Студопедия — Графічне подання даних. Типи діаграм. Створення та редагування діаграм
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Графічне подання даних. Типи діаграм. Створення та редагування діаграм






Для графічного подання табличних даних у звітах, на презентаційних чи рекламних сторінках використовують діаграми, які дозволяють більш наочно ілю­струвати табличні дані та дають можливість провести відповідний аналіз одержаних результатів.

В програмі MS Excel термін діаграма використовується для позначення всіх видів графічного подання числових даних.

Діаграми поділяються на стандартні (найбільш поширені) та нестандартні (використовуються зрідка).

Є багато типів стандартних діаграм: гістограма, графік, круго­ва, точкова, з областями, кільцева, поверхнева, біржова, цилін­дрична, конічна тощо. Кожний тип стандартної діаграми має де­кілька різновидів. З нестандартних використовують такі: блоки з областями, блакитна кругова, дерев'яна.

Рис. 73

Рис. 74. Кругова (об'ємна), точкова і стовпцева діаграми.

Гістограма (стовпцева діаграма) демонструє зміну даних за певний пе­ріод часу й ілюструє співвідношення окремих зна­чень даних. Категорії розташовуються вздовж горизонталі, а значення — вздовж вертикалі. Таким чином, більша увага приділяється змінам у часі(табл.1)

Гістограма з накопиченням демонструє внесок окремих елементів в загальну суму. У три­вимірній гістограмі порівняння даних проводиться вздовж двох осей.

Лінійчаста діаграма відображає співвідношення окремих компонентів. Категорії розташовані вздовж горизонталі, а значення — вздовж вертикалі. Таким чином, більша увага приділяється співстав-ленню значень, і менша — змінам у часі. Ліній­часта діаграма з накопиченням відображає внесок окремих елементів в загальну суму(табл.2).

Графік відображає тенденції зміни даних за одна­кові проміжки часу(табл.3)

Кругова діаграма ілюструє як абсолютну величину кожного елемента ряду даних, так і його внесок в загальну суму. На круговій діаграмі може бути представлений лише один ряд даних. Таку діагра­му рекомендується використовувати, коли необ­хідно підкреслити деякий великий елемент. Для полегшення роботи з маленькими частками в основній діаграмі їх можна об'єднати в єдиний елемент, а потім виділити в окрему діаграму поруч з основною(табл.4)

Точкова діаграма відображає взаємозв'язок між числовими значеннями в кількох рядах і характе­ризує дві групи чисел у вигляді одного ряду точок в координатах х, у. Ця діаграма відображає непарні інтервали даних і часто використовується для подання даних наукового характеру. Під час підго­товки даних потрібно розташувати в одному рядку або стовпчику всі значення змінної х, а відповідні значення у — в суміжних рядках або стовпчиках(табл.5)

Діаграма із зо нами підкреслює величину зміни протягом певного періоду часу, показуючи суму введених значень. Вона також відображає внесок окремих значень у загальну суму(табл.6)

Як і кругова діаграма кільцева діаграма ілюструє внесок кожного елемента в загальну суму, але, на відміну від кругової діаграми, вона не може містити кілька рядів даних. Кожне кільце в кільцевій діа­грамі відображає окремий ряд даних (табл.7)

У пелюстковій діаграмі кожна категорія має власну вісь координат, що виходить з початку координат. Лініями з'єднуються всі значення з певної серії. Пелюсткова діаграма дозволяє порівняти загальні значення з кількох наборів даних. На цій діаграмі ряд даних, що охоплює найбільшу частину площі (сорт 3), характеризує сорт з найбільшою кількістю вітамінів(табл.8)

Усі діаграми (окрім кругової) мають дві осі: горизонтальну — вісь категорій, вертикальну - вісь значень. Об'ємні діаграми мають третю вісь - вісь рядів.

Діаграма складається з багатьох елементів. Нижче наведено ті, назви яких можна прочитати на екрані, навівши на елемент курсор:

♦ Область(зона) діаграми;

♦ область (зона) побудови діаграми;

♦ легенда;

♦ заголовок діаграми;

♦ вісь ряду даних;

♦ вісь категорій;

♦ вісь значень;

♦ ряд;

♦ назва осі значень;

♦ назва осі категорій;

♦ стіни, кути (в об'ємних діаграмах).

 

Елементи діаграми є об'єктами, над якими визначені дії пере­міщення та дії з контекстного меню. За допомогою контекстного меню найчастіше виконують команду Формат елемента. За її допомогою можна, зокрема, замалювати рамку, в якій є елемент, деяким кольором чи текстурою.

Побудова діаграми здійснюється на основі ряду даних, так називають групу клітинок з даними в межах одного стовпчика чи рядка. На одній діаграмі можна відобразити декілька рядів даних. Діаграма може розміщуватися на тому ж аркуші, що й таблиця або на окремому аркуші. Діаграма зберігає зв'язок з даними, на основі яких вона побудована і при оновлені даних таблиці автоматично змінює свій вид.

Для побудови діаграми за звичай використовують програму Майстер діаграм. Її можна запустити двома способами:

♦ кнопку Майстер діаграм на панелі інструментів;

♦ командами з меню Вставка→ Діаграма.

Зручно перед запуском майстра виокремити діапазони з да­ними, які треба графічно відобразити. Це, зазвичай, суміжні рядки чи стовпці з назвами. Щоб ви­окремити несуміжні діапа­зони, потрібно натиснути на клавішу Ctrl.

Рис. 75. Перший крок майстра діаграм

Під керівництвом майстра виконують чотири кроки.

Крок 1: вибирають тип і вигляд діаграми (рис. 75).

Крок 2: задають діапазони з даними (якщо вони не були вибрані).

Крок 3: задають параметри (підписи, легенду) діаграми.

Крок 4: зазначають куди заносити діаграму (на окрему чи поточну сторінку).

Щоб перейти до наступного кроку, натискають на кнопку Далі, а щоб повернутися назад — на кнопку Назад.

Можна пропустити один чи два кроки, натискаючи відразу на кнопку Далі. Щоб завершити (часто достроково) роботу майстра діаграм і отримати діаграму, натискають на кнопку ГОТОВО.

Зміни у створеній діаграмі можна зробити за допомогою кон­текстного меню елементів, команди Діаграма або панелі інструментів з назвою Діаграма.

Щоб вставити в діаграму опущений елемент використовують команди Вставити => Діаграма=> Параметри діаграми тощо.

Тип діаграми можна будь-коли поміняти. Для цього діаграму треба вибрати, викликати майстра діаграм, вибрати інший тип і натиснути на кнопку ГОТОВО.

Автоматичний спосіб побудови діаграм, а саме гістограми, полягає у виділені діапазону даних разом з назвами стовпців і рядків і натисненні клавіши F11. Після цього можна відредагувати створену діаграму, змінивши її тип чи інші параметри.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 2143. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия