Студопедия — Пакування
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Пакування






Майонези фасують:

Масою нетто від 50 г до 1000 г включно в скляні банки для консервів – згідно з ГОСТ 5771; Банкою з майонезом герметично закупорюють металевими кришками з лакової жерсті або лакованого алюмінію, а також кришками із полімерних матеріалів – згідно з чинною НД, та дозволених центральним органом виконавчої влади у сфері охорони для пакування майонезу.

Масою нетто від 10 г до 250 г включно в туби із алюмінію, покриті з середини харчовим лаком і туби із полімерних матеріалів згідно з чинною НД вітчизняного або імпортного виробництва.

Масою нетто від 10 г до 1000 г включно в паперові пакети з полімерним покриттям, пакети із вітчизняних та імпортних полімерних матеріалів.

Масою нетто від 10 г до 1000 г включно у жорсткі стаканчики (коробки), виготовлені з полівінілхлориду (ПВХ) згідно з ГОСТ 25250 або іншого полімерного матеріалу, як вітчизняного так і імпортного виробництва, які повинні бути герметично закупоренні: знімними кришками без закупорювального матеріалу; герметично шаром термозварювального матеріалу і з зміними кришками; герметично шаром термозварювальної фольги (термозварювальний комбінований матеріал, який її замінює) без зміних кришок.

Масою нетто від 500 г до 3000 г включно в пляшки, банки, відра і в іншу тару з вітчизняних та імпортних полімерних матеріалів (забарвлених та не забарвлених) дозволених центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я для фасування майонезу.

Пляшки, банки, відра з майонезом закупорюють кришками із вітчизняних та імпортних полімерних матеріалів згідно з чинною НД.

За узгодженням із замовником для підприємств ресторанного господарства та для промислового перероблення майонези фасують масою нетто від 3 кг до 20 кг включно в скляні банки для консервів згідно з ГОСТ 5771, пляшки, банки, відра та іншу тару з вітчизняних або імпортних полімерних матеріалів (забарвлених та незабарвлених), дозволених центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я для фасування майонезу.

За узгодженням із замовником для місцевої реалізації, ресторанного господарства та для промислового перероблення майонези фасують масою нетто не більше 40 кг у фляги алюмінієві – згідно з ГОСТ 5037 з ущільнювальним гумовим кільцем та масою нетто не більше 50 кг у бідони (фляги) з вітчизняних або імпортних полімерних матеріалів (забарвлених та незабарвлених), дозволених центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я для фасування майонезу.

Перед фасуванням майонезу у фляги, відра, бідони (багатообігова тара) необхідно вкласти в них одноразовий мішок-вкладник з полімерних плівкових матеріалів згідно з ГОСТ 19360 (крім тари, що виготовлена із матеріалу, дозволеного для фасування майонезу).

Дозволено використовувати пакування з інших вітчизняних та імпортних матеріалів, дозволених центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я для фасування майонезної продукції.

Фасований майонез (банки, коробочки, стаканчики, відерця) пакують кришками доверху в:

o Ящики з гофрованого картону – згідно з ГОСТ 13516 №5, 10, 11, 20, 30, 34, 40, 46, 52-1, 55, 57, 63 (гранична маса вантажу в ящики від 10 кг до 25 кг)

o Ящики із тарного картону – згідно з гОСТ 13515 (гранична маса вантажу в ящики – 20 кг)

o Ящики із гофрованого картону – згідно з ГОСТ 13511, №7 (гранична маса вантажу в ящику – 20 кг)

o Інші ящики картоні – згідно з чиною НД, які придатні для пакування майонезів та за технічними характеристиками не нижче вимог, зазначених вище нормативних документів

o Ящики дощаті – згідно з ГОСТ 13358, №1, 5, 6,12,15, 19 (гранична маса вантажу в ящику від 15 кг до 25 кг)

o Ящики дерев’яні багато обігові – згідно з ГОСТ 11353, №30, 31 (гранична маса вантажу в ящику 20 кг)

o Групову упаковку термозсідальною плівкою згідно з ГОСТ 25951 або іншою термозсідальною плівкою з аналогічними технічними характерисками та дозволену центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я для пакуваня майонезної продукції. Кількість одиниць фасувань попакованих у термозсідальну плівку, а також товщина та ширина плівки повинна відповідати ГОСТ 13799.

У разі ручного укладання в ящики між рядами банок, коробочок, стаканчиків, укладають горизонтальні прокладки із картону згідно з ГОСТ 7933 товщиною не менше ніж 1мм або з гофрованого картону – згідно з ГОСТ 7376 типу Т або Д.

За вимогами замовника, окрім горизонтальних прокладок, можливе використання поперечних або подовжніх перетинок із картону.

У разі укладання за допомогою автомату майонезу, фасованого у стаканчики, коробочки із полівінілхлориду, виготовлені згідно з чинною НД, прокладки та перетинки в ящики не вкладаються.

Майонез, фасований в туби і пакети показують в зазначені вище ящики (можливе використання горизонтальних картоних прокладок товщиною не менше 1 мм).

Дозволено використовувати багатооборотну тару, яка забезпечує збереженість вантажу, згідно з ГОСТ 13358, ГОСТ 11354, ГОСТ 13516, ГОСТ 13515, ГОСТ 13511 (номери ящиків зазначені вище), а також картоних ящиків з технічними характеристиками не нижче зазначених НД.

За узгодженням із замовником для місцевої реалізації майонезів можна використовувати також металеві багато обігові корзини, ящики полімерні багато обігові, ящики з дошок без кришок та тару-обладнання згідно з чинною НД.

Згідно з вимогами Р 50-056 [16] значення допустимих відхилів кількості фасованої продукції в пакувальній одиниці від номінальної кількості повинно бути не більше границі допустимих мінусових і плюсових відхилень Т, значення, що зазначенно у таблиці 2.4.2.

 

Таблиця – 2.4.2. Границя допустимих мінусових і плюсових відхилень Т

Номінальне значення кількості продукції в пакувальній одиниці, г, см Значення границі допустимого відхилу Т від номінального значення
% г, см
Від 10 до 50 включно 9,0 -
Понад 50 до 100 включно - 4,5
» 100» 200» 4,5 -
» 200» 300» - 9,0
» 300» 500» 3,0 -
» 500» 1000» - 15,0
»1000» 10000» 1,5 -
» 10000» 15000» - 150,0
» 15000» 50000» 1,0 -

 

 

Клапани картонних ящиків зклеюють клейкою стрічкою на паперовій основі згідно з ГОСТ 18251 або імпортною поліетиленовою клійковою стрічкою, для контакту з харчовими продуктами чи без використання стрічки. Дозволено зшивати нижні клапани ящика сталевим дротом діаметром 0,8 - 1,0мм згідно з ГОСТ 3282.

За узгодженням із замовником дозволено обклеювати ребра картонних ящиків.

Дозволено пакувати скляні і полімерні банки з майонезом (за необхідності з горизонтальною прокладкою під дно банок із картону або гофрованого картону) у пакети із полімерних матеріалів згідно з чиною нормативною документацією або імпортних матеріалів, дозволених центральним органом виконавчої влади у сфераі охорони здоров’я.

Дозволено використовувати інші види пакування, тари і паковань, як вітчизняного так і імпортного виробництва, дозволених до використання центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я для контакту з харчовими продуктами, і які забезпечують збереженість продукції під час транспортування і зберігання.

Майонези, призначені для відвантаження у важкодоступні райони, необхідно пакувати згідно з вимогами ГОСТ 15846.

 

2.4.3. Правила транспортування і зберігання

1. Навантажувально – розвантажувальні роботи треба проводити у закритих приміщеннях або біля критих рамп, щоб запобігти впливу атмосферних опадів.

2. Майонези транспортують усіма видами транспорту згідно з правилами перевезення вантажу, який швидко псується, чинними на відповідному виді транспорту за температури не нижче ніж 0 ° С та не вищої ніж плюс 18° С. Транспортні засоби повинні бути чисті, сухі, без стороннього запаху.

3. Транспортування майонезів в пакетах проводять – згідно з ГОСТ 21650, ГОСТ 22477, ГОСТ 23285, ГОСТ 24597, ГОСТ 26663.

Дозволено транспортувати майонези у відкритих автомашинах за температури не нижче ніж 0 ° С з обов’язковим накриванням транспортної тари чистим брезентом або іншим матеріалом.

4. Транспортування і зберігання майонезів, призначених для реалізації у важкодоступних районах – згідно з ГОСТ 15846.

5. Майонези зберігають у складських приміщеннях або холодильниках за температури від 0 ° С до плюс 18 ° С і відносної вологості не більше ніж 75%, постійною циркуляцією повітря.

Не дозволено зберігати майонези разом з продуктами які мають різкий специфічний запах.

Не дозволено зберігати майонези на прямому сонячному світлі.

6. Ящики з майонезом під час зберігання укладають: у разі механізованого укладання – на піддони, у разі не механізованого укладання - на піддони, рейки або решітки штабелями із зазорами для вільного циркулювання повітря. Відстань штабелів від стіни та від охолоджувальних пристроїв повинна бути не менше ніж 0,5 м.

У разі зберігання майонезів у ящиках із гофрованого картону: на піддонах укладають не більше п’яти ящиків за висотою – в разі механізованого укладання та не більше шести ящиків за висотою – в разі не механізованого укладання. Дерев’яні ящики укладають в штабелі за висотою не більше восьми ящиків.

 

 

2.5. Оцінка конкурентоспроможності

Конкурентноспроможність майонезу – вирішальний фактор його комерційного успіху на розвитому конкурентному ринку. Це багатоаспектне поняття, що означає відповідність майонезу умовам ринку, конкретним вимогам споживачів не тільки по своїм якісним, технічним, економічним, естетичним характеристиках, але і по комерційних і інших умовах його реалізації (ціна, терміни постачання, канали збуту, сервіс, реклама).

Інакше кажучи, під конкурентноздатністю розуміється комплекс споживчих і вартісних (цінових) характеристик майонезу, що визначають його успіх на ринку, тобто перевагу саме цього майонезу над іншими в умовах широкої пропозиції конкурентів. І оскільки за майонезами стоять їхні виробники, то можна з повною підставою говорити про конкурентноздатність відповідних підприємств, об'єднань, фірм, так само як і країн, у яких вони виробляються.

Любий майонез, що знаходиться на ринку, фактично проходить там перевірку на ступінь задоволення суспільних потреб: кожен покупець купує той майонез, що максимально задовольняє його особисті потреби, а вся сукупність покупців – той майонез, що найбільше повно відповідає його потребам, ніж конкуруючі з ним майонези.

Тому конкурентноздатність (тобто можливість комерційно вигідного збуту на конкурентному ринку) майонезу можна визначити тільки порівнюючи майонези конкурентів між собою. Іншими словами, конкурентноздатність – поняття відносне, чітко прив'язане до конкретного ринку і часу продажу. І оскільки в кожного покупця є свій індивідуальний критерій оцінки задоволення власних потреб, конкурентноздатність здобуває ще й індивідуальний відтінок.

Нарешті, конкурентноздатність визначається тільки тими властивостями, що становлять помітний інтерес для покупця (і, природно, гарантують задоволення даної потреби). Усі характеристики майонезу, що виходять за рамки цих інтересів, розглядаються при оцінці конкурентноздатності як ті, що не мають до неї відношення в даних конкретних умовах.

Перевищення норм, стандартів і правил (якщо тільки воно не викликано майбутнім підвищенням державних і інших вимог) не тільки не поліпшує конкурентноздатність майонезу, але, навпроти, нерідко знижує її, оскільки веде до росту ціни, не збільшуючи з погляду покупця споживчої цінності, у силу чого представляється йому марним.

Вивчення конкурентноздатності майонезу повинне вестися безупинно і систематично, у тісній прив'язці до фаз його життєвого циклу, щоб вчасно уловлювати момент початку зниження показника конкурентноздатності і прийняти відповідні рішення (наприклад, зняти виріб з виробництва, перевести на інший сектор ринку). При цьому виходячи з того, що випуск підприємством нового продукту перш ніж старий вичерпав можливості підтримки своєї конкурентноздатності, звичайно економічно недоцільний.

Разом з тим будь-який майонез після виходу на ринок починає поступово витрачати свій потенціал конкурентноздатності. Такий процес можна сповільнити і навіть тимчасово затримати, але зупинити – неможливо. Тому новий виріб проектується за графіком, що забезпечує його вихід на ринок до моменту значної втрати конкурентноздатності колишнім виробом. Інакше кажучи, конкурентноздатність нових майонезів повинна бути випереджальною і досить довгостроковою.

Конкурентоспроможність майонезу – сукупність якісних і вартісних характеристик майонезу, що забезпечує задоволення конкретної потреби покупця. Конкурентоспроможним є той майонез, комплекс споживчих і вартісних характеристик якого визначає його успіх на ринку, тобто здатність даного майонезу бути виміняним на гроші в умовах широкої пропозиції до обміну інших конкуруючих майонезів - аналогів. Конкурентоспроможний майонез – синтетичний показник, що відбиває в собі підсумки багатьох доданків: ефективності роботи конструкторських бюро; виробничої діяльності підприємств, їхніх суміжників; роботи зовнішньоекономічних організацій по реалізації експортних майонезів на зовнішніх ринках.

Існує тісний взаємозв'язок між поняттями конкурентоспроможність і якість, конкурентоспроможність і технічний рівень, але ставити знак рівності між першим поняттям і двома іншими неправомірно.

Крива життєвого циклу майонезу.

Життєвий цикл майонезу (ЖЦТ) – це період життя майонезу на ринку від моменту його появи до моменту його витіснення більш досконалим майонезом, тобто фактично до його повного морального зносу. (Рис.1)

 

v

 


Об’єм

продаж

 

 


t

впровадження ріст зрілість старіння час

Рис.1 Крива життєвого циклу майонезу

У своєму житті майонез переживає кілька етапів, як правило які плавно переходять один в іншій. По-перше, це етап впровадження, коли майонез є новинкою на ринку і потребує певний час і значні грошові витрати (особливо на рекламу), щоб переконати споживача в його комерційних перевагах. По-друге, етап росту, коли визнання майонезу на ринку супроводжується швидким збільшенням попиту на нього. В – третіх, етап зрілості, коли обсяг продажів майонезу, досяг свого максимального значення, починає поступово знижуватися. І нарешті, по-четверте, етап старіння, коли попит на майонез на ринку неухильно падає.

Облік ЖЦТ дозволяє оцінювати конкурентоздатність майонезу в динаміку, що особливо важливо при розробці майонезів-аналогів і принципово нових майонезів.

Якщо передбачається почати розробку того чи іншого майонезу, необхідно насамперед з'ясувати, у якій стадії ЖЦТ знаходяться його аналоги, які уже представлені на ринку. Щоб досягти стабільності в продажах, розробку нового майонезу доцільно починати ще до того моменту, коли попередній майонез вступає в стадію зрілості. Необхідно підтримувати обсяг продажів на визначеному досить стабільному рівні. Для цього варто забезпечувати впровадження і ріст модифікованого чи іншого майонезу, розробленого до настання старіння вихідного майонезу.

У противному випадку буде безповоротно упущений час і знижений потенціал конкурентоздатності.

Критерії і фактори конкурентоздатності продукції.

Критерій конкурентоздатності – це якісна і (або) кількісна характеристика продукції, що служить підставою для оцінки її конкурентоздатності.

Одиничний критерій конкурентноздатності відноситися до однієї з простих характеристик, що визначають конкурентноздатність. Прикладом є продажна ціна, ступінь автоматизації приладу.

Комплексний критерій конкурентноздатності відноситься до сукупності характеристик, що визначають конкурентноздатність. Різновидами комплексного критерію є груповий і узагальнений критерії.

Груповий критерій конкурентноздатності – це комплексний критерій, що відноситься до групи характеристик, що визначають конкурентноздатність майонезу з тієї чи іншої сторони. Приклади групового критерію:

 

Груповий критерій може включати в себе: Ø Рівень якості Ø Імідж Ø Рівень новизни Ø Ціна споживання Ø Інформованість майонезу

 

Поняття одиничного і групового критеріїв трохи умовні: у різних умовах оцінки, що оцінюють конкурентноздатність. Деякі критерії можуть виступати в ролі одиничних або групових критеріїв. Наприклад, продажна ціна з позиції споживача одиничний критерій, з позиції підприємства-виробника – групової.

Критерії конкурентоспроможності товарів
Споживчі
Економічні
Система знижок
Ціна
Якість
Асортимент
Споживання
Реалізаційна
Закупочна
Узагальнений критерій конкурентноздатності – це комплексний критерій конкурентноздатності, по якому приймають рішення про результати оцінки конкурентноздатності продукції. Прикладом є рівень конкурентноздатності продукції, рейтинг майонезу.

 

 

Рис. 2. Класифікація критеріїв конкурентоспроможності

Фактор конкурентноздатності – безпосередня причина, наявність якої необхідно і досить для зміни одного або кількох критеріїв конкурентноздатності. Аналіз причин зниження значення окремих критеріїв конкурентноздатності продукції і установлення факторів (дод. 3), що підвищують конкурентноздатність, так називаний факторний аналіз, - важливий момент у діяльності підприємств–виробників і підприємств-продавців.

Формування конкурентноздатності, встановлення, забезпечення і підтримка необхідного рівня конкурентноздатності майонезу на всіх етапах його створення і просування до споживача.

Так, для забезпечення необхідної якості майонезів здійснюють вплив на:

ü виробничі фактори (сировина, конструкція, рецептура, технологія);

ü збутові фактори (умови транспортування, збереження);

ü сервісні фактори (дегустація майонезу й інша допомога у виборі майонезу, установка майонезу вдома).

Відхилення, що виявляються при оцінці конкурентноздатності, (у негативну сторону) від майонезів – конкурентів спонукують виготовлювача (продавця) здійснювати коригувальні дії, тобто впливати на фактори з метою поліпшення значення критеріїв.

Конкуренція майонезів можлива тільки при створенні і підтримці конкурентного середовища, високого ступеня насиченості ринку й обмеженому платоспроможному попиті.

Найважливішими ознаками майонезів-конкурентів служать спільність функціонального призначення, задоволення аналогічних або однакових потреб, взаємозамінність. Так, фізіологічну потребу у воді людина може задовольнити безалкогольними водами, питною водою, соками, фруктово-ягідними напоями, квасом, морсом і т.п., а також пивом, чаєм і іншими напоями, що є майонезами-конкурентами на конкретному сегменті ринку. Однак вони не будуть конкурентами на різних географічних сегментах ринку. Так, Кока-Кола, Фанта і подібні імпортні напої не були конкурентами квасу, морсу й іншим напоям доти, поки не були представлені на нашому ринку.

Перш ніж дати класифікацію конкуруючих майонезів і послуг, необхідно визначити їхні класифікаційні групування. Раніше ми уже відзначали, що загальним засобом задоволення потреб є майонези в широкому розумінні цього слова. Майонези як засоби задоволення потреб підрозділяються на роди: матеріальні майонези, послуги, роботи (технології), цінні папери і т.п. Рід підрозділяється на класи і підкласи, що у свою чергу поділяються на групи, підгрупи, види, підвиди, найменування однорідних об'єктів. Самим нижчим і неподільним об'єктом класифікації є найменування чи майонезні марки і їх модифікації.

У залежності від приналежності майонезів і послуг до різних чи тих самих класифікаційних групувань майонези-конкуренти підрозділяються на п'ять видів рис. 4).

Товари - конкуренти  
Види
Міжгрупові  
Міжродові
Внутрігрупові
Внутрівидові  
Міжфірмові
Товари або послуги різнорідних груп
Конкуренти-товари або послуги
Товари або послуги однорідних груп
Товари або послуги одного виду
Товари або послуги різних фірм

 

 


Міжродові майонези-конкуренти - матеріальні майонези і результати послуг, що відносяться до різних родів, що задовольняють аналогічні потреби тих самих споживачів. Їх особливістю є приналежність не тільки до різних родів, але і до галузей, сфер (наприклад, матеріальні майонези як продукція переробних галузей промисловості і матеріальних результатів послуг, що відносяться до сфери обслуговування). Основні споживчі властивості таких майонезів-конкурентів можуть бути однаковими або схожими, але в деяких випадках принципово відрізнятися. Майонезні і споживчі сегменти ринку міжродових конкурентів збігаються не цілком.

При маркетингових дослідженнях ринку необхідно враховувати міжродові конкурентні відносини між варами, часом представленими на різних сегментах уторованого ринку, але орієнтованими на того самого споживача, тобто на конкретний споживчий сегмент ринку, на якому визначені потреби можуть бути задоволені або майонезами, або послугами.

Такі конкурентні відносини (КВ) показані на прикладах ринку борошняних кондитерських виробів і ринку послуг по виготовленню кондитерських виробів, а також ринку взуття і ринку побутових послуг по індивідуальному пошиттю взуття.

Міжродові конкурентні відносини між майонезами і послугами виникають тому, що вони задовольняють однакові потреби і взаємозамінні. Борошняні кондитерські вироби, вироблені в промисловості і сфері послуг суспільного харчування, знаходяться в конкурентних відносинах на тому самому сегменті споживчого ринку. Однак сегмент споживачів послуги по готуванню тортів може бути ширше за рахунок виготовлення їх по індивідуальних замовленнях у точно позначений час виконання. У результаті на ринку борошняних кондитерських виробів поряд із сегментом, на якому існують міжродові конкурентні відносини, можливий сегмент, де ці відносини відсутні (вироби, виготовлені на замовлення).

Аналогічна ситуація виникає і на ринку взуття, де міжродовими майонезами-конкурентами виступає взуття, яке випускається серійно підприємствами взуттєвої промисловості, взуття, виготовлене по індивідуальному пошиттю, і відремонтоване взуття, що є результатом послуги по його ремонту. При обмеженій платоспроможності споживач, що ремонтує взуття, не купить замість нього нове.

Вільний від конкуренції сегмент ринку взуття буде представлений продукцією, виготовленою в особливих випадках по індивідуальному замовленню. Споживачі такої послуги можуть віддавати їй перевагу в зв'язку з тим, що їм потрібно взуття нестандартних розмірів або особливого фасону, яке не випускає промисловість.

Таким чином, ринок майонезів, що серійно випускаються, і ринок продукції як результату послуг у певній мірі збігаються. На цьому співпадаючому сегменті виникають міжродові конкурентні відносини між майонезами і послугами. Однак є сегменти майонезного ринку і ринку послуг, що не перетинаються. Цей вільний сегмент представлений продукцією, виготовленою по індивідуальних замовленнях споживачів, що по певних причинах не можуть або не хочуть споживати серійно вироблені майонези. На таких сегментах конкурентні відносини між виробниками продукції і виконавцями послуг не виникають.

Міжгрупові майонези-конкуренти — майонези (або послуги) різних однорідних груп, що задовольняють аналогічні або однакові потреби за рахунок спільності функціонального призначення. Їх особливостями є приналежність до різних груп одного роду (або майонези, або послуги), а також спільність функціонального призначення при розбіжності інших споживчих властивостей і показників. Їх майонезні і споживчі сегменти в основному збігаються.

Так, ті самі аналогічні або однакові фізіологічні потреби можуть задовольняти різні однорідні групи продовольчих або непродовольчих майонезів. Енергетичні потреби організму можна задовольнити практично за рахунок багатьох груп харчових продуктів. Туристичні послуги можуть бути конкурентами рекреаційних послуг будинків відпочинку, тому що вони теж задовольняють потреби у відпочинку. Результатом міжгрупові конкурентних відносин є між групові майонези або послуги-конкуренти.

Внутрішньогрупові майонези-конкуренти — майонези (або послуги) однорідних груп, що задовольняють однакові потреби, але відрізняються асортиментною приналежністю до різних видів.

Таким чином, різна видова приналежність майонезів однорідних груп, різниці по деяких споживчих властивостях (в основному ергономічним і естетичним), спільність функціонального призначення складають особливості внутрішньо групових конкурентів. Майонезні і споживчі сегменти внутрішньо групових конкурентів збігаються, але можливі розбіжності по окремим під сегментам і нішах.

Прикладом внутрішньо групових конкурентів можуть служити різні види хліба (житній, житньо-пшеничний, пшеничний), макаронних виробів (макарони, локшина, вермішель і т.д.), алкогольних напоїв (горілки, лікери, настойки, наливки, вина й ін.). Однак не всі майонези однієї групи можуть вступати у Внутрішньогрупові конкурентні відносини. Такі відносини виникають тільки у майонезів одного функціонального призначення. Наприклад, у групі молочних майонезів молоко, вершки, кисломолочні напої відносяться до внутрішньо групових конкурентів, а сир, вершкове масло, морозиво, молочні консерви і продукти дитячого харчування не є конкурентами, оскільки мають різне харчове призначення і задовольняють різні органолептичні, енергетичні й інші потреби.

Отже, приналежність майонезів або послуг до однорідної групи ще не означає обов'язковість виникнення внутрішньо групової конкуренції.

Внутрішньовидові майонези-конкуренти — майонези (або послуги) одного виду, що задовольняють однакові потреби.

До особливостей внутрішньовидових конкурентів-майонезів (або послуг) відноситься приналежність до одного виду, але різним підвидам або торговим маркам, що мають однакове функціональне призначення. Розходження між цими майонезами полягають у неоднакових рівнях якості, у тому числі і за органолептичними показниками, у різних найменуваннях і/або майонезних марках. Для окремих підвидів, найменувань і/або торгових марок ці розходження можуть бути обумовлені і соціальним призначенням (наприклад, престижністю майонезної марки). Прикладом внутрішньовидових конкурентів можуть служити різні торгові марки пива (Жигулівське, Рогань, Чернігівське, Хайнекен, Балтика і т.д.), горілки (Столична, Гетьман, Неміров, Мягков, Пшенична і т.д.), чаю (Майський, Імператорський, Батік, Принцеса Канді, Бадьорість і т.д.).

Конкуруючі майонези тих самих або різних видів можуть випускати різні підприємства-виготовлювачі. Тоді між ними виникають між фірмові конкурентні відносини і з'являються між фірмові майонези-конкуренти однорідних і різнорідних груп.

Міжфірмові майонези-конкуренти — майонези (або, послуги) однорідних і різнорідних груп тих самих або різних видів, вироблені різними фірмами, але задовольняючі аналогічні або однакові потреби.

Особливостями цих майонезів є однакове функціональне призначення, незважаючи на розходження інших споживчих властивостей, здатність задовольняти однакові основні потреби, що і створює передумови для боротьби за обмежений платоспроможний попит. По асортиментній приналежності такі конкуруючі майонези можуть мати розходження (наприклад, пиво і газовані фруктово-ягідні напої), а можуть бути одного виду і найменування (наприклад, торти Пташине молоко, Київський і інші вироблять багато кондитерських фабрик, а також цехи підприємства суспільного харчування; ковбаси Докторську, Молочну, Краківську і т.д. — також різні підприємства-виробники).

Таким чином, на насиченому ринку між майонезами і/або послугами однорідних і різнорідних груп і видів виникають конкурентні відносини, обумовлені боротьбою за обмежений обсяг платоспроможного попиту і, що виражаються у формі різних видів конкуренції.

В умовах конкурентного середовища прояв закону єдності і боротьби протилежностей знаходить вираження в прагненні суб'єктів, що хазяюють, розширювати й обновляти асортимент вироблених і реалізованих майонезів для більш повного задоволення потреб, що приводить до виникнення конкурентних відносин між майонезами, що раніше випускали і новими майонезами.

Оцінювання конкурентоспроможності майонезу узагальненою комплексною методикою запропонованою Анфаловим А.А.

Метою нашого дослідження є провести порівняльну характеристику майонезу Майонез Торчин Традиційний ВАТ "Волиньхолдинг" (надалі зразок-1) з товарами конкурентами для визначення конкурентних переваг із наступним встановленням можливих напрямків вдосконалення асортименту та якості.

 

Товарами конкурентами обрано майонези, що реалізуються у торговій мережі м. Рівне:

1. Майонез "ЛЕГКИЙ" ТМ "CALVE", виробник ТОВ "Юнілевер Русь", імпортер ТОВ "Юнілевер Україна" (зразок 1).

2. Майонез Чумак Справжній легкий, виробник ЗАТ Чумак, (зразок 2).

3. Майонез «Провансаль Премиум» 72% жирности – изюминка торговой марки «Щедро». (зразок 3)

4. Майонез столовий висококалорійний "ЛЬВІВСЬКИЙ ПРЕМІУМ" АТЗТ "Харківський жировий комбінат" (зразок 4).

 

 

Визначення органолептичних показників проводили за розробленою нами 100-баловою системою оцінки якості майонезу. Оцінювання споживчої упаковки здійснювали за методикою, яка передбачає максимальну кількість балів 60. Ранжування привабливості товарів-конкурентів за асортиментною характеристикою (торговою маркою) здійснювали із застосуванням методу соціологічного опитування за 10-баловою шкалою, запропонованою Анфаловим А.А. Для визначення економічних критеріїв використано реєстраційний метод. Варто відмітити що дійсні значення отримували середньоарифметичну величину трьох повторних визначень. Результати дійсних значень вимірювальних показників досліджуваних майонезів наведено у таблиці 2.5.1

Таблиця 2.5.1- Результати визначення дійсних значень вимірювальних показників досліджуваних майонезів

№ з/п Критерій Дійсні значення вимірювальних показників для зразків
Базовий        
1. Органолептичні показники, бали   92.4 73.5 82.6 75.3
2. Споживча упаковка, бали          
3. Торгова марка, бали          
4. Реалізаційні ціни, грн   5.00 4.61 5.11 5.13

 

 

Наступним етапом визначення конкурентоспроможності майонезу є встановлення коефіцієнтів вагомості (тобто показників, що характеризують ступінь значимості окремого показники у загальній сумі) із застосуванням методу групового опитування експертів. Отже, коефіцієнти вагомості розподілені наступним чином: органолептичні показники 0.4, упаковка 0.2, асортиментні критерії 0.1, економічні критерії 0.3.

 

А) Розрахунок групового індексу за органолептичними показниками якості ()

де, - дійсне значення органолептичних показників якості товарів конкурентів; - дійсне значення органолептичних показників якості базового товару.

Б) Розрахунок групового індексу за результатами оцінювання споживчої упаковки ():

 

де, - дійсне значення показників якості упаковки товарів-конкурентів; - дійсне значення показників якості упаковки базового товару.

В) Розрахунок індексів конкурентоспроможності за асортиментними характеристиками товарів ():

 

де, - дійсне значення рангів асортиментної належності товарів-конкурентів; - дійсне значення рангу асортиментної належності базового товару.

 

Г) Розрахунок індексу за економічними показниками ():

 

де, , – ціни на товари-конкуренти та базових товарів.

 

Інтегральний індекс конкурентоспроможності (ІК) товарів-конкурентів відносно базового

 

де, - коефіцієнти вагомості органолептичних показників якості, упаковки, асортиментної характеристики та ціни відповідно.

 

 

 

 

 

Таблиця 2.5.2 – Результати розрахунку індексів Конкуренто- спроможності

№ з/п Індекс конкуренто-спроможності Значення індексів конкурентоспроможності для зразків майонезу № відносно базового
       
1. 92.20 73.50 82.60 75.30
2. 91.60 78.33 90.00 81.67
3. 90.00 70.00 80.00 60.00
4. 100.00 92.20 102.20 102.60
5. ІК 2.14 1.68 1.92 1.7

 

За резльта







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 1099. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия