Студопедия — Сутність соціальної держави
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Сутність соціальної держави






Однією з центральних проблем державознавства, а відповідно і ТДП (у сучасному розумінні її предмета), є коло питань, що стосуються соціальної сутності держави. При цьому слід погодитись з точкою зору А. Витченка, яку він висловив ще на початку 80-х років XX ст., відповідно до якої "аналіз сутності, змісту та форми державної влади та держави — є вкрай складна та мало розроблена проблема". Особливо це правильно з урахуванням тих суспільно-політичних, ідеологічних змін, що відбулися у науці за останні 25 років.

Починаючи розглядати питання про соціальну сутність держави, слід зазначити, що проблеми розуміння соціальної сутності держави взагалі не існує, а відповідно її неможливо досліджувати, для методологічних позитивістів, оскільки останні не визнають існування у явища сутності (і заперечують категорію "сутність"). Аналогічне можна сказати і про агностиків: оскільки для них сутність, якщо вона і існує, є тим, що не може бути пізнаним, а відповідно, - який сенс її (сутність) шукати?!

У зв'язку з цим у літературі зустрічаємо вказівку на те, що в історії філософії, поряд з філософами, що відкидали вчення про буття, предмет філософії, існували і філософи, що відкидали категорію сутності, тобто вважали, що ніякої сутності немає. Філософський феноменалізм, наприклад, взагалі відкидає поняття сутності, вважаючи, що все існуюче зводиться до явищ, сприймається чуттєво. У "критичній філософії" І. Канта, що розроблялася як трансцендентальна метафізика, також відсутня категорія сутності, незважаючи на радикальну відмінність цієї філософії від феноменалізму.

Утім, основна маса теорій у соціально-політичних та державно-правових науках намагаються визначитись з питанням, якою б сутність держави.

Тут слід відзначити, що й у філософських та інших науках немає єдності поглядів щодо розуміння самої категорії "сутність". Тому розглянемо категорію "сутність" та її виникнення і становлення у науці.

Якщо коротко зупинитись на історії формування уявлення щодо сутності в науці, то слід відзначити, що першим, хто дав систематичну розробку категорії "сутність", був Аристотель. Він поставив її в "центр" свого вчення про буття і пізнання, та сформував думку, яку майже через дві тисячі років підтвердив Г. Гегель. Аристотель висунув тезу про те, що сутність є "те, що не відображається на субстраті, але те, на чому відображається все інше".

Г. Гегель у свою чергу зауважував, що сутність є те вирішальне, головне, що визначає явище. Сутність, у силу своєї внутрішньої суперечності, сама себе відштовхує і переходить в явище, в буття. Таким чином, джерелом руху є внутрішні суперечності сутності, наявність в ній протиріч52. Г. Гегель визначав, що сутність є складна, багатогранна категорія, що містить у собі тотожність, розбіжності, протиріччя, засади, причинність, субстанціональність, необхідність тощо.

Існують також теорії, які розглядають сутність як тотожне іншим поняттям категорію, виходячи при цьому все з тих же праць Аристотеля. За цими теоріями Аристотель вважав, що одиничне буття є сполучення матерії та ейдоса (форми). Матерія - це можливість буття і, разом з тим, деякий субстрат. З міді можна зробити кулю, статую, тобто як матерія мідь є можливість кулі і статуї. Стосовно визначеного предмета, сутність завжди виявляється формою (кулеподібна щодо мідної кулі). Форма виражається поняттям. Так поняття кулі справедливе і тоді, коли з міді ще не зробили кулю. Коли матерія оформлена, то немає матерії без форми, рівно як форми без матерії. Виходить, що ейдос - форма - це і сутність окремого, одиничного предмета, і те, що охоплюється цим поняттям.

Відповідно до сучасних філософських уявлень, сутність, тобто головна, визначальна характеристика будь-якого предмета, явища, процесу, створеного чи використовуваного людиною, звичайно пов'язується з його призначенням, зі здатністю задовольнити ті чи інші потреби людини54. Вбачається, що таке розуміння сутності є неправильне, оскільки фактично категорія "сутність" стає характеристикою предмета, явища тощо, нехай, навіть визначальною характернетикою. Але будь-яка характеристика це завжди лише одна з сторін чогось, а сутність - це не сторона, це те, що пронизує будь-яку сторону явища, предмета тощо.

У філософській літературі досить поширеним є таке визначення поняття "сутність" як "сенс даної речі, те, що вона є сама по собі, а відмінність від усіх інших речей під впливом тих чи інших обставин"55. Такі визначення сутності є дуже неясними, абстрактними. Однак воно є більш точним, ніж розгляд сутності як характеристики предмета, явища тощо.

На наш погляд., таке дуже розпливчате розуміння поняття "сутності" (у тому числі, сутність держави) пов'язане в нашій науковій літературі з ідеалістичним характером походження самої категорії "сутність".

У найбільш узагальненому вигляді аналогом поняття "сутність" у філософії є слово "душа". Тобто сутність явища, предмета, об'єкта - це його душа. Зрозуміло, що таке або близьке до нього тлумачення сутності за радянських часів навряд чи було можливе, оскільки радянська наука ґрунтувалась на матеріалізмі, а "душа" - поняття, яке не вписувалось в останній.

З огляду на це, уявляється неправильним розуміти "сутність держави" як ознаку чи зовнішню характеристику держави. Річ у тім, що сутність держави є чимось дуже глибинним, прихованим від безпосереднього споглядання. Вона проявляється в ознаках, функціях, повніших характеристиках тощо, однак такою не є. Саме тому, вважаємо, що проблема, яка зазначена вище, повинна вирішуватись у межах зв'язку "сутність - явище", який досить докладно розроблений у діалектиці.

Неясність в розумінні категорії "сутність" спричиняє те, що іноді ми стикаємось з тим, що, говорячи про сутність держави, деякі автори розглядають інші сторони держави, які тісно пов'язані з сутністю, однак не є нею (наприклад, соціальне призначення та/або цінність держави тощо). І хоча В. Хропанюк правильно вважає, що для того, щоб "розкрити сутність держави - означає виявити головне, що зумовлює його об'єктивну необхідність в суспільстві, з'ясувати причину неможливості існування та розвитку суспільства без держави", це не означає, що соціальне призначення держави (разом або без визначення соціальної цінності держави) і є соціальною сутністю держави.

Змішування соціальної сутності держави з її соціальним призначенням достатньо поширено у науковій літературі (у тому числі юридичній). Наприклад, у В. Лазарева читаємо: "сутність держави - полягає в його соціальному призначенні, а саме: регулювати суспільні відносини, управляти суспільством. Для сутнісної характеристики держави іноді використовують категорію "цінність держави". Цінність держави полягає в її реальній здатності спрямовувати суспільний розвиток".







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 219. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.015 сек.) русская версия | украинская версия