Студопедия — Архаические культуры доосевого времени: Египет и Месопотамия
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Архаические культуры доосевого времени: Египет и Месопотамия






Правові основи банківської системи України було закладено з моменту прийняття Декларації про державний суверенітет України та Закону УРСР “Про економічну самостійність Української РСР”. У статті 6 даного Закону проголошено: “Українська РСР на своїй території самостійно організує банківську справу і грошовий обіг. Банківська система республіки складається з Національного банку України, Зовнішньоекономічного банку, республіканських акціонерно-комерційних банків, інших кредитних установ різних форм власності. Кожний вид банківських установ є економічно самостійним і керується у своїй діяльності чинним законодавством. Національний банк України є вищою кредитною та емісійною установою Української РСР, підзвітний Верховній Раді Української РСР і проводить в республіці єдину державну грошово-кредитну та валютну політику, координує діяльність банківської системи у цілому, організує міжбанківські розрахунки, виконує функції резервного банку. Кредитними ресурсами республіки є власні кошти банків, залишки коштів на банківських рахунках підприємств, установ, організацій, розташованих на території республіки, і громадян, кошти в міжбанківських розрахунках, грошові заощадження населення, інші грошові ресурси. За умов запровадження власної грошової одиниці Національний банк України для її валютного забезпечення та повної зовнішньої конвертованості нагромаджує валютні запаси. В Українській РСР створюється ринок акцій, облігацій та інших цінних паперів. Порядок створення і діяльності на території республіки акціонерних банків та інших кредитних установ, у тому числі з участю іноземного капіталу, визначається законодавством Української РСР.”

Правове закріплення автономної банківської системи України продовжено (ще в рамках не розмежованої між окремими незалежними державами радянської економіки) 20 берез­ня 1991р. прийняттям Верховною Радою України Закону «Про банки і банківську діяльність». Законом закріплювалася класична дворівнева банківська система, яка складалася з Національного банку України та комерційних банків, у тому числі Зовнішньоекономічного банку УРСР, Ощадного банку УРСР, республіканських та інших комерційних банків різних форм власності.

Законом передбачалося, що НБУ є центральним банком республіки, її емісійним центром, він проводить єдину державну політику в галузі грошового обігу, кредиту, зміцнення грошової одиниці, організує міжбанківські розрахунки, координує діяльність банківської системи в цілому визначає курс грошової одиниці відносно валют інших країн. Йому також належало монопольне право на випуск грошей в обіг, а також випуск національних грошових знаків за рішенням Верховної Ради Української РСР.

Згідно із Законом комерційні банки різних видів і форм власності створювалися на акціонерних або пайових засадах. У Законі також було закріплено один із основних принципів банківської діяльності — право клієнта на вибір банку.

Згідно із зазначеним Законом Національний банк мав право видавати нормативно-правові акти з питань, що входили до його повноважень, обов'язкові для всіх банків. Уже влітку 1991 р., виконуючи свої функції, НБУ видав цілу низку інструкцій, які запроваджували його верховенство над комерційними банками. У серпні того ж року було встановлено мінімальний розмір статутних фондів для комерційних банків, висунуто вимогу всім банкам, зареєстрованим колишнім Держбанком СРСР, перереєструватися в НБУ.

Подальші дії НБУ (у 1992-1993рр.) в основному пов’язані із створенням загальносистемної інфраструктури з організації міжбанківських розрахунків та функціонування валютного ринку: прийняття ЗУ “Про інформацію” (№ 2657-XII від 02.10.1992р.) та Декрету КМУ “Про систему валютного регулювання і валютного контролю” (№ 15-93 від 19.02.1993р.); створення УМВБ; приєднання до СВІФТ; розробка та впровадження СЕП і НСМЕП. В результаті всю банківську систему України дуже швидко було залучено до прогре­сивних електронних технологій і нових стандартів обробки та захисту інформації. Впровадження СЕП, наприклад, дало змогу не лише підвищити швидкість, якість на надійність виконання платежів у державі, але й відмовитись від використання паперових платіжних документів (що поклало край використанню фальшивих авізо). Завдяки СЕП стала неможливою несанкціонована емісія грошей (виникнення дебетових залишків на кореспондентських рахунках банків).

У період з 1994р. – перша половина 1996р. Національним банком, враховуючи проблеми у банківському секторі, проводилося жорстке регулювання банківської діяльності. Були прийняті такі нормативно-правові акти, як: Положення НБУ «Про економічні нормативи діяльності комерційних банків» (№167 від 30 червня 1995р.), Положення НБУ «Про кредитування» (№246 від 28 вересня 1995р.), Порядок ведення касових операцій у народному господарстві України (№21 від 2 лютого 1995р.) та ін. Крім того, були внесені зміни до законодавчих актів у сфері банківської діяльності. У той же час багато питань залишалися невирішеними і потребували вищого рівня нормативно-правового регулювання – шляхом прийняття спеціальних законів.

Суттєві зміни у банківському секторі відбулися з прийняттям 28 червня 1996р. Конституції України, яка закріпила основи банківської системи України. Так, Конституцією визначено основні елементи правового статусу НБУ, а також його керівного органу – Ради Національного банку. Згідно з Конституцією основи грошово-кредитної системи визначаються виключно законами.

Через декілька років після прийняття Конституції України було прийнято низку законодав­чих актів, які зі змінами та доповненнями регламентують діяльність банківської системи на поточний момент. Основні з них:

– Закон України “Про Національний банк України” (№ 679-ХІV від 20.05.1999р.), яким визначено: юридичний статус, завдання, функції, повноваження, операції та принципи організації централь­ного банку нашої країни; засади ГКП та інструменти її реалізації; порядок організації та управління готівковим грошовим обігом; порядок організації розрахунків та правила ведення банками бухгалтерського обліку;

– Закон України “Про банки і банківську діяльність” (№ 2121-III від 07.12.2000р.), яким визначено структуру банківської системи, економічні, організаційні і правові засади створення, діяльності, реорганізації і ліквідації банків;

– Закон України “Про платіжні системи та переказ коштів в Україні” (№ 2346-III від 05.04.2001р.);

– Цивільний кодекс України (№ 435-IV від 16.01.2003р.);

– Господарський кодекс України (№ 436- IV від 16.01.2003р.);

– Закон України “Про акціонерні товариства” (№ 514-VI від 17.09.2008р.);

– Податковий кодекс України (№ 2755-VI від 02.12.2010р.);

У зв'язку з прийняттям зазначених актів НБУ постійно приймав зміни до своїх нормативно-правових актів та розробляв нові акти, спрямовані на реалізацію змін у законодавстві України. У той же час сучасне банківське законодавство України не є досконалим, на що звертається увага у багатьох програмних документах вищих органів державної влади України. У процесі удосконалення банківського законодавства необхідно враховувати, що банківська система нерозривно пов'язана з економічною системою держави в цілому. Банківському сектору відведена надзвичайно важлива роль в умовах побудови в Україні економіки, заснованої на ринкових засадах. Враховуючи постійний розвиток науково-технічного прогресу, виникають нові банківські технології, які вимагають адекватного нормативного забезпечення, тому питання правового регулювання банківської системи ніколи не втратять своєї актуальності.

 

 

 

Архаические культуры доосевого времени: Египет и Месопотамия

 

1. Культура древней Месопотамии (Двуречья)

2. Культура древнего Египта

 

Литература:

1. Лалетин, Д.А. Культурология: учебное пособие / Д.А. Лалетин. – Воронеж: ВГПУ, 2008. – 264 с. – Режим доступа:

http://www.gumer.info/bibliotek_Buks/Culture/lalet/index.php

 

Неолитическая революция осуществлялась неравномерно, и наиболее интенсивно её процессы шли в немногих регионах. Там и возникли первые великие цивилизации древности, своеобразные острова культуры, качественно более сложной по сравнению с первобытностью. Наиболее известны в настоящее время цивилизации (слайд), возникшие в междуречье Тигра и Евфрата, в долине Нила, в долине реки Инд, в долине реки Хуанхэ и в центральной Америке.

Наибольшее непосредственно влияние на развитие европейской (следовательно, и славянской) культуры оказали первые две, поэтому их рассмотрим более подробно.

 







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 383. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия