Студопедия — Водойма-реактор відкритого типу
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Водойма-реактор відкритого типу






В цілому всі процеси можна розділити на фізичні (фізико-хімічні), хімічні і біохімічні (мікробіологічні).

В основі цих реакцій лежать процеси самоочищення. Розглянемо їх послідовно.

До фізико-хімічних процесів очищення відносяться:

Випаровування газів, зокрема полютантів. Чим нижче розчинність газу і вище тиск його пари, тим легше він випаровується.До речовин, що швидко видаляються в результаті випаровування, відносяться вуглеводні з коротким ланцюгом і ароматичні сполуки. В той же час повільніше випаровуються ароматичні сполуки з конденсованими ядрами, ДДТ, гексахлорбензол і ін.

Сорбція полютантів. Це процес сорбції поверхнею або об'ємом сорбенту твердої фази токсикантів. Чим вище коефіцієнт розподілу речовини між сорбентом і розчином, тим більше його зв’язування.

Цей спосіб особливо важливий для поверхнево-активних речовин (ПАР, чим вище гідрофобність, тим більше сорбція) і речовин з розчинністю менше 0,001 М. До них відносяться різні детергенти, ароматичні сполуки, пестициди і інші речовини.

Велику роль у сорбційніх процесах відіграють донні відкладі.

Екологічні функції донних відкладень наступні:

1) акумулюють важкі метали, органічні речовини і ін.);

2) за певних умов вони самі служать джерелом забруднень;

3) у них протікає ряд хімічних і біохімічних реакцій, що приводять до трансформації речовин. Наприклад, вони поставляють у воду такі катіони, як Fe2+ і Mn2+;

4) беруть участь в процесі обміну азотом і фосфором між дном і водоймищем;

5) грають істотну роль в циклі пероксиду водню, сприяючи його відновленню.

Таким чином, донні відкладення характеризуються відновним середовищем, яке, особливо небезпечне для молодняка риб. До збільшення токсичності приводить також трансформація ряду речовин в цих відкладеннях, але деякі, наприклад барвники і ДДТ, можуть переходити в менш токсичну форму.

На прикладі хлорорганічних сполук показано, що скріплення шляхом сорбції приводить до їх видалення з води на 40% (у донні відкладення), 10% виявляється у складі жирової тканини риб, а останні 50% виносяться із стоком води.

Велику роль в сорбційніх процесах відіграють донні відкладі.

Екологічні функції донних відкладень наступні:

1) акумулюють осідання (важких металів, органічної речовини і ін.);

2) за певних умов вони самі служать джерелом забруднень;

3) у них протікає ряд хімічних і біохімічних реакцій, що приводять до трансформації речовин. Наприклад, вони поставляють у воду такі катіони, як Fe2+ і Mn2+;

4) беруть участь в процесі обміну азотом і фосфором між дном і водоймищем;

5) грають істотну роль в циклі пероксиду водню, сприяючи його відновленню.

Таким чином, донні відкладення характеризуються відновним середовищем, яке, особливо небезпечна для молодняка риб. До збільшення токсичності приводить також трансформація ряду речовин в цих відкладеннях, але деякі, наприклад фарбники і ДДТ, можуть переходити в менш токсичну форму.

До хімічних процесів трансформації забруднювачів у водоймах відностяться:

Осадження полютантів. Чим нижчий добуток розчинності речовини, тим більше його в осаді (при даній концентрації іонів в розчині). Осадженням видаляються насамперед нерозчинні і малорозчинні солі (наприклад, важких металів), рідше гідроксиди металів. Відмітимо, що процес осадження нерозчинних гідроксидів алюмінію або заліза, супроводжується захопленням ряду домішок, що лежить в основі очищення природної води на станціях водоочистки. Зворотний процес розчинення опадів інтенсивно відбувається при підкисленні водоймища (наприклад, кислотними дощами) або за наявності в ньому лігандів, що утворюють водорозчинні комплекси з катіонами металів (наприклад, гумінових і фульвенових кислот).

Гідроліз. Гідролізу в основному піддаються складні ефіри і аміди фосфорної і карбонових кислот, а також деякі солі, для яких відоме наступне правило: гідролізу піддаються солі слабких кислот або основ. Він протікає тим глибше, чим менше розчинність сполук, що утворюються.

Реакції гідролізу можуть прискорюватися як в кислому, так і лужному середовищі.

Загальна схема таких реакцій наступна:

RCOOR + H2O↔RCOOH + ROH

RCONR2+H2O↔RCOOH + NHR2.

Фотоліз. Фотолізом, як відомо, називаються реакції, що протікають під дією світла. Швидкість фотолізу тим вище, чим більше інтенсивність освітлення, час його дії, а так само світлопоглинальна активність розчину.

До реакцій фотолізу відносяться процеси з перенесенням заряду, гомо і гетеролітичного розриву хімічних зв'язків, утворення збуджених частинок та інші.

Окислення. Як відомо, в природі не буває окремо окислювальних і відновних процесів, а протікають тільки окислювально-відновні реакції.

Чим вище окислювально-відновний потенціал сполуки (чим більше різниця потенціалів двох учасників реакції), тим більше його окислювальна активність.

Як окислювачі в природній воді можуть виступати:

1) катіони металів змінної валентності, що знаходяться у вищому ступені окислення (в основному Fe3+ і Cu2+ і їх комплекси);

2) вільні радикали;

3) кисень, пероксид водню і інші АФК.

Перші в основному беруть участь в реакціях з полютантами відновниками і лігандами в комплексах, другі реагують з ненасиченими зв'язками, гідроксильними і іншими групами в органічних сполуках з рухомим воднем, треті також володіють вибірковістю. Для них однією з характерних реакцій є приєднання до вільних радикалів і ненасичених зв'язків з утворенням АФК. Такі реакції спостерігаються, наприклад, в процесі перекисного окислення ліпідів (ПОЛ).

Радикальні процеси. Цикл перекисного радикала.

Процессы радикального самоочищения водоемов связывают в первую очередь с наличием в них перекисного радикала ОН.

 

Цикл перекисного радикала в водоймі

 

Утворення перекисного радикала у воді може відбуватися в результаті наступних процесів:

1. Каталітичне відновлення пероксиду водню (або його фотоініційований розпад) і кисню:

2. Розчинення активних газів (O3, 1О2, NO2, НO2. і ін.) у воді з подальшим перетворенням.

Зокрема, озон може накопичуватися в поверхневих шарах води до концентрації 10-8 М. У воді протікає ланцюжок його перетворень з утворенням АФК, зокрема перекисного радикала:

O3+OH+1/2O2→·O2+HO·2,

HO·2↔H++·O2-,

O3 +HO·2→·O-2 +HO·3(→O3-+H+),

HO·3→O2+·OH,

2HO·2→ H2O2+O2.

Сумарна реакція: 2O3→3O2.

До сполук, з якими реагує перекисний радикал (вони називаються його «пастками»), відносяться хлорорганічні речовини, фарбники, неорганічні і органічні відновники. Наприклад:

·OH+RH→R·+H2O,

·OH+RHC=CHR→НO–CHR–·CHR,

Мікробіологічне очищення. Цей спосіб є одним з основних при самоочищенні водоймищ (головним чином від органіки). Він полягає в перетворенні речовин за допомогою біохімічних реакцій за участю організмів, головним чином мікроорганізмів.

Будь-яка сполука поглинається організмом, якщо його концентрація в ньому (так звана спорідненість) може бути вищою, ніж в навколишній природі. У основі способу лежать ферментативні, головним чином окислювально-відновні, реакції і реакції гідролізу, що протікають активно в інтервалі температур 25-30оС

Хімічні реакції з участю ферментів проходять з великою швидкістю та незначними затратами енергії. Перетворення можуть призводити як до детоксикації, так і до утворення метаболітів з вищою токсичністю.

У випадку органічних токсикантів можливі три типи перетворень за участі ензимів мікроорганізмів:

- повна мінералізація до СО2 та Н2О без утворення на проміжних стадіях біологічно активних сполук (при цьому проходить збільшення біомаси організмів, що беруть участь мінералізації);

- руйнування ксенобіотика до низькомолекулярних сполук, які потім виділяються в оточуюче середовище і включаються в природний колообіг речовин;

- хімічна трансформація з накопиченням метаболітів в клітинах організму.

Живі організми, за винятком деяких видів бактерій, не мають специфічних ензимів для перетворення ксенобіотиків. Метаболічні перетворення, що протікають з участю неспецифічних ферментних систем, в загальному вигляді можна представити послідовно:

окислення відновлення гідроліз


Хімікат дисиміляція Продукти   синтез Кон’югат
 

 

Загальна тенденція полягає в перетворенні екзогенної речовини в більш полярну сполуку в наступне зв’язування утвореного продукту з високо полярним фрагментом, що полегшує виведення кон’югату з організму.

Тобто в загальному виділяють дві фази.

І фаза метаболізму в широкому сенсі може бути визначена, як етап біотрансформації, в ході якого до молекули токсиканта або приєднуються полярні функціональні групи, або здійснюється експресія таких груп, що знаходяться в субстраті в прихованій формі. Це досягається або шляхом окислення або (значно рідше) відновлення молекул за допомогою оксидоредуктаз, або шляхом їх гідролізу естеразами і амідазами.

Фаза ІІ - етап біологічної кон'югації проміжних продуктів метаболізму з ендогенними молекулами, такими як глутатіон, глюкуронова кислота, сульфат і так далі Специфічні системи транспорту кон'югованих дериватів забезпечують їх виведення з організму.

В ході біоперетворень ліпофільний і, отже, трудновиводимий ксенобіотик стає гідрофільним продуктом, що обумовлює можливість його швидкої екскреції.

Класичним прикладом біотрансформації ксенобіотиків є метаболізм бензолу в організмі.

Метаболізм бензолу

 

Прикладом метаболізму без забруднення оточуючого середовища може бути біотичний розклад фунгіцидних етиленбістіокарбаматів в рослинних тканинах (Парлар, Ангерхефер, 1991)

Де, І- етиленбістіокарбамат; ІІ – етилентіосечовина; ІІІ – етиленсечовина; IV – етилендиамін; V – щавлева кислота; VI – гліцин; VII- сечовина.

 

 








Дата добавления: 2015-06-15; просмотров: 475. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия