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 380. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия