Студопедия — Змістовий модуль 1
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Змістовий модуль 1






Загальна характеристика фондового ринку

та його основних інструментів

Тема 1. Загальна характеристика фондового ринку.

Місце і роль фондового ринку в ринкової економіці

 

Предмет дисципліни «Фондовий ринок». Передумови виникнення фондового ринку. Фінансові потоки в економіці. Інвестиційний процес. Реальні і фінансові активи.

Поняття фондового ринку. Місце і роль фондового ринку в структурі фінансового ринку. Фондовий ринок та інші види ринків. Функції фондового ринку, його структура. Фондовий ринок з позиції перерозподілу грошових накопичень у ринкової економіці.

Види ринків цінних паперів (РЦП). Міжнародний, національній, регіональні РЦП. Первинний і вторинний РЦП. Біржовий і позабіржовий РЦП. Класифікація РЦП по видам технології торгівлі. Ринки відокремлених видів цінних паперів.

Організаційно-правові аспекти функціонування фондового ринку в різних країнах. Поняття моделі РЦП. Англо-американська, німецька, змішана моделі фондового ринку.

Розвинутий фондовий ринок та фондовий ринок що формується.

РЦП в Україні. Фондовий ринок і приватизація. Взаємозв’язок показників розвитку фондового ринку з макроекономічними показниками країни. Концепція функціонування і розвитку фондового ринку України.

 

Тема 2. Поняття і загальна класифікація цінних паперів.

Види цінних паперів

 

Цінні папери як економічна категорія. Фундаментальні властивості цінних паперів як особливого товару. Класифікація цінних паперів.

Поняття інвестиційної якості інструментів ринку цінних паперів. Доходи з цінних паперів. Поняття і види фінансових ризиків, пов’язаних з цінними паперами.

Загальна характеристика акцій. Прості та привілейовані акції, їх істотні ознаки. Різновиди простих акцій. Різновиди привілейовані акції. Номінальна вартість акції. Доходність та зростання капіталу.

Поняття облігації. Види облігацій, їх істотні ознаки. Ціна та доходність облігацій. Облігації корпорацій. Практика застосування корпоративних облігаційних позик на українському фондовому ринку.

Боргові зобов’язання держави. Державні облігації внутрішніх та зовнішніх позик. Облігації місцевих позик. Міжнародний ринок державних облігацій. Єврооблігації. Умови випуску та обігу державних боргових зобов’язань в Україні.

Основні характеристики, види, умови випуску та особливості обігу іпотечних цінних паперів, інвестиційних та ощадних (депозитних) сертифікатів, товаророзпорядчих та приватизаційних цінних паперів тощо.

Поняття та основні характеристики векселів. Особливості обігу векселів в Україні. Застосування векселів при здійсненні операцій на таможні.

Можливості для конструювання різновидів цінних паперів.

 

Тема 3. Похідні цінні папери.

 

Поняття похідних фінансових інструментів. Структура та масштаби ринку похідних цінних паперів. Поняття базисного активу.

Форвардний контракт. Ф`ючерсний контракт. Види фьючерсів. Опціон. Види опціонів. Свопи. Похідні цінні папери по борговим зобов’язанням.

Операції на строковому ринку. Використання похідних цінних паперів для зменшення ризиків. Поняття хеджування. Спекулятивні операції на спот і строковому риках.

Український ринок деривативів.

Похідні цінні папери, що пов’язані з акціями: варанти, підписні права, американські депозитарні розписки (ADR), глобальні депозитарні розписки (GDR) та інші.

 

Змістовий модуль 2.

Учасники фондового ринку та основні принципи його

функціонування в Україні і світі

 

Тема 4. Учасники фондового ринку

 

Структура фондового ринку. Професійні та непрофесійні учасники ринку цінних паперів. Взаємодія між учасниками фондового ринку.

Емітенти цінних паперів: держава, органи місцевого самоврядування, юридичні особи. Класифікація емітентів цінних паперів. Типи фінансово-господарських потрібностей та інтересів, які диктують потребу виходу на фондовий ринок. Порівнянна характеристика емітентів на українському фондовому ринку та в міжнародної практиці.

Поняття емісії цінних паперів. Приватне та публічне розміщення цінних паперів. Проспект емісії та вимоги до розкриття інформації. Андерайтинг.

Інвестори. Інвестиційна діяльність. Інвестори в цінні папери. Типи фінансово-господарських потрібностей, які диктують необхідність інвестування в цінних паперах. Класифікація інвесторів. Населення як інвестор. Поняття колективного інвестування. Інституціональні інвестори, їх види, характеристика обігу коштів, обмеження їх діяльності на фондовому ринку. Порівнянна характеристика інвесторів та їх інтересів в українській та міжнародній практиці.

Поняття та види професійної діяльності на ринку цінних паперів. Необхідність, роль, функції посередництва на фондовому ринку. Вимоги, які пред’являються до професійних учасників фондового ринку. Ліцензування діяльності на фондовому ринку. Характеристика видів професійної діяльності на фондовому ринку, правила щодо суміщення окремих видів діяльності на ринку цінних паперів.

 

Тема 5. Обіг цінних паперів. Система обліку прав на цінні папери

і прав за цінними паперами.

 

Поняття обігу цінних паперів. Види операцій з цінними паперами. Особливості укладання та виконання договорів на ринку цінних паперів.

Поняття фондової біржі. Організаційні форми існування біржі, її учасники, мета діяльності, функції. Правіла фондової біржі.

Поняття лістингу та де лістингу цінних паперів. Методи проведення біржових торгів. Котирування цінних паперів. Операції з цінними паперами на фондовій біржі. Фактори, що впливають на курс цінних паперів. Регулювання діяльності фондової біржі.

Розкриття інформації про діяльність фондової біржі.

Виникнення права власності на цінні папери. Виконання угод цивільно-правового характеру з цінними паперами та облік права власності на цінні папери. Передача прав за цінними паперами.

Кліринг та розрахунки за договорами, укладеними на організаційно оформленому фондовому ринку. Поняття розрахунково-клірингової діяльності. Діяльність розрахункового центру (депозитарій, клірингова палата біржі, банк), його основні функції. Риски при здійсненні розрахунків та способи контролю за кліринговою діяльністю.

Перехід та реалізація права за цінними паперами, випущені у документарній формі. Перехід права власності на цінні папери, випущені у бездокументарній формі. Поняття номінального утримувача. Підтвердження права власності на цінні папери.

Центральний депозитарій, його місце і роль в депозитарної системи. Принципи діяльності центрального депозитарію, які розроблені міжнародними організаціями для країн з розвиненим фондовим ринком, та для країн з фондовим ринком, що розвивається.

Національна депозитарна система України, її прямі та опосередковані учасники, функції. Компетенція Національного депозитарію України. Взаємодія учасників національної депозитарної системи. Державне регулювання діяльності національної депозитарної системи.

 

Тема 6. Міжнародний ринок цінних паперів.

 

Поняття міжнародного ринку капіталу та його складові частини. Міжнародні потоки капіталу і фондовий ринок.

Основні тенденції в розвитку ринків цінних|цінних| паперів після|потім| другої світової війни: концентрація і централізація, збільшення числа інвесторів, підвищення ролі інституційних інвесторів, інтернаціоналізація ринку ціннних|цінних| паперів. Зміна ролі банків на фінансовому ринку. Глобалізація фінансових ринків та її вплив на світову економіку. Фондові ринки і світові економічні (фінансові) кризи.

Масштаби світових фінансових ринків. Банківський кредит та ринок цінних паперів як альтернативні способи фінансування підприємств. Складові частини світових ринків цінних паперів і їх кількісні параметри: ринок акцій, ринок облігацій, ринок похідних фінансових інструментів. Обсяги емісії, капіталізація, заборгованість, оборот, основні показники динаміки. Основні джерела інформації щодо світового фондового ринку.

Причини появлення та історія становлення ринку європаперів. Масштаби та динаміка ринку. Види європаперів: євроакції, єврооблігації, євродепозитні сертифікати, єврокомерційні папери.

Ринок єврооблігацій. Основні учасники ринку: емітенти, інвестори, посередники. Види єврооблігацій. Методи емісії та роль емісійного синдикату. Обіг єврооблігацій. Необхідність рейтингу. Особливості оподаткування. Система розрахунків та клірингу (Euroclear, Clearstream). Роль Асоціації учасників міжнародного ринку капіталу (ICMA). Лондон як основний центр торгівлі європаперів.

Особливості розвитку та функціонування ринку цінних паперів США, Японії та інших країн з розвинутою економікою.

Поняття «ринок який виникає» (emerging market), та його характерні риси. Особливості функціонування фондових ринків країн Азії, Латинської Америки, Східної Європи.

Сучасний стан світової фінансової системи і тенденції розвитку міжнародних фондових ринків.

 

Тема 7. Регулювання ринку цінних паперів. Етика фондового ринку

 

Система регулювання фондового ринку, її основні елементи. Мета, способи та форми регулювання фондового ринку.

Державне регулювання ринку цінних паперів. Принципи державного регулювання фондового ринку, об’єкти регулювання, регулятивні функції і процедури. Органи державного регулювання ринку цінних паперів.

Система державного регулювання ринку цінних паперів в Україні. Нормативно-правова база щодо регулювання фондового ринку України. Атестація спеціалістів. Ліцензування діяльності професійних учасників фондового ринку. Контроль щодо дотримання правил роботи на фондовому ринку. Державні органі, що регулюють фондовий ринок України. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Загальні вимоги антимонопольного законодавства на ринку цінних паперів. Національний банк України. Валютне регулювання операцій з цінними паперами. Інші державні органи, які здійснюють контроль на ринку цінних паперів. Види правопорушень на фондовому ринку. Відповідальність за правопорушення на фондовому ринку.

Саморегулювання на фондовому ринку. Саморегулівні організації професійних учасників фондового ринку, їх функції та повноваження. Громадські організації та їх місце в системі регулювання фондового ринку. Саморегулювання на сучасному етапі розвитку фондового ринку України

Професійна етика учасників фондового ринку. Звичаї ділового обороту.

Досвід регулювання міжнародних та розвинутих фондових ринків.

 

Тема 8. Перспективи розвитку фондового ринку України

 

Фондовий ринок України: аналіз сучасного стану та його ключових проблем. Етапи становлення фондового ринку України. Фондовий ринок і приватизація. Основні тенденції розвитку фондового ринку. Глобалізація інвестиційних процесів, її вплив на формування фондового ринку України.

Концепція функціонування та розвитку фондового ринку України. Впровадження культури корпоративного управління як фактор покращення інвестиційного клімату України. Принципи корпоративного управління, розроблені ОБЕСР.

Модельне законодавство щодо емісій та обігу цінних паперів у країнах членах ЄС та його вплив на розвиток фондового ринку України.

 







Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 553. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия