Студопедия — Складання і подання фінансових звітів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Складання і подання фінансових звітів






 

Бухгалтерський облік базується на певних правилах. Ці прави­ла визначені в Україні національними Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку (надалі П(С)БО), в основу яких покладені Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку (МСБО). І П(С)БО, і МСБО більш справедливо було би назвати стандартами не бухгал­терського обліку, а стандартами фінансової звітності, оскільки в них розглядаються питання щодо фінансової звітності, її якісні ха­рактеристики та принципи побудови.

Фінансова звітність повністю базується на даних бухгалтерсь­кого обліку. Для того, щоб скласти фінансовий звіт на підставі да­них бухгалтерського обліку, необхідно, щоб ці дані відповідали тим характеристикам, які пред'являються до фінансових звітів.

В МСБО і в Концептуальних основах складання та подання зві­тності2 розглядаються основні принципи бухгалтерського обліку та фінансових звітів, зокрема базові припущення звітності і бухгал­терського обліку, зміст облікової політики, якісні характеристики фінансових звітів.

_____________________________

1 На даному етапі вивчення основ бухгалтерського обліку не розглядаються детально всі форми звітності, а наведені тільки ті моменти, які необхідні в наступному для розуміння бухгалтерського обліку. Детально форми звітності (їх зміст, порядок заповнення) розгля­даються в окремому курсі.

2 В Концептуальних основах складання та подання фінансових звітів викладена концепція складання та подання фінансових звітів зовнішнім користувачам. Це не МСБО, але їхньою метою є допомагати розробці та використанню МСБО.

 

Розглянемо ці основні моменти, які визначають правила веден­ня бухгалтерського обліку і подання фінансової звітності.

Згідно МСБО №1 при ведені бухгалтерського обліку слід керу­ватися такими основними припущеннями: безперервність діяльно­сті та облік за методом нарахувань.

Безперервність діяльності означає, що підприємство, як прави­ло, розглядається як діюче, тобто таке, що продовжуватиме свою діяльність в осяжному майбутньому. Припускається, що підприєм­ство не має ні наміру, ні необхідності ліквідувати або суттєво ско­ротити свою діяльність, інакше кажучи, підприємство було, є і бу­де.

В цих умовах облік ведеться за звичайними правилами. Якщо підприємство має намір ліквідуватися, то в обліку і звітності такого підприємства будуть використані інші правила. Наприклад, у дію­чого підприємства активи оцінюються в основному за історичною собівартістю, а у підприємства, яке має намір ліквідуватися, активи слід показати в балансі за ціною чистої реалізації1.

Друге припущення - облік за методом нарахувань, означає, що доходи та витрати нараховуються, тобто відображаються в обліку і звітності на той момент, коли вони зароблені (доходи) або виникли (витрати), а не тоді, коли гроші були отримані або виплачені.

Наприклад, підприємство сплатило орендну плату за рік. Але в обліку і звітності, скажемо, за перший квартал на витрати буде від­несена не вся сплачена сума, а тільки одна четверта частина, тобто та сума орендної плати, яка припадає на перший квартал.

Другий приклад. Підприємство нарахувало заробітну плату, але ще не виплатило. Цю суму заробітної плати слід показати як витра­ти в звітному періоді, тому що робітники працювали, виконали якусь роботу в цьому звітному періоді, за що вони повинні отрима­ти заробітну плату.

МСБО визначені якісні характеристики фінансових звітів. Це:

а) зрозумілість;

б) доречність (релевантность);

в) надійність (достовірність);

г) зіставність.

а) Зрозумілість - це якість інформації, яка дає можливість ко­ристувачам сприймати її значення. Однак з цього не випливає, що користувачі можуть правильно зрозуміти зміст фінансових звітів

________________________________

1 Визначення активів та методи їх оцінки дається далі.

без необхідних базових знань у галузі бізнесу, економіки і бухгал­терського обліку. У зв'язку з цим інформація про складні поняття, що є корисною для прийняття економічних рішень, не повинна ви­ключатися зі звітності через складність розуміння її окремими ко­ристувачами.

б) Доречність (релевантність) - інформація фінансових звітів повинна бути корисною для користувачів, тобто вона повинна впливати на економічні рішення користувачів, допомагати оціню­вати їм минулі, теперішні та майбутні події, підтверджувати або виправляти їх минулі оцінки. Щоб бути доречною, інформація по­винна бути суттєвою. Інформація вважаються суттєвою, якщо її пропуск або викривлення можуть вплинути на економічне рішення користувачів, що приймаються на підставі фінансових звітів. Тобто в фінансових звітах потрібно розкривати всі статті, які є достатньо суттєвими для того, щоб вплинути на оцінки і рішення користува­чів фінансової звітності.

в) Надійність (достовірність) - це означає, що інформація не містить помилок та упереджених суджень. Вона визначається:

• правдивим відображенням;

• превалюванням сутності над формою;

• нейтральністю;

• обачністю;

• повнотою.

Правдиве відображення - інформація повинна правдиво відо­бражати операції та інші події, внаслідок чого фінансові звіти до­стовірно відображають фінансове становище підприємства та ре­зультати його діяльності.

Превалювання сутності над формою означає, що всі події по­винні відображатися в бухгалтерському обліку відповідно до їх сутності та економічної реальності, але не лише виходячи з їх юри­дичної форми, так як сутність операцій або інших подій не завжди відповідає тому, що випливає з їх юридичної форми. Наприклад, при фінансовій оренді право власності на орендоване майно згідно з договором оренди перейде орендарю після сплати всієї суми чи основної частки вартості майна орендодавцю. Але орендар, як тіль­ки отримав майно, використовує його і отримує економічні вигоди, втілені в цьому активі, тобто до орендаря вже перейшли всі ризики і всі економічні вигоди, пов'язані з експлуатацією цього майна. В зв'язку з цим це майно потрібно відображати в обліку і фінансовій

 

звітності орендаря, хоча юридичне право власності на це майно до нього ще не перейшло.

Нейтральність передбачає, що інформація має бути об'єктивною. Інформація не є нейтральною, якщо з допомогою ме­тодів оцінки або форми подання її можна вплинути на прийняття рішень.

Обачність - це дотримання певної обережності при оцінці ак­тивів і пасивів в умовах невизначеності. Наприклад, підприємству заборгували покупці, але впевненості в тому, що всі покупці пога­сять повністю свої борги немає. В цьому випадку треба оцінити цю заборгованість так, щоб її не завищити. Якщо цього не буде зроб­лено, то користувачам фінансових звітів буде подана неправдива інформація. Таким чином, обачність - це дотримання певної обе­режності при формуванні судження, необхідного при оцінці за умов невпевненості таким чином, щоб активи або дохід не були завище­ні, а зобов'язання чи витрати - занижені. Але при цьому не повинні створюватись приховані резерви.

Повнота означає повне висвітлення діяльності підприємства, тобто фінансова звітність має містити всю інформацію про фактич­ні та можливі наслідки операцій та подій, яка здатна вплинути на рішення, що приймаються на її основі.

г) Зіставність означає, що користувачі інформації повинні ма­ти змогу порівнювати фінансові звіти підприємства за різні періоди для того, щоб визначити тенденцію у його фінансовому стані та ре­зультатах діяльності. Користувачі також повинні мати змогу порів­нювати фінансові звіти різних підприємств, щоб оцінити їх віднос­ний фінансовий стан, результати діяльності та зміни у фінансовому стані.

Концептуальними основами складання та подання фінансових звітів передбачено також і обмеження щодо доречності і надійності (достовірності) інформації. Це - своєчасність, співвідношення ви­годи і витрат, збалансованість якісних характеристик.

Своєчасність означає, що звітність повинна подаватись в уста­новлений термін. Якщо з метою підвищення достовірності звітність буде затримана, то може втратитись доречність цієї інформації, тобто якщо зробити звітність абсолютно достовірною, але при цьо­му подати її з запізненням, вона може бути мало корисною для ко­ристувачів, які мали прийняти рішення раніше.

Співвідношення вигоди і витрат означає, що вигоди, отримані від інформації, мають перевищувати витрати на її надання. Напри­клад, недоцільно за кожним водієм закріпити бухгалтера, щоб він контролював розхід пального. Вигода від такої точності обліку па­льного не перекриє витрати на утримання бухгалтера.

І, нарешті, збалансованість якісних характеристик фінансових звітів. На практиці збалансованість або компроміс між якісними характеристиками досить часто є необхідними. Загалом, метою є досягнення відповідної збалансованості всіх характеристик для за­безпечення мети фінансових звітів. Відносна важливість характери­стик у різних випадках є справою професійних роздумів.

Таким чином, було розглянуто основні вимоги до бухгалтерсь­кого обліку і фінансової звітності, викладені в МСБО та в Концеп­туальних основах складання та подання фінансових звітів. Всі ці вимоги забезпечують достовірне та справедливе представлення ін­формації (рис. 1.1).

1.4 Принципи бухгалтерського обліку і звітності в Україні

 

 

Статтею 4 Закону України " Про бухгалтерський облік та фі­нансову звітність в Україні" передбачені такі основні принципи бух­галтерського обліку і звітності в Україні (приведемо ці принципи так, як вони дані в цьому Законі):

Обачність - застосування в бухгалтерського обліку методів оцінки, які повинні запобігати заниженню оцінки зобов'язань та витрат і завищенню оцінки активів і доходів підприємства;

Повне висвітлення - фінансова звітність повинна містити всю інформацію про фактичні та потенційні наслідки господарських операцій та подій, здатних вплинути на рішення, що приймаються на її основі;

Автономність - кожне підприємство розглядається як юриди­чна особа, відокремлена від її власників, у зв'язку з чим особисте майно та зобов'язання власників не повинні відображатися у фінан­совій звітності підприємства;

 

 

Рисунок 1.1 - Основоположні моменти бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності за МСБО

Послідовність - постійне (із року в рік) застосування підпри­ємством обраної облікової політики. Зміна облікової політики мож­лива лише у випадках передбачених П(С)БО, і повинна бути обгру­нтована та розкрита у фінансовій звітності;

Безперервність оцінка активів та зобов'язань підприємства jfcsiflFeHWe№6g, виходячи з припущення, що його діяльність буде

 

Нарахування та відповідність доходів і витрат - для визна­чення фінансового результату звітного періоду потрібно порівняти доходи звітного періоду з витратами, що були здійснені для отри­мання цих доходів. При цьому доходи і витрати відображаються у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності у момент їх виник­нення, незалежно від дати надходження або сплати грошових кош­тів;

Превалювання сутності над формою - операції обліковують­ся відповідно до їх сутності, а не лише виходячи з юридичної фор­ми;

Історична (фактична) собівартість - пріоритетною є оцінка активів підприємства, виходячи з витрат на їх виробництво та при­дбання;

Єдиний грошовий вимірник - вимірювання та узагальнення всіх господарських операцій підприємства у його фінансовій звіт­ності здійснюється в єдиній грошовій одиниці;

Періодичність - можливість розподілу діяльності підприємст­ва на певні періоди часу з метою складання фінансової звітності.

В П(С)БО №1 наведені такі якісні характеристики фінансової звітності: зрозумілість, доречність, достовірність, зіставність. В цьому ж П(С)БО наведені принципи підготовки фінансової звітнос­ті підприємства, які повністю відповідають основним принципам, наведеним в статті 4 Закону України " Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".

Як бачимо, основою побудови бухгалтерського обліку в Украї­ні, починаючи з 2000 року, є національні П(С)БО, які в основному не суперечать МСБО.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1143. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия