Студопедия — Порядок виконання роботи. 1 Відкрити програму Microsoft Word і розглянути її інтерфейс
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Порядок виконання роботи. 1 Відкрити програму Microsoft Word і розглянути її інтерфейс






1 Відкрити програму Microsoft Word і розглянути її інтерфейс. Відкрити діалогове вікно настроювання параметрів роботи програми та розглянути зміст вкладок і встановити такі параметри: на вкладці Общиевстановити одиницю виміру – см, список файлів – 7.

2 На вкладці Правкавстановити режим Использовать клавишу Ins для вставки; на вкладці Сохранениевстановити період автозбереження – 15 хв.

3 На вкладці Правописаниевимкнути автоматичну перевірку орфографії і граматики.

4 Створити новий документ. Установити параметри сторінки документа: формат – А4; орієнтація – Книжная; верхнє поле – 2.5 см; нижнє поле – 2.5 см; праве поле – 1.5 см; ліве поле – 3 см.

5 Увести в створений документ текст, наданий викладачем.

6 Форматування символів. Для тексту документа встановити параметри шрифту: Times New Roman, розмір шрифту – 14, міжсимвольний інтервал – розріджений, кернінг для символів 12 пт і більше.

7 Для абзаців документа встановити вирівнювання – за шириною, відступ першого рядка – 0.95 см, міжрядковий інтервал – полуторный. Для першого абзацу застосуйте буквицю. Другий і третій абзац оформіть у вигляді нумерованого списку.

8 Заголовок тексту вирівняти по центру, для виділення визначень у тексті використовувати курсив.

9 Зробити копію всього тексту в той самий документ. Після першої сторінки вставити Разрыв страницы cо следующей страницы і для другої сторінки зробити орієнтацію сторінки альбомну. Активізуйте колонтитули: Вид ® Колонтитулы. Зробіть так, щоб у верхньому колонтитулі було записано “ІФНТУНГ, факультет ІЕФ, спеціальність – ГКЗ, група, ваше П.І.Б.”, а у нижньому колонтитулі – праворуч проставлені номер сторінки жирним шрифтом розміром 12 пт.

10 Відформатуйте документ у вигляді газетних колонок. Збережіть файл під своїм іменем у власну папку.

11 Створити таблицю з назвою Мої друзі, де є шість стовпців і деяка (8-10) кількість рядків з даними про ваших друзів. Заголовки стовпців: Прізвище, Ім'я, Вік, Місто, Адреса, Телефон. Дані увести довільні.

12 До створеної таблиці застосуйте шрифт Times New Roman, кегль 10, інтервал – одинарний:

13 Виконайте оформлення таблиці: рамки, фон, шрифт, вирівнювання, тощо. Встановіть для таблиці автоформат Современный.

 

1.3.4 Аналіз результатів роботи, висновки

1. Навчитись працювати в текстовому редакторі Word. Ознайомитися з режимами роботи з документами,

2. Отримати навики форматування тексту, вставка номерів сторінок, уміти працювати з колонтитулами, колонками, фрагментами текстів, виконувати переміщення в документі. Вивчити методику вставки в текст і редагування математичних формул.

3. Створювати та форматувати таблиці. Виконувати обчислення в таблицях.

4. За допомогою програми Microsoft Graph будувати та редагувати діаграми.

1.3.5 Контрольні запитання

1 Як встановлюються поля на сторінці?

2 Як встановити нумерацію сторінок?

3 Для чого призначені колонтитули?

4 Як можна задати текст з колонками?

5 Як створити списки?

6 Як задається інтервал між символами у формулі?

7 Як задати розмір символів та масштаб формули?

8 Яким чином можна змінити стиль накреслення символів?

9 Чи можна з формулами виконувати операції редагування, переміщення, копіювання?

10 Які можливості має редактор Word, щодо роботи з таблицями? Як задається стиль таблиці?

11 Форматування рядків або стовпчиків у таблиці.

12 Які можливості редактора щодо перетворення тексту в табличний формат?

1.3.6 Рекомендована література

1 Баженов В.А. і ін. Інформатика. Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології: Підручник. – К.: Каравела, 2003. – 464 с.

2 Інформатика. Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології.: Підручник/Пушкар О.І., ред.-К.: Академія, 2002. – 704 с.


Модуль №2
Основи програмування мовою
Тurbo Рascal

Лабораторна робота №2.1
Сервісна оболонка Turbo Pascal 7.0. Лінійна програма

2.1.1 Мета і завдання роботи

Ознайомитись з основними поняттями мови Pascal, сервісною оболонкою Turbo Pascal 7.0, структурою програми, правилами написання Pascal-програм. Скласти програму мовою Pascal для обчислень за лінійним алгоритмом.

2.1.2 Основні теоретичні положення

Алфавіт мови Turbo Pascal. Типи даних.

Комп’ютерні програми створюються з допомогою спеціальних мов, які називаються мовами програмування. Мова програмування, які і будь-яка інша мова, містить свій алфавіт.

Алфавіт мови програмування – це набір констант, типів даних, змінних, стандартних процедур і функцій, операндів та операторів, з яких складається програма.

Розглянемо ці терміни більш детально.

Константи – це дані, значення яких відоме до завантаження програми і не змінюється в процесі її виконання.

В Pascal існують як стандартні константи, так і вказані користувачем. До стандартних констант належить, наприклад, число Pi=3.141592.... Константи, задані користувачем, потрібно вказувати в спеціальному розділі програми.

Змінні – це дані, значення яких вводиться та змінюється під час виконання програми. Усі змінні, що використовуються в Pascal-програмі, потрібно описувати в спеціальному розділі програми.

Тип даних – це набір даних (констант, змінних, значень функцій і т.д.), які мають спільні характеристики (формат представлення в пам’яті ПК, множина допустимих значень, множина допустимих операцій, що можна використовувати для даного типу).

Процедури та функції – це підпрограми, що використовуються в середині програми. До алфавіту мови програмування відносять стандартні процедури та функції, тобто такі, що сприймаються мовою програмування без їхнього додаткового опису.

Операнди – це спеціальні символи або послідовності символів, які виконують над даними певні операції (математичні, логічні і т.д.). Прикладом операндів можуть бути операнди математичних операцій: “+” – додавання даних, “-” – віднімання даних, “*” – множення даних, “/” – ділення даних, “=” – рівність даних і т.д.

Оператори – це деякі неподільні елементи програми, що дозволяють виконувати певні алгоритмічні дії у програмі, тобто виконувати в програмі певні команди. Фактично, оператор – це окрема команда в алгоритмі програми, тобто окремий крок виконання програми.

В Turbo Pascal оператори поділяються на прості та структурні. До простих операторів відносяться:

· оператор присвоєння (: =);

· оператор безумовного переходу (goto);

· оператор звертання до процедури (функції).

Структурними операторами називаються такі, що складаються з інших операторів. До них відносяться:

· складений оператор – представляє собою набір операторів, що поміщені в операторні дужки (begin - end);

· умовний оператор (if);

· оператор вибору (case);

· оператори циклу (repeat, while, for);

· оператор приєднання (with).

Усі вищеописані елементи алфавіту мови програмування складаються з окремих символів. В якості символів, що складають елементи алфавіту, у Turbo Pascal можна використовувати більшість символів, що входять у стандартну ASCII-таблицю. Заборонено використовувати символи розширеної ASCII-таблиці, тобто символи з кодами від 128 до 255, а також символи: (&), (!), (%), (~), (”). Ці символи можна використовувати лише в якості коментарів та в текстових стрічках, які беруться в одинарні лапки (’).

Інтегроване середовище програмування – це система програмування, що суміщає редактор для зручного введення і редагування програми, транслятор і налагоджувач помилок.

Інтегроване середовище програмування Turbo Pascal 7.0 складається з редактора, компілятора, редактора зв'язків і налагоджувача.

Ідентифікатори

Ім'я програми, так само як імена використовуваних в програмі констант, змінних, процедур, функцій і т.д., називається ідентифікатором.

Ідентифікатори задаються програмістом, при цьому використовуються наступні правила:

· ідентифікатор може складатися з букв латинського алфавіту, цифр;

· знаку підкреслення; жодні інші символи в ідентифікаторі недопустимі;

· ідентифікатор не може починатися з цифри;

· ідентифікатор не повинен містити пропусків;

· ідентифікатор не може збігатися ні з одним із зарезервованих слів;

· довжина ідентифікатора може бути довільною, але значущими є тільки перші 63 символи.

Операції відношень

У мові програмування Turbo Pascal визначені операції відношення, перелік яких наведено в табл. 2.1. Результатом операції відношень є значення логічного типу.

 

Таблиця 2.1 – Операції відношень

 

 

> більше ніж   < = менше ніж або дорівнює
> = більше ніж або дорівнює = дорівнює
< менше ніж < > не дорівнює

Службові слова мови Turbo Pascal

У мові програмування Turbo Pascal зарезервовані службові слова, перелік яких наведений у табл. 1.2

Таблиця 1.2 – Службові слова мови Turbo Pascal

and–кінець array– масив begin– початок case– вибір const–сталі div–ділення без остачі do–виконати downto–униз до else–інакше file–файл for– для function–функція goto–перейти до if–якщо in–в label–мітка mod–остача nil – нуль not–ні of–з or–або packed–стиснутий procedure–процедура program–програма record–запис repeat–повторювати set–множина then–то to–до type–тип until–доки var – змінні while– доки та інші.

 

Вирази

Арифметичні вирази будуються з констант, змінних, функцій і операцій над ними. У мові програмування Turbo Pascal визначені функції та процедури, перелік яких, наведено в табл. 3

Правила запису виразів:

Вираз записується в один рядок. Наприклад, вираз:

мовою Turbo Pascal має бути записаний так: =: (a*x+b*sqr(x)+c*sqr(x)*x)/(14*x-x).

У виразах використовуються тільки круглі дужки, причому кількість дужок, що відкриваються, повинна відповідати кількості дужок, що закриваються.

Не можна записувати підряд два знаки арифметичних операцій.

Обчислення виконуються зліва направо відповідно пріоритету операцій:

1 операція обчислення функцій;

2 операції піднесення до степеня;

3 операції множення, ділення, mod і div;

4 операції додавання і віднімання.

 

Піднесення числа до степеня та знаходження кореня

Для піднесення X до степеня Y потрібно встановити знак Х і у випадку від’ємного значення Х парність (непарність) Y:

Х> 0 – XY = exp(Y*ln(X));

X=0 – XY =1;

X< 0, Y – парне – XY = exp(Y*ln(abs(X)));

X< 0, Y – не парне – XY = -exp(Y*ln(abs(X)));

Аналогічно для знаходження кореня X степені Y:

Х> 0 – = exp((1/Y)*ln(X));

X=0 – = 1;

X< 0, Y – непарне – = -exp((1/Y)*ln(abs(X)));

X< 0, Y – парне – Не існує.

 

Тригонометричні та математичні функції, що обчислюються через додаткові вирази

 

Функція Вираз
Логарифм звичайний LogYX = ln(X)/ln(Y)
Логарифм десятковий LgX = ln(X)/ln(10)
Тангенс TgX = sin(X)/cos(X)
Котангенс CtgX = cos(X)/sin(X)
Арксинус arcsinХ = arctan(Х/sqrt(1 - sqr(Х)))
Арккосинус arccosX = arctan((1 - sqr(X))/X)
Арккотангенс arcctgX = 1/arctan(X)

 

Таблиця 2.3 – Функції та процедури

Функція Тип аргументу Тип результату Математичний запис, коментар
Функції
abs(x) integer, real integer, real |x|
arctan(x) integer, real real arctgx
cos(x) integer, real real cosx
sin(x) integer, real real sinx
exp(x) integer, real real ex
ln(x) integer, real real lnx
sqrt(x) integer, real real
sqr(x) integer, real integer, real x2
ord(x) упорядкований integer ASCII-код символу
succ(x) упорядкований упорядкований повертає наступне значення x
pred(x) упорядкований упорядкований повертає попереднє значення x
round(x) real integer заокруглює число х до цілого
trunc(x) real integer відкидає дробову частину числа х
int(x) real real відкидає цілу частину числа х
frac(x) real real дробова частина числа х
odd(x) integer boolean true (x – непарне), false (x – парне)
random(x) integer integer генерує випадкове число з діапазону від 0 до x
upcase(x) char char замінює малу літеру латинської абетки на велику
Процедури
inc(x, y) integer integer збільшує x на y
inc(x) integer, char integer, char збільшує x на 1
dec(x, y) integer integer зменшує x на y
dec(x) integer, char integer, char зменшує x на 1






Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 941. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия