Студопедия — Мотивування персоналу в умовах розвитку ІСУЗЕД
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Мотивування персоналу в умовах розвитку ІСУЗЕД






Вихід цінного фахівця з компанії викликає реальні втрати і витрати, що складаються з багатьох, не завжди помітних з першого погляду, складових. Це витрати на підбір співробітника (прямі витрати, а також час, витрачений працівниками HR-служби і керівниками ІТ-департаменту, задіяними в процесі підбору), вартість " простою", тому що встигнути підібрати і запросити нову людину протягом двох тижнів практично нереально. Також не варто забувати, що в період іспитового (адаптаційного) терміну віддача від нового співробітника рідко складає більш 50%. Крім того, з компанії частіше ідуть цінні співробітники, що затребувані на ринку і на заміну яким найчастіше приходиться брати не одного, а " півтора", а те і двох нових людей.

Щоб мінімізувати ризики при виході ІТ-спеціалістів з компанії, ІТ-керівники намагаються " резервувати" усі ключові функції у відділі. Наприклад, системний адміністратор може виконувати основні процедури, за які відповідає адміністратор поштової системи. Це дуже допомагає, якщо співробітник хворіє або іде у відпустку. Добре, якщо для кожного ІТ-менеджера також є " резерв" (спадкоємець), - тоді ІТ-директору не прийдеться ламати голову, ким замінити його на час відпустки або у випадку виходу з компанії.

У багатьох випадках виявляється дешевше вкладати сили і гроші в мотивацію й утримання співробітників, замість того щоб витрачати їх на підбор. Але не варто забувати про ефект " професійного вигоряння" - бувають ситуації, коли співробітнику дійсно необхідно змінити компанію, колектив, зайнятися рішенням інших задач. Дуже важливо зрозуміти, яка причина можливого виходу працівника, і прийняти рішення, що з цим робити. Найчастіше безпосередньому керівнику або ІТ-директору складно провести таку бесіду, тому підключають HR-фахівців. Після цього буде простіше розробляти і застосовувати план утримання співробітника або його індивідуальний кар'єрний план.

Точно так само, як і для співробітників будь-яких інших відділів, мотивація ІТ-персоналу розділяється на матеріальну і нематеріальну складові. Матеріальна мотивація може бути постійною і перемінною. Зміна " постійної" мотивації (розміру заробітної плати) " працює" не так довго (біля трьох місяців). З іншого боку, відсутність росту заробітної плати або планів з її зміни - серйозний демотивуючий фактор. У випадку, якщо рівень заробітної плати помітно нижче середнього, серйозно збільшується ризик, що співробітник піде в іншу компанію. Завжди є вартість " лояльності і відданості" співробітника. Розмір заробітної плати повинний переглядатися (саме переглядатися, а не " обов'язково збільшуватися") як мінімум один раз у рік. Співробітник повинний знати, що якщо він показав гарні чи екстраординарні результати, то компанія неодмінно це оцінить. Повинна бути і зворотна складова: якщо співробітник не покаже гарних результатів, то підвищення заробітної плати точно не буде.

Перемінна частина (премії, бонуси і т.п.) повинна бути зв'язана з керуванням за цілями, і при її визначенні обов'язково треба враховувати думку ІТ-директора і безпосереднього керівника. Гарні результати дають також разові премії і персональні надбавки, що відзначають особливий внесок співробітника.

Гнучкі тарифні системи в основі формування заробітку мають тариф, який доповнюється різними преміями, доплатами, надбавками. Це елементи, що відображають результативність праці працівника за підсумками роботи.

У моделях безтарифних систем відображається тенденція відмови від гарантованих тарифних ставок і окладів, робиться спроба пов'язати заробітну плату з попитом на продукцію підприємства, тобто врахувати фактор конкурентоспроможності. Поява безтарифної системи пов'язане з прагненням подолати зрівнялівку в оплаті праці і протиріччя між інтересами груп працівників і адміністрації підприємства. Практика показує, що в більшості випадків на підприємстві кваліфікація працівників не відповідає складності виконуваних робіт.

Кваліфікаційна оцінка різних робочих місць ускладнена, оскільки на кожному робочому місці виконується не одна робота (як ЕТКС), а комплекс робіт різної складності.

Для усунення деформації кваліфікаційної структури персоналу використовуються коефіцієнти кваліфікаційного рівня як обов'язковий елемент будь-якої безтарифною системи. Кваліфікаційні коефіцієнти порівняно з системою тарифних розрядів мають значно більшими можливостями для оцінки зростання кваліфікації працівника.

Для багатьох ІТ-спеціалістів основним нематеріальним фактором мотивації є сама робота, якщо вона цікава та " інтелектуальна". Не менш важливо, щоб співробітник розумів, як його робота зв'язана з загальними задачами департаменту і компанії в цілому. Має значення і можливість участі в обговоренні найважливіших ІТ-проектів і технічних рішень.

Бажано, щоб у фахівців залишалася певна свобода у виборі технічних рішень для досягнення поставлених цілей (природно, у рамках прийнятих у компанії ІТ-стандартів). Так, системний адміністратор повинний краще ІТ-директора знати, яким способом легше і швидше інсталювати нове програмне забезпечення. Делегування повноважень (наприклад, керування окремими проектами), командну роботу та особистий приклад керівника також можна віднести до мотивуючих факторів.

Як уже відзначалося вище, для ІТ-спеціалістів важливий професійний ріст, тому корисно надавати їм можливість самонавчання, тестування нових програм і обладнання. Не буде зайвим і " зворотний зв'язок" за результатами роботи, проекту або іспитового терміну. Можна організувати конкурси типа " Кращий ІТ-спеціаліст місяця".

У силу специфіки роботи ІТ-спеціалістам нерідко приходиться працювати пізно ввечері й у вихідні. Тому вони розраховують на те, що якщо основні ІТ-сервіси доступні, то можна прийти на роботу і пізніше, взяти відгул за проведену на роботі неділю.

Для співробітників різних психологічних типів краще " працюють" різні методи мотивації. Потрібно зрозуміти, для кого важливіше стабільність, а для кого - нові проекти. До того ж, як ми пам'ятаємо з " Піраміди Маслоу", перш ніж задовольняти " високі" потреби (самореалізація), потрібно упевнитися, що усі в порядку з " базовими" (заробітна плата, умови роботи).

ІТ-спеціалістів демотивує наступне:

– часте скасування або кардинальна зміна поставлених задач;

– неповажне відношення;

– тотальний контроль;

– відсутня або неправильна інформація;

– робота, що не відноситься до ІТ (перенесення меблів і т.п.);

– виконання роботи за користувачів;

– велика кількість рутинних операцій;

– негативні приклади " босів".







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 687. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия