Студопедия — МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ. Майже всі технологічні параметри, присутні в реальному промисловому об'єкті, мають аналоговий або дискретний вигляд
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ. Майже всі технологічні параметри, присутні в реальному промисловому об'єкті, мають аналоговий або дискретний вигляд






Майже всі технологічні параметри, присутні в реальному промисловому об'єкті, мають аналоговий або дискретний вигляд. Існує багато датчиків, які можуть перетворювати вимірювані величини тільки в аналоговий вигляд, а також багато виконавчих механізмів, що мають тільки аналогові вхідні сигнали. З іншого боку, новітні засоби автоматизації, які знаходять все більше застосування в системах управління, використовують цифрове представлення оброблюваних величин. Для того, щоб зв'язати між собою параметри, представлені в аналоговому/дискретному і цифровому вигляді, використовуються пристрої зв'язку з об'єктами (ПЗО). Таким чином, ПЗО є невід'ємною частиною будь-якої системи управління, зокрема що використовує цифрові пристрої (промислові комп'ютери, обчислювальні мережі і т.д.). Для представлення місця ПЗО в процесі автоматизації виробництва подібні системи можна теоретично зобразити у вигляді схеми (див. рис.3).

 
 

 


Рисунок 3

 

Датчики, що встановлюються на об'єкті, призначені для первинного перетворення параметрів у вихідний сигнал для передачі в ПЗО. Виконавчі механізми приймають керуючі сигнали, що пройшли через ПЗО, для дії на процес. Зв'язок між датчиками, виконавчими механізмами і ПЗО може бути аналоговим, дискретним або цифровим.

Промисловий комп'ютер (РС|) в системі грає роль керуючого елемента, що приймає цифрову інформацію від ПЗО| і виробляє керуючі сигнали. Для зв'язку між ним і ПЗО використовується будь-який з цифрових інтерфейсів (ЦІ), до яких належать RS-232, RS-422, RS-485 і ін.

Дана схема є умовною, оскільки в реальних системах модулі ПЗО можуть бути не присутніми у вигляді самостійного пристрою, а входити до складу датчиків або промислових комп'ютерів. Прикладом служать датчики, які здійснюють подвійне (потрійне і т.д.) перетворення вимірюваної величини і що видають на вхід готовий цифровий сигнал. В цьому випадку межа між власне первинним перетворювачем і ПЗО проходить десь усередині нього. З іншого боку, ПЗО можуть бути виконані у вигляді АЦП/ЦАП-плати, що вставляється в ISA-слот комп'ютера. В цьому випадку аналогові сигнали можуть бути введені прямо в комп'ютер, де і перетворяться в цифровий код.

Надалі в якості ПЗО будем розглядати модулі, плати та інші пристрої, призначені для прийому аналогових і дискретних сигналів від об’єкта (незалежно від того, скільки разів вони були перетворені всередині нього), перетворення його в цифровий вигляд для передачі в комп’ютер (контролер), а також для прийому цифрових керуючих даних від РС і претворення їх у вигляд, відповідаючий виконавчим механізмам об’єкта.

Модулі ПЗО - це конструктивно закінчені пристрої, виконані у вигляді модулів, що встановлюються, як правило, в спеціалізовані плати, що мають клемні з'єднувачі для підведення зовнішніх кіл (такі плати називають монтажними панелями), або на стандартну несучу DIN-рейку. Модулі ПЗО| поміщені в пластмасовий корпус і оснащені відповідно або виводами для кріплення на монтажних панелях, або клемними з'єднувачами з гвинтовою фіксацією для кріплення вхідних і вихідних ланцюгів.

На ПЗО покладають наступні функції:

1) Нормалізація аналогового сигналу - приведення меж шкали первинного безперервного сигналу до одного із стандартних діапазонів вхідного сигналу аналого-цифрового перетворювача вимірювального каналу. Найбільш поширені діапазони напруги від 0 до 5 В, від -5 до 5 В, від 0 до 10 В і струмові: від 0 до 5 ма, від 0 до 20 ма, від 4 до 20 ма, від 1 до 5 ма.

2) Попередня низькочастотна фільтрація аналогового сигналу - обмеження смуги частот первинного безперервного сигналу з метою зниження впливу на результат вимірювання перешкод різного походження. На промислових об'єктах найбільш поширені перешкоди з частотою мережі змінного струму, а також хаотичні імпульсні перешкоди, викликані впливом на технічні засоби вимірювального каналу перехідних процесів і наведень при комутації виконавчих механізмів підвищеної потужності.

3) Забезпечення гальванічної ізоляції між джерелами сигналу і каналами системи.

Крім цих функцій, ряд пристроїв зв'язку з об'єктом може виконувати складніші функції за рахунок наявності в їх складі підсистеми аналого-цифрового перетворення і дискретного введення-виведення, мікропроцесора і засобів організації одного з інтерфейсів послідовної передачі даних.

Крім цих функцій, ряд пристроїв зв'язку з об'єктом може виконувати складн|іші функції за рахунок наявності в їх складі підсистеми аналого-цифрового перетворення і дискретного введення-виведення, мікропроцесора і засобів організації одного з інтерфейсів послідовної передачі даних.

Простим пристроєм гальванічної розв'язки є електромагнітне реле. Реле, як правило, інерційні, мають відносно великі габарити і забезпечують обмежене число перемикань при чималому споживанні енергії. Розвиток електроніки привів до розповсюдження компонентів, що забезпечують оптичну розв'язку між ланцюгами. ПЗО, побудовані з використанням такої розв'язки, є недорогими, високонадійними і швидкодіючими. Крім того, вони характеризуються високою напругою ізоляції і низькою споживаною потужністю.

По характеру оброблюваного сигналу ПЗО можна розділити на аналогові дискретні і цифрові.

Аналогові ПЗО повинні володіти великою точністю, хорошою лінійністю і забезпечувати чималу напругу ізоляції. Крім того, бажаними є робота з різними джерелами вхідних сигналів (струми, напруга, сигнали від терморезисторів, термопар і т.д.), можливості швидкої заміни і низька вартість.

Дискретні ПЗО забезпечують опитування датчиків з релейним виходом, кінцевих вимикачів, контроль наявності в ланцюзі напруги, струму і т.д., а вихідні ПЗО формують сигнали для управління пускачами, двигунами і іншими пристроями. Дискретні ПЗО повинні задовольняти тим же вимогам, що і аналогові. Крім того, вони повинні володіти мінімальним часом перемикання, а вихідні - забезпечувати комутацію якомога вищої напруги і струмів і вносити при цьому мінімум спотворень, обумовлених перехідними процесами, в комутований ланцюг.

Серед модулів ПЗО існують також пристрої, що працюють тільки з цифровою формою інформації. До них відносяться комунікаційні модулі, призначені для забезпечення мережевої взаємодії. Наприклад, повторювачі, які служать для збільшення протяжності лінії зв'язку, перетворювачі інтерфейсів RS-232/RS-485.

По напряму проходження даних через ПЗО їх можна розділити на 3 типи:

1) пристрої введення, що забезпечують передачу сигналу з датчиків в пристрій обробки і виведення сигналів для управління;

2) пристрої виводу, призначені для формування сигналів для виконавчих механізмів;

3) двонаправлені, тобто такі, що забезпечують введення і виведення сигналів.

Якщо розглядати ПЗО з погляду призначення і конструктивного виконання, то тут можна виділити наступну класифікаційну структуру:

1 Пристрої перетворення типу «а/д сигнал «ЦІ», тобто перетворюючі аналогові і дискретні сигнали в цифровий вигляд для передачі по цифровому інтерфейсу (ЦІ) і навпаки. Усередині цього типу можна виділити класи:

1.1 Модулі аналогового/дискретного введення/виводу, виконані в одному конструктиві (див. рис.4,а). Приклад: серія ADAM-4000 фірми Advantech.

1.2 Пристрої типу «а/д «модуль «м.п. «ЦІ» (м.п. - монтажна плата) (див. рис.4,б). Приклад: модулі фірм Grayhill, Analog Devices.

1.3 Пристрої типу «а/д «модуль «м.п. «контроллер «ЦІ» (див. рис.4,в). Приклад: контроллери Grayhill.

2 Допоміжні пристрої:

2.1 Пристрої типу «ЦІ «ЦІ», що служать для перетворення інтерфейсів або для організації нових сегментів вимірювальної мережі (комунікаційні модулі) (див. рис.4, г). Приклад: серія ADAM-4000 фірми Advantech.

2.2 Модулі нормалізації і гальванічної розв'язки («а/д «модуль «а/д»). Приклад: серія ADAM-3000 фірми Advantech.

3 Плати для введення/виводу даних в PC:

3.1 Формувач інтерфейсів («ЦИ «плата «РС»).

3.2 Плати АЦП/ЦАП («а/д «плата«РС»).

Деякі ПЗО використовують монтажні плати для установки модулів введення/виводу. На деяких з цих плат встановлені АЦП/ЦАП-перетворювачі і формувачі ЦІ.

Пристрої першого вигляду є основними ПЗО, що використовуються в автоматизації і тому широко представлені виробниками. Ці пристрої призначені для реалізації взаємодії між обчислювальною системою і датчиками безперервних і дискретних параметрів, а також для видачі керуючих дій на виконавчі механізми.

Рисунок 4

 

Модулі забезпечують виконання наступних функцій:

· прийом і дешифрування команд по цифровому каналу;

· введення і нормалізацію аналогових сигналів (струм і напруга);

· опитування стану дискретних входів;

· фільтрацію аналогових і дискретних вхідних сигналів;

· вивід аналогових (струм і напруга) і дискретних сигналів;

· аналого-цифрове (для модулів аналогового введення) перетворення;

· цифро-аналогове (для модулів аналогового виводу) перетворення;

· перетворення шкали значень безперервних параметрів в заздалегідь задані одиниці вимірювання;

· формування і передачу на адресу основної обчислювальної системи інформації, що містить результат вимірювання або стан дискретних входів, після отримання відповідного запиту по цифровому каналу.

Настройка і калібрування багатьох модулів здійснюється програмним способом шляхом передачі в їх адресу відповідних команд по інформаційній мережі.

Прикладом таких модулів, виконаних у вигляді єдиного окремого пристрою, є модулі серії ADAM-4000, вироблювані фірмою Advantech.

Модулі дозволяють створювати на технологічній ділянці вимірювальну мережу, що заснована на інтерфейсі RS-485 і складається з декількох сегментів.

Взаємодія між основною обчислювальною системою (контроллером мережі, КМ) і модулями, об'єднаними в мережу, здійснюється шляхом передачі в адресу кожного модуля запиту, що містить префікс типу команди, символьне представлення мережевої адреси запрошуваного модуля, число, відповідне підтипу команди, і символ повернення каретки. Для програмного забезпечення КМ| видача запиту означає видачу рядка символів в послідовний порт. При отриманні команди вбудоване програмне забезпечення модуля проводить перевірку його коректності і ідентифікацію, після чого посилає в адресу КМ| запрошувану інформацію у вигляді рядка символів.

Представником 2-го класу цього типу ПЗО, тобто ПЗО що являють собою набір модулів що встановлюються на монтажну плату, є модулі та плати фірм Analog Devices (серії 5В, 6В, 7В), Grayhill (серії 70G, 70, 70M, 73G), Opto22 та ін. Особливістю цих модулів аналогового/дискретного введення є те, що вони самі по собі не забезпечують цифрового інтерфейсу. Виходи цих модулів, як правило, частотні. При цьому частота вихідного сигналу лінійно залежить від значення вхідного сигналу і змінюється в визначеному діапазоні (14,4 кГц...72 кГц). Таким чином, щоб отримати значення вхідного сигналу, потрібно виміряти частоту з виходу модуля або через дискретний порт введення/виведення або програмним способом, або використовуючи спеціалізовані монтажні плати, перетворюючі частоту в код. Вартість такої плати нижче, ніж для традиційної плати АЦП, оскільки вона працює з частотним, тобто дискретним сигналом, а, отже, не містить дорогих аналогових кіл.

Додатковою перевагою пристроїв розв’язки даного класу є можливість встановлення на монтажну панель як аналогових, так і дискретних модулів введення/виводу, так як вони сумісні за виводами.

Вхідним сигналом для модулів виводу є керуюче слово в двійковому послідовному коді, яке проходить через опторозв’язку і далі через буфер подається на ЦАП. Функцію посилки цього слова приймає на себе монтажна плата.

До 3-го класу даного типа ПЗО| можна віднести мікроконтролери фірми Grayhill (OptoMux-MicroDAC, ProMux, MICRODAC LT, MicroLon, DeviceNet-DACNet і система OpenLine). Дані мікроконтролери використовують ті ж модулі аналогового/дискретного введення/виводу і монтажні плати, що і описані вище. Відмінною рисою мікроконтролерів є те, що їх сімейства можуть бути об'єднані в мережу і забезпечувати гнучкі і недорогі рішення при застосуванні РС для управління і збору даних. Крім того, безпосереднє розташування мікроконтролерів поряд з датчиками і виконавчими механізмами скорочує довжину ліній і збільшує завадостійкість мережі.

Вони підключаються по інтерфейсу RS-422/485 до мережевого сервера, в якості якого використовується промисловий РС або звичайний офісний.

Комунікаційні модулі призначені для створення інформаційно-вимірювальних мереж, для збільшення протяжності лінії зв’язку або організації чергового сегмента мережі (повторювачі).

Крім того, до цього типу можна віднести перетворювачі інтерфейсів RS‑232/RS‑485 і ін. Вони необхідні для забезпечення зв'язку, наприклад, між вимірювальною мережею підприємства, побудованою на RS-485, і інтелектуальними датчиками, які, як правило, використовують інтерфейс RS-232, або радіомодемами.

Прикладом подібних систем є комунікаційні модулі серії ADAM‑4000 фірми Advantech:

ADAM-4510 - повторювач RS-485/RS-485

ADAM-4520 - перетворювач RS-232/RS-422/RS-485

ADAM-4521 - перетворювач RS-232//RS-485

ADAM-4550 - радіомодем з перетворенням RS-485/RS-232.

Плати для введення/виводу даних в РС працюють з інформацією, яка приходить або через інтерфейси RS і ін. (у випадку з платами формування інтерфейсів), або вводиться в РС безпосередньо в аналоговому/дискретному вигляді через плати АЦП. Дані плати встановлюються безпосередньо в слоти ISA (рідше IPC) промислового або звичайного офісного РС.

Плати АЦП/ЦАП використовуються безпосередньо для введення вимірюваної величини в комп'ютер і/або для виведення керуючих сигналів. Дані плати, як правило, мають додатково декілька каналів цифрового введення/виведення.

При виборі модулів ПЗО бажана орієнтація на той інтерфейс, на основі якого побудована вимірювальна мережа підприємства, оскільки інакше можуть знадобитися модулі перетворення інтерфейсів. На вибір використовуваного інтерфейсу впливає топологія мережі і протяжність ліній зв'язку. Для розгалужених мереж і мереж з протяжними лініями (до 1200 м і більш) найбільш відповідним є інтерфейс RS-485. Кількість пристроїв, приєднаних до такої мережі, обмежене 255.

Вибір інтерфейсу RS-422 в більшості випадків недоцільний, оскільки він не має широкого розповсюдження. Для невеликих локальних мереж з кількістю пристроїв близько декількох одиниць може бути використаний RS-232. Його перевагою є те, що він вбудований у всі промислові і офісні РС і не вимагає додаткових пристроїв. Недолік - мала протяжність ліній зв'язку.

Протяжні сигнальні лінії від датчиків і виконавчих пристроїв до центрального контроллера часто приводять до проблем, пов'язаних з недостатньою завадостійкістю і пошуком несправностей.

Модулі введення/виведення серії ADAM-4000 фірми Advantech найдоцільніше застосовувати в розподілених системах збору даних і прикладної області, для яких характерна невисока швидкість вимірювання параметрів технологічного процесу, що підлягають контролю. Функції локального, незалежного від контролера мережі, управління представлені обмежено і часто не задовольняють вимогам, що висуваються при постановці завдання комплексної автоматизації підприємства.

 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 1183. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия