Студопедия — Реферат
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Реферат






на тему «Стан ринку картону в Україні »

 

 

Виконали:

студенти товарознавчого факультету,

4 курсу, 4 групи, денної форми навчання

Журик Д.

Калмикова Ю.

Перевірив

Глушкова Т.Г.

 

 

Київ 2005

У 2000 році Україна випускала 912 тисяч тонн паперово-картонної продукції. Нині потужності завантажені лише на 40 відсотків, тож не дивно, що торік галузь спромоглася виробити заледве 52 відсотки цієї кількості. На внутрішньому ринку вітчизняна продукція займає тільки п’яту частину. Решту 80 (а це щорічно на 450 мільйонів доларів) купуємо за кордоном, інвестуючи чужу промисловість. А могли б вкладати кошти у свою, бо навіть при тому, що один целюлозний комбінат після приватизації пішов на брухт, а інший зупинено з технічних причин, паперову продукцію в Україні є таки кому виготовляти. За круглим столом в Українському союзі промисловців та підприємців, де обговорювалися проблеми галузі, директори підприємств навперебій пропонували свої послуги, наприклад, виготовлення картону для шкільних підручників. І Дніпропетровська паперова фабрика, і Малинська, і Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат готові дати стільки картону, скільки потрібно. Наприкінці 2004 року комбінат на виконання постанови Кабміну виготовив партію картону для шкільних підручників. Товар вийшов удвічі дешевший за російський і значно якісніший.

Україна для виробництва картону та іншої продукції використовує тільки 500 тис. т. макулатури, в той час як є можливості збільшити її споживання до 1 млн. т у рік.

В поліграфії і видавництві використовуються здебільшого три види паперу і картону: газетний, писально-друкарський (офсетний) і папір та картон з покриттям (крейдований).

В Україні у 2000 році за даними «Укрпапірпрому» було вироблено паперу:
Газетного -14 252 т. Писально-друкарського - 3 621 т. Крейдованого - 683 т.
Разом - 18556 т, з них невелика частина газетного паперу (бл. 2000 тон) експортується.

В 2002 році в Україну імпортовано (за даними Української митниці): Папір газетний (код ТН ЗЕД 4801…) - 76 860 т. Папір для друку (офсетний та інші) (код ТН ЗЕД 4802) - 85 564 т. Папір з покриттям (крейдований) (код ТН ЗЕД 4810…) - 45 016 т. Разом - 207440 т.

Таким чином, частка українського поліграфічного картону в загальному споживанні країни складає близько 8%. На сьогодні вітчизняне виробництво, на жаль, не задовольняє потреби ринку, які швидко зростають. А створити нові значні потужності з виробництва картону в найближчі роки поки що немає можливості (рекордна фондоємність, низька лісо забезпеченість території, низький інвестиційний клімат, екологічні проблеми).

Папір газетний (код ТН ЗЕД 4801…) і папір та картон для писання (офсетний та інші) (код ТН ЗЕД 4802…) на сьогодні звільнені від мита. Крейдований папір та картон, що виробляється на Корюківській паперовій фабриці, складає менше 1% від потреб українського ринку. Але саме на ці види паперу було введено ввізне мито у розмірі 10%, через що Україна втратила величезну кількість замовлень на друк високоякісної та високохудожньої видавничої продукції. А споживачі отримали продукцію, дорожчу на 10-15%. Окрім цього, діючі митні ставки створили сприятливі умови для маси зловживань, про які не раз писалося в спеціальній пресі

Отже, зняття мита на папір, картон та інші поліграфічні матеріали сприятиме бурхливому розвитку видавничої та поліграфічної галузей.

Картон складає до 70% вартості поліграфічної продукції. Отже, коли ми хочемо, щоб усі (а не деякі) українські поліграфічні підприємства та видавництва отримали сприятливі умови для вдосконалення видавничого процесу та знизили собівартість видавничої продукції, відміна мита повинна бути поширена на всіх суб'єктів імпорту. Тому статтю 19 Закону України "Про Єдиний митний тариф" потрібно, на нашу думку, викласти у такій редакції:

Ст.19. Звільнюється від сплати мита: "л) папір, картон, інші поліграфічні матеріали, технологічне та інженерне обладнання, фотонабірна та інша поліграфічна техніка, що ввозиться на митну територію України.";

На комбінаті діє таке обладнання по випуску продукції: целюлозний завод - виготовляє целюлозу високого виходу для потреб власного виробництва; макулатурно-хімічний цех - прийом, зберігання, перебоязка та подача макулатурної маси на основне виробництво; завод деревної маси - виробництво деревної маси для виготовлення паперу та горбкуватих прокладок; паперове виробництво - чотири папероробних машини; картонне виробництво - одна картоноробна машина; фабрика гофротари - виготовлення гофрокартону, різних видів гофроящиків та заготівель для них; фабрика споживчої тари - виробництво горбкуватих прокладок для яєць; фабрика паперово - білових виробів - виготовлення товарів широкого вжитку.

Існують обслуговуючі цехи: теплоелектростанція, цех водогазопостачання й очисних споруд, цех спецтранспорту, транспортний цех, цех контрольно вимірювальних приладів й автоматики, ремонтно - будівельний цех, ремонтно - механічний цех, цех ремонту та монтажу устаткування; електро - ремонтний цех.

Реалізація готової продукції та постачання сировини й матеріалів на підприємство проводитися через ТОВ "Торговий дім "Жидачівський паперовй комбінат".

Облікову політику товариства розроблено відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" від 16.07.1999 р. 996-ХІУ та у відповідності до затверджених положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

До основних засобів відносяться матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва, очікуваний рядків корисного використання яких більше одній долі й вартістю більше 1000 грн.

Витрати на будь-які поліпшення основних засобів обліковуються на бухгалтерсбкому рахунку 234 "ремонт основних засобів", які в подальшому включаються до складу витрат виробництва за винятком витрат, які ведуть до отримання економічного ефекту згідно з переліком заходів, передбачених бюджетом. Такі витрати відносяться на рахунок 151.1 та 151.2 "Капітальні вкладення" з подальшим збільшенням вартості основних засобів.

Матеріальні активи з терміном корисного використання більше одній долі й вартістю від 500 грн. до 1000 грн. вважаються іншими необоротними активами.

При нарахуванні амортизації застосовується податковий метод. Для основних засобів КРМ 2 та ПРМ 1 встановлено виробничий метод амортизації, для обладнання комплексної лінії по виробництву коробів фірми "Куріоні" встановлено прискорений метод амортизації. Для комп’ютерної техніки встановлено прямолінійний метод амортизації з терміном експлуатації на протязі 4-х років.

Амортизація нематеріальних активів нараховується прямолінійним методом. Термін використання нематеріальних активів визначається по шкірному проекту окремо в момент зарахування його на баланс, виходячи з передбаченого морального зносу.

Обліковою одиницею бухгалтерського обліку основних засобів вважається проект основних засобів.

Обліковою одиницею бухгалтерського обліку запасів вважається найменування запасів. Придбані запаси зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю. Оцінку запасів (матеріалів, сировини, палива, комплектуючих виробів і напівфабрикатів) при відпуску у виробництво чи іншому вибутті здійснюється за методом середньозваженої собівартості.

Одяг машин списується на витрати виробництва пропорційно до виробітки продукції згідно з затвердженими нормами.

Оцінку недовершеного виробництва при використанні в подальшому виробництві готової продукції здійснюється за методом собівартості перших за годиною надходження запасів (ФІФО).

Залишки готової продукції обліковуються по собівартості в періоді виготовлення.

Оцінку товарів при відпуску для потреб виробничих підрозділів здійснюється за методом середньозваженої собівартості. а для іншої реалізації - за методом середньозваженої собівартості, включаючи торгову націнку.

Калькулювання виробничої собівартості продукції здійснюється за такими статтями:

- сировина й хімікати

- паливо й енергія на технологічні цілі

- основна та додаткова заробітна плата

- відрахування на соціальні страхування

- витрати на утримання й експлуатацію обладнання

- загально виробничі витрати

- витрати на впакування

Резервування коштів на забезпечення оплати відпусток, гарантійних зобів"язань, інших витрат і платежів не проводитися.

Для ведення бухгалтерського обліку використовується журнально-ордерна форма.

Аудиторська перевірка фінансової звітності ВАТ "ЖЦПК" проведена аудиторською фірмою Тзов "Скіф - Аудит". Договір на проведення аудитові 3 від 01.02.2005 р. Аудиторська перевірка проводилася з 01.02.2005 по 01.03.2005 долі. Згідно аудиторського висновку надана інформація дає дійсне й повне уявлення про реальний склад активів ВАТ "Жидачівський ЦПК". Система бухгалтерського обліку, що використовувалась на підприємстві, є в задовільному стані та відповідає чинним законодавчим та нормативним вимогам.

Фінансова звітність підготовлена на підставі дійсних даних бухгалтерського обліку й достовірно та повно подає фінансову інформацію про ВАТ "Жидачівський ЦПК" станом на 31.12.04 р. згідно з нормативними вимогами щодо бухгалтерського обліку та фінансової звітності в Україні "Положень (стандартів) бухгалтерського обліку", затверджених наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 долі 87 з подальшими змінами й доповненнями.

ВАТ "Жидачівський ЦПК" виробляє такі види продукції: папір газетний, обгортковий, папір для гофрування, картон коробковий, покрівельний, коробковий склеєний, картон тарний для плоских шарів гофрованого картону, гофрокартон, ящики з гофрокартону, ящики зі склеєного картону, тара горбкувата для яєць, паперово-білові вироби та інші види продукції.

У перспективі планується збільшення виробництва різних видів гофроящиків складної конфігурації відповідно до вимог ринку.

Інформацію наведено в розділі "Опис бізнесу" таблиця "Основні фактори, що впливають на діяльність емітента".

В 2004 році було сплачено штрафів та компенсацій на суму 43,9 тис. грн., а саме:

- пеня за несвоєчасне надходження товарів за імпортними контрактами - 10,2 тис. грн.

- штрафні санкції за несвоєчасне нарахування ПДВ - 28,2 тис. грн.

- штрафна санкція за несвоєчасне подання даних до держреєстру - 0,1 тис. грн.

- штрафна санкція по соцстраху - 2,2 тис. грн.

- фінансова санкція по невідповідності продукції ДСТ - 2,5 тис. грн.

- штрафна санкція за забруднення водних ресурсів - 0,5 тис. грн.

- пеня за протермінування кредиту - 0,2 тис. грн.

Прибуток, одержаний від діяльності, направляється на ремонт обладнання, реконструкцію та модернізацію виробничих потужностей. Для реконструкції та модернізації виробничих потужностей залучаються також і кредити банків.

Стратегічний напрямок діяльності ВАТ "Жидачівський ЦПК" - забезпечення високої ефективності виробництва, збільшення випуску високоякісної, конкурентоспроможної продукції, оновлення технологічної бази виробництва.

Розроблено інвестиційний план комплексної модернізації підприємства на 2004 - 2007 р.р., у якому передбачено проведення робіт по зменшенню витрат енергоресурсів, придбання додаткового обладнання по виготовленню гофроящиків, модернізація обладнання цехів напівфабрикатів, папероробних машин та картонорорбної машини для збільшення продуктивності та покращення якості готової продукції. Загальна торба інвестицій становитиме 20 млн. діл. США.

В 2005 р. планується збільшити виробництво газетного паперу на 2 %, картону - на 5 %, тари картонної транспортної на 2 %, тари горбкуватої для яєць - на 36 %. Загальний приріст товарної продукції складі 11 % у порівнянні з 2004 р.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 597. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия