Студопедия — БАКАЛАВРСЬКА ДИПЛОМНА РОБОТА
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

БАКАЛАВРСЬКА ДИПЛОМНА РОБОТА






МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання та захисту бакалаврської дипломної роботи

для студентів напряму підготовки

6.030601 “Менеджмент”

всіх форм навчання

 

 

  Обговорено і рекомендовано на засіданні кафедри менеджменту інноваційної діяльності та державного управління Протокол №8 від 27січня 2014р.

 

 

Чернігів ЧНТУ 2014

Бакалаврська дипломна робота. Методичні вказівки до виконання та захисту бакалаврської дипломноїдля студентів напряму підготовки 6.030601 “Менеджмент” всіх форм навчання / Укладачі: Бутко М.П., Оліфіренко Л.Д., Задорожна С.М., Іванова Н.В. – Чернігів: ЧНТУ, 2014. – 38 с.

 

Укладачі: БУТКО МИКОЛА ПЕТРОВИЧ, доктор економічних наук, професор ОЛІФІРЕНКО ЛІЛІЯ ДМИТРІВНА, кандидат технічних наук, доцент ЗАДОРОЖНА СВІТЛАНА МИКОЛАЇВНА, кандидат економічних наук, доцент ІВАНОВА НАТАЛІЯ ВОЛОДИМИРІВНА, кандидат економічних наук, доцент
     
Відповідальний за випуск: БУТКО МИКОЛА ПЕТРОВИЧ, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри менеджменту інноваційної діяльності та державного управління  
     
Рецензент: ОЛІЙЧЕНКО ІГОР МИХАЙЛОВИЧ, доктор наук з державного управління, професор кафедри менеджменту інноваційної діяльності та державного управління Чернігівського національного технологічного університету  

 


Зміст

Вступ................................................................................................................... 1 Загальні положення……………………………………................................. 2 Обсяг, структура роботи, узагальнений зміст кожної частини………….. 2.1 Вступ........................................................................................................ 2.2 Основна частина……………….............................................................. 2.3 Висновки та пропозиції.......................................................................... 2.4 Список використаних джерел…....................................................... 2.5 Додатки.................................................................................................... 3 Вимоги до оформлення бакалаврської дипломної роботи......................... 3.1Вимоги до оформлення основного тексту та використаних джерел.. 3.2 Загальні критерії оцінювання бакалаврської дипломної роботи............................................................................................................... 4 Поради щодо вибору тематики бакалаврської дипломної роботи ……… 5 Захист роботи ……………………………………………….......................... 5.1 Підготовка бакалаврської дипломної роботи до захисту та його організація ……............................................................................................. 5.2 Загальні критерії оцінювання дипломної роботи.................................. 6 Орієнтована тематика (перелік тем) ………................................................. 7 Типова структура бакалаврської роботи…………………………………... Рекомендована література.................................................................................. Додаток А............................................................................................................ Додаток Б............................................................................................................ Додаток В............................................................................................................ Додаток Г............................................................................................................ Додаток Д............................................................................................................ Додаток Е............................................................................................................        

Вступ

 

Бакалавр – освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі повної загальної середньої освіти здобула базову вищу освіту, фундаментальні та спеціальні уміння і знання щодо узагальненого об’єкта праці (діяльності), достатні для виконання завдань та обов’язків (робіт) певного рівня професійної діяльності, передбачених для первинних посад у певному виді економічної діяльності.

Завершальним етапом навчального процесу за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» є написання і захист бакалаврської дипломної роботи.

Бакалаврська дипломна робота передбачає:

• систематизацію, закріплення, розширення теоретичних і практичних знань зі спеціальності та застосування їх при вирішенні конкретних наукових, економічних, управлінських та інших завдань;

• розвиток навиків самостійної роботи, опанування методики дослідження та експерименту, пов’язаних із темою роботи;

• визначення рівня теоретичних та практичних знань студентів, а також вміння застосовувати їх для вирішення конкретних завдань менеджменту як в бізнесових структурах, так і в органах влади.

Бакалаврська дипломна робота є кваліфікаційним документом, на підставі якого Державна екзаменаційна комісія (далі – ДЕК) визначає рівень теоретичної підготовки випускника та його готовності до самостійної роботи за обраною спеціалізацією.

Бакалаврська дипломна робота за напрямом "Менеджмент" повинна виконуватися за тематикою завдань професійної діяльності на матеріалах об’єкта переддипломної практики, яким може бути приватна, муніципальна або організація державної форми власності, яка має можливість інформаційного забезпечення дослідження обраної теми.

До захисту бакалаврської дипломної роботи допускаються лише ті студенти, які повністю виконали навчальний план бакалаврської програми підготовки та календарний графік підготовки бакалаврської роботи.

 

 

1 Загальні положення

Підготовка бакалаврів за напрямом 6.030601 «Менеджмент» базується на Законах України «Про освіту», «Про вищу освіту», Положенні про освітньо-кваліфікаційні рівні (ступеневу освіту), що затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 20.01.98 № 65, галузевих стандартах вищої освіти з підготовки фахівців.

Бакалавр – освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі повної загальної середньої освіти здобула базову вищу освіту, фундаментальні і спеціальні уміння та знання щодо узагальненого об’єкта праці (діяльності), достатні для виконання завдань та обов’язків (робіт) певного рівня професійної діяльності, передбачених для первинних посад у певному виді економічної діяльності.

Бакалаврська дипломна робота є підсумковою кваліфікаційною роботою, яка дає можливість виявити рівень засвоєння студентом теоретичних знань та практичної підготовки, здатність до самостійної роботи за обраною спеціальністю на первинних посадах відповідно до узагальненого об’єкта діяльності. Дипломна робота є одним із видів індивідуальних робіт студента, оригінальним, завершеним дослідженням у галузі знань «Менеджмент і адміністрування» та містить сукупність результатів, положень, що пропонуються для публічного захисту.

Бакалаврська дипломна робота виконується відповідно до напрямів наукових і прикладних досліджень і має засвідчити: рівень професійної підготовки випускника; вміння застосовувати здобуті у вищому навчальному закладі знання для розв’язання складних практичних завдань; свідоме засвоєння знань та їх систематизацію; наявність у студента навичок професійної роботи; здатність критично й креативно мислити та вміння аргументувати власну точку зору.

Керівником дипломної роботи призначається викладач, який має науковий ступінь доктора або кандидата наук, вчене звання.

Бакалаврська дипломна робота виконується на основі поглибленого вивчення спеціальної вітчизняної та зарубіжної літератури, передового досвіду з обраної проблеми, а також результатів власних досліджень реального об’єкта з метою вирішення визначених прикладних завдань у сфері майбутньої професійної діяльності.

Мета виконання бакалаврської дипломної роботи – визначення рівня підготовленості студента до розв’язання комплексу прикладних завдань відповідно до узагальненого об’єкта діяльності на основі застосування теоретичних знань і практичних навичок, отриманих у процесі всього періоду навчання.

Виконання бакалаврської дипломної роботи забезпечує:

- систематизацію, закріплення, розширення та застосування знань студента під час виконання конкретних прикладних завдань;

- розвиток навичок самостійної роботи;

- оволодіння методикою дослідження при вирішенні прикладних проблем.

Бакалаврська дипломна робота має бути написана державною мовою, науковим стилем, логічно й аргументовано.

Основні етапи підготування та виконання дипломної роботи:

- вибір та затвердження теми;

- складання та затвердження завдання на дипломну роботу;

- проведення досліджень;

- опрацювання та викладення результатів досліджень;

- оформлення дипломної роботи;

- попередній захист дипломної роботи на кафедрі менеджменту інноваційної діяльності та державного управління та допуск її до захисту у державній екзаменаційній комісії (ДЕК);

- зовнішнє рецензування дипломної роботи;

- захист дипломної роботи на засіданні ДЕК.

До підсумкової державної атестації – захисту бакалаврської роботи – допускається студент, якій склав іспити, заліки, захистив курсові проекти і роботи, звіти про практики, передбачені робочим учбовим планом з напряму підготовки бакалаврів 6.030601 «Менеджмент».

Бакалаврська дипломна робота повинна відповідати таким вимогам:

- містити системний теоретичний аналіз предмета дослідження;

- включати результати особисто проведених комплексних досліджень і аналіз прикладних проблем відповідно до узагальненого об’єкта діяльності;

- вносити і обґрунтовувати реальні пропозиції щодо вдосконалення різних аспектів управлінської діяльності відповідно до предмета дослідження;

- бути належно оформленою і мати усі необхідні супровідні документи.

Виклад змісту кожного питання дипломної роботи має бути цілісним, логічним, доказовим, пояснювальним і науково аргументованим.

Бакалаврська дипломна робота виконується на матеріалах реальних об’єктів – підприємств, організацій, які є базою проходження студентом переддипломної практики і створюють можливість інформаційного забезпечення дослідження обраної теми. Об’єкт (підприємство / організація), за матеріалами якого виконувалася дипломна робота, зазначається у назві теми.

Виконання бакалаврської дипломної роботи носить індивідуальний характер і здійснюється студентом під керівництвом призначеного кафедрою менеджменту інноваційної діяльності та державного управління наукового керівника. Науковий керівник індивідуально консультує студента, допомагає скласти план дипломної роботи, розробляє завдання на дипломну роботу, вивчає представлені студентом у відповідності до календарного плану розділи дипломної роботи та надає рекомендації по їх удосконаленню, контролює дотримання календарного плану виконання дипломної роботи, допомагає студенту в підготовці до її захисту.

 

2 Обсяг, структура роботи, узагальнений зміст кожної частини

Бакалаврська дипломна робота має виконуватися студентом у повній відповідності до затверджених календарного плану та завдання. У випадках відставання від графіка студент зобов’язаний надати пояснення своєму науковому керівнику або завідувачу кафедри.

Бакалаврська дипломна робота повинна мати логічно вибудувану структуру, що у систематизованій формі концентровано відбиває текстуально викладений зміст проведеного дослідження, його результати і практичні рекомендації. Структурно випускова робота складається із вступу, 3-х або більш розділів, кожен з яких має містити не менш як два параграфи, висновків та пропозицій, переліку посилань, списку нормативних актів, літературних та інших джерел та додатки (див. у додатку Д). Обсяг текстуальної частини бакалаврської роботи не повинний перевищувати 3,5-4,5 авторських аркушів або 80-90 сторінок машинописного (комп’ютерного) тексту, з додатком переліку посилань, приміток, титульного та інших аркушів, пов’язаних з оформленням. До зазначеного обсягу сторінок не включається список використаних джерел та додатки. Допускається відхилення в межах ± 10%.

Тема бакалаврської дипломної роботи має відображати основну ідею, завдання, положення, які необхідно дослідити, проблематику функціональних напрямів управлінської діяльності і основних виробничих функцій та типових завдань діяльності, що формують складові професійної компетентності бакалавра з менеджменту. Теми бакалаврських дипломних робіт формуються відповідно до напрямів науково-дослідної тематики кафедри менеджменту інноваційної діяльності та державного управління, сучасних досягнень науки у предметній області сфери професійної діяльності та відповідати потребам і задачам розвитку Чернігівської області, її суб’єктам економічної діяльності.

Критерієм вибору теми дослідження є бути її актуальність щодо сучасних тенденцій розвитку науки і практики у галузі менеджменту та мати регіональну проблематику.

Тематика бакалаврських дипломних робіт щорічно переглядається та оновлюється кафедрою менеджменту інноваційної діяльності та державного управління при відповідній координації із завданнями і об’єктами виробничої і переддипломної практики.

У назві теми зазначається об’єкт (підприємство/ організація/ державна установа), за матеріалами якого виконувалася робота. Назва теми повинна бути чіткою, лаконічною та містити однозначне тлумачення.

Закріплення теми бакалаврської дипломної роботи, призначення наукового керівника та консультантів (у разі потреби) затверджується завідувачем кафедри менеджменту інноваційної діяльності та державного управління та наказом ректора ЧНТУ.

Студентові надається право вибору теми дипломної роботи, виходячи із затвердженої кафедрою менеджменту орієнтовної тематики дипломних робіт, що представлені у п.6 даних методичних вказівок.

Структура дипломної роботи. Бакалаврська дипломна робота містить:

- титульну сторінку (додаток А);

- завдання на бакалаврську дипломну роботу (додаток Б);

- перелік умовних позначень;

- анотацію (резюме) (додаток В);

- зміст;

- вступ;

- основну частину;

- загальні висновки і пропозиції;

- списку використаних джерел (додаток Д);

- додатки.

Додатково до бакалаврської роботи додаються:

- відгук наукового керівника;

- рецензія зовнішнього рецензента (додаток Е).

Титульна сторінка є першою сторінкою бакалаврської дипломної роботи і оформлюється відповідно до вимог стандарту та вимог ЧНТУ.

Завдання на дипломну роботу містить мету, об’єкт і предмет дослідження, календарний графік виконання роботи. Завдання затверджується керівником дипломної роботи, та завідувачем кафедри менеджменту інноваційної діяльності та державного управління.

У роботі подається перелік умовних скорочень, якщо в ній вжито специфічну термінологію, а також використано маловідомі скорочення, нові символи, позначення тощо.

Анотація включає в себе назву теми, кількість сторінок бакалаврської дипломної роботи, кількість таблиць та рисунків, літературних джерел, короткий зміст дипломної робити. У ньому зосереджується увага на найсуттєвішому: викладається мета дослідження, стислий зміст роботи, основні висновки та практичні результати. В анотації подаються ключові слова (7-10) написані прописними літерами і трьома мовами – українською російською та англійською і повинні бути ідентичними (додаток В).

Обсяг – 1-2 стор.

Зміст бакалаврської дипломної роботи визначається її темою і відображається в плані, що затверджується науковим керівником, розміщується безпосередньо після переліку умовних скорочень, починаючи з нової сторінки. Зміст включає: вступ; послідовно перелічені назви усіх розділів і підрозділів; висновки; список використаних джерел; додатки.

Вступ

У вступібакалаврської дипломної роботи зазначаються: проблема, що потребує вирішення, ступінь її дослідження; обґрунтовується актуальність обраної теми, мета і завдання досліджень; формулюється об’єкт і предмет досліджень, практична значущість, методи наукових досліджень, апробація результатів роботи на підприємствах, в організаціях, установах (у разі наявності). Обсяг вступу, як правило, не повинен перевищувати 2-3 сторінки.

Актуальність теми подається у вигляді критичного аналізу та порівняння з відомими напрямами розв’язаннями проблеми обґрунтовують актуальність обраної теми (зокрема, необхідність і своєчасність вивчення і розв’язання проблеми для підприємств і організацій, ступінь теоретичної розробки теми, її дискусійні аспекти). Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним. Досить кількома реченнями висловити головне – сутність проблеми.

Мета та завдання роботи. Формулювання мети роботи і завдання, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети, які повинні бути чіткими та відображати тематику дослідження.

Мета дослідженняє визначенням авторської стратегії щодо одержання нових знань про об’єкт і предмет дослідження. Вона може бути пов’язана, зокрема, з обґрунтуванням нової системи управління організацією (підприємством), виявленням і аналізом нових моделей управління; розробкою та впровадженням заходів для розв’язання комплексу певних управлінських завдань. Мета повинна вказувати на кінцевий результат дослідження. Не слід формулювати мету як «Дослідження…», «Вивчення…», тому що ці слова вказують на засіб досягнення мети, а не на саму мету.

Завдання дослідженняконкретизують мету дослідження, визначають послідовність етапів наукового пошуку у дипломній роботі. Завдання дослідження зорієнтовані на логіку і послідовність програми дослідження (конкретизують розділи плану) та являють собою її алгоритм.

Об’єкт дослідження дипломної роботи – це процес або явище, що створює проблемну ситуацію і обрана для вивчення. Об’єктом є виробничий процес або явище, яке досліджується. У об’єкті дослідження окреслюється загальна сфера наукового пошуку.

Предметом дослідження дипломної роботи є соціально-економічні аспекти та закономірності функціонування та розвитку об’єкта, різноманітні його якості, властивості, окремі сторони, риси, відносини суб’єктів господарювання в межах об’єкта, конкретний аспект проблеми, який розглядається у відповідній субординації до мети дослідження (на теоретичному і експериментальному рівнях). У предметі дослідження чітко окреслюється явище, етап чи процес щодо об’єкта дослідження. Оскільки у тому самому об’єкті можуть бути виділені різні предмети дослідження, визначення предмета дослідження дипломної роботи означає встановлення кордонів наукового пошуку і передбачення про найбільш істотні в плані поставленої проблеми зв’язки і відношення об’єкта.

Об’єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об’єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження. Саме на нього спрямована основна увага, оскільки предмет дослідження визначає тему бакалаврської дипломної роботи, яка зазначається на титульному аркуші як її назва.

Емпірична (експериментальна) база дослідження – підприємство (організація), на матеріалах якого здійснюється ґрунтовний прикладний аналіз фактичного стану досліджуваної проблеми.

Методи досліджень – спосіб набуття достовірних наукових знань, умінь та практичних навичок у різних сферах діяльності. Подають перелік методів досліджень, використаних для розв’язання поставлених у роботі завдань (загальнонаукових, математичних і емпіричних). Їх слід перераховувати не відірвано від змісту роботи, а коротко визначаючи, що саме досліджувалось тим чи іншим методом.

Практична значущість повинна містити результати самостійно проведених досліджень, що можуть бути впроваджені в діяльність підприємств, установ, організацій.







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 641. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия