Студопедия — Зародження державотворчих традицій на території України: кіммерійці, скіфи, сармати.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Зародження державотворчих традицій на території України: кіммерійці, скіфи, сармати.






 

1. Хто ці люди за поглядами?

а) Костенко

б) Євген Гуцало

в) Іван Драч

г) Іван Дзюба

д) А.Горська

 

2. Чому переслідувалися члени дисидентського руху?

3. Коли була оголошена нова національна політика?

4. Наведіть факти вимоги визнання української мови урядовою мовою УРСР.

5. В яке русло була спрямована антирелігійна компанія доби "відлиги"?

6. Форма реалізації творчості письменників, яких офіційна влада не визнавала.

7. Які факти свідчать про пік "відлиги" в Україні?

8. Ця художниця недавно була відзначена за довгорічну творчість нагородою президента України, в добу "відлиги" був розквіт її новаторської творчості. Хто це?

9. Твори яких західних письменників поширювалися під час "відлиги".

10. Ця людина просиділа 73 доби у камері смертників.

 

Тестові завдання до тем Розпад СРСР і відродження незалежності України та Україна на сучасному етапі розвитку

1. Які документи, прийняті Верховною Радою у 1990 р. після "Декларації про державний суверенітет України ', свідчили про наростанні тенденцій децентралізації?

7 грудня 1990 Верховною Радою Української РСР був прийнятий Закон «Про місцеві ради народних депутатів Української РСР та місцеве самоврядування». З тих пір 7 грудня відзначається День місцевого самоврядування - професійне свято всіх, хто трудиться в сільських, селищних, міських, районних та обласних радах, хто представляє багатотисячний корпус народних обранців. Це свято українського способу суспільного життя, на основі якого діє самоврядне суспільство.

2. Яку роль у процесі духовного розкріпачення відігравала церква та релігія? Які факти свідчать про відродження релігійного життя? Проголошення незалежності України, крах комуністичної ідео­логії, початок демократичних процесів, ринкових реформ сприяли духовному розкріпаченню суспільства, зміні системи цінностей, пріоритетів, поглядів тощо.
За радянських часів система цінностей і пріоритетів людини формувалася під впливом комуністичної ідеології. У теперішній час за відсутності пануючої ідеології кожен сам обирає собі життєві пріоритети і духовні цінності. Незважаючи на десятиліття гонінь релігія і церква зуміли зберегти своє місце в суспільстві та вплив на нього. Із проголошенням незалежності України церковне життя по­жвавлюється: відбувається помітне зростання кількості релігійних громад, будуються храми (у 1991—1994 рр. було побудовано та здій­снювалося будівництво близько двох тисяч храмів), відроджуються монастирі, духовні навчальні заклади, недільні школи. У духовний світ громадян глибше входить релігійна література, відкривається багатюща духовна спадщина України.

3. Помітну роль у житті України відігравало студентство, яке з 2 жовтні 1990 р. провело акцію голодування. А які вимоги висувало студентство, як відреагувало партійно - державне керівництво на цю форму протесту?

Вимог у протестуючих було усього п`ять:
Достроково припинити повноваження Верховної Ради України та призначити нові вибори на багатопартійних засадах восени 1991 року.
Прийняти закон про націоналізацію майна КПУ та ЛКСМУ.
Не допустити підписання союзного договору.
Проходження юнаками служби у війську лише в межах України.
Відставка Голови Ради Міністрів УРСР В. Масола.

З перших днів акції всі підконтольні ЗМІ розпочали проти студентів справжню інформаційну війну. Зокрема, газета „Правда Украины” (тодішній рупор ЦК КПУ) називала голодуючих ледь не фашистами, натякаючи, що назва УСС походить від нацистської СС. Але, незважаючи на потоки бруду та брехні, громадські настрої повністю були на стороні протестуючих.

4. В «якому руслі велася підготовка до Всесоюзного референдума 17 березня 1991р. в Україні, які офіційні підсумки цього референдуму?

До початку дев'яностих років XX століття дезінтеграційні процеси в СРСР набули критичного характеру.Навесні влітку 1990 року почався так званий "парад суверенітетів", в ході якого прибалтійські, а за ними й інші республіки СРСР, включаючи Росію, взяли Декларації про національний суверенітет, в яких оскаржили пріоритет загальносоюзних законів над республіканськими. Також ними були зроблені дії з контролю над місцевими економіками, включаючи відмови виплачувати податки в союзний і федеральний російський бюджети. Ці конфлікти розривали багато економічні зв'язки, що ще більше погіршило економічне становище в СРСР.У цих умовах одним з найважливіших завдань стала проблема реформування СРСР і укладення нового Союзного договору, в якому права республік істотно розширювалися.3 квітня 1990 був прийнятий спеціальний Закон СРСР "Про порядок вирішення питань, пов'язаних з виходом союзної республіки з СРСР", у статті 2 якого було встановлено, що "рішення про вихід союзної республіки з СРСР приймається вільним волевиявленням народів союзної республіки шляхом референдуму (народного голосування) ".

Центральна комісія референдуму СРСР встановила, що абсолютна більшість громадян висловилися за збереження союзної держави в оновленому вигляді.

Як відреагувала Україна на дії 19 серпні 1991р. у Москві?

Із усіх політичних сил України лише ке­рівництво КПУ стало на бік заколотників. Вже 19 серпня ЦК КПУ розіслав на місця директиву про необхідність активної підтримки заколоту.Провал перевороту обернувся поразкою сил реакції, які прагнули зберегти імпер­ський характер СРСР і тоталітарний полі­тичний режим у ньому.У цих умовах Верховна Рада УРСР 24 серпня 1991 р. прийняла історичним до­кумент - "Акт проголошення незалежності України";.Таким чином припинилося існування УРСР і з'явилася незалежна держава - Україна. ЗО серпня Постановою Президії Верховної Ради КПУ була заборонена.

 

5. Охарактеризуйте зміст акту проголошенні незалежності, чому його називають історичним документом?

Декларація проголосила «державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах», верховенство Конституції та законів республіки на своїй території, виключне право народу України на володіння, користування і розпорядження національним багатством України. Декларація складалася з преамбули і 10 пунктів.

6. Коли президента України вперше вибрали шліхом всенародного голосування?

а) 16 серпні 1990р.

б) 24 серпні 1991р.

в) 1 грудні 1991р.

7. Як ви вважаєте, чому постанова березневого (1989) партійного Пленуму про розвиток на селі альтернативних форм господарюванні так і не була реалізована?

а) приватна власність на землю асоціювалась із поверненням в дореволюційну країну.

б) відсутність практики та належного досвіду гальмували процес перетворювань

в) колгоспно-радгоспні керівники разом із партійними чиновниками відкинули цю пропозицію як нереальну.

8. У к.80-х років підприємства, отримавши деяку свободу діяльності, йшли шляхом підвищення заробітної плати. Так, в Україні вона зросла на 9,4% по промисловості, а в сільському господарстві на 6%. Але й збільшена зарплата не втішала. Як ви думаєте, чому?

Я вважаю тому, що людям все одно не вистачало на життя. Адже із зростанням зарплат підвищувалися і ціни на товари. Або, другу думку, люди вже звикли до підвищення зарплат і хотіли все більше і більше.

9. Згідно постанови липневого (1087р.) партійного Пленуму стратегічною метою у розвитку економіки повинна стати заміна централізованого управлінні механізмом риночного типу. Які пропозиції з цього приводу на той час обговорювались і використовувались?

а) програма академіка Л. Абалкіна, де перехід до ринку здійснювався в умовах жорсткого державного контролю;

б) програма академіка С. Шаталіна "500 днів", що вимагала негайного переходу до ринкових відносин

в) програма - симбіоз обох варіантів з помітним превалюванням директивних методів

10. Газети СРСР у 80-ті роки публікували такі статистичні данні.

1985-88р.р.- не завершене будівництво збільшилось на 38млрд. рус.

1984-86р.р.- доходи у бюджет падають щорічно на 10 млдр. руб з причини антиалкогольної кампанії.

1985-87р.р.- прибуток бюджету від зовнішньої торгівлі скорочується на 21млрд. руб щорічно від падіння світових цін на нафту.

1988-89р.р.- темпи зростання зарплати втричі випереджають приріст національного доходу.

Кінець 1989р.- падіння об'єму виробництва.

Визначте, що стало причиною виникнення кризових явищ в житті суспільства в часи М. Горбачева?

Була знята цензура і дозволено видання нових газет. А також нездатність центральної влади впоратися з економічними труднощами викликала зростаюче невдоволення в республіках. Воно посилювалося у зв'язку із загостренням проблем забруднення навколишнього середовища, погіршенням екологічної обстановки через аварію на Чорнобильській АЕС. Незадоволеність на місцях породжувалася недостатньою увагою союзних органів влади до потреб республік, диктатом центру при вирішенні питань локального характеру. Нові політичні партії та рухи стали головними виразниками ідей державного відокремлення союзних республік, їх виходу зі складу СРСР. Керівництво країни виявилося не готовим до вирішення проблем, що викликаються міжнаціональними і міжетнічними конфліктами і зростанням сепаратистського руху в республіках. Почастішали збройні сутички на грунті міжетнічних конфліктів. Поява тисяч беженцев- такий був один з результатів відбулися конфліктів.З кінця 80-х років в республіках Прибалтики посилився рух за вихід їх зі складу СРСР. 16 листопада 1988 Верховна Рада Естонської РСР затвердив зміни і доповнення до Конституції республіки, що дозволяють її вищим органам влади припиняти дію законодавчих актів Союзу РСР. Також була прийнята Декларація про суверенітет.

11. Охарактеризуйте такі поняття як "гласність" та "плюралізм" коли і в зв'язку із якими подіями з'явилися ці терміни?

Гласність — політичний термін, що позначає політику максимальної відвертості (відкритості) у діяльності державних установ і свободи інформації. У вузькому сенсі, в сучасному слововживанні, основний компонент політики перебудови, яку проводив М. С. Горбачов у другій половині 1980-х років у СРСР і полягала в істотному ослабленні цензури і знятті існуючих у радянському суспільстві численних інформаційних бар'єрів.

Як політичний термін, слово «гласність» вперше стало використовуватися у Російській імперії наприкінці 1850-х, позначаючи ослаблення цензурного контролю за періодичними виданнями, а пізніше також відкритість у прийнятті рішень і процесі роботи деяких органів влади — насамперед судів, у рамках судової реформи Олександра II, що прийшла на зміну «канцелярській таємниці».

ПЛЮРАЛІЗМ (від лат. pluralus - множинність) - характеристика демократичної політичної системи, при якій соціальні групи мають можливість для реалізації своїх інтересів через своїх представників (політичні партії, суспільні, церковні та інші організації)

12. Як ви вважаєте чи правильно був обраний 27 з’їздом партії курс на прискорений розвиток машинобудівельного комплексу?

а) невірно, тому що в нас і так існувала багатолітня тенденція до переважного розвитку засобів виробництва.

б) вірно, бо завдання прискорення науково-технічного прогресу було пов'язано із випуском новітньої техніки, засобів виробництва, а ці проблеми могла вирішити тільки машинобудівна галузь.

в) у визначенні криється велика помилка, бо на той час країна не мала коштів на модернізацію виробництва.

13. Які процеси сприяли поглибленню перебудови?

а) переосмислення історичного минулого, переоцінка створеного в СРСР суспільства

б) вибух проявів неосталінізму.

в) заява партійних лідерів про те, що ми будували не те суспільство.

14. Перебудова була пов'язана із здійсненням надрової політики. Саме в цей час і з'являється вираз "механізм гальмування". Що малось на увазі при обговоренні цього питання?

Механізм гальмування - це сукупність застарілих, консервативних, зжили себе інститутів, поглядів, стереотипів практичної дії, укорінених в самих різних сферах суспільного буття і свідомості.

15. Визначте "плюси" та "мінуси" антиалкогольної кампанії, розгорнутої у червні 1985р.?

Плюси в антиалкогольної кампанії проявлялися в тому, що народ, на думку уряду, перестав би менше пити і весь свій час приділяв би роботі на благо суспільства.

А мінуси полягали в тому, що надії уряду не виправдалися, а навпаки викликали масові забостовка робітників.

16. Як би ви визначили сутність перебудова, для цього використайте слова, що вам найбільше імпонують при визначенні поняття перебудови: революція, реформа, цілеспрямовані заходи соціально-економічного характеру, кардинальна реформа?

Для мене слово "перебудова" означає корінна реформа у сфері економіки. А також цілеспрямовані заходи соціально-економічного характеру, направлені на поліпшення життя народу. Тобто все по новому.

17. Перші кроки по оздоровленню суспільно-політичного життя М.Горбачов та його оточення почали з усунення фактів порушення прав людини. Було повернено із Борковської ссилки правозахисника, академіка Д. Сахарова. А який принизливий механізм звільнення при цьому використовувався?

Звільняли з посилань всіх, хто був засуджений неправильно. Була політика демократизації, яка намагалася захопити увагу народу.

18. Чому партійне керівництво країни так довго не усвідомлювало необхідності кардинальних перетворень?

Тому що воно не хотіло змін. Йому подобалася та політика, спокійно плисти за течією, нічого не роблячи. Воно то усвідомлювала потребу в кардинальних змінах, але нічого для цього не робило.

19. Дайте визначення поняття

(?)"прискорення" - векторна фізична величина, похідна швидкості за часом та за величиною дорівнює зміні швидкості тіла за одиницю часу.

"перебудова" - загальна назва сукупності політичних і економічних реформ, що проводилися в СРСР у 1985–1991 роках.

 

 

Зародження державотворчих традицій на території України: кіммерійці, скіфи, сармати.

Кіммерійці – найдавніший народ української історії, який був південним сусідом праслов'ян у X-VII ст. до н. е. Кіммерійці жили в південноукраїнських степах від Дону до Дунаю. Кіммерійський народ складався з племен, об'єднаних у союзи на чолі з царями-вождями.Ці племена займалися скотарством, в якому провідне місце посідало конярство. За мовою кіммерійці, вірогідно, були іранцями. Розвиток їхнього суспільства був зупинений навалою скіфів.

Скіфи – один з найдавніших народів Стародавнього світу. Вони з'явились на території України в першій половині VII ст. до н. е., прийшовши зі Сходу, із степів між Каспієм, Уралом і Кавказом. Наприкінці VII ст. до н. е. скіфи остаточно підкорили місцеві племена, завершивши політичне формування Скіфії.

Поблизу давньогрецького міста Ольвія жили калліпіди або елліноскіфи. Далі на північ мешкали скіфи-орачі, на схід від них – скіфи-землероби. Останні два народи, вважають дослідники, не були етнічними скіфами, а належали до праслов'янських, які потрапили під скіфський вплив. Північно-причорноморська Скіфія досягла свого розквіту в IV ст. до н. е., в часи правління царя Атея, який вів часті війни за контроль над причорноморськими землями. Ударною силою скіфського війська була кіннота. Воїн-скіф був одягнутий переважно в панцир, мав бойовий пояс і щит, а його голову захищав шолом. Арсенал скіфської зброї складався з невеликого складного лука, списа, дротиків, сокир, кинджалів, коротких мечів.

Лісостепові племена скіфів займалися орним землеробством, у них розвивалось скотарство, садівництво, різні промисли та ремесла. Про соціальне розшарування скіфського суспільства красномовно свідчать численні поховання скіфських володарів у вигляді курганів, в яких знайдено унікальні вироби із золота та срібла. Скіфська релігія була політеїстичною. Усі боги зображались у вигляді людини. В образотворчому мистецтві скіфів переважав звіриний стиль (образи коня, оленя та інше).

Отже, у своєму розвитку скіфське суспільство досягло стадії переходу від варварства до цивілізації. На рубежі IV-III ст. до н. е. почався занепад цієї могутньої держави і на більшій її території з'явились нові кочові племена.

Сармати – сформувались у заволзьких степах на рубежі ІІІ-ІІ ст. до н. е., хвилями просувались на захід в пошуках нових територій, нових пасовищ. Античні автори в своїх творах підкреслювали агресивність і войовничість сарматів. Під кінець ІІ ст. до н. е. починається масове переселення сарматських племен на територію Північного Причорномор‘я, а вже на рубежі нашої ери вони освоюють степи між Доном і Дніпром, проникаючи аж до Південного Бугу і Дунаю. Постійні сарматські набіги і вимоги сплачувати данину зумовили переселення ранньослов’янського населення Середнього Подніпров’я на нові території.

Апогею розвитку сарматське суспільство досягло в І ст. н. е. Господарство сарматів носило характер попередників, а суспільство перебувало на перехідному етапі від родоплемінних до ранньокласових відносин. Сармати були вправніші за скіфів у військовій справі, використовували досконалішу зброю. З часом частина сарматського населення була асимільована місцевими слов’янськими племенами.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 226. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия