Студопедия — Трудові книжки 7 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Трудові книжки 7 страница






Треба зазначити, що вже були спроби скоригувати систему. У часи захоплення комплексною системою управління якістю продукції (КСУЯП) на підприємствах активно розроблялися стандарти з якості праці — своєрідні локальні положення про функціональні обов'язки відділів, про преміювання. їм були притаманні чіткість, визначеність умов преміювання. Саме в них встановлювалися чітко сформульовані показники результатів праці. Була розроблена і діяла спеціальна система розподілу преміальних коштів за допомогою коефіцієнта трудової участі (КТУ). КТУ і зараз передбачений у КЗпП, але не застосовується на практиці, бо, як відомо, система КСУЯП наказала довго жити. Ефективність її виявилася низькою, і не дивно. Скільки маяття, гори паперів — і все через розподіл незначної премії, тоді як основна зарплата залишалася непорушною і виплачувалася не­залежно від результатів праці.

Звісно, в цій проблемі не все так просто, як може здатися на перший погляд. Вплив різних працівників, служб на кінцеві результати праці різноманітний. Результати праці залежать від багатьох чинників, а відокремити результати праці конкретно­го працівника від результату цілого колективу не просто. Про-



Глава 1


Оплата праці



 


те ці проблеми — проблеми державних підприємств. Приватний власник сам оцінить результати праці конкретних працівників і відповідно реально відобразить їх в оплаті праці, хоч формаль­но правовий статус найманих працівників однаковий на підпри­ємствах усіх форм власності.

Проблема результатів праці в нормуванні заслуговує на ува­гу, тим більше, що взято курс на впровадження погодинної оплати праці. Розуміють це й економісти. Зокрема А. Колот, досліджу­ючи проблеми нормування праці, застерігає від недооцінки її ролі ири погодинній оплаті праці та рекомендує встановлювати по­казники конкретних обсягів робіт для робочих-погодинників і регламенти роботи для спеціалістів (див.: Колот А. Нормуван­ня праці: значення в ринковій економіці і шляхи вдосконален­ня // Праця і зарплата. — 1998. — № 17. — С. 20—21). Але на додаток до цього необхідно внести зміни до законодавства і роз­ширити права керівника щодо оплати праці. Очевидно, одним з можливих шляхів вирішення цієї проблеми може бути рекомен­дація про розширення застосування письмової форми трудового договору, в якому встановлювалися б конкретні показники ре­зультатів праці для конкретного працівника. Відповідно в ко­лективному договорі підприємства цим питанням слід було б при­діляти належну увагу.

З метою поліпшення нормування праці як важливої складо­вої підвищення ефективності виробництва, посилення соціаль­ної захищеності працівника, забезпечення продуктивної зайня­тості й обґрунтованих розмірів заробітної плати, Міністерство праці та соціальної політики разом Міністерством економіки України прийняли спеціальний наказ від 28 грудня 2000 р. № 361/7 "Про заходи покращення нормування праці", який по­годжений з Державним комітетом у питаннях регуляторної полі­тики та підприємництва України. Наказ містить заходи, скеро­вані на розробку і доповнення міжгалузевих, галузевих норм (нор­мативів) праці відповідно до сучасних вимог; передбачаються роз­робка нормативних І методичних документів у питаннях нор­мування праці, взяття відповідних зобов'язань у сфері нормуван­ня праці. Метою таких заходів є забезпечення належного обліку трудових затрат і встановлення оптимального співвідношення між мірою праці та її оплатою (Праця і зарплата. — 2001. — № 18. — Травень).


Міністерство праці та соціальної політики України наказом від 31 березня 1999 р. №44 затвердило Рекомендації щодо ви­значення заробітної плати працюючих в залежності від особис­того внеску працівника в кінцеві результати роботи підприєм­ства (Праця і зарплата. — 1999. — № 11. — С 18—31). Реко­мендації підготував Науково-дослідний інститут соціально-тру­дових відносин з метою надання методичної допомоги роботодав­цям в організації оплати та стимулювання праці різних кате­горій працюючих. Рекомендації враховують вимоги ринкової економіки до оцінки результатів праці та визначення заробіт­ної плати, які, за словами авторів, полягають, зокрема, у тому, що знімається будь-яке обмеження на розміри індивідуальної заро­бітної плати з боку держави. Вказані Рекомендації широко про­понують застосовувати різні види стимулювання, заохочення, надбавки, доплати, разом з тим все ж слід враховувати, що нор­ми КЗпП та Закону "Про оплату праці" не змінено й основна заробітна плата працівника не може бути зменшена нижче вста­новленого окладу (тарифної ставки) працівника. Крім того, в умовах кризового стану економіки, коли багато з підприємств є неплатоспроможними, скорочують виробництво або простоюють, вести мову про додаткові виплати — теоретична утопія.

11.6. Тарифна система

Основою правового регулювання оплати праці є тарифна сис­тема, яка являє собою систему державних нормативів, що вста­новлюють вихідні розміри оплати праці. За допомогою тариф­ної системи здійснюється диференціація оплати праці залежно від складності, ступеня шкідливості, важкості, інтенсивності, су­спільної значущості праці й кваліфікації працівника.

Основними елементами тарифної системи є такі: тарифні ставки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, тарифно-квалі­фікаційні характеристики (довідники).

Тарифні ставки (погодинні, денні, місячні) виражають розмір оплати праці на різних видах робіт за одиницю часу (година, день, місяць) залежно від кваліфікаційного розряду працівника. По­трібно врахувати, що тарифні ставки робітників-відрядників, праця яких є інтенсивнішою, ніж праця робітників-погодинників, вста-



Глава 11


Оплата праці



 


новлюються в більш високому розмірі (приблизно на 7—8 %). Тарифні ставки також можуть збільшуватися залежно від шкідливих умов праці. Так, постановою Кабінету Міністрів України від 30 червня 1998 р. № 982 "Про доплати і компенсації особам, які працюють у зоні відчуження і зоні безумовного (обо­в'язкового) відселення після повного відселення жителів" перед­бачено, що в період з 1 січня 1998 р. до 1 січня 2000 р. особам, які постійно працюють у зоні відчуження, провадиться доплата у розмірі тарифної ставки (посадового окладу).

Тарифна сітка — шкала (схема), за допомогою якої визнача­ються співвідношення в оплаті праці працівників залежно від складності роботи та їх кваліфікації, тобто забезпечується більш висока оплата праці за складнішу роботу.

Тарифний розряд — це показник ступеня складності роботи, що виконується, і рівня кваліфікації працівника. Тарифна став­ка І розряду встановлює розмір оплати праці найпростішої ро­боти: чим складніший вид роботи, тим вищий тарифний розряд. За допомогою тарифної сітки встановлюється співвідношен­ня тарифних ставок між розрядами. Тарифні ставки (оклади) інших, більш високих, розрядів і груп визначаються множенням тарифної ставки (окладу) І розряду на тарифний коефіцієнт відповідного розряду груп тарифних коефіцієнтів.

З метою упорядкування оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери, а також створення механізму підтримання на постійному рівні оптимальних міжгалузевих та міжпосадових співвідношень в оплаті праці Кабінет Міністрів України прийняв постанову "Про оплату праці працівників на основі єдиної тарифної сітки роз­рядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій бюджетної сфери" від ЗО серпня 2002 р. № 1298. Цією постановою затверджено низку нормативних документів, спрямованих на уніфікацію критеріїв в оплаті праці. Зокрема, затверджено Єдину тарифну сітку розрядів і коефіцієнтів з опла­ти праці працівників бюджетної сфери; схему тарифних розрядів посад керівних, наукових, науково-педагогічних, педагогічних працівників і фахівців бюджетних установ; схему тарифних розрядів посад (професій) фахівців, керівників інших структур­них підрозділів і технічних службовців, загальних для всіх бю­джетних установ, закладів та організацій; схему тарифних розря-


дів посад (професій) робітників, загальних для всіх бюджетних установ; ставки погодинної оплати праці працівників усіх галу­зей економіки за проведення навчальних занять. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2003 р. (Урядовий кур'єр. — 2002. — 11 вересня).

Механізм дії тарифної сітки такий. Єдина тарифна сітка пе­редбачає 25 тарифних розрядів і тарифні коефіцієнти від 1 до 4,51. Посадові оклади (тарифні ставки) за розрядами Єдиної тарифної сітки визначаються шляхом множення окладу (став­ки) 1-го тарифного розряду на відповідний тарифний коефіцієнт (з дотриманням такого порядку закруглення: у разі, коли поса­довий оклад (тарифна ставка) визначені у гривнях з копійками, цифри до 0,5 відкидаються, від 0,5 і вище — заокруглюються до однієї гривні).

Схему тарифних розрядів встановлено окремо для посад нау­ково-педагогічних і педагогічних працівників та для посад (про­фесій) фахівців, керівників і технічних службовців, загальних для всіх бюджетних установ, закладів та організацій.

Для першої групи, наприклад, для посади керівника вищого навчального закладу III і IV рівнів акредитації встановлено діа­пазон розрядів за Єдиною тарифною сіткою від 22 до 24; для посади вчителів (всіх спеціальностей), викладачів, вихователів — від 8 до 12 розрядів тощо.

Для другої групи працівників, наприклад, для провідних фа­хівців (економіста, технолога, інженера, економіста, юрисконсуль­та та ін.) — діапазон розрядів за Єдиною тарифною сіткою вста­новлено від 7 до 10; для інших фахівців та технічних службовців (товарознавця, експедитора, касира, секретаря-друкарки та ін.) — від 4 до 5 розрядів тощо.

Досвід країн з розвиненою ринковою економікою показує ак­тивне використання тарифної системи як інструмента диферен­ціації оплати праці. Застосовуються її різні модифікації. Скла­дові елементи тарифної системи визначаються конкретною фірмою на договірній основі між роботодавцями і найманими працівниками з дотриманням державних гарантій і умов угод, під дію яких підпадає та або інша фірма. Переважно застосо­вується єдина тарифна сітка для робітників, фахівців і служ­бовців. У цьому виявляється уніфікуючий підхід до тарифікації різних категорій працюючих, зниження конфронтації між "си-



Глава 11


Оплата праці



 


німи" і "білими" комірцями при формуванні тарифних умов оплати праці на виробничому рівні.

Характерною рисою сучасного підходу до тарифної системи є збільшення діапазону тарифної сітки. Так, в американській авто­мобільній корпорації "Ford Motors" застосовується 23-ступінчас-та тарифна сітка (Зарубіжний досвід матеріального стимулюван­ня персоналу // Україна: аспекти праці. — 1998. — №1. — С. 17). Це дає можливість ширше враховувати кваліфікацію пра­цівників, результативність їх праці.

В Україні праця службовців оплачується на основі схем поса­дових окладів.

Стосовно робітників тарифікація проводиться на підприємстві. Присвоєння робітникові кваліфікаційного розряду або його під­вищення провадиться за заявою працівника, яка розглядається кваліфікаційною комісією. Комісія перевіряє теоретичні знан­ня робітника і здачу проб. Рішення про присвоєння приймає власник або уповноважений ним орган за погодженням з проф­комом. За грубе порушення технологічної дисципліни та інші серйозні порушення, які спричинили погіршення якості продук­ції, робітникові може бути знижено кваліфікацію на 1 розряд тер­міном до 3 місяців. Поновлення розряду провадиться в порядку присвоєння. Працівникові гарантується збереження присвоєного розряду. Розряд належить до умов трудового договору, отже, може змінюватися лише за угодою сторін.

Якщо працівник не справляється з роботою за присвоєним йому розрядом, власник повинен запропонувати йому іншу, менш кваліфіковану, роботу з присвоєнням відповідного розряду. У разі незгоди працівника власник має право розірвати трудовий до­говір за п. 2 ст. 40 КЗпП України.

Загальна перетарифікація розрядів можлива лише у зв'язку з докорінними змінами в організації виробництва, наприклад, при зміні профілю підприємства, введенні нового тарифно-кваліфі­каційного довідника. Подібні випадки є змінами істотних умов праці й мають провадитися за правилами ч. З ст. 32 КЗпП. Працівник повинен бути попереджений про такі зміни за 2 мі­сяці. Якщо працівник не згоден продовжувати роботу в нових умовах праці, то він може бути звільнений за п. б ст. 36 КЗпП.

Конкретний розмір окладу службовця встановлюється влас­ником відповідно до посади і кваліфікації працівника при укла-


денні трудового договору (контракту). За загальним правилом власник в односторонньому порядку не може знизите посадовий оклад. Зниження можливе лише за результатами атестації і в межах "вилки" окладу за даною посадою, передбаченою штатним розкладом підприємства.

Працівник має право вимагати оплати за роботу, що фактич­но виконується, якщо він за наказом числиться на іншій посаді.

Тарифно-кваліфікаційні довідники (ТКД) являють собою сис­тематизовані переліки робіт і професій, що використовуються на виробництві.

ТКД є елементом тарифної системи і виконують роль сзвоєрід-ного зразка, еталона професійних вимог за різними посадами і роботами. Такі вимоги поділяють на три групи: вимоги теоре­тичних знань, вимоги практичних навичок, ступінь кваліфікацій­ної підготовки (рівень освіти, необхідний"мінімальний стаж ро­боти).

Віднесення виконуваних робіт до певних тарифних розрядів і присвоєння кваліфікаційних розрядів робітникам провадиться власником або уповноваженим ним органом згідно з тарифно-кваліфікаційним довідником за погодженням з профспілковим або іншим уповноваженим на представництво трудовим колек­тивом органом (ст, 96 КЗпП України).

За загальним правилом трудова функція визначається відпо­відно до Класифікатора професій, затвердженого наказом Держ­стандарту України від 27 липня 1995 p., і введеного в дію з 1 лип­ня 1996 p., який являє собою систематизовані переліки робіт і професій, які використовуються на виробництві. Класифікатор є складовою державної системи класифікації і кодування техні-ко-економічної і соціальної інформації. Він розроблений відповід­но до постанови Кабінету Міністрів України від 4 травня 1993 р. № 326 "Про концепцію побудови національної статистики Украї­ни і Державну програму переходу на міжнародну систему обліку і статистики". Класифікатор відповідає Міжнародній стандартній класифікації професій 1988 p. (ISCO-88: International Standard Classification of Occupations / ILO-Geneva), яка полегшує міжна­родний обмін професійною інформацією. Класифікатор передба­чає такі види класифікації професій: 1) законодавці, вищі дер­жавні службовці, керівники; 2) професіонали; 3) спеціалісти; 4) технічні службовці; 5) працівники сфери торгівлі та побуто-



Глава 11


Оплата праці



 


вих послуг; 6) кваліфіковані робітники сільського та лісового господарства, риборозведення та рибальства; 7) кваліфіковані ро­бітники з інструментом; 8) оператори і складальники обладнан­ня та машин; 9) найпростіші професії.

Нормативна база професіональної діяльності також включає затверджений і введений у дію наказом Держстандарту Украї­ни від 22 жовтня 1996 р. № 441 Класифікатор України "Класифі­кація видів економічної діяльності ДК 009-96"; Довідник квалі­фікаційних характеристик професій працівників, затверджений наказом Міністерства праці та соціальної політики від 16 люто­го 1998 р. № 24. Перший випуск Довідника "Професії праців­ників, які є загальними для всіх галузей економіки" складаєть­ся з двох розділів (доповнених у 2001 p.). Він містить загальні положення, які є методичними рекомендаціями для розробки від­повідних посадових інструкцій. Крім того, опубліковано також й інші випуски, які стосуються окремих галузей виробництва. На липень 2001 р. було видано 45 випусків. Всього планується підготувати 88 випусків Довідника.

Професійні норми, закладені у випусках, призначаються для ведення документації про укладення трудового договору (прий­няття на роботу), професійне просування, переведення на іншу роботу, відсторонення від роботи, припинення і розірвання тру­дового договору, а також для визнання кваліфікаційного стату­су працівника; розподілу робіт за складністю, відповідальністю і стажем роботи, необхідною освітою і професійною підготовкою працівників та для інших цілей у роботі з персоналом.

Згідно з Довідником та іншим законодавством про працю ро­ботодавець розробляє і самостійно затверджує посадові інструкції для керівників, професіоналів, спеціалістів. Для робітників і тех­нічних службовців розробляються робочі інструкції. При цьо­му роботодавець має право доповнити і конкретизувати коло обов'язків працівника.

Слід врахувати, що згаданим наказом Держстандарту Украї­ни від 27 липня 1995 р. визнано такими, що втратили чинність в Україні, відповідні акти колишнього СРСР: Кваліфікаційний довідник посад керівників, спеціалістів та службовців. Єдиний тарифно-кваліфікаційний довідник робіт і професій робітників (ЄТКД), вип. 1 "Професії робітників, загальні для всіх галузей народного господарства"; Кваліфікаційний довідник професій


робітників, яким встановлюються місячні оклади (М.: Экономика, 1990) Втратив силу й наказ Мінпраці України від 3 вересня 1993 р. № 73 "Про затвердження довідника тимчасових тариф­но-кваліфікаційних посад спеціалістів, службовців і професій робітників, загальні для всіх бюджетних установ і організацій".

Завершуючи розгляд питання про тарифну систему, потрібно звернути увагу ще на одне питання. Як відомо, Основними напря­мами соціальної політики на 1997—2000 роки передбачено підви­щення частини тарифу в середній заробітній платі до 50—60 %, що, на думку авторів реформи, приведе до зростання продуктив­ності праці. Питання це не однозначне. Досвід індустріально роз­винених країн показує поширення політики індивідуалізації до­ходів найманих працівників, яка базується на оцінці заслуг, що приводить до помітного зниження тарифної частини заробітку і зростання змінної частини зарплати. У літературі наводяться дані про те, що зростання зарплати якраз здійснюється за рахунок індивідуалізованої її частини, в якій враховуються ділові якості, індивідуальні результати праці. Наприклад, у Франції на цю час­тину припадало 3/4 приросту оплати праці у керівників і фахівців, 2/3 — у майстрів і майже 50 % — у робітників (дані 1991 р.) (Ко­лот А. Зарубіжний досвід матеріального стимулювання персона­лу // Україна: аспекти праці. — 1998. — № 1. — С 19).

З правових позицій у цьому випадку ми стикаємося з пробле­мою встановлення показників оцінки якості й результатів праці. На Заході за власником визнаються широкі права щодо само­стійного вирішення питання про оплату праці конкретного пра­цівника, тоді як у нас не було прийнято відходити від централі­зованого нормативно-правового регулювання. З переходом до формування ринкових відносин в Україні неминуче відбуваєть­ся розширення прав власника в оплаті праці. Воно і зараз вже має місце на приватних підприємствах. По суті, той правовий механізм організації оплати праці, про який ідеться, не застосо­вується в приватному секторі. Це факт, з яким не можна не ра­хуватися. Однак не можна штучно поширювати досвід країн із ринковою економікою, що склалась, на Україну, де такі відноси­ни ще тільки перебувають у зародковому стані. Принаймні на перехідному етапі держава повинна зберегти контрольні механіз­ми захисту прав працівників на оплату праці.



Глава 11


Оплата праці



 


11.7. Системи оплати праці

Під системою оплати праці розуміється спосіб обчислення розмірів винагороди, належної виплати працівникам відповідно до витрат праці, а в ряді випадків і до її результатів.

На підприємстві системи оплати праці встановлюються в ко­лективному договорі. Переведення працівників на іншу систе­му оплати праці є зміною істотних умов праці й вимагає попе­редження працівників за 2 місяці.

Практика виробила дві основні системи, які застосовуються як у "чистому" вигляді, так і з різними модифікаціями, — погодин­ну і відрядну системи оплати праці.

За погодинної системи розмір заробітної плати визначається залежно від тривалості відпрацьованого часу і кваліфікації пра­цівника.

Відрядна система передбачає визначення заробітку залежно від фактичного виробітку продукції належної якості.

Погодинна система може мати три підвиди: погодинна, поден­на, помісячна. Праця оплачується за фактично відпрацьований час: години, дні, місяць. При щомісячній оплаті розмір окладу не залежить від кількості робочих днів у місяці.

Відрядна система також має декілька різновидів. Пряма від­рядна — заробіток підраховується шляхом множення відрядної розцінки на кількість придатної продукції. Непряма відрядна застосовується для допоміжних робітників (наприклад ремонт­ників), розмір зарплати залежить від результатів праці праців­ників основного виробництва, яке обслуговують допоміжні пра­цівники. Відрядно-прогресивна — оплата за продукцію в межах норми проводиться за незмінними розцінками, а за продукцію понад норму — за прогресивно зростаючими розцінками.

Відрядна система може бути індивідуальною або колективною, залежно від способу організації праці. Індивідуальна відрядна система застосовується на виробничій дільниці, де забезпечений чіткий облік праці окремих працівників. Колективна відрядна встановлюється за загальними результатами праці бригади. При цьому розподіл заробітку провадиться із застосуванням коефіці­єнта трудової участі (КТУ). На підприємствах приймаються ло­кальні положення про КТУ, встановлюються конкретні показ-


ники, порядок обчислення заробітку. Враховується також квалі­фікація працівника. Розмір заробітної плати не може бути ниж­чим встановленого розміру мінімальної зарплати.

Застосовується також система акордної оплати праці — ви­нагорода за виконання комплексу робіт (об'єкт будівництва). Остаточний розрахунок провадиться за акордним нарядом після прийняття всього обсягу робіт, про що складається акт.

Зарубіжний досвід показує переважне застосування погодин­ної оплати праці в різних її модифікаціях: погодинна (чиста), погодинна з колективним преміюванням, погодинна з індивіду­альним преміюванням. Головною умовою виплати зарплати є виконання повного обсягу робіт, розрахованого на основі прогре­сивних нормативів витрат праці.

Програмними документами щодо розвитку соціальної політи­ки передбачено поступове запровадження погодинної системи оплати праці з застосуванням мінімального розміру погодинної зарплати.

11.8. Преміювання працівників

Під преміюванням розуміється виплата працівникам грошо­вих сум понад основний заробіток з метою стимулювання резуль­татів праці та їх заохочення.

Преміювання здійснюється у двох формах:

— преміювання, передбачене системою оплати праці;

— преміювання як вид заохочення (поза системою оплати
праці).

У тих випадках, коли для працівників передбачена виплата премії за досягнення заздалегідь встановлених виробничих по­казників, що входять до системи оплати праці, має місце пого­динно-преміальна або відрядно-преміальна система.

При введенні таких систем на підприємстві приймаються ло­кальні положення про преміювання, які затверджуються влас­ником за погодженням з профкомом. У положеннях встановлю­ються конкретні показники, умови преміювання, коло праців­ників, що мають отримати премію, розмір премії (звичайно кон­кретний відсоток до посадового окладу), підстави для зниження і позбавлення премії.



Глава 11


Оплата праці



 


За цільовим призначенням премії в рамках системи оплати праці поділяють на два види: премії за основні результати гос­подарської діяльності і премії за поліпшення окремих сторін виробничої діяльності (спеціальні системи преміювання — за впровадження нової техніки, технології; за економію енергоресур­сів і т. ін.).

Зниження (позбавлення) премії проводиться на спеціальних підставах, а саме: за порушення виробничої, технологічної дис­ципліни; повернення продукції внаслідок незадовільної якості; прогул; появу на роботі в нетверезому стані; розкрадання на роботі.

За преміальної системи оплати праці працівник має суб'єктив­не право вимагати виплати премії при досягненні запланованих показників, а власник зобов'язаний виплатити суму премії.

Одноразове заохочення здійснюється без встановлення показ­ників. Воно повністю залежить від суб'єктивного волевиявлен­ня власника або уповноваженого ним органу. У працівника немає суб'єктивного права на таке заохочення.

Винагорода за підсумками роботи за рікособливий вид преміювання, встановлений 1965 р. з метою підвищити матері­альну зацікавленість працівників у підвищенні ефективності виробництва і поліпшенні якості продукції, а також закріпити кадри на виробництві (див. Рекомендации: Утв. пост. Госком­труда СССР и ВЦСПС от 10 августа 1983 г. // Бюллетень Гос­комтруда СССР. — 1983. — № 11).

Умови і розміри винагороди встановлюються в спеціальному положенні. У розмірі премії враховується стаж роботи на дано­му підприємстві. У повному розмірі така премія виплачується працівникам, котрі працювали весь календарний рік. Винагоро­да виплачується після підведення підсумків господарської діяль­ності підприємства за рік на зборах трудового колективу. По­збавлення премії проводиться за конкретні упущення в роботі, перелік яких встановлюється в локальному положенні.

На Заході преміювання широко застосовується, причому по­казники включають не виконання норми праці (це забезпечуєть­ся самою організацією праці), а впровадження нововведень. За­стосовується система "відкладених премій", які можуть випла­чуватися і через 5 років залежно від "поведінки" продукції на ринку збуту.


 

11.9. Доплати і надбавки

Законодавство України передбачає широкий набір доплат і надбавок до основної заробітної плати працівників, що дає змо­гу суттєво підвищити її рівень.

Призначення надбавок з основної оплати праці полягає в тому, щоб стимулювати працівників: до підвищення ділової кваліфі­кації і зростання майстерності; тривалого виконання трудових обов'язків у певній сфері трудової діяльності. За допомогою доплат, як правило, компенсуються підвищена інтенсивність і напруженість праці.

У Додатку до Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України, Конфедерацією роботодавців України та всеукраїнськи­ми профспілками і профоб'єднаннями України на 2002—2003 ро­ки (Урядовий кур'єр. — 2002; — 22 березня) міститься Перелік доплат і надбавок до тарифних ставок і посадових окладів праців­ників об'єднань, підприємств і організацій, що мають міжгалузе­вий характер. Конкретні доплати і надбавки на підприємстві встановлюються в колективному договорі.

Постановою Кабінету Міністрів України від ЗО серпня 2002 р. № 1298 "Про оплату праці працівників на основі Єдиної тариф­ної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників уста­нов, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери" також передбачено доплати, надбавки і підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати).

Зокрема, законодавством передбачено такі надбавки:

— за високу професійну майстерність: робітникам III розряду —
12 %; IV розряду — 16; V розряду — 20; VI розряду — 24 %;

— за класність водіям легкових і вантажних автомобілів, ав­
тобусів — 2-го класу — до 1C %, 1-го класу — до 25 %;

— за високі досягнення у праці — службовцям до 50 % поса­
дового окладу;

— за виконання особливо важливої роботи на певний термін —
до 50 % посадового окладу;







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 438. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия