Студопедия — Аналіз фінансового стану підприємства
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Аналіз фінансового стану підприємства






ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………….

1. Ознайомлення з виробничо-господарською діяльністю підприємства ТОВ «Поліс»……………………………………………………………………………

2. Аналіз грошових потоків ТОВ «Поліс»……………………………………..

3. Аналіз фінансового стану підприємства ТОВ «Поліс»…………………….

4.Фінансування основних засобів та їх аналіз…………………………………

5. Шляхи удосконалення управління грошовими потоками…………………

Висновки і рекомендації ……………………………………………………….

Список використаних джерел………………………………………………….

Додатки………………………………………………………………………….


Вступ

Грошові потоки підприємства є важливою ланкою «фінансового здоров'я» підприємства та передумовою досягнення високих кінцевих результатів його господарської діяльності в цілому.

Актуальність теми грошового потоку є досить важливою тому що ефективне управління грошовими потоками – це важливий елемент рентабельності підприємства.

Метою виробничої практики є закріплення і поглиблення набутих знань у виробничих умовах, виробити навички самостійного аналізу.

Об’єктом дослідження є фінансово-господарська діяльність підприємства ТОВ «Поліс».

Основними завданнями практики є:

- ознайомитись з виробничо-господарською діяльністю підприємства ТОВ «Поліс»;

- дослідити рух грошових потоків підприємства ТОВ «Поліс»;

- оцінити фінансовий стан досліджуваного підприємства;

- дати оцінку аналізу грошових потоків даного підприємства;

- розробити пропозиції щодо удосконалення управління грошовими потоками підприємства ТОВ «Поліс».

 

 


1.Ознайомлення з виробничо-господарською діяльністю підприємства ТОВ «Поліс»

Протягом останніх десятиліть ТОВ “Поліс“ є офіційним дилером Київського заводу залізобетонних конструкцій, володіє практично всім спектром технологічних процесів, які властиві будівництву будівель, монтажу алюмінієвих конструкцій; штампуванню та захисно-декоративному покриттю й монтажу алюмінієвих конструкцій.

Юридична адреса підприємства: м Київ вул. Межигірська, 83. На підприємстві запроваджена система якості й надійності продукції відповідно до міжнародного стандарту ІSО-9001.Реєстраційний номер підприємства: 13667958

Підприємство нагороджене призами й сертифікатами комітету міжнародної організації "Бізнес Ініціатив Дирекшн", Іспанія: 2004р. –"Міжнародна Золота Зірка за якість".

На сьогодні один із основних напрямів – тісна науково-технічна і виробнича співпраця із знаною з міжнародними організаціями. Маючи власні ноу-хау, потужне конструкторське бюро і колектив кваліфікованих робітників, підприємство здатне швидко перелаштуватися на будь-який вид високотехнологічної продукції для базових галузей економіки України.

Отже, маючи великий досвід будівництва будівель та спорудження алюмінієвих та метало-пластикових конструкцій, підприємство продовжує освоювати нові технологічні напрямки та здобувати нові простори на будівельних ринках.

Діяльність підприємства ТОВ “Поліс“:

- Алюміневі конструкції,

- металеві конструкції,

- вікна,

- двері,

- виробництво алюмінієвого профілю,

- виготовлення павільйонів "під ключ",

- виготовлення алюмінієвих конструкцій з профілів Київського заводу алюмінієвих будівельних конструкцій,

- монтаж алюмінієвих конструкцій з профілів Київського заводу алюмінієвих будівельних конструкцій,

- склопакети,

-вітражі.

Для успішної діяльності підприємства, результатів роботи та довгострокової життєздатності необхідно постійно проводити аналіз його фінансової діяльності, що дозволить виявити недоліки управлінських рішень щодо використання ресурсів підприємства.


2. Аналіз грошових потоків ТОВ «Поліс»

Необхідність проведення аналізу потоків грошових коштів виникає в різних установах і організаціях. Поетапний аналіз грошових потоків дає інформацію для оцінки діяльності підприємства в минулому, теперішньому часі, а також служить основою для прогнозування і планування грошових потоків на майбутнє.Є декілька визначень сутності грошового потоку:

1. Грошовий потік - це рух ліквідних грошових коштів, тобто їх надходження і витрачання в процесі господарської діяльності.

2. Грошовий потік - це міра ліквідності підприємства. Складається з чистого прибутку та амортизаційних відрахувань.

3. Грошовий потік - це рух грошей в процесі господарської діяльності

4. Грошовий потік підприємства - це сукупність розподілених в часі надходжень і виплат грошових коштів, генеруючих його господарською діяльністю.Від обсягів і швидкості руху грошового обігу, ефективності керування ним безпосередньо залежать платоспроможність і ліквідність підприємства. Тому аналіз грошових потоків є основою оцінки і прогнозування платоспроможності підприємства, дає змогу об'єктивніше оцінити його фінансовий стан. Аналіз грошових потоків проводять по підприємству в цілому, а також у розрізі основних видів господарської діяльності і центрах відповідальності.

Основними джерелами інформації для аналізу формування і розміщення капіталу підприємства є дані фінансової звітності: форма № 1 "Баланс", форма № 2 "Звіт про фінансові результати", форма № 3 "Звіт про рух грошових коштів", форма № 5 "Примітки до річної фінансової звітності", дані синтетичного й аналітичного бухгалтерського обліку за рахунками грошових коштів.

Основна мета аналізу грошових потоків:

- виявити рівень достатності коштів, необхідних для нормального функціонування підприємства;

- визначити ефективність та інтенсивність їхнього використання в процесі операційної, інвестиційної і фінансової діяльності;

- вивчити фактори і спрогнозувати збалансованість та синхронізацію припливу і відпливу коштів за обсягом і часом для забезпечення поточної і перспективної платоспроможності підприємства.Для вивчення факторів формування додатного, від'ємного і чистого грошових потоків рекомендується використовувати прямий і непрямий методи.

Прямий метод спрямований на одержання даних, що характеризують як валовий, так і чистий потік коштів підприємства у звітному періоді. Застосовуючи цей метод, використовують безпосередньо дані бухгалтерського обліку і звіту про рух коштів, що характеризують усі види їхніх надходжень і витрати. Відмінність результатів розрахунку грошових потоків за прямим і непрямим методами стосуються тільки операційної діяльності.

Базовою формою структурування грошових потоків є виділення вхідних (CashInflows) та вихідних (CashOutflows) грошових потоків. Необхідність виокремлення як вхідного, так вихідного грошових потоків як окремоговиду пояснюється, окрім функціональнорганізаційних його особливостей, ще й методологічними потребами інформаційного

забезпечення фінансового аналізу та управління грошовими потоками суб'єкта господарювання.

Вхідний грошовий потік являється складовою частиною сукупного грошового потоку суб'єкта господарювання в результаті здійснення його основної,інвестиційної та фінансової діяльності. при цьому, грошовий потік класифікується як вхідний за умови, коли рух коштів в рамках такого грошового потоку призводить до збільшення абсолютної величини грошових коштів та їх еквівалентів, що знаходяться у розпорядженні суб'єкта господарювання на певний момент часу. У якості прикладу вхідних грошових потоків підприємства можна згадати такі: надходження виручки від реалізації товарів, робіт та послуг, отримання банківського кредиту, отримання безповоротної фінансової допомоги, надходження від емісії корпоративних облігацій та інші.

Таблиця 2.1

Показники 2013 р 2014 р Відхилення  
Вихідні дані: 1.Чистий рух коштів від операційної діяльності   +5335,2   -350,4   -6,56
2. Чистий рух коштів від інвестиційної діяльності -14117,2 -12335,4 +87,37
3. Чистий рух коштів від фінансової діяльності +8312,2 +18855,5 +226,84
Розрахункові дані: 1. Чистий рух коштів(р.1+р.2+р.3) -469,8 6169,7 -1313,26
2. Вхідний грошовий потік(р.1) +5335,2 -350,4 -6,56
3.Вихідний грошовийпотік(р.2+р.3) -5805 6520,1 -112,32

Вхідні та вихідні грошові потоки ТОВ «Поліс» 2013,2014рр
На підставі форми № 3 "Звіт про рух грошових коштів" ТОВ «Поліс» було визначено структуру грошових потоків за 3 роки (2012—2014 pp.). У таблиці наведено узагальнену структуру грошових коштів підприємства ТОВ «Поліс».

Таблиця 2.2

Структура грошових потоків, тис. грн

Вид діяльності 2012 рік 2013 рік 2014 рік
1.Операційна 5335,2 -350,4 33312,6
2.Інвестиційна -14117,2 -12335,4 -14218,4
3. Фінансова 8312,2 18855,5 -22139,3
4. Чистий рух грошових коштів (1 + 2 + 3) -469,8 6169,7 -3045,1
Загальна оцінка якості управління Кризова Нормальна Кризова

Отже, якість управління грошовими потоками на підприємстві ТОВ «Поліс» за 2012 рік та 2014 рік можна оцінити як кризову, а у 2013 році - як нормальну. За останні три роки спостерігалося збереження позитивного значення грошового потоку від операційної діяльності підприємства. Водночас грошовий потік від інвестиційної діяльності мав від'ємне значення протягом останніх трьох років.

 

Аналіз фінансового стану підприємства

Фінансова діяльність - це система використання різних форм і методів для фінансового забезпечення функціонування підприємства досягнення ними поставлених цілей, тобто це та практична фінансова робота, що забезпечує життєдіяльність підприємства, поліпшення її результатів. Фінансовий стан є найважливішою характеристикою ділової активності й надійності підприємства. Він визначає конкурентоспроможність підприємства та його потенціал у діловому співробітництві, є гарантом ефективної реалізації економічних інтересів як самого підприємства, так і його партнерів.

Фінансову діяльність підприємства спрямовано на вирішення таких основних завдань:

- фінансове забезпечення поточної виробничо-господарської діяльності;

- пошук резервів збільшення доходів, прибутку, підвищення рентабельності та платоспроможності;

- виконання фінансових зобов'язань перед суб'єктами господарювання, бюджетом, банками;

- мобілізація фінансових ресурсів в обсязі, необхідному для фінансування виробничого й соціального розвитку, збільшення власного капіталу;

- контроль за ефективним, цільовим розподілом та використанням фінансових ресурсів.

В організаційній та управлінській роботі підприємств фінансова діяльність займає особливе місце. Від неї багато в чому залежить своєчасність та повнота фінансового забезпечення виробничо-господарської діяльності та розвитку підприємства, виконання фінансових зобов'язань перед державою та іншими суб'єктами господарювання.

Фінансова робота підприємства здійснюється за такими основними напрямками:

- фінансове прогнозування та планування;

- аналіз та контроль виробничо-господарської діяльності;

- оперативна, поточна фінансово-економічна робота.

Аналіз фінансового стану - комплекс дій щодо вивчення й аналізу результатів фінансово-господарської діяльності організацій, підприємств, фірм з метою визначення ступеня ефективності використання основних фондів і оборотних коштів для реалізації програм (статутних завдань) організацій, установ, виявлення можливих недоліків, порушень, невикористаних резервів підвищення результативності діяльності. Аналіз фінансового стану підприємства є необхідним етапом для розробки планів і прогнозів фінансового оздоровлення підприємств. Кредитори таінвестори аналізують фінансовий стан підприємств, щоб мінімізувати свої ризики за позиками та внесками, а також для необхідного диференціювання відсоткових ставок. У результаті фінансового аналізу менеджер одержує певну кількість основних, найінформативніших параметрів, які дають об'єктивну та точну картину фінансового стану підприємства. При цьому в ході аналізу менеджер може ставити перед собою різні цілі: аналіз поточного фінансового стану або оцінку фінансової перспективи підприємства.

Основними завданнями аналізу фінансового стану є:

- дослідження рентабельності та фінансової стійкості підприємства;

- дослідження ефективності використання майна (капіталу) підприємства, забезпечення підприємства власними оборотними коштами;

- об'єктивна оцінка динаміки та стану ліквідності, платоспроможності та фінансової стійкості підприємства;

- оцінка становища суб'єкта господарювання на фінансовому ринку та кількісна оцінка його конкурентоспроможності;

- аналіз ділової активності підприємства та його становища на ринку цінних паперів;

- визначення ефективності використання фінансових ресурсів.

Аналіз фінансового стану - це частина загального аналізу господарської діяльності підприємства, який складається з двох взаємозв'язаних розділів: фінансового та управлінського аналізу.

Основними джерелами інформації для оцінки фінансового стану підприємства служать:

- бухгалтерський баланс (форма №1);

- звіт про фінансові результати (форма № 2);

- пояснення до бухгалтерського балансу і звіту про прибутки і збитки;

- звіт про рух грошових коштів (форма №3),

- звіт про власний капітал (форма №4),

- примітки до річної фінансової звітності (форма № 5).

Аналізу фінансового стану підлягають основні статті балансу та інші матеріали обліку та фінансової звітності. Вивчається раціональність формування й використання власних, запозичених та залучених коштів, відповідність сум власних оборотних коштів потребам у них, обсяг формування та виконання плану одержання прибутку. Виявляються причини недостатнього залучення джерел надходження прибутків, наявність невикористаних оборотних коштів та можливості їх мобілізації, наявність і рух запасів товарно-матеріальних цінностей, джерела їх утворення, ефективність використання кредиту і його матеріальне забезпечення. Оцінюється стан розрахунків підприємства з бюджетом, банками, постачальниками, покупцями. Визначається економічний результат обігу оборотних коштів, співвимірюються витрати з прибутками, визначаються шляхи додаткового залучення оборотних коштів з метою одержання додаткових прибутків.

Виділяють 4 групи основних фінансових показників:

- фінансова стабільність,

- ліквідність,

- рентабельність,







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1529. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия