Студопедия — Термінологічний словничок
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Термінологічний словничок






(економічної діяльності)

Абсолютна праця - специфічна спеціально-економічна форма праці в умовах товарного виробництва, розвинутого суспільного поділу праці, в якій виражається суспільний характер праці.
Аванс - грошова сума або інша майнова цінність, що видається за рахунок наступних платежів за матеріальні цінності, виконані роботи і надані послуги.
Акциз - різновид непрямого податку переважно на товари масового споживання.
Антимонопольне законодавство - закони, спрямовані на обмеження діяльності монополій, а також законодавство про “нечесну конкуренцію”, “нечесну торгівлю” тощо.
Баланс грошових доходів і видатків - частина загального балансу народного господарства держави.
Банкрут - юридична або фізична особа, яка розорилася і неспроможна оплатити свої зобов’язання.
Безготівкові розрахунки - платежі без участі готівки, тобто через перерахування сум з рахунків платників на рахунки кредиторів.
Брокер - посередник при укладанні угод між зацікавленими сторонами (клієнтами) про купівлю-продаж на біржах товарів, цінних паперів валют.
Валова продукція - статистичний показник у грошах, що характеризує загальний обсяг виробництва продукції окремими підприємствами, галузями, сферами, регіонами. народним господарством в цілому за певний період часу.
Валовий дохід - частина вартості валової продукції підприємства, яка залишається після покриття всіх матеріальних витрат або новостворена на підприємстві вартість як результат живої праці колективу підприємства.
Вексель - цінний папір і вид кредитних грошей, який засвідчує грошове боргове зобов’язання векселедавця і в певному порядку визначену суму власнику.
Гроші - особливий товар, який служить загальним еквівалентом (рівноцінністю) при обміні товарів, є для них формою вартості.
Грошовий обіг - безперервний рух грошей у сфері обігу і виконання ними функції засобу обігу та платежу.
Девальвація - здійснюване державою зниження обмінного курсу своєї грошової одиниці стосовно іншої.
Депозит - гроші або цінні папери, внесені до банку, підприємствами і громадянами на зберігання.
Дивіденд - дохід, одержаний власником акцій за рахунок прибутку акціонерного товариства.
Додатковий прибуток - прибуток, отриманий підприємством понад середньогалузевий рівень за рахунок зниження індивідуальних витрат виробництва.
Ембарго - засіб економічного та політичного впливу однієї або декількох країн на інші країни шляхом заборони вивозити із будь-якої країни або заборони ввозити в будь-які країни товари, валюту, цінні папери, а також затримання суден, вантажів та іншого майна, що належить іноземній державі.
Закон вартості - загальний економічний закон, який виражає внутрішньо необхідні, суттєві і сталі зв’язки між суспільно необхідною працею і цінами товарів за умов відносної відповідності попиту та пропозиції.
Застава - спосіб забезпечення виконання зобов’язання, своєрідна майнова гарантія його виконання в обумовленому обсязі й у визначенні умовами терміни.
Інфляція - процес знецінення грошей у результаті перевищення кількості грошових знаків, що перебувають в обігу, над сумою цін товарів та послуг, тобто недотримання вимог закону грошового обігу.
Квота - доля участі у виробництві, збуті, експорті, імпорті товару.
Кредит - угода між партнерами про надання у власність майна або грошей іншій особі на умові відстрочки повернення такої ж вартості з виплатою проценту.
Лізинг - особливий вид оренди рухомого і нерухомого майна, виробничого призначення на підставі відповідного договору між орендодавцем і орендарем.
Маклер - посередник при укладанні торгових, біржових угод, який діє за дорученням і за рахунок клієнтів на валютних, товарних та фондових біржах.
Національний дохід - частина сукупного суспільного продукту, в якому представлена новостворена протягом року в тій чи іншій країні вартість.
Оптова торгівля - форма організації товарного обігу, що забезпечує економічні зв’язки між підприємствами і здійснює доставку товарів роздрібній торгівлі.
Податки - обов’язкові платежі в бюджет, які здійснюють фізичні та юридичні особи.
Прибуток - одна з форм чистого доходу в умовах розвинутих товарно-грошових відносин, що виражає вартість додаткового і часткового необхідного продукту.
Ринок - система товарно-грошових відносин, що виникають між покупцем і продавцем, яка включає механізм вільного ціноутворення, вільне підприємство, що здійснюється на основі економічної самостійності, рівноправності та конкуренції суб’єктів господарювання у боротьбі за споживача.
Споживча вартість - корисність, її здатність задовольнити певну потребу людини, суспільства.
Товар - продукт праці, виготовлений з метою обміну або продажу.
Трудова угода - документ, який регулює взаємовідносини робітників, службовців, інженерно-технічних працівників і адміністрації підприємства.
Фонд споживання - частина національного доходу, яка використовується на задоволення матеріальних та соціальних потреб членів суспільства.
Ціна - грошовий вираз вартості, кількість грошей або інших товарів і послуг, що сплачуються та отримуються за одиницю товару або послуг.
Юридичної діяльності
Ввізне мито - грошовий збір, що його стягує держава при завезенні на її територію іноземних товарів.
Вирок - рішення суду першої інстанції про винність або невинність підсудного і про застосування або незастосування до нього покарання.
Гарантії прав особи - умови і засоби, які забезпечують реальне (фактичне) здійснення прав і свобод людини.
Громадянство - правова залежність особи до певної держави, в силу якої на дану особу поширюється суверенна влада цієї держави й забезпечується захист з боку держави її прав і законних інтересів як всередині країни, так і за її межами.
Докази - будь-які фактичні дані, одержані у визначеному законом порядку, що мають значення для правильного розв’язання кримінальної чи цивільної справи.
Ембарго - заборона державною владою будь-якої країни ввозити або вивозити золото, іноземну валюту, певні товари та інші цінності; заборона заходити в порти і виходити з них іноземним суднам; затримання (арешт) у країні власності іноземної держави.
Етика судова - наука про принципи і вимоги моралі в специфічних умовах судової, прокурорської, слідчої та адвокатської діяльності.
Житлове право - сукупність правових норм, що регулюють умови і порядок надання жилих приміщень громадянам, умови користування і розпорядження ними, а також зміни в користуванні жилими приміщеннями і припинення цього права.
Засуджений - особа, щодо якої суд виніс вирок про визнання її винною у вчиненні злочину.
Злочин - суспільно небезпечне діяння, що посягає на суспільний лад держави, її політичну і економічну систему, власність, особу, політичні, трудові, майнові, - інші права і свободи громадян, а також інше суспільно небезпечне діяння, яке посягає на правопорядок.
Імпічмент - в парламентах процедура обвинувачення вищих службових осіб (президентів, міністрів, федеральних суддів тощо).
Касація - у судочинстві форма оскарження і перевірки судом другої інстанції вироків, рішень, ухвал і постанов судів першої інстанції, що не набрали законної сили; визнання недійсними виборів, що відбулися.
Латентна злочинність - частина злочинності, яку з тих або інших причин не встановлено, не виявлено, і тому її не було відображено в офіційному обліку відповідних державних органів, спеціально покладених боротися з злочинністю.
Легалізація - узаконення, надання законної сили документів або дії.
Мито - збір, який справляє держава за перевезення вантажів через її кордон, а також за користування для цього шляхами, мостами, портовими спорудами.
Наклеп - поширення в будь-якій формі за відомо неправдивих вигадок, які ганьблять іншу особу.
Непрямі докази - докази, які на відміну від прямих доказів безпосередньо не встановлюють факти, що підлягають доказуванню по даній справі.
Образа, ображання - злочин, що полягає в умисному приниженні честі й гідності особи, вираженому в непристойній формі.
Патент - документ, що посвідчує державне визнання технічного рішення винаходом пріоритет та авторство на нього, а також виключне право патентовласника на винахід.
Погроза - виявлене на словах, письмово або іншим способом нахваляння завдати шкоди громадських інтересам.
Речові докази - у кримінальному процесі предмети, які були знаряддям вчинення злочину, зберегли на собі сліди злочину або були об’єктом злочинних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті злочинним шляхом, і всі інші предмети, які можуть бути засобами для розкриття злочину і виявлення винних або для спростування обвинувачення чи пом’якшення вини обвинуваченого.
Саботаж - шкідництво, навмисне невиконання певних зобов’язань або умисне недбале виконання їх з метою ослаблення держави.
Судочинство - порядок провадження цивільних і кримінальних справ, встановлений законом.
Третейський суд - орган, що обирається учасниками цивільного спору для розгляду конкретної цивільно-правової справи.
Умисел - одна з форм вини, яка полягає в тому, що особа, яка вчинила злочин, усвідомлює суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачає його суспільно небезпечні наслідки і бажає або свідомо допускає настання їх.
Утриманці - особи, які перебувають на повному утриманні іншої особи або одержують від них допомогу, що становить постійне й основне джерело засобів їхнього існування.
Феміда - у грецькій міфології богиня прав, законного порядку.
Халатність - злочин, який полягає в невиконанні або неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов’язків через недбале або несумлінне до них ставлення.
Цивільне судочинство - зосередження управління, керівництва в єдиному центрі; зосередження більшої частини функції держави у віданні центральних установ.
Цивільний позов у кримінальній справі - вимога потерпілого від злочину (громадянина або юридичної особи) відшкодувати матеріальні збитки, заподіяні даним злочином, яка розглядається разом з кримінальною справою.
Часткова власність - форма спільної власності кількох осіб, у якій визначено частину майна, належну кожному співвласникові.
Чинність закону - дія нормативного акту – обов’язковість виконання закону, обмежена певним часом, простором і колом осіб.
Шантаж - погроза розголошення компрометуючих або начебто компрометуючих відомостей з метою одержання будь-яких політичних, майнових чи інших вигод.
Шкода - в цивільному праві знищення або зменшення особистого або майнового блага.
Щире розкаяння - в кримінальному праві обставина, що пом’якшує відповідальність.
Діяльності фінансистів
Абсолютна рента - форма земельної ренти при капіталізмі, яку необхідно сплачувати власникові за будь-яку ділянку землі, незалежно від її родючості й місця розташування.
Акциз - різновид непрямого податку переважно на товари масового споживання
Баланс грошових доходів і видатків - частина загального балансу народного господарства держави.
Банкрути - юридична або фізична особа, яка розорилася і неспроможна оплатити свої зобов’язання.
Бартер - обмін товарами на безгрошовій основі.
Валовий дохід - частина вартості валової продукції підприємства, яка залишається після покриття всіх матеріальних витрат або новостворена на підприємстві вартість як результат живої праці колективу підприємства.
Валовий оборот - сумарна вартість всіх видів виробленої продукції, незалежно від того, продана вона підприємством чи використана на внутрішні виробничі потреби.
Валовий прибуток - вся сума прибутку підприємства до здійснення платежів і відрахувань; вартісний вираз загального фінансового результату діяльності підприємства.
Валютні операції - операції купівлі-продажу валютних цінностей.
Вартість - втілена й уречевлена в товарі суспільна праця. економічна категорія, яка виражає відносини між суб’єктами господарської діяльності, що пов’язані суспільним поділом праці і обміном.
Вексель - цінний папір і вид кредитних грошей, який засвідчує грошове боргове зобов’язання вексилодавця сплатити у встановлений строк і в певному порядку визначену суму власнику.
Гроші - особливий товар, який служить загальним еквівалентом при обміні товарів, є для них формою вартості.
Девальвація - здійснюване державою зниження обмінного курсу своєї грошової одиниці стосовно іншої.
Депозити - гроші або цінні папери, внесені до банку підприємствами і громадянами АН зберігання.
Ділер - особа або фірма, які виступають на біржі від свого імені і здійснюють посередницькі торгові операції за власні кошти.
Ембарго - засіб економічного та політичного впливу однієї або декількох країн на інші країни шляхом заборони вивозити із будь-якої країни або заборони в будь-яку країну товари, валюту, цінні папери, а також затримання суден, вантажів та іншого майна, що належить іноземній державі.
Застава - спосіб забезпечення виконання зобов’язання, своєрідна майнова гарантія його виконання в обумовленому обсязі й у визначенні умовами терміни.
Земельний кадастр - сукупність даних про природний, господарський і правовий стан, якісну характеристику земель.
Імпорт - ввіз із закордону товарів, послуг, технологій, капіталу, цінних паперів для реалізації і застосування на внутрішньому ринку.
Квота - доля участі у виробництві, збуті, експорті, імпорті товару.
Кредит - угода між партнерами про надання. у власність майна або грошей іншій особі на умові відстрочки повернення такої ж вартості з виплатою процентів.
Лізинг - особливий вид оренди рухомого і нерухомого майна виробничого призначення на підставі відповідного договору між орендодавцем і орендарем.
Маклер - посередник при укладанні торгових, біржових угод, який діє за дорученням і за рахунок клієнтів на валютних, товарних та фондових біржах.
Національний дохід - частина сукупного суспільного продукту, в якому представлена новостворена протягом року в тій чи іншій країні вартість.
Оборотні фонди - частина виробничих фондів народних підприємств, кооперативів у розвинутих країнах Заходу, складова частина викуплених трудовими колективами виробничих фонів підприємств у деяких країнах Заходу, складова частина викуплених трудовими колективами виробничих фондів підприємств у деяких країнах СНД, в т.ч. в Україні.
Податки - обов’язкові платежі в бюджет, які здійснюють фізичні та юридичні особи.
Рента - особливий вид стійкого доходу від певних видів власності.
Санація - система заходів, спрямованих на попередження банкрутства промислових, торгівельних, банківських та інших підприємницьких структур.
Товар - продукт праці, виготовлений з метою обміну або продажу.
Торговий баланс - баланс, який відображає співвідношення вартості експорту й імпорту країни за певний відрізок часу, як правило, за рік.
Фінанси - система економічних відносин, які складаються між державою, підприємствами і громадянами щодо привласнення частини національного доходу через механізми оподаткування та його розподілу відповідно до виконуваних державою соціально-економічних функцій.
Ціна - грошовий вираз вартості, кількість грошей або інших товарів і послуг, що сплачуються та отримуються за одиницю товару або послуг.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 379. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия