Студопедия — Формування особи Ніцше і його філософії
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Формування особи Ніцше і його філософії






Життя Ніцше - втілення самій його філософії у всій її суворій величності і трагічності. Не знаючи першу, важко зрозуміти другу. І не зрозумівши другу, неможливо осягнути те виключно сильна дія, яка надала учення Ніцше на той, що йде ХХ століття.

Фрідріх Ніцше народився 15 жовтня 1844 року в Реккене, Саксонія. Отець і дід його були пасторами. Він був серйозним урівноваженим хлопчиком. Не дивлячись на молоді роки, совість його була надзвичайно вимогливою і боязливою. Страждаючи від щонайменшої догани, він не раз хотів зайнятися самовиправленням. Хлопчик знав, що серед товаришів користується престижем. "Коли умієш володіти собою, - повчав він поважно сестру, - те зачинаєш володіти всім світом".

Він був гордий і твердо вірував в благородство свого роду. Їм володів тиранічний інстинкт творчості. У 12 днів написав історію свого дитинства. Фр. Ніцше хотів вчинити в Пфорта. Йому дали стипендію, і він покинув свою сім'ю в 1858 р. Він рідко брав участь в іграх, оскільки не любив сходитися з незнайомими йому людьми. З раннього дитинства у нього був інстинктивний потяг до письмової мови, до видимої думки.

Що рано проявив надзвичайну обдарованість в поезії і музиці, філолог за освітою, в двадцять п'ять років він отримав місце професора філології в університеті Базеля. Його вважали за надію німецької філології. Його книги прекрасні з погляду мови, цікаві для читання і повні приголомшливих по новизні ідей. І проте практично всі вони були зустрінуті в багнети як як критикою, так і публікою, що читає, прижиттєва слава Ніцше носила скандальний характер. Очевидно, справа була саме в його ідеях.

Улюбленими авторами Ніцше були Шиллер, Байрон, Гельдерлін. Душа його завжди володіла здатністю швидко прив'язуватися до місця і житла, в рівній мірі вона дорожить спогадом про щасливі хвилини і про меланхолійні настрої.

Шопенгауер неподільно підкорив Ніцше своєю перевагою, тонким смаком і широким розмахом. Він ввіряє себе мудрості Шопенгауера і таким чином бачить своє найглибше бажання що здійснився: у нього є вчитель! Ніцше справедливо вважав себе за послідовника Шопенгауера, але він вище Шопенгауера у багатьох відношеннях, особливо тому, що його учення послідовне і несуперечливий. Шопенгауеровська східна етика самозречення не гармонувала з його метафізикою всемогутності волі. Біля Ніцше ж воля первинна не лише в плані метафізичному, але в ербетичному.

Час, в який жив Фрідріх Ніцше, був дуже складним: Німеччина переживала хворобливий процес об'єднання, що проводиться жорсткою рукою Бісмарка, ламалися століттями накопичені стереотипи, норми, правила, які були такі звичні, приємні і цінні німецькій душі і які так хотілося зберегти. Німецька інтелігенція, чудово утворена, вихована кольором європейської культури - сонмом великих поетів, філософів і музикантів, більш всього бажала плідного розвитку ідей і традицій самою передовою у той час в Европо-німецької культури і лише дуже небагато бачили необхідність радикальних змін. Одним з них був Фрідріх Ніцше.

Ніцше, хоча він і був професором, - філософ швидший за літературний склад, чим академічного. Він не винайшов ніяких нових спеціальних теорій в онтології і эпистемології; найбільше значення має перш за все його етика, а так само його гостра історична критика.

У 1869 р. після поїздки по Німеччині Ніцше зачинає жити між Базілем і Трібшеном, де живе Вагнер. Великий Вагнер Ріхард був його іншому, хоча між ними було тридцять років різниці. Вагнеру присвячена перша книга Ніцше - "Народження трагедії з духу музики", що відразу ж викликала скандал.

Поступальна хода в мистецтві, по Ніцше, "пов'язана з подвійністю аполлонічного і діоністичного зачав". Містерії діоністичного культу символізують життя людини на таємничому і прекрасному світі, його інстинктивне єднання зприродою. "Діоністичне мистецтво хоче переконати нас у вічній радісності існування, але тільки шукати цю радісність ми повинні не в явищах, а за явищами". Аполлонівське ж, навпаки, це "повне відчуття міри, самообмеження, свобода від диких поривів". Із зникненням діоністичного духу зв'язується те, що "впадає в очі... звиродніння грецької людини" і сучасний плачевний стан людського духу. Проте "безперечні ознаки дають нам поруку в тому, що на сучасному нам світі відбувається зворотний процес поступового пробудження діоністичного духу!" "Новим Есхілом" оголошує Ніцше Ріхарда Вагнера, в музиці якого він бачить свідоцтво відродження трагічного міфу в німецькому дусі, а з ним і новому життю німецького генія.

Ніцше пристрасно любив Вагнера, але посварився з ним після написання опери "Парсифаль", яка здалася Ніцше дуже християнською і дуже повною самозречення. Після сварки він жорстоко лаяв Вагнера, і навіть дійшов до того, що звинуватив Вагнера в тому, що він єврей. Проте, спільний світогляд Ніцше виявився дуже схожим зі світоглядомВагнера, який відбився в його музичному циклі "Кільце Ніберлунгів".

Усвідомлено Ніцше не було романтиком; дійсно, він часто різко критикує романтиків. Усвідомлено його світогляд був еллінським, але без орфічної компоненти. Його захоплюють досократики, за винятком Піфагора. Він живить схильність до Геракліту. Великодушна людина Арістотеля дуже схожа на "благородну людину" Ніцше, але в основному Ніцше стверджує, що грецькі філософи, зачинаючи з Сократа були нижче за своїх попередників. Ніцше не може пробачити Сократу його плебейського походження і звинувачує його в розкладанні знатної афінської молоді за допомогою демократичних моральних принципів.

Не дивлячись на те, що Ніцше критикує романтиків, його світогляд багатьом зобов'язаний ним: це аристократичний анархізм байроновського типу, і ніхто не здивується, дізнавшись, що Ніцше захоплювався Байроном. Ніцше намагався з'єднати два роди цінностей, які нелегко гармонують між собою: з одного боку, йому подобаються безжалісність, війна,аристократична гордість; з іншого боку він любить філософію, літературу, мистецтво, особливо музику. Історично ці цінності співіснували в епоху Відродження; тато Юлій II, що завоював Болонью і талант Мікеланджело, що використав, може служити прикладом людини, яку Ніцше бажав би бачити на чолі уряду.

Природно порівнювати Ніцше з Макіавеллі, не дивлячись на важливі відмінності між цими двома людьми. Відмінності ці полягають в тому, що Макіавеллі був людиною дії, його думки формувалися в тісному контакті із справами суспільства і йшли в ногу із століттям; він не був ні педантичним, ні систематичним, і його філософія політики не утворює несуперечливого цілого. Ніцше, навпаки, був професором, по суті книжником, філософом, що знаходиться в свідомій опозиції до політичного і етичного перебігу свого часу. Проте схожість їх глибше. Філософія політики Ніцше аналогічна філософії політики, викладеної в книзі "Князь" (але не в "Роздумах"), хоча вона розроблена і застосована ширше. Біля обох - і біля Ніцше, і біля Макіавеллі - етика націлена на владу і носить умисне антихристиянський характер, причому, антихристиянський характер біля Ніцше виступає більш опукло. Наполеон був для Ніцше тим же, чим Чезаре Борджа для Макіавеллі: великою людиною, переможеною дрібними противниками.

Ніцше дуже любить говорити парадоксами, бажаючи шокувати рядового читача. Він робить це, вживаючи слова "добро" і "зло" в звичайних ним значеннях, а потім заявляє, що вважає за краще зло добру. У своїй книзі "По той бік добра і зла" він насправді прагне змінити поняття читачів про добро і зло, але при цьому прагне, за винятком окремих моментів, представити справу так, ніби він вихваляє зло і засуджує добро.

З 1876 р. і все життя Ніцше страждав важкими головними болями, вони виснажували його. 200 днів в році минали в страшних муках. Але це не було невропатологією, як прийнято вважати. Його "Уранішня зоря" (1881), написана в стані неймовірних фізичних страждань, свідчить про зрілий розум. Твори Ніцше переважно написані у формі коротких фрагментів, афоризмів. Ця форма була єдино можливою в подібному стані.

У листопаді 1888 р., вже одержимий безумством, Ніцше намагався написати історію свого життя. Всі учні покинули його: німецькі філологи оголосили його "людиною, померлою для науки".

Біля Ніцше немає Бога, немає отця, немає віри, немає друзів; він навмисно позбавив себе всякої підтримки, але все-таки не зігнувся під тягарем життя. Страждання виховують його волю і запліднили його думки.
Етика Ніцше тісно пов'язана з його психологією, зі всім його життям. На перший погляд ми бачимо прославляння зла, сили, жорстокості. Загиблий інтелект врятувати було не можливо.

Фрідріх Ніцше помер у Веймарі, 25 серпня 1900 р.


 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 189. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия