Студопедия — Процесор Pentium 4
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Процесор Pentium 4






Архітектура Р6 практично зжила себе, хоча, безперечно, для свого часу вона була істотним стрибком вперед. Але треба було рухатися далі, і в кінці листопада 2000 року Intel представила процесор Pentium 4 (кодова назва Willamette), архітектура NetBurst якого корінним чином відрізнялася від своєї попередниці Рб. Процесор Pentium 4 є 32-розрядним представником сімейства х86, по мікроархітектурі що належить до нового, сьомого (по класифікації Intel) покоління. З програмної точки зору він є процесором х86 в якому окрім підтримки інструкцій ММХ і SSE, що стали традиційними, додали ще 144 команди SSE2, орієнтовані, в першу чергу, на роботу з потоковими даними. По набору програмно-доступних регістрів Pentium 4 повторює процесор Pentium ІІІ. Із зовнішньої апаратної точки зору це процесор з системною шиною нового типа, в якій окрім підвищення тактової частоти застосували ті, що стали вже звичними принципи подвійної (2х) і чотирикратної (4х) синхронізації, а також зроблений ряд заходів по забезпеченню працездатності на раніше немислимих високих частотах. Мікроархітектура процесора, що одержала назву NetBurst, розроблена з урахуванням високих частот як ядра (1,4 ГГц спершу), так і системної шини (400 Мгц). Назва мікроархітектури указує на мережеву спрямованість процесора — його потужність буде потрібно для ресурсоємних мультимедійних Інтернет застосувань. Розширення системи команд орієнтоване на завдання, які стають посильними для звичайних настільних комп'ютерів:

1) потокові додатки, включаючи обробку відеоінформації у реальному часі.

2) редагування відеозображень;

3) тривимірна візуалізація;

4) обробка відеосигналу як джерело даних;

5) зв'язок з телебаченням високої чіткості (HDTV);

6) розпізнавання мови;

7) Інтернет-телефонія.

Процесор Pentium 4 є по-справжньому однокристальним. На одному кристалі розміщено близько 42 млн. транзисторів, виконаних за технологією з дозволом 0,18 мкм (у Pentium ІІІ Coppermine «всього» 28 млн. транзисторів). Частота ядра перших моделей складає 1,4 або 1,5 ГГц. Процесор окрім власне обчислювального ядра має кеш-пам'ять двох рівнів. Вторинний кеш загальний для інструкцій і даних, має розмір 256 Кбайт і розрядність шини 256 біта (32 байти), як і в останніх процесорах Pentium ІІІ. Шина вторинного кеша працює на частоті ядра, що забезпечує її пропускну спроможність 32 х 1,4 = 44,8 Гбайт/с (48 Гбайт/с для 1,5 ГГц). Вторинний кеш має ЕСС-контроль, що дозволяє виявляти і виправляти помилки. Первинний кеш даних має таку ж високу пропускну спроможність (44,8 Гбайт/с), а його об'єм скоротився вчетверо (8 Кбайт проти 32 в Pentium III). Первинний кеш інструкцій в звичному розумінні відсутній, його замінив кеш траси (trace cache). У ньому зберігаються послідовності мікрооперацій, в які декодовані інструкції. У цьому кеші можуть поміщатися до 12К мікроінструкцій.

Інтерфейс системної шини процесора розрахований тільки на однопроцесорні конфігурації, що, за твердженням фірми, і дозволило використовувати такий простий конструктив. Відсутня також і можливість надмірного функціонального контролю (FRC). Проте тут прийнятий ряд заходів по забезпеченню високої пропускної спроможності. У матеріалах по процесору (навіть в суто технічному інформаційному листку) мовиться про частоту шини 400 Мгц з «чотирикратним накачуванням» (quad pumped). Пояснимо, що це означає, щоб не піддаватися спокусі зайвих множень. Тактова частота системної шини складає 100 Мгц, але частота передачі адрес і даних вище - 400 Мгц.

Розрядність шини даних, як і в попередніх двох поколіннях процесорів, складає 64 біта (8 байт), що в режимі 4х-кратной передачі дає максимальну пропускну спроможність 100 х 4 х 8 - 3,2 Гбайт/с. У процесорів Pentium III шина забезпечувала 133 х 8 - 1,06 Гбайт/с, так що по цьому параметру у Pentium 4 поліпшення триразове. Шина адреси має розрядність 36 біт, що дозволяє адресувати ті ж 64 Гбайт пам'яті, з яких кэшируются тільки перші 4 Гбайт.

Новий процесор позиціонувався як високопродуктивне настільне рішення. Основною відмінністю нової архітектури від "старенької" Р6 було ще більше збільшення конвеєра — до 20 стадій, що дозволило сильно наростити частоту процесора без переходу на "тонший" техпроцесс. Pentium 4 Willamette виготовлявся по 0.18 мкм технології, причому з алюмінієвими міжелементними з'єднаннями. Тактова частота двох "первістків" складала безпрецедентні на ті часи 1.4 ГГц і 1.5 ГГц. Менш дорога 1.3 ГГц версія з'явилася тільки на початку 2001 року. Далі один за іншим слідували анонси ще швидших продуктів, і, нарешті, у продажу з'явився Pentium 4 2 ГГц, який замикає лінійку Willamette. Цікавий факт - арифметико-логічний пристрій даних процесорів працює на буквально "надхмарних" частотах — вони в два рази більше в порівнянні з частотою ядра!

Подібно до Pentium III, вони також оперують з 128-бітовими регістрами, але вже не тільки з четвірками чисел одинарної точності, але і з будь-якими іншими типами даних, які уміщаються в 128 біт. В результаті вийшов якийсь симбіоз ММХ і SSE.

Оскільки процесор вийшов і без того достатньо "об'ємним" — близько 42 млн. транзисторів на площі в 217 кв. мм, що майже в два рази більше в порівнянні з Athlon або Pentium III — «впихнути» в нього вдалося далеко не все. Так, життєво необхідний кеш першого рівня довелося сильно зменшити. Разом з тим, пропускна спроможність кеша другого рівня значно зросла за рахунок дуже високих частот, на яких працює ядро процесора. Навіть при тактовій частоті в 1.3 ГГц пропускна спроможність складає майже 40 Гб/с, що є важливим показником. Розробники поклопоталися і про поліпшення системи передачі даних між L1 і L2-кэшем і ядром, що згодом знайшло додатки і в Tualatin.

На жаль, напруга живлення нових процесорів не відрізнялася особливою скромністю і складало цілих 1.7 В. Такой кристал потужністю близько 50 Вт при споживаному струмі більше 30 А розсіював дуже значну кількість тепла, за що зрештою повинні були платити користувачі. Для систем на базі нового процесора доводилося купувати спеціальний корпус з достатньо могутнім блоком живлення із специфікацією АТХ 2.03 і з можливістю кріплення напівкілограмового медно-аллюминиевого радіатора!

На цьому складнощі не закінчувалися. Окрім корпусу при переході з Pentium III на Pentium 4 користувачу довелося б поміняти ще і плату — Willamette виготовлявся в конструктиві FC-PGA 423, який ніяк не сумісний з Socket 370.

Разом з тим, немає нічого дивовижного в тому, що для Pentium 4 знадобилися принципово інша плата і чіпсеты. Узяти хоч би потребу нової архітектури в набагато більшій пропускній спроможності системної шини. Розробники поклопоталися про це повною мірою, створивши спеціальну Quad Pumped шину, що працює на частоті 400 Мгц. Звичайно, частота реального сигналу в ній колишня - 100 Мгц, просто затакт передається в 4 рази більше інформації, Пропускна спроможність Quad Pumped в три рази перевершує пропускну спроможність 133 Мгц шини для Pentium 4 і складає ні багато, ні мало - 3.2 Гб/ з. До речі, зараз вже з'явилася модель з частотою роботи майже 3 ГГц і частотою системної шини 533 Мгц (133 Мгц х 4) з пропускною спроможністю 4.26 Гб/с.

Проте результати перших тестів нових систем геть зіпсували їм репутацію аж до теперішнього часу. По продуктивності Pentium 4 нерідко поступався звичним, перевіреним і відносно недорогим Pentium III Coppermine. Чи треба говорити, що завойовувати популярність таким дорогим і, м'яко кажучи, не зовсім вдалим процесорам довелося б дуже довго. На тлі подібного провалу заяви Intel, що пророкували велике майбутнє архітектурі NetBurst, у багатьох викликали як мінімум скептичну усмішку.

З виходом 0.13 мкм Pentium 4 Northwood, вирішилася і проблема з тепловиділенням. А чого коштують компактні розміри нової упаковки FC-PGA 478, що застосовується вже зараз, — її можна порівнювати с... 386-м процесором! На жаль, знову-таки не збереглася сумісність із старим Socket 423, зате недоліку в Socket 478-плати не відчувається. Окрім екстремальної на сьогодні частоти, позитивно на продуктивність Northwood вплинув і збільшений до 512 Кб об'єм L2 кеша.

Процесори Pentium 4, засновані на новому 0.13 мкм ядрі Northwood мають в назві індекс А. Наприклад, це Pentium 4 2А, що працює на частоті 2 ГГц, що має кеш другого рівня 512 КБ і упакований той же самий 478-контактний FC-PGA2 корпус, що і його попередники для Socket478, засновані на 0.18 мкм ядрі Willamette.

На закінчення пару слів про підтримку многопроцессорности, Настільні варіанти Pentium 4 Willamette офіційно її не підтримують, те ж саме, видно, можна сказати і про майбутній Northwood. Проте це не можна вважати недоліком процесора, оскільки вся справа тут знову-таки в строгому позиціонуванні продуктів. Для серверного ринку призначені Pentium 4 Foster і Prestonia — аналоги Willamette і Northwood, відповідно, підтримуючі, як мінімум, двопроцесорні конфігурації. Але до широкого впровадження в життя даних продуктів поки що далеченько.







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 412. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия