Студопедия — ОСОБЛИВОСТІ РОЗРОБКИ ПИТАНЬ З ОХОРОНИ ПРАЦІ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД СПЕЦІАЛЬНОСТІ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ОСОБЛИВОСТІ РОЗРОБКИ ПИТАНЬ З ОХОРОНИ ПРАЦІ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД СПЕЦІАЛЬНОСТІ






 

3.1 "Електричні машини і апарати", "Електромеханічні системи автоматизації та електропривод", "Електромеханічне обладнання енергоємних виробництв";

Розділ "Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях" для даних спеціальностей виконується в такій послідовності.

Після загальної вступної частини (див. розд. 1.1) необхідно (з абзацу) зазначити тему дипломного проекту і коло питань з охорони праці, які будуть розглянуті в розділі. Потім у першому підрозділі, який має назву "Заходи з охорони праці", розглядають питання з охорони праці під час експлуатації об’єкту проектування.

При цьому необхідно розглянути такі питання:

- що являє собою машина, яка проектується /привести ГОСТ відповідно до якого проектується, виготовляється та буде експлуатуватися машина чи апарат/;

- де і в поєднанні з яким обладнанням буде експлуатуватися дана машина /апарат/;

- як характеризується машина чи апарат (згідно ПУЭ і ПБЭЭ), під які положення і параграфи підпадає, в приміщеннях якої категорії електронебезпеки може експлуатуватися і чому? Вказати опір заземлюючого пристрою та кваліфікаційні групи персоналу по електронебезпеці;

- яка робоча зона машини, апарату чи виробу, чим вона небезпечна для людини і як запобігти цій небезпеці;

- яка стійкість та безпечність машини в пожежонебезпечних умовах;

- як захищена машина чи апарат від перенавантаження, коротких замикань, порушення режиму роботи, пожежі трансформатора та інше з урахуванням вимог ПУЭ, ПБЭЭ і ПТЭЭП, ГОСТів 12.2.007.0-75-12.2.007.14-75 "Изделия электротехнические. Общие требования безопасности".

Вказати категорію пожежонебезпеки та ступінь вогнестійкості приміщення відповідно розд.7.4 ПУЭ, вид ізоляції машини відповідно ГОСТ 12.1.009-76 "Электробезопасность. Термины и определения", клас електротехнічних виробів за способами захисту людини від ураження електричним струмом відповідно ГОСТ 12.2.007.0—75* ССБТ "Изделия электротехнические. Общие требования безопасности".

Далі в спеціальній технологічній частині першого підрозділу необхідно розглянути питання з охорони праці на виробничій (випробувальній) дільниці, де виконують роботи (з виготовлення бака трансформатора, маніпулятора, статора, ротора, складання виробу або його випробувань, тощо). Ці питання розглядають згідно вимогам розділу 1 вказівок (за виключенням питань 1.1; 1.6 та 1.7). В цьому підрозділі обов’язково необхідно виконати розрахунок (наприклад, пристрою для захисного заземлення, системи природного або штучного освітлення, вентиляції, блискавкозахисту, необхідної кількості і типу вогнегасників та інше).

В другому підрозділі, який має назву "Заходи з безпеки в надзвичайних ситуаціях", студент-дипломник розглядає заходи з безпеки персоналу на випадок виникнення потенційно можливої надзвичайної ситуації на об’єкті проектування або території, що його оточує. При цьому тему спеціального завдання, види розрахунку та надзвичайної ситуації природного або антропогенного походження попередньо узгоджують з консультантом.

У заключній частині розділу у стислій формі наводиться загальний висновок про ефективність розроблених заходів та засобів.

 

3.2 "Електротехнічні системи електроспоживання";

Розробку питань підрозділу з охорони праці необхідно виконувати у відповідності з вимогами даних методичних вказівок (розд. 1). При цьому, після вступної частини (див. розд. 1.1), необхідно зазначити тему дипломного проекту і загальні питання з охорони праці, яким приділена увага в підрозділі.

Потім, у першому підрозділі "Заходи з охорони праці", необхідно розглянути питання охорони праці та навколишнього середовища, які забезпечують безпечні умови експлуатації об’єкту проектування. При цьому у відповідності з вимогами п. 1.2 установити і розглянути з точки зору забезпечення охорони праці ймовірні потенційно-небезпечні фактори, які можуть виникати під час експлуатації об'єктів, що проектуються:

- комутаційне, імпульсне та атмосферне перенапруження;

- перехід вищої напруги на бік /малої/ низької;

- помилкова дія персоналу під час оперативних перемикань;

- можливість випадкового дотику до частин обладнання, які знаходяться під напругою;

- невідповідний режим роботи нейтралі;

- прямі удари блискавки;

- загрублення захисних пристроїв.

Розглядаючи наведені вище загальні питання, слід звернути увагу як на конструктивні розробки, так і на вплив цих рішень на безпеку праці.

При цьому необхідно посилатися на відповідні розділу ПУЭ та ГОСТи 12.2.007.0-75 - 12.2.007.14-75 "Изделия электротехнические. Требования безопасности".

Необхідно розглянути також використання таких мір захисту:

- електричного розподілу мереж;

- контролю та профілактики ізоляції;

- використання малих напруг.

Окрім вищезазначених питань необхідно розглянути ряд особливостей.

При проектуванні трансформаторних підстанцій:

- необхідно показати чи відповідають шини розподільного пристрою вимогам термічної та динамічної стійкості;

- чи забезпечує релейний захист швидкодію вимикання при замиканні на землю;

- де і яким чином розміщується вибухонебезпечне обладнання: масляні вимикачі, силові трансформатори та інше., наявність газового захисту і сигналізації, відповідність розроблених заходів вимогам ГОСТ 12.1.010-76 "Взрывобезопасность. Общие требования",
ГОСТ 12.2.020-76 "Электрооборудование взрывозащищенное. Термины и определения. Классификация. Маркировка";

- застосувати засоби індивідуального захисту від ураження електрострумом, які повинні знаходитися в приміщеннях РП та вказати напругу, на яку вони випробувані /посилання на ПТЭЭП і ПБЭЭ, "Правила применения и испытания средств защиты, используемых в електроустановках"/;

- навести послідовність виконання оперативних перемикань в РП та кваліфікаційні групи персоналу, який має право проводити такі перемикання;

- наявність блокування, що виключає помилкове виконання оперативних перекмикань, передбачених схемою;

- вказати засоби блискавкозахисту і пожежогасіння, вибрані на підстанції, що проектується.

При проектуванні ліній електропередач (ЛЕП):

- охарактеризувати трасу ЛЕП що проходить по населеній або ненаселеній місцевості, перетинання з іншими ЛЕП чи лініями зв'язку /перетинання доріг, річок та інше/;

- проаналізувати наявність виробничих викидів на ЛЕП що проектується і їх характеристику з точки зору зниження діелектричної міцності ізоляції, габарити в найбільш небезпечних місцях і засоби закріплення провідників (ПУЭ);

- показати чи відповідають вибрані провідники умовам механічної міцності (ПУЭ) та "Правилам техніки безпеки при експлуатації повітряних ліній електропередач напругою 35 кВ і більше";

- показати заходи безпеки під час обходів ЛЕП вдень чи вночі, кваліфікаційні групи обслуговуючого персоналу, що виконує обхід;

- описати захист ЛЕП від атмосферних перенапруг і прямих ударів блискавок, охорону навколишнього середовища на трасі ЛЕП та інше.

При проектуванні електрозабезпечення різних споживачів назвати:

- категорії приміщень за ступенем небезпеки ураження електричним струмом, пожежобезпеки, вибухобезпеки (відповідно до ПУЭ та НАПБ 6.03.002-2007);

- відносну вологість повітря, наявність струмопровідного чи неструмопровідного пилу, газу, пари;

- основне технологічне обладнання, виявити небезпечні зони, шкідливі фактори, наявність шуму, вібрації тощо;

- обладнання, що підлягає заземленню (зануленню);

- засоби блискавкозахисту та пожежогасіння.

У вигляді спеціальної частини першого підрозділу виділяють питання електрозабезпечення цеху, дільниці або забезпечення техніки безпеки, санітарії і пожежної безпеки на підстанції та в приміщенні для обслуговуючого персоналу. Ці питання розглядають згідно вимогами розділу 1 (питання 1.2-1.5).

В спеціальній частині також необхідно виконати розрахунок (зокрема, пристрою блискавкозахисту, заземлення, необхідної кількості та типу вогнегасників, вентиляції, системи штучного освітлення та ін.). Вид розрахунку узгоджується з консультантом.

Вимоги до заключної частини "Заходи з безпеки в надзвичайних ситуаціях" (1.6) і висновків (1.7) – згідно з вимогами попереднього підрозділу 3.1.

 

3.3 "Енергетичний менеджмент";

При виконанні проектів дослідницько-розрахункового характеру, коли для більшості розрахунків з оптимізації витрат енергетичних, матеріальних, фінансових та інших ресурсів студент-дипломник використовує електронно-обчислювальну техніку (ЕОМ, ПК), під час визначення шкідливих виробничих факторів та заходів захисту від них необхідно керуватись вимогами НПАОП 0.00-1.28.10 "Правила охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин" та ДСанПіН 3.3.2.07-98 "Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин".

Порядок розгляду питань розділу "Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях" – у відповідності до вимог даних методичних вказівок (1.1-1.7).

У випадку виконання науково-дослідних і інших проектних робіт необхідно також керуватись вимогами даних вказівок.

Теми питань для розгляду в спеціальній частині підрозділу з охорони праці (в тому числі і розрахунків), а також в підрозділі "Заходи з безпеки в надзвичайних ситуаціях" узгоджуються з консультантом кафедри ОП і НС.

При виконанні другого підрозділу (1.6) і заключної частини (1.7) необхідно дотримуватись вимог до аналогічних питань в підрозділі 3.1 даних методичних вказівок.








Дата добавления: 2015-10-18; просмотров: 323. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия