Студопедия — Блок управления и механизм.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Блок управления и механизм.






У Декларації “Про загальні засади державної молодіжної політики в Україні” (1992 р.), першому документі, який започаткував державну молодіжну політику в Україні, визначено, що це – системна діяльність держави у відносинах з особистістю, молоддю, молодіжним рухом, яка здійснюється у законодавчій, виконавчій, судовій сферах. З огляду на це, під державним управлінням молодіжною політикою розуміємо – систематичний та спеціально організований вплив суб'єкта державного управління на об'єкт, у першу чергу молодь, з метою організації ефективного, цілеспрямованого функціонування й розвитку системи роботи з молоддю, відповідно до мети та завдань цієї політики.

Державне управління у сфері молодіжної політики здійснюється суб'єктом управління, яким, зокрема, є: державні органи – центральні органи виконавчої влади (зокрема, Міністерство освіти та науки, молоді та спорту України спільно з іншими міністерствами та центральними органами державної виконавчої влади України); місцеві органи державної виконавчої влади зі своїми структурними підрозділами по роботі з молоддю; органи місцевого самоврядування; соціальні служби для молоді (у т.ч. центри соціальних служб для дітей, сім'ї та молоді), які виробляють і ухвалюють рішення, здійснюють керуючий вплив на об’єкти управління.

Об’єктом державного управління є молоді громадяни віком від 14 до 35 років, їх об'єднання, а також процеси в молодіжному середовищі, відносини у сфері суспільного життя, пов'язані з молоддю, на які спрямовано направляючі, організуючі та контролюючі дії відповідних суб’єктів.

Суб'єкт і об'єкт взаємодіють у процесі управління для досягнення головної мети державної молодіжної політики – створення соціально економічних, політичних, організаційних, правових умов та гарантій для життєвого самовизначення, інтелектуального, морального, фізичного розвитку молоді, реалізації її творчого потенціалу як у власних інтересах, так і в інтересах України.

З урахуванням викладеного, втілення законодавчо окресленої мети та орієнтирів цієї політики реалізується за умови використання певних механізмів державного управління, серед яких можна виділити законодавчо -правовий та організаційно-економічний. Законодавчо-правовий механізм передбачає встановлення і застосування норм права у зазначеній сфері. Організаційно-економічний є сукупністю різних конкретних організаційних та економічних елементів, що мають забезпечувати ефективну діяльність державно-управлінської системи.

Відповідно до світової практики, законодавчо-правовий елемент управління будь-якою сферою складається з Конституції, Хартії прав, міжнародних угод та конвенцій, законодавства, угод між окремими юрисдикціями. Щодо сфери молодіжної політики, то законодавчо-правовий механізм об'єднує такі складові (рис. 1):

– прийняття законодавчих актів, рішень державних органів управління,

спрямованих на формування й реалізацію державної молодіжної політики;

Рис. 1. Законодавчо-правовий механізм формування та реалізації

державної молодіжної політики в Україні

 

– підготовку щорічної доповіді Президентові України, Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України про становище молоді в Україні, стан реалізації державної молодіжної політики;

– створення механізмів і інститутів для проведення в життя закону;

– заходи по забезпеченню здійснення прав молоді, зафіксованих у Конституції України, законодавчих та нормативно-правових актах;

– розробку та законодавче затвердження державних стандартів;

– вироблення механізмів для впровадження міжнародного законодавства, ратифікацію документів міжнародних організацій.

Слід відзначити, що законодавчо-правовий механізм, покликаний забезпечити ефективне втілення правових норм у процес державної молодіжної політики. Він передбачає, що суб’єкти формування законодавчо-правової бази встановлюють правову основу для визначення, гарантованого забезпечення, розвитку та проведення заходів по забезпеченню здійснення основних прав, свобод і обов’язків молоді. Також вони встановлюють правові норми здійснення управлінського впливу всіх елементів структури механізму формування та реалізації державної молодіжної політики, які визначають цілі, завдання, принципи функціонування механізму і регламентують відносини, що виникають у сфері. Прийняття законодавчих і нормативно-правових актів, рішень державних органів управління, створення механізмів та інститутів для впровадження в життя закону, розробка та законодавче затвердження державних стандартів, а також вироблення механізмів для впровадження міжнародного законодавства забезпечують втілення правових норм у процесі державного управління сферою.

У цьому випадку важливою умовою ефективності законодавчо-правової складової є належне інформаційне забезпечення. Так, недостатня інформованість молоді про існування і дію молодіжного законодавства призводить до того, що молоді люди не можуть вільно орієнтуватись у сучасному законодавстві, а існуюча юридична практика засвідчує, що забезпечувати права, не відомі або не доведені до громадськості не можливо.

Необхідним елементом зазначеної складової є контроль з боку державних органів, який повинен забезпечувати відпрацювання механізму, нормативів реалізації та контролю за виконанням нормативно-правових актів, що стосуються молоді. Але визначення основних засад державної молодіжної політики та її нормативно-правових основ не є достатньою умовою для ефективного провадження політики, спрямованої на вирішення реальних проблем молоді.

Для проведення в життя закону необхідним постає створення дієвого організаційно-економічного механізму. Цей механізм є, по-перше, формою взаємодії його учасників. І, по-друге, сукупність різних організаційних та економічних елементів. Він включає такі елементи: нормативні документи, систему органів і організацій, відносини між учасниками; практичну діяльність, організаційні та економічні заходи.

Отже, організація державного управління у сфері молодіжної політики здійснюється через систему державних органів по роботі з молоддю, соціальні служби та молодіжну інфраструктуру. Завдання цієї політики, закріплені законодавством України та нормативно-правовими актами, які регламентують діяльність і обумовлюють функції органів по роботі з молоддю, впливають на їх внутрішню структуру, зумовлюючи її ієрархічний розподіл. Разом з тим органи управління, реалізуючи свої функціональні повноваження у процесі діяльності, здійснюють вплив на молодь, її об`єднання, процеси у молодіжному середовищі. Їх практичні дії пов’язані з прийняттям державних рішень, зі створенням економічних, політичних, організаційних, правових умов здійснення цієї політики на всіх рівнях держави. Молодь, у свою чергу, є не тільки об’єктом впливу, вона бере участь у провадженні молодіжної політики. Що забезпечує з її боку зворотний зв’язок, відгук на здійснювану державними органами політику.

Таким чином, відбувається взаємодія різних елементів управління (рис. 2).

 

 

Рис.2. Схема організаційно-економічного механізму формування та реалізації державної молодіжної політики

 

Державна молодіжна політика є динамічною системою, що розвивається. Тому зазначений механізм має забезпечувати своєчасне реагування органів державного управління відповідно до зміни потреб суспільства, завдань політики і стану молоді. Але він, до речі, не завжди спрацьовує ефективно, що пов’язано з численними процедурними та змістовними проблемами і, перш за все, з діяльністю державних органів.

В узагальненому вигляді суб’єкти державної влади, які впливають на

провадження молодіжної політики подано на рис. 3.

 

 

Рис. 3. Система органів державної влади з формування та реалізації

державної молодіжної політики в Україні

 

 

Координацію та управління проведенням державної молодіжної політики здійснює Міністерство освіти та науки, молоді та спорту України– спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади, якому у свою чергу, підпорядкована розгалужена структура органів, що забезпечують реалізацію політики у виконавчих органах влади, органах місцевого самоврядування.

Необхідно констатувати, що управління реалізацією молодіжної політики є, по суті, управлінням людськими ресурсами – їх добір, підготовка, розстановка, організація діяльності тощо. З огляду на це, особлива роль у забезпеченні ефективності функціонування системи державного управління належить людському фактору. Це обумовлює необхідність забезпечення сфери професійними кадрами, здатними ефективно діяти в нових умовах нашого суспільства, вміло використовувати перевірений життям вітчизняний і зарубіжний досвід роботи з молоддю. Натомість нині існує ціла низка проблем, які стосуються питань як кількісного, так і якісного кадрового складу молодіжних структур і вимагають розгляду й прийняття відповідних

рішень державних органів.

Між тим, типовим елементом організації державного управління є ступінь участі громадян та їх об'єднань у процесі управління. У нашому випадку, одним із провідних механізмів залучення молоді до прийняття рішень є функціонування при органах державної влади та органах місцевого самоврядування консультативно-дорадчих органів, а саме громадських рад і колегій. В Україні таких рад значна кількість: всеукраїнських, регіональних,

місцевих. Дійсно, наявність молодіжних рад може істотно покращити молодіжну політику держави, але їхня робота, як правило, не відрізняється

особливою ефективністю.

З урахуванням викладеного можемо стверджувати, що діяльність державних органів, що займаються проблемами молоді на державному, регіональному та місцевому рівнях є однією з основних складових організаційно-економічного механізму, яка забезпечується шляхом:

– прийняття рішень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, спрямованих на реалізацію державної молодіжної політики;

– винесення на розгляд сесій відповідного рівня питань щодо молоді;

– здійснення заходів органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування; розробки та реалізації цільових комплексних програм;

– створення соціальних служб для молоді, проведення соціальної роботи з молоддю; надання соціальних послуг молодим громадянам;

– роботи з кадрами сфери молодіжної політики;

– забезпечення участі молоді у процесі провадження політики шляхом: проведення громадських слухань; створення громадських рад; взаємодії з молодіжними громадськими організаціями.

Підсумовуючи зазначене, слід відзначити, що в Україні створено систему органів управління у сфері, а також розгалужену мережу закладів і установ, яка діє на всіх рівнях держави і покликана забезпечувати вирішення завдань державної молодіжної політики. Проте те, це аж ніяк не означає високу ефективність провадження цієї політики, адже система управління у сфері не завжди спрацьовує ефективно. Як справедливо зазначає О. Яременко, “...створено машину, яка за свою справу відповідає. Інша річ, що ця машина їде зі скрипом, у неї є проблеми”.

Погодимося з думкою В. Цвєткова, що “соціально-економічний

розвиток можна забезпечити лише при зростаючому використанні

управлінських ресурсів”. До речі, найважливішим чинником і умовою ефективного провадження державної молодіжної політики поряд з людськими ресурсами є використання фінансово-економічних ресурсів. Це, у свою чергу, обумовлює наявність певних економічних інструментів та важелів. Економічна діяльність державних органів у справах молоді відбувається на всіх рівнях держави і має такий зміст:

– бюджетне фінансування; державні дотації, субвенції;

– утворення спеціальних фондів;

– сприяння інвестиційній діяльності;

– надання кредитів молоді;

– надання молодим громадянам економічних пільг, грантів, послуг;

– підтримка діяльності молодіжних громадських організацій.

 

ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ УПРАВЛІННЯ У СПРАВАХ СІМ'Ї ТА МОЛОДІ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ:

· забезпечення реалізації на території області державної політики з питань сім'ї, дітей та молоді;

· виконання програм і здійснення заходів, спрямованих на забезпечення соціального та правового захисту сім'ї, дітей і молоді, рівних прав і можливостей для участі жінок та чоловіків у політичному, економічному і культурному житті, сприяння соціальному становленню та розвитку дітей і молоді, запобігання насильству в сім'ї;

· координація діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань реалізації державної політики стосовно сім'ї, дітей та молоді;

· сприяння молодіжним, дитячим та іншим громадським організаціям у проведенні ними роботи з питань сім'ї, дітей та молоді;

· організація і проведення заходів щодо пропаганди здорового способу життя;

· сприяння міжнародному співробітництву з питань сім'ї, дітей та молоді.

 

Сайт управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації

http://kr-admin.gov.ua/mol/

 

Кіровоградський обласний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді було створено у 1992 році розпорядженням Представника Президента України в Кіровоградській області від 2 червня 1992 року № 22.(http://www.kr-ocsssdm.kr.ua/index.html)

Основною метою діяльності Центру є надання психологічних, соціально-педагогічних, соціально-медичних, соціально-економічних, інформаційних і юридичних послуг сім'ям, дітям та молоді.

Основними завданнями Центру є:

- забезпечення участі районних, міських, районних у містах, селищних та сільських центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді (далі - центри СССДМ) у виконанні загальнодержавних та іншіх соціальних програм з питань соціальної роботи із сім'ями, дітьми та молоддю;

- здійснення контролю і координація діяльності районних, міських, районних у містах, селищних і сільських центрів СССДМ;

- сприяння розвитку мережі центрів СССДМ та спеціалізованих формувань, забезпечення їх функціонування;

- організаційно-методичне забезпечення діяльності центрів соціально-психологічної допомоги;

- інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності районних, міських селищних та сільських центрів СССДМ, надання їм методичної допомоги;

- проведення семінарів і тренінгів для працівників раонних, міських, районних у містах, селищних та сільських центрів СССДМ, залучених спеціалістів та волонтерів;

- залучення громадян до соціальної роботи із сім'ями, дітьми та молоддю, підтримка та розвиток волонтерського руху.

Центр:

- здійснює контроль за діяльністю районних, міських, районних у містах, селищних та сільських центрів СССДМ з виконання загальнодержавних та інших соціальних програм стосовно сім'ї, дітей та молоді;

- забезпечує впровадження державних соціальних стандартів і нормативів, нових форм, методів та інноваційних технологій проведення соціальної роботи із сім'ями, дітьми та молоддю;

- проводить науково-практичні конференції, семінари, засідання, "круглі столи" з питань, що належать до його компетенції;

- здійснює разом з відповідними місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування контроль за цільовим та ефективним використанням коштів, що виділяються центрам СССДМ з місцевих бюджетів на виконання програм і здійснення заходів, спрямованих на проведення соціальної роботи із сім'ями, дітьми та молоддю;

- здійснює в установленому порядку заходи з метою залучення міжнародних організацій до проведення соціальної роботи із сім'ями, дітьми та молоддю;

- виконує інші функції відповідно до покладених на нього завдань.

Центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Кіровоградської області:

  • Забезпечують соціальне обслуговування сімей, дітей та молоді шляхом надання їм соціально-педагогічних, психологічних, соціально-медичних, соціально-економічних, юридичних та інформаційних послуг;
  • Забезпечують пошук, відбір та навчання кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі, а також навчання опікунів, піклувальників, усиновителів;
  • Здійснюють соціальне супроводження прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, дітей, які виховуються в сім’ях опікунів, піклувальників, сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, соціальний патронаж молоді, яка відбуває чи відбула покарання у формі обмеження або позбавлення волі на певний строк;
  • Проводять роботу із запобігання вчиненню правопорушень та профілактики соціально небезпечних хвороб у дитячому та молодіжному середовищі, в тому числі груп ризику, подолання їх наслідків, пропагує здоровий спосіб життя;
  • Здійснюють соціально-реабілітаційні заходи, спрямовані на надання особам, які перебувають у складних життєвих обставинах (в тому числі, які постраждали від насильства в сім’ї), допомоги у відновленні ними порушених функцій організму, компенсації обмежень життєдіяльності та підтриманні оптимального фізичного, психологічного, соціальн;
  • Забезпечують раннє виявлення, облік, соціальне супроводження сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, а також ведення відповідного банку даних;
  • Здійснюють заходи, спрямовані на соціальну та психологічну адаптацію дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з метою підготовки їх до самостійного життя;
  • Надають юридичну, психологічну та соціальну допомогу дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, а також їх біологічним батькам, опікунам, піклувальникам, прийомним батькам, батькам-вихователям та усиновлювачам;
  • Здійснюють соціальну роботу, спрямовану на запобігання відмові від новонароджених дітей;
  • Здійснюють соціально-психологічну реабілітацію дітей та молоді з функціональними обмеженнями.

 

При центрах соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді області діють:

1.Спеціалізовані формування:

  • служби соціальної підтримки сімей;
  • мобільні консультаційні пункти соціальної роботи в сільській місцевості, віддалених районах міст;
  • служби роботи з ін’єкційними споживачами наркотиків;
  • студентськи соціальні служби;
  • школи волонтерів;
  • гарячі лінії "Телефон Довіри";
  • Школи відповідального батьківства при школах-інтернатах;
  • Школи самостійного життя при школах-інтернатах;

2.Консультаційні пункти:

  • при пологових будинках та пологових відділеннях центральних районних лікарень;
  • при центрах (кабінетах) планування сім’ї;
  • при кримінально-виконавчих інспекціях управління Державного департаменту з питань виконання покарань;
  • у СІЗО;
  • у школах соціальної реабілітації.

3.Заклади соціального спрямування:

Кіровоградський обласний центр соціально-психологічної допомоги;

Кіровоградський міський соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування

Кіровоградський обласний центр ресоціалізації наркозалежної молоді обласного благодійного фонду "Повернення до життя"

Блок управления и механизм.

 

28 Финансовый блок

 

Финансовый блок может значительно варьироваться в зависимости от особенностей предприятия и принятой системы учета. В самом общем виде информационные потоки финансового блока можно формализовать следующим образом представленные на рисунок 2.6.

Рисунок 2.6 - Информационная модель финансового блока

1. По поручению руководства предприятия на основе решения о выполнении инвестиционного проекта отдел инвестиций направляет информацию о проекте в финансовый отдел.

2. Финансовый отдел при условии положительной информации отделов маркетинга, прогнозирования и стратегического планирования инициирует запрос в планово-экономический отдел по возможности выполнения инвестиционного проекта. Планово-экономический отдел в ответ направляет информацию о затратах на производство и реализацию продукции.

3. Планово-экономический отдел тесно взаимодействует со всеми структурами финансового блока, являясь связующим важным звеном между блоком и производством.

4. Руководство предприятия направляет в бухгалтерию информацию об учетной политике, а также другие решения, необходимые для организации бухгалтерского учета. Бухгалтерия генерирует и направляет в финансовый отдел бухгалтерскую информацию.

5. Финансовый отдел предоставляет информацию во внешнюю среду: годовую и периодическую бухгалтерскую отчетность в соответствии с учредительными документами учредителям.

 

 

29 Стратегический блок

 

Рассмотрим информационную модель взаимодействия отдела стратегического планирования со смежными подразделениями и внешней средой.

Рисунок 2.5 - Информационная модель стратегического блока

1. Взаимодействие отдела стратегического планирования с руководством предприятия строится на основе двух потоков информации. Первый направлен от руководства и содержит технические задания на разработку стратегических планов, исходные данные для анализа и планирования деятельности. Второй информационный поток исходит от отдела стратегического планирования и содержит уже оформленные стратегические планы, отчеты о выполнении планов. Если в функции отдела входит направление по управлению проектами, то в ответ на распоряжение и исходные данные для осуществления проектов направляются отчеты о выполнении порученных проектов.

2. Финансовый отдел снабжает отдел стратегического планирования исходными данными о финансовом состоянии предприятия. Отдел стратегического планирования совместно с отделом прогнозирования направляет встречным информационным потоком отчеты и прогнозы по финансовому состоянию предприятия.

3. Отдел инвестиций в ответ на информацию об имеющихся альтернативных проектах направляет информацию о стоимости проектов. Кроме того, в отдел стратегического планирования поступает информация о текущем использовании ресурсов проекта.

4. От планово-экономического отдела исходят данные о планировании деятельности службы. От отдела стратегического планирования поступают планы работ, отчеты о выполнении планов.

5. Взаимодействие отдела стратегического планирования с внешней средой идет по пути постоянного анализа альтернативных технологий, социальных перемен, изменения в законодательстве, представляющих потенциальные угрозы и несущие возможные выгоды.

6. В ответ на текущие запросы отдела стратегического планирования отдел прогнозирования предоставляет информацию о прогнозах по ключевым сегментам, потенциальных рыночных опасностях (появление новых товаров, изменения в сегментах), прогнозах необходимого бюджета.

7. Отдел стратегического планирования направляет задания для проведения маркетинговых исследований, информацию о выбранной корпоративной стратегии, миссии предприятия. Отдел маркетинга предоставляет отделу стратегического планирования информацию о проведенном конкурентном анализе, информацию для формирования корпоративной стратегии.

 

30 Понятие и классификация баз данных

 

Данные - это информация, фиксированная в определенной форме, пригодной для хранения, передачи и обработки.

База данных - поименованная совокупность структурированных данных, относящихся к определенной предметной области (например, личное дело студента).







Дата добавления: 2015-10-02; просмотров: 716. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия