Студопедия — Тесс Герритсен Смерть под ножом хирурга
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тесс Герритсен Смерть под ножом хирурга






В гістологічному препараті нирки визначається структура, що складається з клубочка капілярів фенестрованого типу та двошарової епітеліальної капсули. Визначте дану структуру.

A *Ниркове тільце.

B Проксимальний каналець.

C Дистальний каналець.

D Петля Генле.

E Збірна трубочка.

У чоловіка 28 років після перенесеної хвороби нирок спостерігається артеріальна гіпертензія. Це може бути пов’язано з:

A *Порушення виділення реніну

B Порушення виділення альдостерону

C Порушення виділення тироксину

D Порушення виділення тестостерону

E Порушення виділення соматотропіну

 

Слизова оболонка трубчастого органу вкрита перехідним епітелієм утворює поздовжні складки. М’язова оболонка складається з двох шарів у верхній половині і трьох у нижній. Який це орган?

A *Сечовід

B Сечовий міхур

C Стравохід

D Пряма кишка

E Маткова труба.

 

В лабораторному аналізі сечі хворого, госпіталізованого з приводу гломерулонефриту, виявлені змінені еритроцити. Який відділ нефрона вирогідніше всього пошкоджений?

A. *Капсула

B. Проксимальний звивистий

C. Дистальний звивистий

D. Петля

E. Збиральний

 

При обстеженні хворого з пухлиною сечового міхура, лікар застосував цистоскопію. При огляді слизової оболонки, він помітив ділянку без складок. Для якої частини сечового міхура характерне це явище?

A. *Дно

B. Тіло

C. Шийка

D. Верхівка

E. Вся слизова оболонка

Хворий 35 років, звернувся до поліклініки із скаргами на печію при сечовиділенні і неприємні явища в ділянці промежини. Після обстеження йому встановили діагноз – запалення бульбо-уретральних залоз і як наслідок - зменшення виділення секрету цими залозами і подразнення слизової оболонки уретри. В якому відділи уретри відкриваються вивідні протоки цих залоз?

A. *Губчаста

B. Перетинчаста

C. Передміхурова

D. Пузирна

E. Печериста


ЧОЛОВІЧА СТАТЕВА СИСТЕМА

 

 

На одній з фаз сперматогенезу спостерігаються зміни ядра і цитоплазми сперматид, які призводять до утворення зрілих статевих клітин. Назвіть фазу гаметогенеза.

A * Формування.

B Дозрівання.

C Росту

D Розмноження

E Проліферація

В яєчках спостерігаються деструктивні зміни в клітинах сперматогенного епітелію, що знаходяться на стадії формування – сперматидах та сперматозоїдах. За рахунок яких клітин можливе відновлення сперматогенезу?

A *Сперматогоній

B Сперматоцитів I порядку

C Сперматоцитів II порядку

D Підтримуючих клітин

E Клітин Лейдіга

У гістологічному препараті яєчка в прошарках сполучної тканини між звивистими сім`яними канальцями виявлені відносно велики ацидофільні клітини, в цитоплазмі яких містяться глікопротеїнові включення та зерна глікогену, добре розвинута гладенька ендоплазматична сітка та мітохондрії. Які це клітини?

A *Інтерстиційні клітини

B Підтримуючі клітини

C Міоїдні клітини

D Фібробласти

E Сперматогонії

 

Під час статевого дозрівання клітини чоловічих статевих залоз починають продукувати чоловічий статевий гормон тестостерон, який обумовлює появу вторинних статевих ознак. Які клітини чоловічих статевих залоз продукують цей гормон?

A *Клітини Лейдіга

B Сустентоцити

C Клітинпи Сертолі

D Підтримуючі клітини

E Сперматозоїди

2011-2001

 

При мікроскопічному дослідженні звивистих канальців сім'яника визначені клітини, які знаходяться в процесі мейоза. Визначте фазу сперматогенезу, до якої вони відносяться.

A *Дозрівання.

B Великого росту.

C Малого росту.

D Формування.

E Розмноження.

В експерименті було зруйновано клітини Лейдіга у сім'яниках. Які зміни можна спостерігати у крові, яка тече від сім'яників?

A *Зменьшиться кількість тестостерону.

B Збільшиться кількість тестостерону.

C Зменьшиться кількість інгібіну І

D Збільшиться кількість інгібіну І.

E Зменьшиться кількість інгібіну ІІ.

Деякі лікарські препарати мають властивості проникати крізь гемато-тестикулярний бар’єр. Які з перелічиних структур входять до складу цього барьєру?

A *Ендотеліоцити кровоносних капілярів

B Інтерстиційні ендокриноцити.

C Сперматогонії.

D Сперматоцити І порядку.

E Сперматоцити ІІ порядку.

 

На гістологічному препараті видно звивисті сім'яні канальці, які вистелено сперматогенним епітелієм. Назвіть джерело розвитку цього епітелію.

A *Мезодерма статевих шнурів.

B Епітелій мезонефральної протоки.

C Нейроектодерма.

D Ентодерма жовткового мішка.

E Нервові гребені.

Сперматогенез складається з чотирьох фаз. Що характерно для фази формування?

A *Включає цитодиференціювання сперматид.

B Спостерігається до статевого дозрівання.

C Проходе в діплоїдних клетинах.

D Є результатом утворення сперматоцитів.

E Включає збільшення розмірів статевих клітин.

Як наслідок перенесеного орхіту (запалення яєчка) у чоловіка 43 років порушилось продукція сперматозоїдів. В яких утвореннях яєчка відбулися патологічні зміни.

A. *ductuli seminiferi contorti

B. rete testis

C. ductuli seminiferi recti

D. ductuli eferentes testis

E. ductus epididimidis

Сімейна пара скаржиться на неспроможність мати дітей. Після обстеження виявлено – у чоловіка постраждав сперматогенний епітелій яєчка, що призвело до відсутності сперматозоїдів в сім’яній рідині і як наслідок – до безпліддя. Який відділ сім’явиносних шляхів постраждав?

A. *Звивисті сім’яні канальці

B. Прямі сім’яні канальці

C. Сітка яєчка

D. Протоки придатка

E. Виносні протоки

Хворий 35 років, звернувся до поліклініки із скаргами на печію при сечовиділенні і неприємні явища в ділянці промежини. Після обстеження йому встановили діагноз – запалення бульбо-уретральних залоз і як наслідок - зменшення виділення секрету цими залозами і подразнення слизової оболонки уретри. В якому відділи уретри відкриваються вивідні протоки цих залоз?

A. *Губчаста

B. Перетинчаста

C. Передміхурова

D. Пузирна

E. Печериста

У гістологічному препараті яєчка у пухкій сполучній тканині, що розмежовує сім’яні канальці помітні округлі клітини з оксифільною цитоплазмою. Які це клітини?

A. *Клітини Лейдіга

B. Клітини Сертолі

C. Сустентоцити

D. Сперматоцити

E. Сперматогонії

 

До лікарні звернулася мати 3 річного хлопчика із занепокоєнням, щодо збільшення розмірів калитки її дитини. Після огляду встановлено, що між оболонками яєчка накопичується рідини і утворюється його водянка. Це пов’язано із існуванням зв’язку між піхвовою оболонкою яєчка та черевною порожниною. Яка оболонка черевної порожнини переходить у піхвову оболонку яєчка?

A. *Очеревина

B. Поперекова фасція

C. Поверхнева фасція

D. Підшкірна клітковина

E. Шкіра


ЖІНОЧА СТАТЕВА СИСТЕМА. ЯЄЧНИК. ЖІНОЧІ СТАТЕВІ ШЛЯХИ.

 


 

На препараті яєчника, забарвленому гематоксиліном-еозином, визначається фолікул, в якому клітини фолікулярного епітелію розміщені в 1-2 шари і мають кубічну форму, навколо овоциту видно оболонку яскраво-червоного кольору. Назвіть цей фолікул.

A *Первинний

B Примордіальний

C Вторинний

D Зрілий

E Атретичний

Нормальна iмплантацiя зародка людини може бути тiльки при вiдповiднiй змiнi ендометрiю матки. Якi клiтини ендометрiю при цьому кiлькiсно збiльшуються?

A * Децидуальнi клiтини

B Макрофаги

C Ендотеліоцити

D Фiбробласти

E Нейрони

В кірковій речовині яєчника при гістологічному дослідженні визначаються зрілі третичні фолікули. В який період овогенезу вони утворилися?

A *Великого росту

B Малого росту.

C Дозрівання.

D Розмноження.

E Формування.

З метою ранньої діагностики вагітності досліджується сеча жінки. Наявність якого з гормонів буде вірогідно свідчити про вагітність?

A *Хоріонічний

B Естріол.

C Альдостерон.

D Тестостерон.

E Прогестерон.

Внаслідок запального процесу в маткових трубах затруднене переміщення зиготи. Який тип епітелію зазнав змін?

A *Одношаровий циліндричний миготливий

B Багатошаровий плоский незроговілий

C Одношаровий циліндричний облямований

D Одношаровий циліндричний залозистий

E Одношаровий багаторядний

При мікроскопічному дослідженні видаленого під час операції яєчника виявлені примордіальні та первинні фолікули, а також жовте тіло у стадії розквіту. У якій стадії оваріально-менструального циклу знаходяться органи жіночої статевої системи при даних структурних особливостях яєчника?

A *Пременструальній

B Менструальній

C Преовуляторній

D Постменструальній

E Овуляторній

Хворій, 35 років, з діагнозом безпліддя в гінекологічному відділенні зроблено діагностичну біопсію ендометрію. При мікроскопічному дослідженні з’ясувалося, що слизова оболонка з явищами набряку, маткові залози звивисті, заповнені густим секретом. Який гормон обумовлює такі зміни в ендометрії?

A *Прогестерон

B Естрогени

C Тестостерон

D Соматотропін

E АКТГ

Припинення кровотечі після пологів пов'язано з дією гормонів на структури матки. Який компонент стінки матки приймає у цьому найбільшу участь?

A *Серединний шар міометрію

B Ендометрій

C Внутрішній шар міометрію

D Поверхневий шар міометрію

E Периметрій

Гістологічна картина ендометрію має наступні характерні ознаки: потовщення, набряк, наявність звивистих залоз із розширеним просвітом, які секретують велику кількість слизу, мітози в клітинах не спостерігаються, у стромі наявні децидуальні клітини. Яка стадія менструального циклу відповідає описаній картині?

A *Секреторна (пременструальна).

B менструальна

C регенераторна

D проліферативна

E відносного спокою

При мікроскопічному дослідженні внутрішніх статевих жіночих органів, що видалені під час операції був знайдений ембріон побудований з двох бластомерів. Назвати місце його локалізації при умові нормального розвитку.

A * Маткова труба, близько ампульної частини

B Маткова труба, близько маткової частини

C Порожнина матки

D Черевна порожнина

E Яєчник

 

У жінки 40 років слаба родова діяльність обумовлена слабістю скоротливої здатності міометрію. Щоб допомогти їй, який гормональний препарат потрібно ввести?

A *Окситоцин

B Гідрокортизон

C Дексаметазон

D Альдостарон

E Преднізолон

В оваріально-менструальному циклі відбуваються зміни залоз ендометрію. До якого з означених нижче типiв вiдносятся залози ендометрiю?

A *Простих трубчастих нерозгалужених

B Простих трубчастих розгалужених

C Простих альвеолярних нерозгалужених

D Складних альвеолярних нерозгалужених

E Складних альвеолярно-трубчастих розгалужених

На мікропрепараті яєчника представлений округлий утвір, залозисті клітини якого містять ліпідні краплі. Визначте цю структуру.

A *Жовте тіло.

B Примордіальний фолікул.

C Первинний фолікул.

D Зрілий фолікул.

E Атретичне тіло

Припинення кровотечі після пологів пов'язано з дією оксітоцину на стінку матки. Яка оболонка органу реагує на дію цього препарату?

A *Міометрій

B Ендометрій

C Периметрій

D Параметрій

E Підслизова

2011-2001

 

В гістологічному препараті яєчника в кірковій речовині визначається фолікул, що має велику порожнину. Овоцит 1 порядку розташований в зоні яйценосного горбика, він оточений прозорою зоною та променистою короною. Визначте даний вид фолікула.

A *Третинний.

B Вторинний.

C Первинний.

D Атретичний.

E Примордіальний.

Збираючи анамнез у пацієнтки, лікар-гінеколог встановив факти декількох самовільних викиднів. З недостатністю якого статевого гормона це пов”язано?

A *Прогестерону

B Естрогенів

C Гонадокриніну

D Хоріонічного гонадотропіну

E Релаксину

 

При аналізі крові у жінки виявлено, що вміст гормонів прогестерону і естрогенів наближається до нижньої границі норми. В яку стадію циклу було взято аналіз крові?

A *Менструальну

B Постменструальну (фаза регенерації)

C Постменструальну (фаза проліферації)

D Фаза відносного спокою

E Пременструальну

 

Відомо, що під час вагітності гальмується процес молокоутворення, але посилюється ріст молочної залози та диференціація альвеол. Який вітамін сприяє підготовці залози до лактації?

A *Е

B С

C РР

D

E D

 

Після гінекологічної операції, хвора 32 років, почала скаржитися на неприємні відчуття, біль в нижній частині черева та виділення з піхви. Після обстеження встановлений діагноз - запалення внутрішньої оболонки матки. Яка оболонка постраждала?

A. *Endometrium

B. Myometrium

C. Perimetrium

D. Parametrium

E. Peritoneum

На фоні гормональних змін у пацієнтки порушився процес прикріплення бластоцисти до слизової оболонки матки. Недостатність синтезу якого гормону викликало такі зміни:

A. *Прогестерон

B. Естрадіол

C. Фолікулін

D. Тестостерон

E. Соматостатин

Відновлення ендометрію в постменструальну фазу залежить від нормального стану маточних залоз. До якого з означених нижче типiв вiдносятся залози ендометрiю?

A. *Простi трубчастi нерозгалуженi

B. Простi трубчастi розгалуженi

C. Простi альвеолярнi нерозгалуженi

D. Складнi альвеолярнi нерозгалуженi

E. Складнi альвеолярно-трубчастi розгалуженi

Тесс Герритсен Смерть под ножом хирурга

 

 

OCR: Alenairina; Spellcheck: Akimell

 

«Тесс Герритсен " Смерть под ножом хирурга"»:

Центрполиграф; Москва; 2011; ISBN 978-5-227-03113-6

Перевод: Г. Я. Сухоцкая

 








Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1157. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия