Студопедия — Особливості оподаткування алкогольних напоїв та тютюнових виробів.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Особливості оподаткування алкогольних напоїв та тютюнових виробів.






Використання податкових векселів. Особливості оподаткування виробництва та реалізації алкогольних напоїв в Україні пов'язані з використанням податкових векселів. Під таким векселем визначають простий вексель, авальований банком, що видається векселедавцем до отримання з акцизного складу спирту етилового і є забезпеченням виконання ним зобов'язання сплатити суму акцизного податку у визначений строк. Виробники алкогольних напоїв отримують спирт етиловий за умови видачі податкового векселя з відстрочкою сплати податку, розрахованого на готову продукцію, на термін до 90 календарних днів. Податкові векселі є гарантією сплати суми податку при отриманні спирту для виробництва підакцизної продукції.

У податковому векселі сума акцизного податку визначається за ставками для готової продукції, які діють на дату складення такого векселя. Оформлення податкового векселя здійснюється за зразком, визначеним центральним органом Державної податкової служби України лише на вексельному бланку, придбаному в установі банку.

При отриманні спирту етилового за нульовою ставкою для виготовлення виноматеріалів податкові векселі, що видані підприємствами первинного виноробства, вважаються погашеними за умови документального підтвердження цільового використання спирту для виготовлення виноматеріалів.

Податковий вексель погашається шляхом сплати до бюджету сум податку, що розраховуються за ставками податку з готової продукції. Вексель вважається погашеним у разі сплати у визначений строк повної суми податку, зазначеної у такому векселі. Сума податку, на яку погашається вексель, визначається з урахуванням сум коригувань. Порядок розрахунку суми зменшення акцизного податку на суму податку, розраховану виходячи з фактично втраченої кількості спирту етилового при транспортуванні, зберіганні та у процесі виробництва готової продукції, а також з фактично повернутого невиправного браку, затверджується Кабінетом Міністрів України.

Визначення суми акцизного податку для погашення податкового векселя проводиться з урахуванням зменшення на суму податку із спирту, що був використаний для виготовлення обсягів продукції, відвантаженої на експорт, за умови його підтвердження належно оформленою вантажною митною декларацією. Підтвердженням здійснення операцій з експорту алкогольних напоїв є належним чином оформлена вантажна митна декларація, на якій митним органом здійснюється напис про фактичне вивезення експортованої підакцизної продукції за межі митної території України, що засвідчується підписом відповідальної посадової особи і гербовою печаткою митного органу.

У разі, коли податковий вексель не погашається у визначений строк, орган податкової служби (векселедержатель) вчиняє протест векселя у неплатежі та звертається протягом одного робочого дня з дати вчинення протесту до банку, який здійснив аваль цього векселя, з опротестованим векселем. Банк-аваліст зобов'язаний не пізніше операційного дня, що настає за датою звернення векселедержателя з опротестованим векселем, переказати суму, зазначену в цьому векселі, векселедержателю. Заборонено часткове погашення податкового векселя після закінчення строку, на який він виданий. Крім того, не може бути виданий новий вексель, якщо не погашений попередній, за яким настав строк сплати.

Особливості оподаткування тютюнових виробів полягають у тому, що з метою такого оподаткування одночасно застосовується два види ставок податку та мінімальне акцизне податкове зобов'язання, а також декларування максимальних роздрібних цін на тютюнові вироби.

Одним з основних елементів оподаткування акцизним податком за адвалорними ставками є декларування максимальних роздрібних цін на підакцизні товари (продукцію), виходячи з яких визначається оподатковуваний оборот. Обов'язок встановлення максимальних роздрібних цін на підакцизні товари (продукцію) покладено на виробників та імпортерів такої продукції шляхом декларування. Виходячи з таких максимальних роздрібних цін, визначається база оподаткування акцизним податком за адвалорними ставками.

Декларація про максимальні роздрібні ціни на вироблені в Україні підакцизні товари (продукцію) подається до ДПС України, а декларація про максимальні роздрібні ціни на імпортовані в Україну підакцизні товари (продукцію) - до ДМС України. Форма декларації та порядок її заповнення затверджується спільним нормативно-правовим актом ДМС та ДПС України. П'ятиденний термін до дати набрання чинності встановлених максимальних роздрібних цін визначено як граничний термін подання такої декларації.

Декларація про встановлені максимальні ціни на підакцизні товари подається у двох примірниках уповноваженою особою виробника або імпортера підакцизних товарів (продукції). Один з примірників повертається виробнику або імпортеру (засвідчений печаткою центрального органу державної податкової служби або центрального органу державної митної служби) із зазначенням дати прийняття та реєстраційного номера.

Датою запровадження максимальних цін є перший день календарного місяця, що настає за днем місяця, у якому таку декларацію подано. Максимальні роздрібні ціни на тютюнові вироби можуть бути змінені виключно шляхом подання виробником або імпортером підакцизних товарів (продукції) нової декларації про встановлені максимальні ціни. Періодичність подання таких декларацій не може бути більшою, ніж один раз на календарний місяць.

Встановлені максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію) наносяться на споживчу упаковку таких товарів разом з датою їх виробництва. Нанесення максимальних роздрібних цін на пачку, коробку або сувенірну коробку тютюнових виробів (разом з датою їх виготовлення) для тютюнових виробів є умовою здійснення реалізації такої продукції на митній території України.

Обчислення суми акцизного податку з тютюнових виробів здійснюється одночасно із застосуванням специфічних і адвалорних ставок. Сума податку з тютюнових виробів обчислюється окремо за кожним видом товару, на який встановлено максимальну роздрібну ціну. Крім того, для визначення суми податку застосовується мінімальне акцизне податкове зобов’язання.

Сума акцизного податку визначається для кожної власної назви сигарет, на яку встановлена максимальна роздрібна ціна, окремо за адвалорного та специфічною ставкою. Після цього зазначені суми додаються та порівнюються із мінімальним податковим зобов'язанням. Сума двох складових акцизного податку не повинна бути меншою розміру мінімального акцизного податкового зобов'язання.

Застосування марок акцизного податку. Алкогольні напої та тютюнові вироби вітчизняного та імпортованого походження, які реалізуються на внутрішньому ринку України підлягають обов'язковому маркуванню марками акцизного податку.

У 1995 році з метою контролю за виробництвом та обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів, а також створення оптимальної системи адміністрування акцизного збору в Україні було запроваджено механізм обов'язкового маркування таких товарів марками акцизного збору спеціального зразка. Тривалий час (з 2003 року до набрання чинності Податкового кодексу) порядок виробництва, зберігання та продажу марок акцизного збору спеціального зразка та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів регулювався постановою Кабінету Міністрів України за № 567.

Основними чинниками, які вплинули на прийняття рішення щодо запровадження таких марок, були:

- збільшення надходжень від акцизного збору до бюджету через виведення з тіні оборотів з реалізації підакцизної продукції;

- боротьба з виробництвом фальсифікованої підакцизної продукції;

- захист вітчизняного споживача від неякісної продукції;

- забезпечення додаткових надходжень у вигляді плати за такі спеціальні марки.

З набранням чинності Податкового кодексу, крім норм статей 226 та 227, порядок використання марок акцизного податку регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2010 р. за № 1251.

Марка акцизного податку є спеціальним знаком для маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів, який віднесений до документів суворого обліку і підтверджує сплату акцизного податку, легальність ввезення та реалізації па території України цих виробів.

Марка акцизного податку є підтвердженням сплати належних сум податку з окремої одиниці алкогольних напоїв або тютюнових виробів до бюджету. Зразки марок розробляються Міністерством фінансів України разом з ДПС, СБУ, МВС та Міністерством юстиції України й затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Для маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів вітчизняного походження використовуються акцизні марки зеленого кольору, а для імпортного походження - фіолетового кольору. Обов'язковими реквізитами марки акцизного податку для маркування алкогольних напоїв визначені такі: номер марки, місяць та рік її випуску (два двозначні числа як рік і місяць, розділених скісними лініями), сума сплаченого податку. Сума податку обраховується виходячи з діючих ставок акцизного податку, міцності продукції та місткості тари. На марках акцизного податку також здійснюється напис, що складається з початкових літер слів «алкоголь імпортний» («алкоголь вітчизняний») - «АІ» («АВ»).

На марках акцизного податку для маркування тютюнових виробів здійснюється напис про квартал і рік її виготовлення (два двозначні числа як рік і квартал, розділених скісними лініями). Згідно з положенням на марках акцизного податку також здійснюється напис, що складається з початкових літер слів «тютюн імпортний» («тютюн вітчизняний») - «ТІ» («ТВ»).

Маркуванню підлягають усі алкогольні напої з вмістом спирту етилового понад 8,5 відсотка об'ємних одиниць. Маркування вироблених в Україні алкогольних напоїв із вмістом спирту етилового від 1,2 до 8,5 відсотка об'ємних одиниць не здійснюється.

Не підлягають маркуванню алкогольні напої та тютюнові вироби:

- у разі здійснення з ними операцій, які звільнені від оподаткування акцизним податком, у тому числі алкогольні напої та тютюнові вироби, які реалізуються в магазинах безмитної торгівлі (поставлених за прямими договорами вітчизняними виробниками і ввезених в Україну);

- не підлягають маркуванню тютюнові вироби, які ввозяться на митну територію України як еталонні (моніторингові) чи тестові зразки для проведення відповідних досліджень чи випробувань. Ввезення таких тютюнових виробів дозволено виключно акредитованим державним випробувальним лабораторіям або суб'єктам господарювання, які мають ліцензії на право виробництва тютюнових виробів;

- алкогольні напої, які ввозяться в Україну з метою продажу або обміну на митній території України, в автомобільних і залізничних цистернах, а також у баках, бачках та інших ємностях місткістю більше 5 літрів.

Продаж акцизних марок здійснюється відповідними уповноваженими структурними підрозділами Державної податкової служби України (регіональними управліннями Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПС України в АР Крим, областях, м. Київ та м. Севастополь) за місцем реєстрації суб'єкта господарювання, який здійснює виробництво та/або імпортує алкогольні напої та/або тютюнові вироби. Марки акцизного податку видаються їх продавцем протягом 5 робочих днів з дати подання документів для отримання таких марок.

Підставою для продажу марок акцизного податку вітчизняним виробникам алкогольних напоїв та тютюнових виробів є:

- заявка-розрахунок про кількість марок акцизного податку;

- звіт про використання марок, придбаних у попередньому місяці;

- платіжний документ, що підтверджує внесення плати за такі марки акцизного податку;

- довідка про сплату акцизного податку (для виробників алкогольних напоїв, для виробництва яких використовується спирт етиловий неденатурований).

Розрахункова кількість марок акцизного податку для алкогольних напоїв, у виробництві яких використовується спирт етиловий неденатурований, визначається виходячи зі сплаченої суми податку. Загальна кількість таких марок визначається із урахуванням міцності таких напоїв та об'єму тари. В інших випадках потреба у марках акцизного податку для маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів визначається виходячи з планових щомісячних обсягів реалізації такої продукції.

Замовлення акцизних марок у їх продавця здійснюється на підставі попередніх заявок-розрахунків про потребу в таких марках.

Продаж марок акцизного податку імпортерам алкогольних напоїв та тютюнових виробів проводиться на підставі:

- заявки-розрахунку (подається у трьох примірниках, один з яких у подальшому передається з відповідною відміткою продавця до органу державної митної служби);

- платіжного документа, що підтверджує внесення плати за такі марки акцизного податку;

- платіжного документа, що підтверджує сплату відповідної суми акцизного податку.

Форми довідок, заявки-розрахунки, звіти про використані в попередньому періоді марки акцизного податку та довідки про сплату акцизного податку затверджуються центральним органом Державної податкової служби України.

Придбані марки акцизного податку не підлягають продажу (передачі) іншим суб’єктам господарювання, за винятком випадків, коли такі марки передаються іноземним виробникам для маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів у процесі виробництва та для подальшого ввезення такої продукції на митну територію України. У разі використання для маркування алкогольних напоїв та/або тютюнових виробів марок акцизного податку іншим суб'єктом господарювання, ніж покупець, такі алкогольні напої та/або тютюнові вироби вважаються немаркованими.

У разі пошкодження марок акцизного податку вони повертаються продавцю (відповідному органу ДПС України). Сума сплаченого податку, у разі повернення невикористаних марок акцизного податку через їх пошкодження, за бажанням покупця марок, може бути зарахована в рахунок майбутніх платежів з розрахунку кількості фактично повернених марок.

Суб’єкти господарювання - юридичні та фізичні особи - можуть ввозити алкогольні напої та тютюнові вироби на митну територію України лише за наявності відповідного контракту (договору) з іноземним виробником такої продукції.

Імпорт спирту етилового та спиртових дистилятів може здійснюватися за наявності ліцензій лише державними підприємствами (організаціями), спеціально уповноваженими на це Кабінетом Міністрів України. Імпорт спирту коньячного може здійснюватися, за наявності ліцензій, суб’єктами господарювання, які забезпечені дубовою тарою для витримки коньячного спирту, кваліфікованими фахівцями та власними виробничими потужностями з виробництва коньячного спирту і коньяку. Імпорт алкогольних напоїв та тютюнових виробів можуть здійснювати суб'єкти господарювання усіх форм власності лише за наявності відповідних ліцензій.

Ввезення алкогольних напоїв та тютюнових виробів може здійснюватися виключно через визначені Кабінетом Міністрів України спеціальні пункти пропуску через державний кордон, такі пункти повинні бути безпосередньо вказані у заявці-розрахунку на придбання марок акцизного податку для маркування вказаної імпортованої продукції.

Умовою для митного оформлення імпортованих алкогольних напоїв та тютюнових виробів є наявність на пляшці (упаковці), пачці (упаковці) марок акцизного податку встановленого зразка, а також подання органам митного контролю примірника заявки-розрахунку на одержання марок з відміткою продавця марок про повну сплату сум податку і засвідченої імпортером копії декларації про встановлені ним чинні максимальні роздрібні ціни (для тютюнових виробів).

При ввезенні алкогольних напоїв та тютюнових виробів кількома партіями у контракті на поставку уповноваженим органом державної податкової служби робиться відмітка про кількість виданих марок акцизного податку і зазначається дата їх видачі.

Перевезення алкогольних напоїв і тютюнових виробів без відповідного маркування марками акцизного податку дозволено у разі дотримання умов митного режиму «транзит». Транзит алкогольних», напоїв та тютюнових виробів здійснюється відповідними автомобільними, залізничними, водними та повітряними шляхами сполучення, що пролягають через пункти пропуску через державний кордон України, визначені Кабінетом Міністрів України, з урахуванням принципу свободи транзиту та вимог міжнародних договорів України.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1455. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия