Студопедия — Тема 3.1.2 Класична електронна теорія провідності металів і її дослідне підтвердження. Закон Ома в диференціальній формі.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 3.1.2 Класична електронна теорія провідності металів і її дослідне підтвердження. Закон Ома в диференціальній формі.






 

План

1 Дослідне обґрунтування теорії провідності металів.

2 Основні положення провідності металів.

3 Закон Ома.

 

Література:

[1] Чолпан П.П. Фізика: Підручник. – К.: Вища шк., 2004. – 567 с.

(§ 8.9)

[2] За редакцією І.Є. Лопатинського. Зачек І.Р., Кравчук І.М., Романишин Б.М. та ін. Курс фізики:

Навчальний підручник. – Львів: Видавництво «Бескид Біт», 2002 р. – 367 с. (§ 59)

 

1 Для вивчення природи носіїв струму в металі Г.Лоренц запропонував такий дослід.

Металевий стрижень С рухався поступально з швидкістю υ0. Внаслідок взаємодії з кристалічною ґраткою носії струму в провіднику теж рухались з швидкістю υ0. Стрижень різко гальмувався і в момент гальмування замикався нерухомим металевим провідником В на гальванометр. Носії струму, не зв’язані жорстко з кристалічною ґраткою, продовжували рухатись за інерцією доти, доки взаємодія з іонами ґратки не зупинить їх. У замкненому колі проходив короткочасний струм, який можна виявити за допомогою гальванометра G.

Цей дослід дав змогу визначити питомий заряд q/m; де q – заряд носія струму, m – його маса.

 

2 Було експериментально доведено, що носіями струму в металах насправді є електрони.

Класична електронна теорія провідності металів ґрунтується на таких фундаментальних положеннях:

- усі метали мають кристалічну будову. У вузлах кристалічної ґратки розміщаються іони металу;

- простір між вузлами кристалічної ґратки заповнений електронним газом, який утворюється валентними електронами, що порівняно слабо зв’язані з атомними ядрами і відриваються від атомів при утворенні кристалічної ґратки, вільні електрони рухаються хаотично між іонами металу;

- в середньому кожен атом металу втрачає один електрон і концентрація електронів провідності в металах дорівнює кількості атомів в одиниці об’єму металу. концентрацію носіїв заряду в металах можна обчислити за формулою

 

де ρ – густина металу, А – його атомна маса.

Для міді допустима густина струму ,

Тоді < u > ≈ 8 * 10-4 м/с

 

Швидкість поширення електричного струму величезна і дорівнює швидкості світла с. Швидкість с є швидкістю поширення електромагнітного поля вздовж провідника.

Рух електронів під дією зовнішнього електричного поля виникає по всій довжині дроту практично одночасно з подачею сигналу.

 

 

3 Нехай в металевому провіднику існує електричне поле напруженістю E = const. З боку поля на заряд діє сила F = eE і він отримує прискорення а = F/m = eE/m. За час вільного пробігу електрони рухаються рівноприскорено, набуваючи до кінця вільного пробігу швидкість

 

, де - середній час між двома послідовними зіткненнями електронів з іонами ґратки. Згідно з теорією Друде в кінці вільного пробігу електрон, стикаючись з іонами ґратки, віддає їм енергію, швидкість впорядкованого руху стає нульовою. Отже,

Класична теорія не враховує розподіл електронів за швидкостями, тому < t > визначається довжиною вільного пробігу < λ > і середньою швидкістю електронів відносно кристалічної ґратки провідника, яка дорівнює <υ> + <u >:

 

і тоді

Густина струму в металевому провіднику і

Величину називають питомою електропровідністю, а обернену до неї величину 1/σ = ρ – питомим опором провідника.

Отже,

Ця формула виражає закон Ома для густини струму: густина струму в провіднику дорівнює добутку питомої електропровідності провідника на напруженість електричного поля.

Для металів відхилення від закону Ома настає при дуже великих напруженостях порядку 108 В/м.

 

 

Контрольні запитання

  1. Розкажіть про дослід Г.Лоренца.
  2. На чому ґрунтується класична електронна теорія провідності металів?
  3. У чому полягає закон Ома для густини струму?

 

Змістовий модуль 3.1 Електричний струм в металах, вакуумі і газах

Тема 3.1.3 Елементи квантової теорії провідності. Енергетичні зони в кристалах. (Самостійне вивчання)

 

План

1 Поняття про основи квантової статистики.

2 Енергетичні рівні виродженого електронного газу.

3 Розподіл електронів по енергетичних зонах.

 

Література:

[4] І.М. Кучерук. Загальний курс фізики: 2 том, Підручник. – К.: Техніка 2006. – 452 с. § 3.3

[5] І.М. Кучерук. Загальний курс фізики: 3 том, Підручник. – К.: Техніка 2006. – 452 с§ 14.2

 

1 Класична теорія, побудована на моделі вільного електронного газу, досягла значних успіхів при пояснені важливих властивостей металів і одночасно зазнала великих невдач. З позиції цієї теорії важко зрозуміти, яким чином вільні електрони, беручи участь у процесах електро- і теплопровідності, у той самий час не впливають на теплоємність металів. Ці труднощі успішно подолав німецький фізик А. Зоммерфельд (1868-1951). Зберігши модель вільних електронів, він застосував до неї замість класичної статистику квантову.

Використаний Лоренцом для електронного газу в металі закон розподілу Максвелла-Больцмана базується на класичних уявленнях про рух та взаємодію молекул у рівноважному стані. Однак маса електронів значно менше від маси молекул, а концентрація валентних електронів у металі в 104 разів більша ніж концентрація молекул у газі за нормальних умов. Електрони мають свої особливі властивості, притаманні лише мікрочастинкам. Тому для електронів у металі класична статистика не може бути прийнятним наближенням і потрібно було замінити квантовою статистикою.

В основу квантової статистики покладено два принципи:

1) Принцип тотожності – всі однакові частинки (наприклад, всі електрони в металах, всі протони в ядрах атомів) принципово не відрізняються одна від одної.

2) Принцип Паулі – у кожному квантовому стані не може перебувати більше як одна частинка.

Основна задача статистичної фізики в квантових статистиках полягає в знаходженні функції розподілу частинок системи за тими чи іншими параметрами: координатами, імпульсами, енергіями тощо, а також у розрахунку середніх значень цих параметрів, що характеризують макроскопічний стан всієї системи частинок.

2 Квантова статистика створена італійським фізиком Е.Фермі та англійським фізиком П. Діраком. За статистикою Фермі-Дірака електрон може перебувати тільки у певному квантовому стані. Якщо даний квантовий стан уже заповнений електроном, то ніякий інший електрон не може зайняти цей стан.

Стан електронного газу при Т=0 К називають повним виродженням. Вільні електрони в металі перебувають у своєрідній потенціальній ямі (рисунок), для виходу з якої потрібно виконати роботу проти сил зв’язку, що отримують електрони в металі. Заселення енергетичних рівнів (вони вказані горизонтальними лініями) починаються від дна ями, яке відповідає найменшій кінетичній енергії електронів. За принципом Паулі на кожному рівні можуть розміститися два електрони з протилежними спінами. Якщо газ містить n електронів, то рівнів буде n/2. Останній зайнятий рівень називають рівнем Фермі для виродженого газу. Він відповідає найбільшій кінетичній енергії яку може мати електрон у металі при абсолютному 0. Її називають енергією Фермі.

З підвищенням температури відбувається теплове збудження електронів і вони переходять на вищій енергетичний рівень. Такі електрони безперервно перетинають рівень Фермі в прямому і зворотному напрямках. При Т > 0 змінюється характер розподілу електронів за станами – «прямокутний» перехід від зайнятих станів до незайнятих «розмивається» на енергетичний інтервал завширшки kТ.

3 При утворенні кристалу, в якому наявні N атомів, кожен квантовий стан ізольованого атому розщеплюється на N квантових станів. Замість одного виродженого рівня виникає величезна їх кількість, утворюючи при цьому смугу або енергетичну зону. Таким чином енергетичний спектр кристала складається з декількох смуг, які називають енергетичними зонами, кожна з яких виникає в наслідок розщеплення енергетичних рівнів окремих атомів завдяки їх взаємодії. В процесі цього розщеплення беруть участь в основному валентні електрони, тобто електрони зовнішніх шарів атомів. Спектр можливих значень енергій валентних електронів розпадається на ряд дозволених і заборонених зон, які чергуються. В межах дозволених зон енергія змінюється квазінеперервно. Значення енергії, що належить забороненим зонам не можуть реалізуватися.

 

Контрольні запитання

 

1 Які два принципи положено в основу квантової статистики?

2 В чому полягає основна задача статистичної фізики?

3 Який електронний газ називають виродженим?

4 Що називають рівнем Фермі, енергією Фермі?

5 Що називається енергетичними зонами кристалу?

 

 

Змістовий модуль 3.1 Електричний струм в металах, вакуумі і газах

Тема 3.1.4 Електропровідність електролітів. Закони Фарадея. (Самостійне вивчання)

 

План

1 Електролітична дисоціація.

2 Електроліз.

3 Перший закон Фарадея.

4 Другий закон Фарадея.

5 Застосування електролізу в техніці.

 

Література:

[1] Чолпан П.П. Фізика: Підручник. – К.: Вища шк., 2004. – 567 с. § 123-124, 125

 

1 Хорошими провідниками електричного струму є розплавлені метали і солі, а також розчини кислот, солей і лугів, які називають електролітами. Заряд в електролітах переносять іони. Таку провідність називають іонною. Дистильована вода, концентрована сірчана або інші концентровані кислоти не проводять електричного струму. Проте, якщо в дистильовану воду додати трохи солі, то вона стає провідником електричного струму. Це поясняється тим, що під дією розчинника (води) молекули розчиненої речовини розпадається на заряджені іони і виникають рухомі заряди, потрібні для проходження електричного струму. Такий процес називають електролітичною дисоціацією. Внаслідок дисоціації в розчині утворюються позитивні (катіони) іони металів і водню та негативні (аніони) іони кислотних залишків і гідроксильні групи.

Процес дисоціації записують так: Н2О↔Н++ОН

У цьому запису стрілка, напрямлена вправо, відповідає дисоціації. Стрілка, напрямлена вліво, відповідає оберненому до дисоціації процесу – рекомбінації (або молізації); в ньому різнойменно заряджені іони, сполучаючись, утворюють нейтральні молекули.

 

1. Якщо зовнішнього електричного поля немає, то іони протилежних знаків і молекули, що не розпалися, які утворюють розчин, перебувають у стані хаотичного руху. Якщо в розчині створити електричне поле, рух іонів буде впорядкований. Електричне поле в електроліті можна створити, опустивши в нього електроди – провідники, з’єднанні з джерелом струму.

2. під дією електричного поля катіони рухаються до негативного електрода К (катода) (дивись рисунок нижче), а аніони – до позитивного електрода А (анода).

2 Опір електролітів, як і опір провідників, можна обчислити за формулою R=ρ*(l/S)

Питомий опір електроліту від підвищення температури зменшується, а питома електропровідність збільшується.

Проходження електричного струму через електроліт супроводиться явищем електролізу – виділенням на електродах речовин, що входять до складу електроліту.

 

3 Хімічні дії електричного струму вперше були відкриті в 1800 р., але тільки в 1833 р. М. Фарадей установив закони електролізу. Перший закон Фарадея формулюють так:

маса m речовини, яка виділяється на електроді, пропорційна електричному заряду Q, що пройшов через електроліт:

m=kQ,

або

m=kIt,

де І = Q/t – сила постійного струму, що проходить через розчин за час t.

 

4 Другий закон Фарадея формулюють так:

електрохімічний еквівалент речовини прямо пропорційний відношенню атомної (молекулярної) маси А до валентності n:

Відношення атомної (молекулярної) маси до валентності називають хімічним еквівалентом.

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 570. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия