Студопедия — Задача 1. В шкільній майстерній виробляють товари з дерева: підсвічники і підставки під гаряче
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Задача 1. В шкільній майстерній виробляють товари з дерева: підсвічники і підставки під гаряче






В шкільній майстерній виробляють товари з дерева: підсвічники і підставки під гаряче. Можливі варіанти виробництва цих товарів в умовах повного використання всіх ресурсів наведені в таблиці 2.4.

 

Таблиця 2.4 – Вихідні дані до задачі 1

Варіанти Підсвічники Підставки Альтернативна вартість
А      
В      
C      
D      
E      
F      

 

Виконайте наступні завдання:

A) Побудуйте криву виробничих можливостей;

B) Розрахуйте альтернативну вартість виробництва кожного додаткового підсвічника (заповнити таблицю);

C) Як зміниться положення кривої виробничих можливостей, якщо підприємство-спонсор подарувало шкільній майстерні новий верстат, що підвищує продуктивність праці при виробництві підсвічників в два рази (проілюструйте графічно);

D) Якщо виробництво знаходиться в точці Е, визначити альтернативну вартість виробництва 1 підставки при переході виробництва в точці D.

Розв’язання:

А) Щоб побудувати криву виробничих можливостей будемо відкладати по горизонтальній осі – підставки, а по вертикальній – свічники. Згідно з обраним масштабом треба відкласти всі точки (варіанти) виробництва, наведені в умові, а потім поєднати їх. Отримаємо криву, що характеризує виробничі можливості шкільної майстерні, що виробляє тільки ці два вироби.

 

 
 

 

 


Рисунок 2.2 – Крива виробничих можливостей шкільної майстерні

 

В) Поясніть учням, яким чином розраховується альтернативна вартість. Наведені дані свідчать, що максимальна кількість підсвічників, які може виробити шкільна майстерня– 5, а максимальна кількість підставок під гаряче – 23. Можливі різні комбінації використання наявних ресурсів для виробництва цих двох товарів – саме вони і наведені в таблиці (варіанти A, В, C, тощо). Так, наприклад, за варіантом А всі ресурси використовуються для виготовлення тільки підставок. Щоб виробити хоча б один підсвічник, потрібно відмовитися від виробництва двох підставок, що ілюструє варіант B. Отже, альтернативна вартість виробництва першого підсвічника дорівнює двом підставкам. Якщо ми вирішимо збільшити виробництво підсвічників ще на одну одиницю, то це “коштуватиме” нам відмови від виробництва трьох підставок (варіант C) Отже, альтернативна вартість другого підсвічника дорівнює 3 підставки. Підрахунки альтернативної вартості при переході до варіантів D,E,F свідчать, що збільшення виробництва кожної додаткової одиниці підсвічників має все більшу альтернативну вартість. Отже, альтернативна вартість виробництва підсвічників зростає. Це зумовлює опуклий характер кривої виробничих можливостей в даному випадку (зверніть увагу на форму кривої виробничих можливостей на графіку).

Таблиця 2.4 – Розрахунок альтернативної вартості

  Підсвічники Підставки Альтернативна вартість
А      
В     2 (23-21)
С     3 (21-18)
D     5 (18-13)
E     6 (13-7)
F     7 (7-0)

 

С) якщо підприємство-спонсор подарувало шкільній майстерні новий верстат, що підвищує продуктивність праці при виробництві підсвічників вдвічі, то матимемо наступні варіанти виробництва:

 

Таблиця 2.5 – Шкала виробничих можливостей майстерні за нових умов

  Підсвічники Підставки
А    
B’    
C’    
D’    
E’    
F’    

 

Відповідно, крива виробничих можливостей зсунеться і матиме вигляд АF’.

Рисунок 2.3 – Крива виробничих можливостей майстерні за нових умов

D) Якщо здійснюється перехід від варіанту Е, визначити альтернативну вартість виробництва однієї підставки при переході виробництва в точку D.

 

Таблиця 2.6 – Шкала виробничих можливостей

Підсвічники Підставки
В точці Е:
   
В точці D відповідно:
   

 

Тобто, при збільшенні обсягів виробництва підставок на 6 одиниць ми відмовляємося від виробництва одного підсвічника. Альтернативна вартість 6-ти підставок дорівнює одному підсвічнику; а альтернативна вартість однієї підставки відповідно дорівнює 1/6 підсвічника.

Крива виробничих можливостей за умов постійної альтернативної вартості має вигляд прямої лінії. Це можна проілюструвати учням за допомогою наступного прикладу:

Припустимо, після закінчення уроків в учня залишається вісім годин вільного часу і він хотів би використа­ти його, для виконання домашнього завдання та гри в розвиваючі комп’ютерні ігри. Як можна розподілити цей час? Цей час можна повністю витратити на комп’ютерні ігри, і тоді не залишиться часу для виконання домашнього завдання. Можна, навпаки, всі вісім годин готувати домашнє завдання і відмовитися від комп’ютерних ігор. Але є й інші можливості, тобто можна зробити й одне, і інше. Наприклад, впродовж шести годин готувати уроки і тоді залишиться дві години, щоб пограти в комп’ютерні ігри. Іс­нують також інші можливості.Варіанти рішення представлені у ви­гляді таблиці.

 

Таблиця 2.7 – Шкала використання вільного часу учня

Варіанти розподілу часу Час приготування уроків Час за комп’ютером
А    
B      
C      
D      
E      
F      
G      

 

За наведеними точками побудуємо криву, що відображає можливості використання вільного часу учнем.

 

 

 


Рисунок 2.4 – Крива можливостей використання вільного часу

І таблиця, і графік ілюструють різні можливості щодо викорис­тання вільного часу.

Коли суспільство приймає рішення стосовно використання своїх обмежених ресурсів, треба розв'язувати схоже завдання. Однак при цьому постає складніша проблема: що виробляти — товари, які без­посередньо задовольняють потреби людей (споживчі товари), або товари, здатні задовольняти потреби суспільства побічно (інвести­ційні товари).

Закріпити навички побудови та аналізу кривої виробничих можливостей та розрахунку альтернативної вартості доцільно за допомогою наступної вправи.

       
   
 
 


Завдання 1

© Національна Рада з економічної освіти (НРЕО), Нью-Йорк, США. Використано за дозволом НРЕО. Тільки для використання у класі. Передрук або копіювання без письмового дозволу НРЕО заборонено.

Запропонуйте слухачам використати наведені нижче криві виробничих можливостей для відповідей на запитання. Правильні відповіді наведені в дужках.

 

Рисунок 2.5 – Крива виробничих можливостей 1

1. Якщо певна економіка зараз виробляє 12 одиниць товару В та 0 одиниць товару А:

a. альтернативна вартість зростання виробництва товару А з 0 одиниць до 1 одиниці - це втрата _____ одиниць товару В (2 одиниці товару В [з 12 до 10 = -2])

b. альтернативна вартість збільшення виробництва товару а з 1 одиниці до 2 одиниць – це втрата _____ одиниць товару В (2 одиниці товару В [з10 до 8 = -2])

c. альтернативна вартість збільшення виробництва товару а з 2 одиниць до 3 одиниць – це втрата _____ одиниць товару В (2 одиниці товару B [з 8 до 6 = -2])

d. Це приклад (постійної/зростаючої/такої, що зменшується) альтернативної вартості одиниці товару А (Це – приклад постійної альтернативної вартості одиниці товару А. Альтернативна вартість виробництва товару А постійно складає 1А = -2В).

Рисунок 2.6 – Крива виробничих можливостей 2

2. Якщо економіка, представлена Кривою виробничих можливостей 2, в даний час виробляє 12 одиниць товару В і 0 одиниць товару A, то:

a. альтернативна вартість збільшення виробництва товару А з 0 одиниць до 1 одиниці є втрата ____ одиниць товару В. (2 одиниці товару B [з 12 до 10 = -2]).

b. альтернативною вартістю збільшення виробництва товару а з 1 одиниці до 2 одиниць є втрата ___ одиниць товару В. (4 одиниці товару B [ з 10 до 6 = -4]).

c. альтернативна вартість зростання виробництва товару а з 2 одиниць до 3 одиниць є втрата ___ одиниць товару В. (6 одиниць товару B [з 6 до 0 = -6]).

d. Це – приклад (постійної/зростаючої/такої, що зменшується) альтернативної вартості одиниці товару А (Це – приклад зростаючої альтернативної вартості одиниці товару А. Альтернативна вартість виробництва товару а зростає від 2 до 4 до 6 одиниць товару В).

Побудуйте Криві виробничих можливостей 3 та 4 (по вертикальній осі – товар В, по горизонтальній осі – товар А), які б ілюстрували зростаючу альтернативну вартість та постійну альтернативну вартість.

(Відповідь: Крива виробничих можливостей 3 (рисунок 2.6). Крива виробничих можливостей 4 (рисунок 2.7).

 

 
 

 


Рисунок 2.6 - Зростаюча альтернативна вартість

 
 


Рисунок 2.7 - Постійна альтернативна вартість

       
 
   
 








Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 4364. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия