Студопедия — Особливості зарубіжних технологій управління колективами
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Особливості зарубіжних технологій управління колективами






Подальше вдосконалення технології управління колективами на вітчизняних підприємствах готельно-ресторанного бізнесу має спиратись на накопичений зарубіжний досвід. Йдеться насамперед про вивчення й запозичення керівниками підприємств зарубіжного прогресивного досвіду щодо державного фінансування й стимулю­вання підготовки кадрів, використання сучасних систем оцінки персоналу, формування й застосування системи матеріального за­охочення різних категорій працівників до високоефективної трудо­вої діяльності, а також залучення значної частини персоналу до управління виробництвом.

У країнах з розвиненою ринковою економікою держава, беру­чи на себе основний фінансовий тягар підготовки та перепідго­товки кадрів, створює єдиний механізм забезпечення зайнятості через взаємодію держави та підприємств. Цей механізм включає стимулювання з боку держави освітянської активності підпри­ємств, кооперування останніх з навчальними закладами, а також акумулювання та перерозподіл коштів підприємств з метою підготовки й перепідготовки робочої сили. Взаємодія держави й підприємств передбачає використання різних аспектів: фінансу­вання, податкової політики, регулювання соціального страхуван­ня та забезпечення, створення інформаційної та правової інфрас­труктури.

Щодо початкової професійної підготовки молоді, то державні органи насамперед, стимулюють активність підприємства шляхом прямого фінансування його внутрішніх систем навчання. Так, на­приклад, за навчання молоді 16-18 років, яка ще не має повної се­редньої освіти, державні органи Великобританії, Італії, Швеції по­кривають до 80% витрат підприємств. Об'єктом прямого фінансу­вання державними органами Німеччини, Франції, Італії, Швеції стала так звана альтернативна форма підготовки кадрів, що охоп­лює молодь до 25 років. Йдеться про поєднання процесу теоретич­ної підготовки в навчальному закладі з трудовою діяльністю за умов часткової зайнятості. Відтак забезпечується відповідність зай­нятості учня здобутій на даний момент кваліфікації. Необхідною умовою такої форми навчання є наявність спеціальної програми, яка забезпечує координацію підготовки молоді за двома різними системами. Активний контроль підприємств за навчальним проце­сом зумовлює постійне коригування програм теоретичного на­вчання.

Методи прямого фінансування доповнюються непрямим стиму­люванням підготовки з боку держави через диференціювання по­даткової політики. Цей метод особливо активно використовується у США, де кошти, спрямовані на підготовку молодих працівників, повністю звільняються від оподаткування (за умови акредитування місцевими органами влади, тобто гарантування відповідності підготовки встановленим стандартам).

У західноєвропейських країнах одним з джерел коштів держав­них органів на професійну підготовку є грошові відрахування підприємств. Так, у Франції існує порядок, за яким кожне підпри­ємство з чисельністю зайнятих понад 10 осіб зобов'язане відрахову­вати на підготовку та підвищення кваліфікації працівників не мен­ше 1% від фонду заробітної плати.

Необхідність постійної перепідготовки персоналу висунула практично в усіх країнах з розвиненою ринковою економікою ви­могу щодо створення системи спеціальних підрозділів у складі фірм. Це навчальні центри та курси, відділи кадрової підготовки тощо. Систему професійної підготовки працівників мають 80% під­приємств Японії. Витрати американських компаній на перепідго­товку та підвищення кваліфікації працівників становлять до 5% від прибутку, не враховуючи державних дотацій.

В економічно розвинутих країнах значна увага приділяється осучасненню систем оцінки різних категорій персоналу. Насампе­ред значно поширюється застосування самооцінки. За результата­ми досліджень, проведених американськими вченими, близько 90% керівників і 86% підлеглих самооцінку персоналу вважають обов'язковою складовою системи оцінки в цілому. Досить ефектив­ним методом оцінки керівників і спеціалістів є оцінка щодо досяг­нення ними поставлених цілей. Оцінка за цілями включає, як пра­вило, такі етапи:

• визначення ключових функцій працівників;

• конкретизація кожної функції встановленням певних еконо­мічних показників (обсяг роботи, якість, витрати, прибуток тощо);

• визначення конкретних показників для оцінки результатів діяльності;

• порівняння досягнутих результатів із попередньо встановле­ними «стандартами» й визначення оціночного балу;

• розрахунок середньої оцінки, яка відбиває рівень досягнення поставлених цілей.

На увагу заслуговує зарубіжний досвід формування та застосу­вання багатоаспектної системи матеріального заохочення праців­ників, її ключовими елементами є:

• використання тарифної системи;

• застосування прогресивних форм оплати праці;

• поширення оригінальних систем преміювання й стимулюван­ня нововведень;

• вища оплата розумової праці;

• істотна індивідуалізація заробітної плати.

За рубежем досить широко застосовується тарифна система оп­лати праці в різноманітних її модифікаціях. Вона дозволяє дифе­ренціювати оплату праці залежно від складності, умов і важливості роботи. В країнах з розвинутою ринковою економікою переважно застосовуються єдині тарифні сітки для робітників, спеціалістів і службовців. Кожна галузь економіки, як правило, формує власні тарифні сітки, які, у свою чергу, модифікуються на рівні фірм. На­приклад, на італійській фірмі «Оліветті» використовується 20-розрядна тарифна сітка, а в американській автомобільній корпорації «Форд моторс» — 23-розрядна. В японських фірмах традиційно ос­новна ставка визначається з урахуванням віку й стажу роботи, а так звана трудова ставка — залежно від кваліфікації та результа­тивності праці.

У зарубіжних підприємствах здебільшого запроваджується по­годинна оплата праці працівників. Це зумовлено тим, що нині пріоритетного значення набуває не кількість, а якість товарів.

У багатьох зарубіжних країнах поширені оригінальні системи преміювання. Зокрема, в американських фірмах тривалий час за­стосовуються дві системи, названі за прізвищами їх авторів, — сис­теми Скенлона й Ракера. Перша з них базується на розподілі (у пропорції 1: 3) коштів, одержаних від економії витрат на за­робітну плату між компанією та працівниками, а друга —- на фор­муванні преміального фонду залежно від збільшення умовно чистої продукції в розрахунку на один долар заробітної плати.

Широко застосовується система «відкладених премій». Напри­клад, на фірмі «Фіат» за створення нової продукції нараховується премія, виплата якої відкладається на фіксований термін (1-2 ро­ки), а на французьких підприємствах за досягнення певного рівня якості та ефективності праці щорічно нараховується премія, яка виплачується лише через п'ять років.

Характерною особливістю сучасних систем стимулювання на Заході є значне поширення системи заохочення за впровадження різноманітних нововведень. Так, більшість західноєвропейських фірм формують преміальні фонди за створення, освоєння й випуск нової продукції, але їх розмір співвідноситься з приростом обсягу продажу нової продукції та її часткою в загальному обсязі вироб­ництва.

У зарубіжних країнах, як правило, розумова праця оплачується вище, ніж фізична. За даними спеціальних досліджень заробітна плата працівників розумової праці в середньому перевищує за­робіток робітників: у Німеччині — на 20%; Італії й Данії — на 22%; Люксембурзі — на 44%; Франції й Бельгії — на 61%. Середньотижнева заробітна плата американських інженерів майже удвічі більша за середню плату робітників.

У всіх країнах з розвинутою ринковою економікою спос­терігається стала тенденція до індивідуалізації заробітної плати на підставі оцінки конкретних заслуг працівника. Механізм індивіду­алізації заробітної плати включає як диференціацію умов найму, так і регулярну оцінку заслуг персоналу безпосередньо в процесі трудової діяльності. Наприклад, у США оцінюють особисті заслу­ги керівників і спеціалістів 80% підприємств, а робітників — при­близно 50%. У Франції індивідуалізована заробітна плата стано­вить 3/4 від її приросту в керівників і спеціалістів, 2/3 — у майстрів і майже 1/2 — у робітників.

Зарубіжний досвід підтверджує виняткову користь від залучен­ня працівників до управління. В американських фірмах, наприклад, застосовуються чотири форми залучення персоналу до управління:

• участь працівників в управлінні виробництвом та якістю про­дукції на рівні структурних підрозділів підприємства;

• створення робітничих рад або спільних комітетів робітників і менеджерів;

• запровадження системи участі персоналу в розподілі прибут­ку;.

• участь представників виробничого колективу в роботі рад директорів.

Зокрема, майже 25% американських фірм з кількістю працівни­ків понад 500 осіб мають в організаційній структурі управління ра­ди робітників або спільні комітети робітників та адміністрації.

Своєрідною є система участі працівників в управлінні вироб­ництвом, яка склалася в Німеччині. Вона включає: спільну участь у наглядових радах фірм представників вищої ланки управління й трудових колективів; існування посади «робітника-директора»; ви­робничих рад, які складаються виключно з робітників. Останні створюються на підприємствах, що мають не менше 5 постійних працівників з правом голосу (вік — понад 18 років, стаж роботи — не менше 6 місяців). При цьому роботодавці зобов'язані надавати працівникам і раді підприємства відповідну інформацію, приймати від них запити та пропозиції, вивчати й враховувати думку ради підприємства з питань соціально-економічного розвитку.

Характерною особливістю сучасного виробництва за кордоном можна вважати перехід до різноманітних колективних (групових) форм організації праці, включаючи спільне виконання окремих за­вдань (контроль якості, обслуговування робочих місць, навчання). Серед різних форм групової діяльності, спрямованої на підвищен­ня ефективності виробництва та вдосконалення трудових відносин можна назвати «гуртки якості», які, по суті, є неформальною ор­ганізацією управління виробництвом, що співіснує паралельно з традиційною ієрархічною системою. За оцінкою західних спеціалістів, на кожний долар витрат на розвиток «гуртків якості» підприємства одержують 4-8 доларів прибутку. Тому невипадково 90% найбільших фірм США використовують «гуртки якості» з ме­тою підвищення ефективності виробництва. В Японії функціонує понад один мільйон «гуртків якості», які об'єднують майже 11 мільйонів працівників.

Особлива політика зарубіжних підприємців у питаннях вико­ристання робочого часу одержала назву «гуманізація праці». До нововведень цього ряду насамперед відносять: рухомий графік робочого часу, різні графіки 4- і 3-денного робочого тижня (при збереженні 40 робочих годин), а також неповного робочого тиж­ня.

Одне з поширених нововведень одержало назву флекс-тайм — можливість вибору виконавцями на свій розсуд часу початку й закінчення робочого дня, скорочення часу обов'язкового перебу­вання на робочому місці та ін. Не зважаючи на певну складність щодо підготовки (розробка численних графіків, їх узгодження, адаптація персоналу тощо), це нововведення сприяє суттєвій віддачі: покращує соціально-психологічний мікроклімат, скорочує невиходи на роботу з поважних причин, знижує витрати на оплату позаурочних робіт, підвищує задоволеність роботою та індивіду­альну продуктивність праці. Про це свідчить досвід Австрії, Швей­царії, Франції, Італії, США. У Німеччині цією системою охоплено близько 1 мли. працюючих.

При введенні цієї системи працівник за своїм бажанням може приступати до роботи в інтервалах від 7 до 9 години ранку. З 9 до 11 години він зобов'язаний перебувати на своєму робочому місці. Обідня перерва (на ЗО хвилин) з 11 години ЗО хвилин до 13 годин. З 13 до 16 години знову всі на робочих місцях. Закінчення роботи з 16 до 18 години. Мінімальний робочий час дорівнює 5,5 години, максимальний — 10,5 години, робочий тиждень відповідно 27,5-52,5 робочих годин. На місяць кожен зобов'язаний відпрацю­вати 168 годин, а якщо їх виявиться більше, працівник може надли­шок перенести в рахунок наступного місяця. Можна також накопи­чені години додати до відпустки.

У процесі формування й організації роботи трудових колек­тивів зарубіжні підприємства часто користуються висновками й рекомендаціями соціоніки — науки, яка вивчає взаємодію у системі «людина — техніка» й виробниче середовище.

У зарубіжній практиці накопичено чималий досвід реконст­рукції процесу праці, який поділяють на прості й складні форми. До простих форм відносять: розширення набору виробничих функцій за горизонталлю та вертикаллю, суміщення професій. Більш складними є форми, пов'язані із зміною виробничої техніки й технології, із створенням нових соціально-технічних систем.

Швидкий розвиток систем зв'язку, розширення мережі персо­нальних комп'ютерів, підключених до єдиних інформаційно-обчис­лювальних центрів, створюють якісно нові виробничі зв'язки пра­цівників, змінюють звичну уяву про організацію праці. Вже нині в США нараховується понад 100 тис. осіб, робочим місцем яких є їх власний дім, а знаряддям праці — персональний комп'ютер.

У США здійснюються певні заходи, спрямовані на розвиток у працівників почуття господаря. В цій країні нараховується близь­ко 700 фірм, якими повністю володіють їх робітники та службовці на правах кооперативної власності. Ці фірми одержують прибуток майже на половину більший від звичайних фірм у тих же галузях.

Нині підприємствами широко застосовуються модернізовані форми матеріального стимулювання: володіння акціями, участь у прибутках, використання різноманітних премій, інших форм сти­мулювання. Тепер у багатьох країнах значна увага приділяється різним формам колективної мотивації поведінки працівників, роб­ляться спроби створити «синтетичну модель» організації праці, що надаватиме максимальних можливостей для зростання її ефектив­ності.

Контрольні запитання

1. Розгляд яких питань включає «технологія управління колек­тивами»?

2. Подайте визначення кількісним, якісним і структурним ха­рактеристикам кадрового потенціалу підприємств.

3. Перелічіть показники, які визначають якість праці.

4. Які методи й прийоми використовують для оцінки претен­дентів на вакантну посаду в апараті управління?

5. Назвіть етапи добору управлінських кадрів для підприємств готельно-ресторанного бізнесу.

6. Перелічіть вимоги до особистості сучасного менеджера.

7. У чому полягає особливість зарубіжних технологій уп­равління працівниками?

Рекомендована література

1. Базаров Т.Ю., Еремина Б.Л. Управление персоналом / Учеб­ник для вузов. — М.: Банки и биржи, ЮНИТИ, 1998.

2. Браймер РА. Основы управления в индустрии гостеприимст­ва / Пер. с англ. — М.: Аспект Пресс, 1995.

3. Григоренко В. Сфера действия трудового контракта // Персо­нал. — К.: 1998.

4. Дэниеле Джон Д., Радеба Ли X. Международный бизнес: внешняя среда и деловые операции / Пер. с англ., — 6-е изд. — М.: Дело, 1998.

5. Завадський Й.С. Менеджмент: Menedgment. — К.: Украінсько-фінансовий інститут менеджменту і бізнесу, 1997.

6. Зудина Л.Н. Организация управленческого труда / Учеб. по­собие — М.: ИНФРА — М; — Новосибирск: НГАЭиУ, 1997.

7. Карсекін В.І., Манов М.А. Менеджмент у підприємствах тор­гівлі та громадського харчування / Підручник. — К.: Вища шк., 1994.

8. Лозниця B.C. Психологія менеджменту / Навч. посібник. — К.: КНЕУ, 1997.

9. Щекин Г.В. Теория и практика управления персоналом / Учеб. пособие— К.: МАУП, 1998







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 386. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия