Студопедия — Права та обов'язки сторін за договором оренди.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Права та обов'язки сторін за договором оренди.






Орендодавець зобов'язаний:

1)Надати орендарю майно в стані, що відповідає умовам договору оренди і призначенню майна. Стан майна повинен бути визначений договором. Якщо цього не зроблене, стан майна може бути визначено його призначенням, що може бути встановлено виходячи з мети оренди. Майно здається в оренду з усіма його властивостями, обладнанням та ін.

2)Попередити орендаря про всі права третіх осіб на майно, що здається в оренду, (сервітуті, праві застави і т.п.).

3)Робити за свій рахунок капітальний ремонт переданого в оренду майна, якщо інше не передбачено законом, іншими правовими чи актами договором оренди.

Обов'язки орендаря:

1)Використовувати майно відповідно до умов договору оренди. А якщо такі умови не визначені, то відповідно до його призначення.

2)Вчасно вносити орендну плату. Розмір, порядок і умови визначаються договором. А у відношенні державного і комунального майна законом і відповідними нормативними актами.

3)При припиненні договору оренди повернути орендодавцю майно в стані, у якому він його одержав, з урахуванням нормального зносу чи в стані, обумовленому договором.

4)Підтримувати орендоване майно в справному стані, робити за свій рахунок поточний ремонт і нести витрати на утримання майна, якщо інше не встановлено законом чи договором.

5)Без згоди орендодавця не здавати орендоване майно в суборенду, не передавати свої права за договором іншій особі, не передавати майно в безплатне користування, а також не віддавати орендні права в заставу і не вносити їх як внесок у статутний капітал господарчого товариства.

Підстави припинення договору оренди: ст. 781 ЦК України встановила, що договір найму (оренди) припиняється у разі смерті фізичної особи – наймача, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір найму припиняється у разі ліквідації юридичної особи наймача або наймодавця.

Сторони мають право на дострокове розірвання договору найму (оренди). Згідно до ст. 783 ЦК України наймодавець має право вимагати розірвання договору найму, якщо: 1) наймач користується річчю всупереч договору або призначенню речі; 2) наймач без дозволу наймодавця передав річ у користування іншій особі; 3) наймач своєю недбалою поведінкою створює загрозу пошкодження речі; 4) наймач не приступив до проведення капітального ремонту речі, якщо обов'язок проведення капітального ремонту був покладений на наймача.

На вимогу наймача відповідно до ст. 784 ЦК України розірвання договору найму можливе, якщо: 1) наймодавець передав у користування річ, якість якої не відповідає умовам договору та призначенню речі; 2) наймодавець не виконує свого обов'язку щодо проведення капітального ремонту речі.

Окремі види договорів найму:

Договір прокату (ст. 787-791 ЦК України) - за договором прокату наймодавець, який здійснює підприємницьку діяльність з передання речей у найм, передає або зобов'язується передати рухому річ наймачеві у користування за плату на певний строк.

Предметом договору прокату є рухома річ, яка використовується для задоволення побутових невиробничих потреб.

Наймодавцем за цим договором може виступати лише суб'єкт підприємницької діяльності. Договір прокату є різновидом договору найма і за своєю правовою природою є договором приєднання. Договір прокату - це публічний договір.

Найм (оренда) земельної ділянки (ст. 792 ЦК України) - за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов'язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату.

Земельна ділянка може передаватись у найм разом з насадженнями, будівлями, спорудами, водоймами, які знаходяться на ній, або без них.

Найм будівлі або іншої капітальної споруди (ст.ст. 793-797 ЦК України) - законом визначени деякі особливості щодо форми укладення цього договору: договір найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) укладається у письмовій формі.

Договір найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) строком на один рік і більше підлягає нотаріальному посвідченню.

Договір найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), укладений на строк не менше одного року, підлягає державній реєстрації.

Найм (оренда) транспортного засобу (ст.ст. 798-805 ЦК України). У цьому виду договору найму особливості має саме предмет та форма договору: предметом договору найму транспортного засобу можуть бути повітряні, морські, річкові судна, а також наземні самохідні транспортні засоби тощо. Договором найму транспортного засобу може бути встановлено, що він передається у найм з екіпажем, який його обслуговує.

Сторони можуть домовитися про надання наймодавцем наймачеві комплексу послуг для забезпечення нормального використання транспортного засобу.

Договір найму транспортного засобу укладається у письмовій формі. Договір найму транспортного засобу за участю фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню.

Лізинг – згідно договору лізингу одна сторона (лізингодавець) передає або зобов’язується передати другій стороні (лізингоодержувачеві) у користування майно, що належить лізингодавцю на праві власності (прямий лізинг), або майно спеціальне придбане лізингодавцем у продавця за умовами лізингоодержувача (непрямий лізинг) на певний строк і за встановлену плату (лізинговий платеж) (ст. 806 ЦК України). До договору лізингу застосовуються загальні положення про найм (оренду) з урахуванням особливостей, встановлених відповідними нормами ЦК України. Предметом договору лізингу може бути неспоживча річ, визначена індивідуальними ознаками.

Враховуючи особливості окремих видів і форм лізингу був прийнятий спеціальний Закон України "Про фінансовий лізинг" від 16 грудня 1997 р., у редакції Закону України від 11 грудня 2003 р. Згідно змінам передбаченимі цим Законом скасовано поділ на оперативний і фінансовий лізинг, а також лізинг не розглядається як підприємницька діяльність, однак лізингодавцем може бути лише юридична особа. Законом також передбачено право сублізингу, та скорочено перелік суттєвих умов договору лізингу.

Господарський кодекс України у ст. 292 визначає лізинг як господарську діяльність та визначає види лізингу та його предмет.







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 1745. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия