Студопедия — Тема Гормоны
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема Гормоны

План

1. Поняття соціальної мобільності.

2. Типи соціальної мобільності.

3. Канли соціальної мобільності.

4. Спілкування та співпраця як перспектива розвитку соціуму.

 

Вам вже відомо, що суспільство в будь якій країні та в будь-яку епоху не є чимось однорідним. У кожному суспільстві є соціальна нерівність (соціальна диференціація). Але протягом усієї своєї історії людство прагнуло позбутися нерівності.

Теорії щодо усунення соціальної диференціації.

1. Марксизм стверджує, що соціальну нерівність можна усунути за допомогою зміни економічної системи.

2. Р озшарування зла, якого не можна уникнути, з ним необхідно змиритися.

3. Нерівність - позитивне явище. Воно спонукає людей прагнути вдосконалення суспільних відносин. Соціальна однорідність - загибель суспільства.

Соціальна нерівність - форма соціальної диференціації, при якій окремі індивіди, прошарки, класи знаходяться на різних ступенях вертикальною соціальної ієрархії і володіють нерівними життєвими шансами і можливостями задоволення потреб.

Соціальна рівність - це рівність перед законом, рівність прав і можливостей.

 

Разом з тим рівність можливостей не передбачає рівних результатів. Документи ООН передбачають завдання створити рівні можливості для забезпечення добробуту нинішніх і майбутніх поколінь.

Соціальна мобільність

Таланти народжуються в усіх соціальних верствах і класах. Якщо не існує бар'єрів для соціального руху, можна передбачити велику соціальну мобільність, коли деякі люди швидко досягають високого соціального статусу. Усі переміщення людини або соціальної групи становлять процес соціальної мобільності.

 

Соціальна мобільність - це зміна місця, яке посідають людина або група людей у соціальній структурі.

 

Соціальна мобільність - це будь-який перехід індивіда, групи або соціального об'єкта, або цінності, створеної або модифікованої завдяки діяльності, від однієї соціальної позиції до іншої, у результаті чого соціальне становище індивіда або групи змінюється.

Типи соціальної мобільності.

1. Вертикальна мобільність - сукупність взаємодій, які сприяють переходу індивіда з одного соціального шару в інший. Графічно вертикальну мобільність позначають↑.

2. Горизонтальна мобільність - перехід індивіда від однієї соціальної позиції до іншої, що перебуває на тому ж рівні (наприклад, зміна місця проживання, перехід з однієї сім'ї в іншу, з однієї релігійної групи в іншу). В усіх випадках індивід не змінює соціального шару, до якого належить. Графічно горизонтальну мобільність позначають ®.

 

Одним із прикладів вертикальної соціальної мобільності може бути життя і творчість знаменитої французької співачки Едіт Піаф. Її народження було насмішкою долі: мати співачки народила її просто на тротуарі, поки батько шукав візника. Першою пелюшкою майбутньої зірки Едіт Джованні Гасьон - таке справжнє ім'я Едіт Піаф - стала шинель поліцейського. Її виховувала бабуся, що мала пристрасть до алкоголю. Із 8 років Едіт почала допомагати батькові, виступаючи на вулиці. Вона пізнала все: голод, злидні, презирство, смерть малолітньої дочки... Проте не розгубила свій талант, змогла вийти на сцену, навчилася співати під акомпанемент, створила свій репертуар і... стала знаменитою. На сцену Едіт завжди виходила в чорній сукні. Хтось із критиків зауважив, що на тлі плаття, її руки, чудові, витончені, які вона піднімала під час співу, пурхали наче метелики. Публіка захоплювалася нею - до Піаф прийшли гроші і слава. Едіт зуміла із найнижчих верств суспільства переміститися нагору. Але це аж ніяк не казка про Попелюшку. Щоб досягти успіху, співачці довелося виявити силу волі, твердість характеру.

Суспільство може підвищувати статус одних індивідів і знижувати статус інших.

Канали соціальної мобільності.

Канали соціальної мобільності (соціальні ліфти) - шляхи, якими відбувається переміщення людей з одних соціальних груп до інших.

Прикладами може бути: армійська служба, здобуття освіти, оволодіння професією, укладання шлюбу, придбання майна.

Надзвичайно актуальним сьогодні для вас може стати роль майбутньої професії як соціального ліфта. Вивчаючи тему соціальної мобільності, можна замислитись над тим, чи користується попитом обрана вами професія в нашому місті, чи зможете ви пропонувати свої професійні здібності на ринку праці в іншому місті або регіоні.

Соціальна мобільність залежить від структури суспільства і безпосередньо від індивіда.

Приклади «закритого» суспільства з низькою соціальною мобільністю - патріархальне, традиційне суспільство, касти в Індії та деяких країнах Африки, замкнені групи, обмежений доступ до статусної групи.

Індустріальне, «відкрите» суспільство характеризується високою соціальною мобільністю. У такому суспільстві немає заборон на професії, шлюби, зміну місця проживання.

У межах одного суспільства й на окремих етапах його розвитку соціальна мобільність може бути різною (революції, війни, реформи).

Соціальна комунікація

Соціальна комунікація (англ. social communication) - це обмін між людьми або іншими соціальними суб'єктами цілісними знаковими повідомленнями, у яких відображені інформація, знання, ідеї, емоції тощо.

Цей обмін зумовлений цілим рядом соціально значимих оцінок, конкретних ситуацій, комунікативних сфер і норм спілкування, прийнятих у даному суспільстві.

 

Основні підходи

до розуміння сутності соціальної комунікації в сучасній науці.

• Механізм, завдяки якому забезпечується існування та розвиток людських відносин, який включає в себе всі розумові символи, засоби їх передання у просторі та збереження у часі. (Чарльз Кулі);

• Обмін інформацією між складними динамічними системами та їх частинами, які здатні приймати інформацію, накопичувати її та перетворювати. (Аркадій Урсул);

• Інформаційний зв'язок суб'єкта з тим чи іншим об'єктом. (Мойсей Каган),

• Спосіб діяльності, який полегшує взаємне пристосування людей. (Тамотсу Шибутані);

• Акт відправлення інформації від мозку однієї людини до мозку іншої. (Пол Сміт, Кріс Беррі,Алан Пулфорд);

• Специфічний обмін інформацією, процес передання емоційного та інтелектуального змісту. (Андрій Звєрінцев, Альвіна Панфілова).

 

Основні (базові) функції соціальної комунікації:

1. Інформаційна функція означає, що завдяки соціальній комунікації в суспільстві передається інформація про предмети, їх властивості, явища, дії та процеси.

2. Експресивна функція визначає здатність соціальної комунікації передавати оцінну інформацію про предмети або явища.

3. Прагматична функція означає, що соціальна комунікація є засобом, який спонукає людину до певної дії та реакції.

 

Комунікація походить від лат. communicatio - єдність, передання, з'єднання, повідомлення, пов'язаного з дієсловом communico - роблю спільним, повідомляю, з'єдную.

 

Поняття «комунікація» може вживатись у декількох значеннях:

Соціальна комунікація, спілкування між людьми та іншими соціальними суб'єктами;

Телекомунікації або зв'язок за допомогою технічних засобів;

Певна система, за допомогою якої забезпечуютьсполучення між віддаленими об'єктами, наприклад: підземні комунікації, транспортні комунікації, каналізаційні комунікації тощо.

Комунікативність (лат. communicatio - зв'язок, повідомлення) сукупність істотних, відносно стійких властивостей особистості, що сприяють успішному прийому, розумінню, засвоєнню, використанню й передаванню інформації.

Висновки:

1. Соціально мобільність необхідна, тому що є невід'ємною частиною культури в будь-якому сучасному індустріально розвиненому суспільстві.

2. За умов сучасного відкритого суспільства безпосередньо від нас залежить, яким буде ваше місце у суспільстві й до якої соціальної групи належати.

3. Завдяки своїм власним зусиллям ви зможете змінити соціальне становище, переміститися з однієї сходинки соціальної драбини на іншу.

 

Питання до теми «Соціальна мобільність».

1. Що таке соціальна нерівність?

2. Яка теорія стверджує, що соціальну нерівність можна усунути за допомогою зміни економічної системи?

3. Дайте визначення соціальної мобільності.

4. Назвіть типи соціальної мобільності. Наведіть приклади.

5. Назвіть канали соціальної мобільності. Чому їх називають соціальними ліфтами?

6. Наведіть приклади з життя, які б демонстрували просування людей (Ваших знайомих, родичів, відомих людей) соціальними ліфтами.

7. Які функції виконує соціальна комунікація?

8. Що таке комунікативність?

 

Тема Гормоны

I. Ответьте на следующие вопросы:

1.Какая классификация гормонов отражает их функции?

2.Какие гормоны проявляют анаболическую активность?

3.В чем сходство и различие в структуре тестостерона и эстрадиола?

4. Каков механизм действия стероидных гормонов?

5.Все ли модификации инсулина обладают биологической активностью?

6. Каков механизм действия стероидных гормонов

7. Каков спектр действия простагландинов?

 

II. Напишите структурные формулы нижеперечисленных соеди­нений:

1. кортикостерон, диоксифенилаланин, лютеинизирущий гор­мон (пироглу-гис-три- кортикостерон, диоксифенилаланин, лютеинизирущий гор­мон (пироглу-гис-три-сер-тир-гли-лей-арг-про-гли)

2. 12-оксикортикостерон, L-3,5,3'-трииодтиронин, тиролиберин (nupoглу-гuc-npo)

3. альдостерон, норадреналин, окситоцин(цис-тир-иле-глн-асн-цис-про-лей-гли)

4. тестостерон, L-3,3'-дииодтиронин; гибберелловая кислота

5. эстрадиол; тирозин, фрагмент глюкагона (тресерасп—тир—глналааргарг)

6. адреналин; вазопрессин, тироксин,

 

III. С использованием структурных формул всех компонентов, указанием ферментов и побочных продуктов реакций осуществите нижеперечисленные превращения:

1. ацетил-КоА β-кетобутирил-КоА β-окси-р-метилглутарил-КоА

2. мевалоновая кислота фосфомевалоновая кислота пирофосфомевалоновая кислота

3. холестерол прогестерон 11-дезоксикортикостерон

4. Кортикостерон альдостерон прогестерон

5. 17-оксипрогестерон андростерон тесто­стерон;

6. тирозин диоксифенилаланин окситирамин

7. окситирамин норадре­налин адреналин

8. Д иоксифенилаланин диоксифенилсерин норадреналин

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Тема 4. Влияние переноса груза по судну на посадку и остойчивость. Влияние принимаемого малого и большого груза на посадку и остойчивость. Нейтральная плоскость. | Изменение роли малого и среднего бизнеса в международном предпринимательстве

Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 210. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.029 сек.) русская версия | украинская версия