Студопедия — Класифікація надзвичайних ситуацій
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Класифікація надзвичайних ситуацій






Надзвичайна ситуація (НС) - наявність або загроза загибелі людей та тварин, або значнепогіршення умов їх життєдіяльності, заподіяння великих економічних збитків, істотне погіршення стану навколишнього природного середовища.

Залежно від причин походження подій, що зумовили або можуть зумовити виникнення надзвичайних ситуацій на території України, розрізняють надзвичайні ситуації техногенного, природного, соціально-політичного та воєнного характеру, а в залежності від обсягів заподіяних наслідків, технічних і матеріальних ресурсів, необхідних для їх ліквідації надзвичайні ситуації класифікуються як державного, регіонального, місцевого та об’єктового рівня.

На рисунку 1 схематично показано алгоритм класифікації надзвичайної ситуації. Він складається з трьох етапів: віднесення події за пороговим значенням до надзвичайної ситуації, класифікація її за походженням та класифікація за рівнем. При цьому враховується характер походження надзвичайної ситуації, ступінь поширення її небезпечних факторів та розмір людських втрат і матеріальних збитків.

1-й етап 2-й етап 3-й етап 4-й етап
       
Надзвичайна подія Віднесення події за пороговим значенням до НС Класифікація НС за походженням Класифікація НС за рівнем
  Наказ МНС України від 22.04.03 р. №119 ДК 019-2001 Постанова КМ України від 24.03.2004 р. №368
    техногенного характеру загальнодержавного рівня
    природного характеру регіонального рівня
    соціально-політичного характеру місцевого рівня
    воєнного характеру об’єктового рівня

Рис. 1. Алгоритм класифікації надзвичайних ситуацій


1-й етап. Віднесення надзвичайної події до надзвичайної ситуації

 

Для віднесення надзвичайної події до надзвичайної ситуації необхіднопорівняти фактичні наслідки події (кількість загиблих людей, масштаби порушення життєдіяльності населення, функціонування транспорту, об’єктів виробничої сфери, забруднення навколишнього середовища та ін.) з пороговими значеннями показників ознак надзвичайної ситуації, які затверджені наказом МНС України від 19 квітня 2003 року № 119 “Про затвердження Класифікаційних ознак надзвичайних ситуацій”.

При перевищенні фактичними показниками негативних наслідків події порогових значень надзвичайна подія вважається надзвичайною ситуацією.

За визначенням до надзвичайної ситуації відноситься порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об’єкті або території, спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом, епідемією, епізоотією, епіфітотією, великою пожежею, застосуванням засобів ураження чи іншою небезпечною подією, що призвела (може призвести) до загибелі людей та значних матеріальних втрат.

Якщо схематично розглянути сукупність усіх надзвичайних подій у вигляді трикутника, то надзвичайні ситуації займають його верхню частину, як це зображено на рисунку 2. Межею переходу надзвичайної події до надзвичайної ситуації буде порогове значення показника ознаки НС.

2-й етап. Класифікація надзвичайних ситуацій за походженням

Якщо надзвичайну подію на першому етапі віднесено до надзвичайної ситуації, то вона в залежності від причин походження класифікується з використанням Національного класифікатору «Класифікатор надзвичайних ситуацій» (КНС) ДК 019:2010.

За формою викладу ДК 019:2010 складається з блоку ідентифікації та блоку назв класифікаційних угрупувань. Блок ідентифікації має ієрархічну систему класифікації з трьома рівнями класифікації: клас, підклас і група та цифровим кодом довжиною 5 розрядів. У класифікаторі прийнято метод послідовного кодування.

Кодування надзвичайних ситуацій на нижчому класифікаційному рівні – “група” здійснюється за фасетною схемою, в якій вони структуровані, оскільки оперативні зміни об’єктів класифікації відбуваються на цьому рівні.

Приклад:

  Код Назва
Клас   НС ТЕХНОГЕННОГО ХАРАКТЕРУ
Підклас   Аварії (катастрофи) на транспорті
Група   Аварії на транспорті з викидом (загрозою викиду) небезпечних та шкідливих речовин
    Аварії на транспорті з викидом (загрозою викиду) БНР
    Аварії на транспорті з викидом (загрозою викиду) РР
    Аварії на транспорті з викидом (загрозою викиду) НХР

Для зручності користування Національним класифікатором ДК 019:2010 у додатку 2 наведено таблицю де кожному виду надзвичайної ситуації визначено відповідну ознаку НС з наказу МНС України від 19 квітня 2003 року № 119.

Слід зазначити, що об'єктами класифікації можуть бути лише надзвичайні ситуації, які поділяються на НС техногенного, природного, соціально-політичного та воєнного характеру.

До надзвичайних ситуацій техногенного характеру відносяться транспортні аварії (катастрофи), пожежі, неспровоковані вибухи чи їх загроза, аварії з викидом (загрозою викиду) небезпечних хімічних, радіоактивних, біологічних речовин, раптове руйнування споруд та будівель, аварії на інженерних мережах і спорудах життєзабезпечення, електроенергетичних системах, аварії в системах нафтогазового промислового комплексу, на очисних спорудах, гідродинамічні аварії на греблях, дамбах.

До надзвичайних ситуацій природного характеру відносяться небезпечні геологічні, метеорологічні, гідрологічні явища, деградація ґрунтів чи надр, пожежі в природних екосистемах, зміни стану повітряного басейну, інфекційна захворюваність та масове отруєння людей, інфекційні захворювання сільськогосподарських тварин, масова загибель диких тварин, ураження сільськогосподарських рослин хворобами та шкідниками.

Надзвичайні ситуації соціально-політичного характеру пов'язані з протиправними діями терористичного і антиконституційного спрямування - збройні напади, захоплення і утримання важливих об'єктів або реальна загроза вчинення таких акцій; збройні напади, захоплення і утримання атомних електростанцій або інших об'єктів атомної енергетики або реальна загроза вчинення таких акцій; замах на керівників держави та народних депутатів України; напад, замах на членів екіпажу повітряного або морського (річкового) судна, викрадення або спроба викрадення, знищення або спроба знищення таких суден; захоплення заручників з числа членів екіпажу чи пасажирів, встановлення вибухового пристрою у громадському місці, установі, організації, підприємстві, житловому секторі, на транспорті; зникнення або викрадення озброєння та небезпечних речовин з об'єктів зберігання, використання, переробки та під час транспортування; виявлення застарілих боєприпасів, аварії на арсеналах, складах боєприпасів та інших об'єктах військового призначення з викидом уламків, реактивних та звичайних снарядів, нещасні випадки з людьми.

Надзвичайні ситуації воєнного характеру, пов'язані з наслідками застосування звичайної зброї або зброї масового ураження, під час якої виникають вторинні фактори ураження населення.

3-й етап. Класифікація надзвичайних ситуацій за рівнями

Постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2004 року № 368 “Про затвердження Порядку класифікації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру за їх рівнями” (далі – Порядок класифікації) встановлено чотири рівні надзвичайних ситуацій: державний, регіональний, місцевий та об'єктовий.

Критеріями визначення рівня надзвичайної ситуації є територіальне поширення, обсяги технічних і матеріальних ресурсів, які необхідні для ліквідації її наслідків, кількість постраждалих людей, порушення умов їх життєдіяльності та розмір заподіяних або очікуваних збитків.

У таблиці 1 зведено порогові значення критерії рівнів надзвичайних ситуацій, у додатку 3 подано сам Порядок класифікації.

Надзвичайна ситуація відноситься до певного рівня за умови відповідності її хоча б одному із значень наведених критеріїв

Слід враховувати: якщо внаслідок надзвичайної ситуації для відповідних порогових значень рівнів людських втрат або кількості осіб, які постраждали чи зазнали порушення нормальних умов життєдіяльності, обсяг збитків не досягає встановлених значень, рівень надзвичайної ситуації приймається на ступінь менше, а для дорожньо-транспортних пригод - на два ступеня менше.

Якщо надзвичайна ситуація виникла на території кількох адміністративно-територіальних одиниць і віднесена до державного або регіонального рівня за територіальним поширенням чи сумарними показниками її наслідків, то вона не може автоматично класифікуватися, як державного чи регіонального рівня окремо для кожної з них. У такому випадку класифікація здійснюється окремо для кожної адміністративно-територіальної одиниці за критеріями та правилами, визначеними у пунктах 4-9 Порядку класифікації.

 

Табл. 1. Критерії визначення рівня надзвичайної ситуації
Рівень НС Загинуло осіб Постраж-дало осіб   Порушено умови життєдіяльності населення понад 3 доби, осіб Збитки, мінімальних заробітних плат (205 грн.)
           
а Заг. державний > 10 > 300 > 50 тис. > 150 тис. (30 млн. 750 тис. грн.)
б З урахуванням збитків* > 5 > 100 > 10 тис. > 25 тис. (5 млн. 125 тис. грн.)
в Територіальне поширення - НС поширилась або може поширитись на територію інших держав
г   - НС поширилась на територію 2-х регіонів, а для її ліквідації необхідні ресурси в обсягах, що перевищують можливості цих регіонів, але не менше 1% видатків їх бюджетів
д Регіональний > 5 > 100 > 10 тис. > 15 тис. (3 млн. 75 тис. грн.)
є З урахуванням збитків * 3 - 5 50 – 100 1 тис. - 10 тис. > 5 тис. (1 млн. 25 тис. грн.)
ж Територіальне поширення - НС поширилась на територію 2-х районів, а для її ліквідації необхідні ресурси в обсягах, що перевищують можливості цих районів, але не менше 1% видатків їх бюджетів
з Місцевий > 2 > 50 > 1 тис. > 2 тис. (410 тис. грн.)
і З урахуванням збитків* 1 - 2 20 – 50 100 - 1 тис. > 0,5 тис. (102,5 тис. грн.)
к Територіальне поширення - НС поширилась за територію ПНО, загрожує довкіллю, населеним пунктам, спорудам, а для її ліквідації необхідні ресурси в обсягах, що перевищують можливості цього об’єкту
л Об’єктовий Критерії надзвичайної ситуації не досягають зазначених показників
* Критерії - загинуло осіб, постраждало осіб та порушено умови життєдіяльності населення на термін, що перевищує 3 доби обов’язково розглядаються з урахуванням збитків.

 

Під час організації заходів з ліквідації надзвичайних ситуацій часто виникає необхідність здійснити попередню орієнтовну оцінку збитків. Такі розрахунки можна провести за Методикою оцінки збитків від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2002 року № 175.

На завершення слід зазначити, що остаточне рішення щодо рівня надзвичайної ситуації приймає спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади, до компетенції якого належить вирішення питань захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Для вирішення цього питання в Міністерстві наказом МНС України від 7 липня 2004 року № 307 утворено експертну комісію та визначено Тимчасовий порядок реєстрації надзвичайних ситуацій.

У разі потреби рішення про визначення рівня надзвичайної ситуації може погоджуватись із центральними органами виконавчої влади та враховувати експертний висновок регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

 

Контрольні питання до розділу для самостійної підготовки

1. Визначення терміна «Надзвичайна ситуація».

2. Порядок віднесення надзвичайної події до надзвичайної ситуації.

3. Класифікація надзвичайних ситуацій за походженням.

4. Класифікація надзвичайних ситуацій за рівнями.

5. Критерії визначення рівня надзвичайної ситуації.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1469. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия