Студопедия — Учбові цілі. - Ознайомити студентів з сучасними зуботехнічними сплавами металiв та методикою їх застосування, значенням для досягнення успішного протезування– 1 рівень.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Учбові цілі. - Ознайомити студентів з сучасними зуботехнічними сплавами металiв та методикою їх застосування, значенням для досягнення успішного протезування– 1 рівень.






- Ознайомити студентів з сучасними зуботехнічними сплавами металiв та методикою їх застосування, значенням для досягнення успішного протезування– 1 рівень.

- Студенти повинні знати:

• класифікацію сплавiв металiв по їх походженню, фізико-хімічнім властивостям;

• склад металiв у сплавах;
• методику застосування різних сплавiв для виготовлення конкретних ортопедичних конструкцій;

• фізіологічний та фізико-хімічний вплив металів та їх сполук на організм людини;
• основні правила, техніку обробки сплавiв;
• основні етапи остаточної обробки протезів, значимість її для клініки – 2 рівень.

 

- Дати можливість студентам опанувати навики:

• остаточної обробки протезів з металлу та металопорцелянових;

• аналiзувати склад властивостi сплавiв;
• визначiти з якого сплаву виготовлена конструкцiя – 3 рівень.

 

2.2. Виховальні цілі пов'язані з:

- Формування у студентів професійної компетентності та уміння логічно мислити.

- Формування у студентів принципів медичної етики та деонтології.

 

  1. Матеріали доаудіторної самостійної підготовки (міждисциплінарна інтеграція)
Дисципліна Знати Вміти
Попередні дисципліни: 1. Біохімія. 2. Зуботехнічне матеріалознавство Склад та фізико-хімічні властивості металiв.   Правила роботи зi сплавами металiв.
Подальші дисципліни, що забезпечуються даною дисципліною: 1.Терапевтична стоматологія   2.Хірургічна стоматологія.   Організацію клініки ортопедичної стоматології (стоматологічного кабінету, зуботехнічної лабораторії) Інструментарій, оборудовання. Техніку безпеки.     Користуватися основним стоматологічним інструментарієм
Внутрішньонаочна інтеграція: 1. Мікропротезування 2. Незнімні ортопедичні конструкції. Знімні ортопедичні протези 3. Лікарські помилки в ортопедичній стоматології. Можливі ускладнення при протезуванні. Лікарська відповідальність. Перелік медичної документації. Алгоритм обстеження хворого, постановки діагнозу, вибору конструкції. Заповнити медичну документацію. Провести клінічне обстеження хворого, поставити діагноз, вибрати конструкцію.
  1. Вміст теми, граф логічної структури.

Додаток № 1. Графологічна структура теми «Сплави металiв. Групи. Склад, властивості, вимоги, застосування.»

Вміст теми:

 

Метали і сплави є найважливішими конструкційними матеріалами для виготовлення зубних протезiв, шин, апаратів і імплантантів. Вивчення властивостей цих матеріалів є необхідним для прогнозування їх поведінки і взаємодії з середовищем порожнини рота і вибору оптимального складу сплавів, що задовольняють комплексу фізико-хімічних, механічних і медико-біологічних вимог, що пред'являються до матеріалів в ортопедичній і кліничнiй стоматології.
Виділяють фізико-механічні, хімічні та технологічнi властивості металів і сплавів.
Найбільш поширеними поняттями і визначеннями властивостей металів і сплавів є:
Міцність - це здатність металів і сплавів без руйнування противостояти дії зовнішніх сил, що викликають деформацію.
Пружність, або еластичність, - здатність металів і сплавів відновлювати свою форму після припинення дії зовнішніх сил, що викликали зміну його форми (деформацію).
Пластичність - це властивість металів і сплавів деформуватися без руйнування під дією зовнішніх сил і зберігати нову форму після припинення їх дії (тобто пластичність - властивість, протилежна пружності).
Деформацією називається зміна розмірів і форми тіла під дією прикладених до нього сил.
Деформація може бути пружною і пластичною (залишковою). Перша зникає після зняття навантаження. Вона не викликає змін структури, обсягу і властивостей металів і сплавів. Друга не усунеться після зняття навантаження і викликає зміни структури, а деколи і властивостей металів і сплавів.
Твердість характеризує властивiсть металу протистояти пластичнiй деформації при проникненні в нього іншого твердого металу.
Плинність - це здатність розплавленого металу заповнювати форму.
Пластична деформація приводить до зміни фізичних властивостей металу, а саме до: підвищенню електроопору; змiншення щільності; зміни магнітних властивостей. Всі внутрішні зміни, які відбуваються при пластичнiй деформації, викликають зміцнення металу. Міцнісні характеристики (тимчасовий опір, межа плинності, твердiсть) підвищуються, а пластичні - знижуються.
Зміцнення металу під дією пластичної деформації називають наклепом.
Загартовані (мають наклеп) метали більш схильні до корозійного руйнування при експлуатації. Для повного зняття наклепу метали піддаються відпалу- рекристалізації.
Сплави металів - це суміш двох і більше різних металів, при цьому сплав який утворюється володіє абсолютно новими якостями. При складанні сплавів враховуються вимоги, до тих чи інших деталей зубного протеза. Розрізняють два види сплавів: металеві та неметалеві. Металеві сплави можуть складатися або тільки з металів, або з металів з вмістом неметалів. Неметалічні сплави складаються з неметалічних речовин, наприклад, скла, порцеляни, ситалів та ін
В ортопедичній стоматології використовують наступні сплави:
1) на основі золота, срібла, паладію;
2) на основі заліза, хрому, кобальту, нікелю;
3) на основі міді, нікелю, титану, алюмінію, ніобію, танталу.
Сплави металів, що застосовуються в клінічній і ортопедичнiй стоматології, повинні володіти рядом фізико-механічних властивостей, таких як міцність, твердість, легкоплавкость, пластичність, легкість, а також володіти значною корозійною стійкістю, хімічною інертністю і біосумісністью.
Властивості сплавів. Сплави, застосовувані в ортопедичній стоматологіі, по певним властивостям можна розділити на дві групи.
До першої групи відносяться сплави, що володіють общемедичними властивостями. Вони не повинні викликати у порожнині рота токсичної та алергічної дії. У другу входять сплави з визначеними технологічними властивостями:
1) високою антикорозійною стійкістю;
2) міцністю, твердістю;
3) малої усадкою при литті;
4) невисокою температурою плавлiня;
5) ковкістю, плинністю при литті;
6) можливістю паяння та зварювання;
7) гарною механічної та електролітичною обробкою і поліруванням.
Всі ці вимоги залежать від властивостей компонентів, що входять в сплав. Кожен з них привносить свою якість. Так, нержавіючiй сталi хром (17-19%) надає сплаву корозійну стійкість, нікель (8-10%) - пластичність, підсилює в'язкість, робить його ковким.
Для поліпшення ливарних властивостей додають титан (близько 1%), що додає сталі високі механічні властивості. Молібден - дрібнокристалічна структура, яка підсилює міцність. Марганець знижує температуру плавлiння, сприяє видаленню з'єднань сiрки і газів.

Технологія обробки сплавів

Виготовлення будь-якого зубного протеза, ортопедичного аппарата - складний технологічний процес, в ході якого матеріал піддається різним механічним, термічним і хімічним впливам. У результаті цього в матеріалі відбуваються особисті структурні перетворення, змінюються фізико-хімічнi властивості..
Лиття - процес виробництва фасонних виливків шляхом заповнення рідким металом заздалегідь приготовлених форм, в яких металл твердне. Процес лиття зубних протезів складається з декількох етапів:
1) моделювання з воску конструкцій майбутнього протеза;
2) підготовка воскової моделі для формовки;
3) формування;
4) лиття.
Усадкою сплаву називається зменшення лінійних розмірів і об'єму тіла при його охолодженні, затвердінні і зберіганні. Вона залежить від властивості сплаву (його складу, ступеня нагріву, способу охолодження).
Термічну обробку сплавів проводять з метою зміни структури і властивостей сплавів в бажаному напрямку.
Пластична деформація робить метал структурно нестійким. При цьому до процесів, які призводять пластичний метал до більш стійкого стану, відносяться сняття спотворень кристалічної решітки шляхом нагрівання.
Відпал - вид термічної обробки, полягає в нагріванні металу (сплаву), витримуванні його при певній температурі і наступному повільному охолодженні. Отжиг сприяє переходу нестійкою структури в близьку до рівноважної, зняттю механичної напруги, підвищенню пластичності і поліпшенню оброблюваності.

Сплави благородних металів

Сплави золота
Золото - жовтий, м'який, ковкий, тягучий метал, не окислюваний ні при якій температурі, що не розчиняється в кислотах і лугах, розчиняється тільки в царській горілці. Золото має високу пластичність; стійке до води, повітрю і фізіологичним рідин. Золото для виготовлення зубних протезів застосовують з давніх часів (IX-VI ст. До н.е.). В даний час воно широко використовується в стоматології у вигляді сплавів з міддю і іншими металами. Чисте золото в цих цілях не застосовують, так як воно є занадто м'яким металом. Сплави золота розрізняють по процентному вмісту золота. Найбільш поширені сплави золота 900-ї та 750-ї проби. Золото 900-ї проби використовують для виготовлення штампованих і суцільнолитих коронок, а 750-ї проби - для виготовлення кламерів, вкладок, литих частин бюгельних протезів. Сплав 900-ї проби містить 90% золота, 4% срібла і 6% міді, а 750-й - 75% золота, 8% срібла, 9% міді і 8% платини. Платина і мідь роблять його бiлш твердим, пружним. Якщо в сплав 750-ої проби додати 5-10% кадмію, то температура плавлення знижується до 750 - 800 ° С і сплав можна використовувати як припій. Температура плавлення сплавів золота 900-ї та 750-ї проби близько 1000 ° С.
Сплави паладію і срібла
В останні роки широке поширення одержали сплави на основі паладію та срібла. Вони відносно недорогі, технологічнi, характеризуються високою механічною міцністю і високими антикорозійними властивостями. У більшості таких сплавів срібло є основою, а паладій надає їм антикорозійностi. Л.С.Ліпец на початку 1930-х років запропонував сплави із вмістом паладію (18 і 30%). В останні роки випускаються сплави: ПД-250, ПД-150, ПД-140, що містять паладію від 13,5 до 24,5%. Крім срібла і паладію, сплави містять невеликі кількості легуючих елементів. Використовуються метали: мідь, алюміній, олово, вісмут, сурма, свинець, кадмій, цинк, магній. Для поліпшення ливарних і антикорозійних якостей в сплав додають до 10% золота. В даний час застосовується сплав срібла - 11%, паладію - 11%, золота - 6%. А для виготовлення каркасів для металокераміки використовуєтся більше 60 сплавів на основі паладію. Паладій входить в склад сплавів, застосовуємих для виготовлення каркасів металокерамічних зубних протезів, так як фарфор краще з'єднується з поверхневою оксидною плівкою сплавів на основі паладію.

Сплави заліза
Сталями називаються залізовуглецевi сплави із вмістом вуглецю до 1,7%. У ортопедичної стоматології застосовують тiльки спеціальні маловуглецевi хромонікелеві леговані сталі. Леговані сталі - залізовуглецевi сплави з мінімальним вмістом спеціально введених в сплав елементів (хром, нікель, молібден, титан та ін), що забезпечують одержання сплавів з потрібними властивостями. Основу всіх сталей складає залізо, вони також містять хром, нікель і невелика кількість вуглецю для поліпшення ливарних, міцності та інших властивостей сталей, до них роблять добавки. Добавки нікелю, хрому і кобальту дають так звані нержавіючі сталі, що відрізняються особливою антикорозійною стійкістю по відношенню до кислот і інших агресивних середовищ. Ці якості стали особливо необхідні і цінні, тому що в порожнині рота корозія може виникнути від дії сплаву, кислих лугів, що вводяться з їжею, від кухонної солі та ін
В даний час в ортопедичної стоматології широке расповсюдження отримали хромонікелеві сплави. Для всіх марок нежавіючих сплавів, що складаються в основному із сплаву заліза, вуглецю та, хрому, встановлені наступні буквені позначення елементів, що входять до їх складу: хром, титан, ніобій, нікель, молібден, марганець, кремній, вольфрам, алюміній.
Для виготовлення штампованих коронок і паяних мостовидних протезів використовується нержавіюча сталь марки 1Х18Н9Т. Цифри даної марки означають, що в неї входять 0,1% вуглецю, 18% хрому, 9% нікелю, титану; залишився процентний вміст який виконується залізом і незначною кількістю небажаних домішок (сірка, фосфор до 0,02%). Хром надає сплаву антикорозійну стійкість, нікель - пластичність, робить його ковким, полегшує обробку тиском. Для попередження утворення карбідів хрому, які появляються в сплаві при термічній обробці, до складу сталі вводять титан, що вступає в зв'язок з вуглецем. При цьому утворюється карбід титану, а освіту карбідів хрому припиняється. Це попереджує міжкристалітну корозію.
Температура плавлення нержавіючої сталі - 1450 ° С. Усадка при плавленні - 2,7-3% від обсягу.
Сплави титану
Останнім часом створені нові сплави металів, що мають покращенi якісні характеристики: біологічну інертність, високу питому міцність, відмінну хімічну стійкість по відношенню до багатьох агресивних середовищ, низький коефицiент усадки при литті. До таких перспективних конструктивних матеріалів відносяться сплави титану. Їх фізичні, хімічні та механічні-властивості відкривають широкі можливості використання в багатьох галузях промисловості. В медицинi у титану немає конкурентів по питомій міцності і корозійної стійкості, в зв'язку з чим він швидко завоював визнання і виходить на етап широкого впровадження в хірургічну (імплантологія) і ортопедичну стоматологію. Титанові імплантати імплантують в кісткову тканину щелепи. Стандартні верхівкові штифти з титана використовуються для закриття кореневого каналу при його резекції. Для ортопедичної стоматології цікавий також факт примінiння титанової металокераміки і можливість хімічного та електролітичного полірування титану. Біологічна індиферентність, немагнитность, мала питома вага, висока міцність, корозійна стійкість у многих агресивних середовищах, нетоксичність і доступність, дешевизна зробили титан і його сплави майже універсальним і необхідним матеріалом не тільки в техніці, але і в медицині, особливо в ортопедіческой стоматології.
Застосовують різні марки титанових сплавів. Для металокераміки використовують сплав Тi-6АG-4V. Для виготовлення вкладок, штифтових конструкцій, коронок, мостоподібних протезів, каркасів бюгельних протезів, імплантатів, а також дрібного медичного інструментарію застосовуються сплави ВТ1Л, ВТ5Л, ВТ6Л. Висока корозійна стійкість, біологічна інертність титану і його сплавів дозволяють широко застосовувати їх в імплантології. Ці сплави найбільш перспективні. Широко застосовують такі сплави титану: ВТ1-00, ВТ1-010,
Тi-6АG-4V та ін
Сплави на основі нікелю, кобальту, хрому.
Висока вартість благородних металів, їх недостатня міцність і висока теплопровідність спонукали до пошуку нових сплавів на основі нікелю, хрому, кобальту та ін В даний час широкого поширення набули сплави, що не містять заліза: хромокобальтовi і хромонікелеві. Вони застосовуються для виголення сучасних металокерамічних, бюгельних протезів і протезів з литим базисом.
З 1953 р. в нашій країні випускається кобальтохромовий сплав (КХС). Основу його складає кобальт, має високі механічі властивості. Молібден надає сплаву, дрібнокристалічної структуру, що також підсилює міцність. Марганець підвищує якiсть лиття, знижує температуру плавлення, сприяє видаленню газів і сірчистих з'єднань.
Ці сплави більш прості і дешеві. Для виготовлення каркасів металокерамічних протезів в основному використовуються сплави двох груп - на основі нікелю (Ni-Сг) і на основі кобальту (Со-Сг). Сплави обох груп містять добавки хрому для збільшення корозійної стійкості та зменшення здатності до потускненню. Нікелеві сплави містять добавки алюмінію та титану для підвищення міцності. Берилій знижує температуру плавлення нікелевих сплавів і забезпечує збільшення абсолютного подовження в обох групах. При тих же режимах теплової обробки властивостi сплавів на основі кобальту змінюються дуже незначно. Не благородні сплави для металокераміки за своїми ливарним властивостям гірше благородних. Для поліпшення ливарних властивостей в склад нікелевих сплавів вводять берилій, що володіє значною токсичністю. Виведення його з складу нікелевих і кобальтових сплавів призводить до погіршення ливарних властивостей останнього, збільшує пори, внутрішні порожнечі, що призводить до зниження корозійної стійкості сплавів.
Кобальтові сплави мають кращу, порівняно з нікелевими, біосумісність і чудові фізико-механічні властивості.
Для виготовлення стандартних деталей зубних протезів (зуби, каркаси і т.п.) КХС не використовують через велику твердiсть і трудомiсткiсть припасовки. Так само, як і нержавіюча хромонікелева сталь, кобальтохромовий сплав не відповідає кольору природних зубів. Вироби з КХС важко поліруються механічним способом, для надання їм дзеркального блиску потрібно електрополірування.
З урахуванням негативних якостей, застосовуваних у ортопедичнiй стоматології основних або конструкційних сплавів, йде постійний пошук нових матеріалів. В даний час створені сплави, що мають меншу усадку, підвищену питому прочність, хімічну стійкість до багатьох агресивних середовищ і біологічну інертність в порожнині рота. До таких матеріалів відносяться сплави на основі титану ВТ5Л і ВТ 1-00.
З метою додання протезам кращих декоративних властивостей запропоновані матеріали, якi зовні імітують протези із золотих сплавів. В якості захисно-декоративного покриття використовують, в основному, нітрид-титанові і титан-цірконевие з'єднання, напилені у вакуумі на протез із сталі або КХС. Незважаючи на підвищену зносостійкість, індиферентність до бiологiчних середовищ, ці матеріали не вирішують одну з головних завдань зубного протезування - відновлення естетичної норми.
Ця задача може бути майже повністю і досить успішно вирішена, якщо в одній конструкції протеза з'єднати естетичну пластмасу або кераміку з міцними металевими сплавами. З'єднання, наприклад, порцелянової маси, відновлювальної у повному обсязі естетичні норми, з металевою основою, включеної всередині протеза, досягається, головним чином, шляхом спікання їх у вакуумі під час випалу порцеляни.

 

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ:
1. Визначення «метал», «металевий сплав», типи сплавів в залежності від взаємовідношень компонентів.
2. Фізіко-механічні властивості металів та їх сплавів.
3. Химічні властивості металів та їх сплавів
4. Технологічні властивості металів та сплавів.
5. Сплави благородних металів в ортопедичній стоматології.
6. Сплави заліза в ортопедичній стоматології їх переваги і недоліки.
7. Сплави на основі кобальту і хрому вплив окремих елементів сплаву на його властивості.

8. Сплави на основі нікелю і хрому їх переваги і недоліки перед кобальто-хромовими.

9. Сплави на основі тітану, їх застосування в ортопедичній стоматології.

СИТУАЦІЙНІ ЗАВДАННЯ
1. Пацієнт С., 37 років, звернувся зі скаргами на відкол керамічного покриття з штучної коронки, виготовленої на 21 зуб. Зі слів пацієнта, відкол стався під час кусання твердої їжі. Які причини відколу? Обгрунтуйте, грунтуючись на властивостях стоматологічного порцеляни.
2. При нанесенні керамічної маси технік на металевий каркас поклав дентинові шар, потім емалевий і провів глазурування. Оцініть дії техніка, відповідь обгрунтуйте.
3. Пацієнту А., 25 років, був виготовлений мостоподібний протез з ситалів з опорою на 13 і 17 зуби. Оцініть дії лікаря, відповідь обгрунтуйте.
4. При виготовленні металокерамічної коронки технік завдав грунтовий, дентинові і емалевий шари керамічної маси, після чого вона була припасована і зафіксована в порожнині рота лікарем. Оцініть дії лікаря, відповідь обгрунтуйте.
5. Пацієнтку К., 35 років, не влаштовувало естетичний стан пластмасових коронок на нижній щелепі. При об'єктивному огляді порожнини рота виявлено, що 43, 42, 41, 31, 32 і 33 зуби у пацієнтки покриті пластмасовими коронками, які не відновлюють анатомічну форму через велику стертості. Також виявлено, що зуби антагоністи покриті металокерамічними коронками. Які причини стертості пластмасових коронок? Обгрунтуйте, грунтуючись на властивостях конструкційних матеріалів.


5. Література для викладача.

1. Король М.Д., Коробейніков Л.С., Кіндій Д.Д., Ярковий В.В. Оджубейська О.Д. Тактика курації хворих у клініці ортопедичної стоматології. Полтава: Астрая, 2003 – 52 с.

2. Криштаб С.И. Ортопедическая стоматология. К.: Вища школа,1986.–44О с.

3. Неспрядько В.П., Рожко М.М. Ортопедична стоматологія. Київ, Книга плюс, 2003.

4. Нападов А.Л. Артикуляция и протезирование в стоматологии.- К.: Здоровья, 1984.

5. Окклюзия и клиническая практика / под ред. И. Клинеберга, Р.Джагера; Пер. с англ.; Под общ.ред. М.М.Антоника. – М.: МЕДпресс-информ, 2006. – 200с.

6. Зубопротезная техника. /Л.Д. Чулак, В.Г. Шутурминский – Одесса, 2001 г. - 315 с.







Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 2358. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия