Студопедия — ПЕРЕДМОВА. Методичні вказівки по відпрацюванню та написанню курсових робіт
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПЕРЕДМОВА. Методичні вказівки по відпрацюванню та написанню курсових робіт






Методичні вказівки по відпрацюванню та написанню курсових робіт

для студентів економічних напрямів підготовки усіх форм навчання

 

Відповідальний за випуск: Підлісний П.І. Паткевич Н. О. Редактор:

 


Підписано до друку. Формат, Папір офсетний, Друк на резографі.

Зам. №. Тираж.

 

Надруковано у редакційно-видавничому центрі ДЕТУТ.

(свідоцтво про реєстрацію від р. серія ДК №)

03049. Київ, вул. Лукашевича, 19а

Подільський державний аграно-технічний університет

Інститут бізнесу і фінансів

Кафедра економічної теорії і права

МІКРОЕКОНОМІКА

ПРАКТИКУМ

м. Кам’янець-Подільський – 2012р.

Мікроекономіка. Практикум: плани семінарських занять, завдання для самостійної роботи, індивідуальна наукова робота /Для студентів напрямку підготовки «Фінанси і кредит», «Економіка підприємства», «Облік і аналіз», «Менеджмент організації» ПДАТУ. – К.-П. – ПДАТУ. - 2012 р. – 66с.

 

 

Укладач: Сідлярчук С.М. асистент кафедри економічної теорії і

права Інституту бізнесу і фінансів. ПДАТУ.

 

 

Рецензент: Ковтун О.В. к.е.н., доцент кафедри економічної теорії і

права Інституту бізнесу і фінансів. ПДАТУ.

 

Розглянуто і затверджено на засіданні кафедри економічної теорії і права

Протокол № ____ від ______ 2012 р.

 

Розглянуто і затверджено на засіданні методичної комісії Інститутут бізнесу і фінансів. Протокол № ____ від ______ 2012 р.

 

Розглянуто і рекомендовано до друку на засіданні методичної ради ПДАТУ

Протокол № ____ від ______ 2012 р.

 

Зміст

Передмова

Модуль 1.НАВЧАЛЬНА АУДИТОРНА РОБОТА

1. Визначення модулів курсу „ Мікроекономіка“

2. Робоча програма з дисципліни „Мікроекономіка“.Розподіл годин

3. Навчальна програма дисципліни „Мікроекономіка“

4. Практикум

4.1.Плани семінарських занять з курсу „Мікроекономіка“

4.2. Завдання до самостійної роботи студента

Модуль 2.ІНДИВІДУАЛЬНА РОБОТА СТУДЕНТІВ

5. Методичні вказівки до індивідуальної наукової роботи студента

6. Тематика наукових робіт

7. Розподіл балів що присвоюються студентам за виконану роботу по дисципліні

8. Картка оцінки видів навчальної роботи студента

9. Шкала оцінювання в КМСОНП та ЕСТS

10. Учбово-методична література та електронні ресурси

10.1. Рекомендована література

10.2. Додаткова література

10.3. Офіційні сайти та електронні ресурси

ПЕРЕДМОВА

 

Аграрний сектор національної економіки, найбільш важко переходить на ринкові трансформації, і потребує фахівців-економістів нової формації з професійними знаннями законів функціонування ринку. В час побудови та розвитку інфраструктури соціально-орієнтованої ринкової економіки нагальною потребою є перетворення науки у основний фактор виробництва. Для України потрібен спеціаліст, який має не тільки знання основних законів функціонування ринку, а ще і вміння їх використовувати для отримання максимального прибутку у будь-якому бізнесі.

Вивченню курсу „Мікроекономіка” передує дисципліна „Основи економічної науки”, „Історія економіки та економічних думки“.

Курс мікроекономіки є теоретичною і методологічною основою для вивчення дисциплін економічного профілю для спеціальностей «Фінанси і кредит», «Економіка підприємства», «Облік і аналіз», «Менеджмент організації» і передую вивченню таких дисциплін як „Економіка підприємства“, „Менеджмент“, „Маркетинг“ та інших.

Мета дисципліни – сформувати соціально-економічний світогляд учасника національного виробництва, здатного до діяльності фахівця, або самостійного суб’єкта підприємницької діяльності; допомогти йому оволодіти універсальним інструментарієм прийняття раціональних господарських рішень та економічного аналізу.

Мікроекономіка як складова економічної теорії вивчає поведінку і механізм прийняття рішень окремими економічними суб’єктами (індивідами, домашніми господарствами, підприємствами, організаціями, тобто мікросистемами), які прагнуть досягти мети за наявних обмежених ресурсів і для яких до того ж можна знайти альтернативне використання. У центрі уваги мікроекономіки перебуває поведінка споживача і виробника та її оптимізація, ринковий попит і пропозиція, відносні ціни товарів, розподіл ресурсів за альтернативного їх використання, часткова і загальна рівновага тощо.

Одне з важливих завдань курсу „Мікроекономіка“ – скласти уявлення про те, що успіх будь-якого бізнесу залежить не лише від наявного стартового капіталу, і підприємницького таланту, а й від знань закономірностей функціонування економічних мікросистем у різних ринкових ситуаціях та вміння їх ефективно використовувати.

Курс „Мікроекономіка” дає розгляд сучасного трактування теорії мікроекономіки з акцентом на зв’язок її з господарською і управлінською практикою та формуванням соціальної політики в державі. Цей підхід побудовано на аналізі дії ринкового механізму, що ґрунтується на дії попиту та пропозиції; поведінці споживача з урахуванням концепції корисності, формування індивідуального та ринкового попиту; виробничих факторів (ресурсів) та затрат фірми; оптимізації обсягу виробництва з метою максимізації прибутку; аналізу конкурентних ринків; ринкової влади та її вимірювання, ціноутворення при ринковій владі, а також дається взаємодія фірм, роль невизначеності і асиметричної інформації,; ринки монополістичної конкуренції та олігополістичні; ринки факторів виробництва: капіталу, землі та праці; загальна рівновага та економічна ефективність.

У процесі вивчення курсу „Мікроекономіка“ використовується кредитно-модульна технологія за якою студенти послідовно вивчають і опановують матеріал з трьох змістових модулів, на які поділено курс “Мікроекономіки“.

Лекції читаються відповідно до затвердженої навчальної програми з дисципліни „Мікроекономіка“.

Семінарські заняття проводяться з основних, найбільш суттєвих тем курсу.

Оскільки семінарські заняття є основним видом практичних занять і ефективним засобом розвитку культури наукового мислення, їх метою, є закріплення теоретичних знань, отриманих на лекції, а також самостійних знань, які студент отримує при вивчення додаткової навчальної літератури та при роботі з матеріалами з сайтів Інтернету.

Структура семінарського заняття:

- заслуховування матеріалів, підготовлених за планом занять;

- дискусійне обговорення складних та важливих навчальних проблем;

- рішення розрахункових і графічних задачна лекції, а також при вивчення додаткової навчальної літератури, та при виконан та завдань;

- розв’язання тестів.

Самостійна робота по дисципліні „Мікроеконономіка“ планується та

конкретизується як індивідуальна форма навчання і роботи студента, згідно навчального плану по дисципліні та під контролем з боку викладача. Виконується кожним студентом у окремому зошиті/папка студента і оцінюється викладачем.

Самостійна робота студента з курсу „Мікроекономіка“ до кожної теми має таку будову (план, або види робіт) як:

1. Необхідно виписати економічний словник термінів і понять;

2. Необхідно дати відповідь на поставлені контрольні питання по темі;

3. Виконати графічно-розрахункові завдання;

4. Написати есе по заданій темі;

5. Розв’язати задачі.

Для більш глибокого засвоєння курсу студент повинен навчитися складати опорний конспект лекцій, використовувати в процесі навчання основну і додаткову навчальну літературу,запропоновану викладацьким колективом кафедри, періодичні видання нормативно-правові акти державних органів, матеріали сайтів та Інтернет ресурс.

Під час вивчення дисципліни проводиться поточний контроль знань і навиків студентів, проходить це у вигляді роботи над тестами, написання модульних контрольних робіт, економічних диктантів, рішенням тематичних задач і завдань.

Поточний контроль знань проводиться під час проведення аудиторних занять, рубіжний контроль проводиться у відведений навчальними планами університету час.

У результаті вивчення перелічуваних вище проблем студент повинен засвоїти основні економічні категорії і поняття мікроекономіки, знати критерії та показники, що їх визначають.

Він також повинен вміти аналізувати економічні явища і процеси загального характеру, що відбуваються на мікрорівні, а також розв’язувати ситуаційні завдання мікроекономічного характеру.

Загальний обсяг навчального часу – 144 годин (4 кредита). З них на лекційні заняття виділяється 32 годин, на семінарські заняття 40 годин, на індивідуальну самостійну роботу виділяється 72 годин. Підсумковим контролем засвоєння знань студентами є іспит.

До другого модуля студентам пропонується виконати Індивідуальний науковий проект(наукову роботу), на кафедрі розроблено рекомендації для виконання наукового проекту підібрано наукову, методичну та додаткову літературу, описано хід роботи, дано тематику робіт подано рекомендовані плани. Студенти університету 2 курсу можуть і зобов’язані виконувати невеликі наукові проекти під керівництвом викладача. На основі виконаної наукової роботи, та після поглибленого вивчення окремих тем дисципліни, студенти можуть приймати участь у наукових студентських конференціях рідного вузу. Зібраний і опрацьований матеріал може лягти в основу випускної роботи студента університету.

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 185. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия