Студопедия — МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ






 

Учебник для вузов

 

Изготовление оригинал-макета

ООО "Билана В"

 

Подписано в печать 29.03.2001. Формат 60х88/16. Гарнитура Таймс

Печать офсетная. Усл. печ. л. 26,0. Уч.-изд. л. 23,9. Тираж 3000 экз.

Заказ 663. Изд. № 389

 

ЛР № 064625 от 06.06.1996 г.

000 «Флинта», 117342, г. Москва, ул. Бутлерова, д. 17-Б, комн. 332

Тел/факс 336-03-11; тел. 334-82-65. E-mail: [email protected], [email protected]

 

ЛР № 020297 от 23.06.1997 г.

Издательство «Наука», 117864, ГСП-7, Москва В-485, ул. Профсоюзная, д. 90

 

Отпечатано с готовых диапозитивов во ФГУП ИПК «Ульяновский

Дом печати». 432980, г. Ульяновск, ул. Гончарова, 14

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

 

 

КАФЕДРА СОЦІАЛЬНИХ ДИСЦИПЛІН

 

ВАЛЕОЛОГІЯ

 

 

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Для студентів 1 курсу юридичного факультету

 

Дніпропетровськ – 2004

 

 

ПЛАНИ

СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

 

Дисципліна Валеологія

Освітньо-кваліфікаційний

івень бакалавр

Спеціальність 6.060100 Правознавство

 

Форма навчання денна

 

 

Плани семінарських занять та самостійної роботи з дисципліни “Валеологія” / Укладач: доктор біологічних наук, професор Грибан В.Г. – Дніпропетровський гуманітарний університет, 2004.- 16 с.

 

 

Рецензенти:

Бєліков А.С., докт.тех. наук, професор (Юридична академія МВС України)

 

 

Плани обговорені та схвалені на засіданні кафедри соціальних дисциплін “___”_____________2004 року. Протокол № __.

 


МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

 

Семінарські заняття у навчальному процесі проводяться для поглибленого вивчення дисциплін та опанування їх методологічних засад. Це вид навчального заняття, на якому викладач організовує обговорення студентами питань програмного матеріалу.

Семінари мають сприяти розвиткові самостійної роботи студентів, поглибленню їх інтересу до науки і наукових досліджень, розвиткові культури мовлення, формуванню навичок та вмінь публічного виступу, участі в дискусії.

Семінарські заняття є важливим засобом не тільки для перевірки знань студентів, але й для формування високого рівня знань на основі правильних суджень та висновків.

Головна мета семінарських занять – допомогти студентам опанувати курс, засвоїти предмет.

Основні завдання семінарських занять полягають у засвоєнні загальнотеоретичних положень дисципліни. У процесі обговорення питань, студенти навчаються формулювати і викладати свої думки і висновки, застосовувати теоретичні положення.

Основою ефективного розгляду положень дисципліни на семінарських заняттях є вивчення лекційного матеріалу та самостійна робота студентів, конспектування навчальної і наукової літератури з курсу. Така робота передбачає використання робочої програми, кожне питання якої має бути засвоєним.

Самостійну роботу варто починати з вивчення конспекту, або тексту лекцій, потім прочитати й законспектувати в зошит для семінарів відповідний матеріал підручника та інших джерел. Читати треба уважно, всебічно та критично аналізуючи прочитане. Зустрівши нове, незрозуміле поняття, вираз, обов’язково необхідно з’ясувати його зміст. Не зробивши цього, студент, студент ризикує сприйняти неправильно значення терміну, виразу або й всього тексту. Тут варто скористатися словничками чи іншими допоміжними джерелами.

Перелік рекомендованої літератури не є вичерпаним. Студенти мусять використовувати інші джерела і особливо періодичні видання.

Опанування положень курсу передбачає не тільки засвоєння визначень тих чи інших категорій, характерних рис певного явища та ознак, але й розуміння різних точок зору щодо нього.

Готуючись до семінару, необхідно звернути увагу на ключові поняття, які притаманні вказаним темам, та засвоїти їх. При відповіді на семінарському занятті треба будувати так свій виступ, щоб відокремити його головні чинники:

- чітке формулювання теоретичного положення;

- обґрунтування цього положення і розкриття його характерних ознак і властивостей;

- аргументацію та ілюстрацію теоретичних положень конкретними фактами дійсності, явищами суспільно-політичного, економічного, культурного життя;

- доведення значимості питань, які розглядаються, для практичної діяльності.

Реферати, передбачені планами семінарських занять, присвячуються складним питанням, які не розглядаються в навчально-методичній літературі і потребують опанування наукових джерел, окремих статей або монографій. Обсяг реферату має відповідати 7 – 8 хвилинам доповіді. Реферативні повідомлення заслуховуються і обговорюються в ході відповідних занять і лише у виключних випадках без доповіді перевіряються викладачем. Вони обов’язково оцінюються викладачем. Реферати можуть бути основою для написання наукової роботи.

Опрацювання тем семінарських занять або окремих їх питань може відбуватися в різних формах: співбесіди, загальногрупової дискусії, заслуховування й обговорення рефератів, проведення письмових контрольних робіт, виконання тестових завдань. Встановлений рівень засвоєння матеріалу на семінарських заняттях враховується викладачем при вирішенні питання про допуск до заліку на основі оцінок та поточної атестації. Це стосується і тих тем, які вивчалися самостійно. Основні питання тем вносяться до реєстру питань, які вводяться в білети на залік.

 


ЗАСОБИ ПРОВЕДЕННЯ ПОТОЧНОГО ТА ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ

Поточний контроль – проведення семінарських занять, відпрацювання академічних заборгованостей.

Модульний контроль – рубіжне атестування, виконання тестових завдань.

Підсумковий контроль – залік.

КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ЗНАНЬ І ВМІНЬ:

“Відмінно” (високий рівень навчальних досягнень) - якщо студент глибоко і в повному обсязі засвоїв програмний матеріал; вичерпно, логічно і творчо викладає інформацію в усній і письмовій формі; ґрунтовно висловлюється і дискутує, здатен виступати експертом та консультантом у навчанні інших; вирішує тестові завдання.

“Добре” (достатній рівень навчальних досягнень) – якщо студент оперує матеріалом на рівні теми, розділу, може самостійно його відтворювати в повному обсязі, добирає переконливі аргументи на підтвердження власної точки зору; вирішує тестові завдання.

“Задовільно” (середній рівень навчальних досягнень) - якщо студент може самостійно відтворити значну частину навчального матеріалу теми, дати визначення понять та пояснити їх на прикладах; самостійно вирішує необхідну кількість тестових завдань; відповідає за планом; висловлює власну точку зору з окремих питань.

“Незадовільно” (початковий рівень навчальних досягнень) - якщо студент може відтворювати лише окремі терміни і конструкції теми; допускає змістовні помилки; не вирішує тестових завдань.

 


ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

 

№ з/п ТЕМИ Всього Годин З викладачем Сам. роб.
разом лекції с/з к/р
               
  Поняття про валеологію, її мету і задачі. Історія розвитку валеології.     -   -  
  Людина та її здоров’я     -   -  
  Здоров’я, механізми його збереження з позицій системного підходу     -   -  
  Діагностика індивідуального здоров’я     -   -  
  Валеологічні аспекти психічного здоров’я     -   -  
  Валеологічні аспекти репродуктивного здоров’я     -   -  
  Прогнозування здоров’я     -   -  
  Основні принципи формування здоров’я     -   -  
  Інтегративний підхід до управління здоров’ям.     -   -  
  ВСЬОГО:     -   -  

 

 


ОСНОВНА ЛІТЕРАТУРА

 

1. Апанасенко Г.Л., Попова Л.А. Валеологія як наука//Валеологія. 1996.№1.

2. Апанасенко Г.Л., Попова Л.А. Медицинская валеология. Київ, "Здоров'я". 1998.

3. Белов С.В. Безопасность жизнедеятельности. М., «Высшая школа». 2001.

4. Брехман И.И. Введение в валеологию - науку о здоровье. Л., Наука, 1987.

5. Петрушин В.И., Петрушин Н.В. Валеология. М., 2002.

6. Цимбал Н.М. Практикум з валеології. Методи зміцнення фізичного здоров'я. Тернопіль. 2000.

7. Чумаков Б.Н. Валеология. Курс лекций. М., 2002.

 

 


ЗМІСТ

 







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 538. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия