Студопедия — ДО НАПИСАННЯ КУРСОВИХ РОБІТ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ДО НАПИСАННЯ КУРСОВИХ РОБІТ






МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

З ДИСЦИПЛІНИ «уПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ»

 

 

для студентів 4 курсу

спеціальності «Менеджмент організацій»

 

 

Затверджено на засіданні кафедри менеджменту протокол №3 від 10.11.2009 р.

ОДЕСА ОДЕУ 2009

 

Методичні вказівки до виконання курсових робіт з дисципліни «Управління персоналом» для студентів 4 курсу спеціальності «Менеджмент організацій»(Уклад. Г.М. Козлова, С.І. Пучкова – Одеса, ОДЕУ 2009 р. – 18 с.)

 

 

Укладачі: Г.М. Козлова, канд. екон. наук, професор

С.І. Пучкова, канд. екон. наук, доцент

 

Рецензенти: М.С. Татаревська, канд. екон. наук, в.о. доцента

(зовнішній рецензент)

І.Ф. Кошелупов, канд. екон. наук, доцент

О.М. ернега, канд. екон. наук, доцент

 

 

Коректор: І.О. Кокота

 

ВСТУП

 

 

Курсова робота є один із видів самостійної навчальної та водночас науково-дослідної роботи студентів, призначений засвідчити якість набутих студентами знань та вміння використовувати їх при опрацюванні теоретичних і конкретних практичних питань у галузі управлінської діяльності.

Дані методичні рекомендації розроблені відповідно до вимог кваліфікаційної характеристики фахівців спеціальності „Менеджмент організацій” для допомоги студентам у виконанні курсової роботи з дисципліни „Управління персоналом”.

Виконання і захист курсової роботи є результатом наукового дослідження студента, яке підводить підсумки вивчення ним різноманітних тем, що передбачені робочою програмою курсу „Управління персоналом”.

Методичні рекомендації розроблені згідно з чинними стандартами України та містять основні вимоги щодо змісту та оформлення, організації виконання, порядку захисту й оцінювання курсової роботи.

 

1. ЦІЛІ ТА ЗАДАЧІ КУРСОВОЇ РОБОТИ

 

Виконання курсової роботи переслідує одразу декілька цілей:

1. Закріпити та поглибити теоретичні знання, набуті студентами у процесі вивчення курсу „Управління персоналом”.

2. Прищепити студентам навички самостійної роботи зі спеціальною літературою, довідниками первинної статистичної інформації тощо.

3. Виробити вміння узагальнювати теоретичні матеріали, самостійно формулювати висновки, розроблювати пропозиції, обгрунтовувати та висловлювати власну точку зору з проблеми, що досліджуються.

Написання курсової роботи має сприяти більш глибокому засвоєнню студентами програмних питань курсу. Це вимагає від них самостійного поглибленого вивчення не лише навчальної, але й спеціальної літератури - монографій, статей, що друкуються у періодичних виданнях, наукових збірниках тощо.

Курсова робота повинна містити елементи наукового пошуку, спрямованого на більш ефективне, ніж те, що існує на практиці, вирішення питань, що вивчаються. Для цього потрібно здійснити збір та провести порівняльний аналіз інформації, що міститься в різних літературних джерелах, відшукати та опрацювати відповідний практичний матеріал, узагальнити ці вихідні дані та сформулювати власні висновки й пропозиції.

Студенти виконують курсову роботу на основі ретельного вивчення та узагальнення теоретичних положень, що містяться у відповідних літературних джерелах, а також використання фактичних даних, наведених у статистичних щорічниках, науковій літературі, періодичних виданнях.

Курсова робота має відповідати таким вимогам:

· містити поглиблений аналіз досліджуваної проблеми;

· містити елементи самостійного дослідження;

· мати обґрунтовані пропозиції щодо вирішення питань досліджуваної теми;

· бути належним чином оформленою;

· бути виконаною і поданою на кафедру в термін, передбачений графіком.

 

2. ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

 

Виконання курсової роботи складається з наступних етапів:

1-й етап - вибір теми курсової роботи. Вдалий вибір теми є одним із найсуттєвіших моментів якісного виконання курсової роботи. Тему студенти обирають самостійно, керуючись переліком, який наведено у рекомендованій тематиці (див. додаток 1). Якщо студент має бажання розробляти тему, яка не передбачена рекомендованою тематикою, він повинен узгодити це питання з науковим керівником.

Обираючи тему курсової роботи, студентам необхідно враховувати відповідність її спрямованості своїм науковим і практичним інтересам, розробкам, що вже маються, можливостям збирання первинної інформації тощо.

Вибравши тему, студент звертається на кафедру менеджменту з проханням її затвердити. Подана тема є підставою для призначення наукового керівника.

2-й етап - складання плану курсової роботи. Відповідно до передбачуваної теми студент самостійно або за рекомендацією керівника добирає літературні джерела (книги, статті та ін.), відповідні нормативні матеріали і складає проект плану.

План курсової роботи повинен бути складним і містити: вступ; 3-4 ключових, взаємопов’язаних, розміщених у логічній послідовності розділи, в яких має бути розкрита сутність обраної теми; висновки. Складений студентом план обговорюється з науковим керівником, який його коригує (якщо у цьому є необхідність) та затверджує.

3-й етап - добір та опрацювання літератури. На стадії добору літератури студент складає бібліографію, у чому йому своїми рекомендаціями надає допомогу науковий керівник; корисні поради у процесі добору літератури можна також отримати від працівників бібліотеки. Значно прискорить процес добору літератури використання алфавітних та систематичних каталогів літератури, реферативних журналів, бібліографічних довідників та інших джерел інформації, що є у бібліотеці, Інтернет.

Поглиблене вивчення підібраної літератури доцільно починати з розгляду найновіших публікацій, оскільки в них висвітлюються останні досягнення в галузі теорії та практики управління персоналом. Решту літератури вивчають у порядку, зворотньому до хронологічного.

Безпосереднє ознайомлення з конкретним літературним джерелом розпочинають з перегляду змісту. Ця робота має бути спрямованою на пошук ідей та пропозицій щодо вирішення проблемних питань обраної теми. Особливу увагу при цьому слід зосередити на виявлення дискусійних питань, аналізу протилежних або суперечливих позицій.

У процесі вивчення літератури на окремих аркушах або картках роблять конспективні записи, виписки окремих даних, цитат тощо. Слід обов’язково записувати прізвище та ініціали автора книги (брошури, статті тощо), а також назву публікації, видавництво, місто та рік видання, номер сторінки. Все це стане до нагоди при використанні виписаних матеріалів у курсовій роботі, щоб зробити посилання на першоджерела.

4-й етап - написання та оформлення роботи. Зібраний на попередньому етапі матеріал класифікується, систематизується та опрацьовується відповідно до послідовності пунктів Змісту курсової роботи; у разі необхідності підбирається додаткова інформація. До курсової роботи слід включати лише ретельно підібрані та цілеспрямовано опрацьовані матеріали. На цьому ж етапі проводяться розрахунки, обгрунтовуються пропозиції, формулюються висновки, підбираються ілюстрації (схеми, графіки, таблиці) та здійснюється редагування. У процесі редагування поліпшується стиль викладання матеріалу, переробляються окремі частини тексту, вдосконалюється формулювання фраз, перевіряються орфографія та пунктуація, усуваються архаїзми та мовні штампи. У тексті курсової роботи слід уникати частого повторення однакових слів, замінюючи їх синонімами. Четвертий етап завершується оформленням курсової роботи згідно із вимогами, що перелічені у четвертому розділі цих методичних вказівок.

5-й етап - захист курсової роботи. Виконана курсова робота у встановлений термін здається студентами на кафедру менеджменту. Після реєстрації курсова робота передається науковому керівникові для перевірки та рецензування. У відгуку наукового керівника відмічаються позитивні сторони та недоліки курсової роботи, робиться висновок про можливість допуску роботи до захисту та вміщується попередня оцінка («відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно»). Якщо курсова робота отримує оцінку «незадовільно», вона повертається студентові для доопрацювання. До переробленої курсової роботи, зданої на повторну перевірку, обов’язково додається первісна рецензія.

Якщо науковий керівник дає позитивний відгук, курсова робота допускається до захисту. Терміни та графік захисту робіт встановлюються кафедрою менеджменту. Напередодні захисту студент отримує свою курсову роботу, щоб ознайомитися з рецензією та своєчасно підготуватися до відповідей на зауваження, які вона містить.

У процесі захисту курсової роботи оцінюється глибина знань студента в досліджуваній галузі управління персоналом, його вміння вести дискусію, обгрунтовувати та відстоювати власну точку зору, відповідати на запитання.

За результатами захисту курсова робота одержує оцінку, яка записується на її титульному аркуші та проставляється в екзаменаційну відомість і залікову книжку студента.

 

 

3. ЗМІСТ ТА ОБСЯГИ КУРСОВОЇ РОБОТИ

 

Зміст курсової роботи з „Управління персоналом та трудове право” має бути виконаним як за літературними, так і з використанням практичних матеріалів.

Курсова робота включає розділи:

· вступ;

· теоретична частина (розділ І);

· аналітична частина (розділ ІІ);

· пропозиції автора (глава ІІІ);

· заключення;

· список літератури;

· додатки (у разі необхідності).

У вступі необхідно обґрунтувати актуальність обраної теми, відмітити її практичну значущість; обґрунтувати важливість вирішення питань теми для підприємства, галузі. Крім того, у вступній частині слід чітко визначити ціль курсової роботи та сформулювати конкретні завдання для її досягнення.

За обсягом вступ повинен займати 2-3 сторінки рукописного тексту.

У першому (теоретичному) розділі викладаються теоретичні аспекти проблеми, які розробляються на основі вивчення літературних джерел. Даний розділ має містити декілька параграфів. Параграфи основної частини мають бути логічно пов’язані між собою.

Теоретичне обґрунтування передбачає визначення ролі та місця досліджуваних питань у сфері управління персоналом. Можливе порівняння різних точок зору.

Теоретичні положення повинні виступати основою для аналізу практичних матеріалів або статистичної інформації, а висновки та пропозиції мають базуватися на викладених теоретичних положеннях.

Бажано ілюструвати текст графічними матеріалами – схемами, графіками, діаграмами тощо.

Приблизний обсяг складає 15-20 сторінок рукописного тексту.

У другому (аналітичному) розділі студент має провести глибокий економічний аналіз практичного матеріалу за темою дослідження із використанням накопиченої фактичної інформації. Слід викласти характеристику сучасного стану досліджуваної проблеми (питання) на підприємствах України, діагностувати її вплив на діяльність підприємства. Необхідно зазначити, яким чином досліджуваний напрямок в управлінні персоналом регулюється законодавчо. Для критичного аналізу може бути наведено закордонний досвід у вирішенні питань, які розглядаються.

Результатом дослідження буде виявлення слабких сторін і можливостей у розвитку дослідних аспектів управління персоналом.

Усі аналітичні таблиці, розрахунки, графіки, діаграми тощо мають супроводжуватися коментарем та висновками, які дозволяють визначити сутність, особливості та тенденції управлінських процесів, які розглядаються.

Джерелом інформації є статті у періодичних виданнях, звітність підприємств, результати опитувань чи спостережень, законодавчі документи.

Висновки з аналізу служать вихідною базою для розробки заходів щодо удосконалення дослідного в курсовій роботі питання.

Обсяг другого розділу повинен бути не менш 25-30 стор.

Завданням третього розділу є розробка конкретних рекомендацій, пропозицій, які, на погляд студента, будуть сприяти реалізації виявлених можливостей і усуванню недоліків.

Даний розділ формується на базі основних теоретичних положень, що викладені у першому розділі, а також висновків проведеного у другому розділі дослідження.

Заходи щодо вдосконалення діяльності організації відповідно до напрямку дослідження, які запропоновані автором, мають супроводжуватися їх обґрунтуванням з точки зору критеріїв оптимальності, ефективності та практичної значимості.

Запропоновані удосконалення та інновації можуть бути з найсучаснішого досвіду відомих фірм світу (студент демонструє свою освіченість та менеджерський світогляд). Але якщо дана пропозиція зараз нездійсненна для вітчизняних підприємств, треба обов’язково це пояснити (недосконалість законодавства, непідготовленість кадрів, політична та економічна нестабільність тощо), тобто студент повинен демонструвати реалізм мислення та знання проблем вітчизняних підприємств.

Обсяг третього розділу повинен бути 10-15 сторінок.

Заключення – це окремий розділ курсової роботи, в якому викладаються підсумки проведеного дослідження.

Саме тут стисло наводяться найбільш важливі теоретичні положення, оцінка результатів аналізу з точки зору відповідності меті та поставлених у вступі завдань, а також пропозиції щодо удосконалення досліджуваного напряму управління персоналом, які було обґрунтовано у розділі 3.

Обсяг заключення – 2-3 сторінки.

Загальний обсяг курсової роботи повинен складати 60-70 сторінок.

4. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

 

Курсова робота має бути стилістично, граматично та технічно вірно оформлена. Вона комплектується у наступній послідовності:

1) титульний аркуш;

2) зміст;

3) вступ;

4) основна частина;

5) висновки;

6) список літератури;

7) додатки (у разі необхідності).

Курсова робота відкривається титульним аркушем, на якому вказані: найменування вищого учбового закладу, тема, прізвище ім’я, по батькові та інші відомості про автора, науковий ступінь, вчене звання (посаду) та прізвище наукового керівника, місто і рік (форма титульного аркуша наведена у додатку 2).

Після титульного аркуша міститься сторінка Зміст (план роботи), в якому наводиться перелік заголовків частин курсової роботи та вказуються номери сторінок, з яких вони починаються (дивись додаток 3).

Текст основної частини курсової роботи поділяють відповідно до затвердженого науковим керівником плану на параграфи, а у разі необхідності - ще й на пункти.

Заголовки структурних частин курсової роботи – ЗМІСТ, ВСТУП, РОЗДІЛ, ЗАКЛЮЧЕННЯ, СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ – ДРУКУЮТЬСЯ ПО ЦЕНТРУ СТОРІНКИ. Назви пунктів записують у вигляді заголовків малими літерами (крім першої великої) з абзаців. Переноси слів у заголовках не дозволяються. Крапки наприкінці заголовків не ставляться. Якщо заголовок складається з двох речень, то їх розділяють крапкою. Параграфи нумеруються по черзі арабськими цифрами, а пункти - двома арабськими цифрами, розділеними крапкою (цифрою номера відповідного параграфа та цифрою номера відповідного пункту всередені параграфа).

Кожну структурну частину курсової роботи починають з нової сторінки.

Текст курсової роботи має бути без помарок та виправлень. Стиль викладання має бути строгим, стриманим, без вияву емоцій. При побудові речень бажано використання дієслів, що стоять у невизначено-особистій формі, наприклад: «Вважається доцільним запропонувати..», а не «Я пропоную..». При викладені матеріалу слід користуватися загальновизнаною управлінською термінологією, звертаючи увагу на точність її застосування та чіткість формулювань. Скорочення слів у тексті курсової роботи та ілюстраціях до неї, крім загальновизначних абревіатур, не допускається.

Матеріал у курсовій роботі має бути викладений у логічній послідовності. Не допускається перехід до розглядання іншого питання, доки висвітлення попереднього не завершено. Окрема думка, яка передається кількома реченнями, виділяється короткими чіткими фразами.

Курсова робота виконується на аркушах білого паперу стандартного формату А4. Текст розміщується на одній сторінці аркуша, з полями: з лівого боку – не менш ніж 25 мм; праворуч - близько 10 мм; зверху та знизу - не менше 20 мм.

Всі сторінки курсової роботи (крім титульного аркуша та сторінки змісту) мають бути пронумерованими. Порядковий номер сторінки ставлять у правому верхньому куті. Нумерація сторінок починається з першої сторінки вступу, на якій проставляється номер «3», оскільки титульна сторінка та сторінка змісту включаються до загальної нумерації.

Такі частини як ЗМІСТ, ВСТУП, ЗАКЛЮЧЕННЯ, СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ не нумерують як розділи. Номер розділу ставиться після слова „РОЗДІЛ” (наприклад – РОЗДІЛ 2). Підрозділи нумеруються у межах кожного розділу, використовуючи номер розділу і порядковий номер підрозділу, між якими ставиться крапка: наприклад, „2.3” (третій підрозділ другого розділу). Потім у тому ж рядку йде заголовок підрозділу.

Ілюстрації і таблиці слід подавати в роботі безпосередньо після тексту, де їх згадано вперше або на наступній сторінці. На всі ілюстрації і таблиці мають бути посилання в тексті.

Ілюстрації позначають словом „Рис.” і нумерують послідовно в межах розділу. Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка: наприклад, „Рис. 1.4” (четвертий рисунок першого розділу). Номер рисунку розміщують після ілюстрацій, а його назва може розміщуватися як під ілюстрацією, так і зверху (Додаток 4).

Номера таблиць мають складатися з номера розділу і порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка: наприклад, „Таблиця 3.2” (другий рисунок третього розділу). Напис „Таблиця” розміщують у правому верхньому куті із зазначенням її номера. Кожна таблиця повинна мати назву, яку розміщують над самою таблицею по центру сторінки. У разі перенесення таблиці на іншу сторінку пишеться „Продовження табл. 3.2” (Додаток 5).

Список літератури вимагає розміщення усіх використаних джерел інформації у такій послідовності:

1) Закони України (у хронологічній послідовності);

2) Укази Президента, постанови уряду, директивні матеріали (у хронологічній послідовності);

3) монографії, підручники, посібники, статті (за алфавітом).

Список літератури може містити до 30 джерел. Зразок оформлення списку літератури наведено у Додатку 6. Посилання на них мають наводитись у вигляді порядкового номеру за списком джерел та сторінки у квадратних дужках (наприклад, [2, с.115]).

Остаточно оформлена курсова робота підписується студентом на титульному аркуші та у зброшурованому виді у встановлений термін здається на кафедру менеджменту для рецензування та прийняття науковим керівником рішення щодо можливості допуску роботи до захисту.


Додаток 1







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 1128. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия