Студопедия — ПЕРЕЧЕНЬ вопросов курсового экзамена
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПЕРЕЧЕНЬ вопросов курсового экзамена






 

Вчені всього світу протягом майже сорока років все гучніше і тривожніше заявляють про небезпеку, яка підстерігає підростаюче покоління дітей, підлітків, молодь. Мова йде про все зростаючий розмах споживання спиртних напоїв неповнолітніми.

 

Мабуть, не треба володіти особливою уявою, щоб уявити собі шкоду, яку може викликати у підлітка хоч би однократне вживання вина або навіть пива. Сучасні дослідження дозволяють обгрунтовано стверджувати, що в тілі людини немає таких органів і тканин, які б не вражалися алкоголем. Попавши в організм, він досить повільно (з швидкістю 0,1 г на 1 кг маси тіла в годину) розщеплюється в печінці. І тільки 10 процентів від загальної кількості прийнятого алкоголю виводиться з організму в незмінному вигляді. Алкоголь, що залишився, циркулює разом з кров’ю по всьому організму, поки не розщепиться весь. Висока проникність «молодих» тканин, їх насиченість водою дозволяє алкоголю швидко поширюватися по зростаючому організму.

 

Токсичний вплив алкоголю, передусім, позначається на діяльності нервової системи. Якщо вміст алкоголю в крові прийняти за 1 (одиницю), то в печінці він буде таким, що дорівнює 1,45, а в головному мозку - 1,75. Навіть невеликі дози алкоголю впливають на обмін в нервовій тканині, передачу нервових імпульсів. Одночасно порушується робота судин головного мозку: відбувається їх розширення, збільшення проникності, крововилив в тканину мозку. У підлітковому віці мозкова тканина бідніша фосфором, багатша водою, перебуває в стадії структурного і функціонального вдосконалення, тому алкоголь особливо небезпечний для неї. Навіть однократні вживання спиртного можуть мати самі серйозні наслідки.

 

Неодноразове або часте вживання алкоголю надає буквально спустошуючий вплив на психіку підлітка. При цьому затримується не тільки розвиток вищих форм мислення, вироблення етичних категорій і естетичних понять, але і втрачаються вже розвинені здібності. Підліток, що називається «тупіє» і інтелектуально, і емоційно, і етично.

 

Другою «мішенню» алкоголю є печінка. Саме тут, під дією ферментів відбувається його розщеплення. Якщо швидкість надходження алкоголю в клітки печінки вища за швидкість його розпаду, то відбувається накопичення алкоголю, що веде до ураження кліток печінки. Алкоголь порушує структуру кліток печінки, призводячи до переродження її тканин.

 

При систематичних вживаннях спиртних напоїв жирові зміни в клітках печінки призводять до омертвіння печінкової тканини, розвивається цироз печінки, вельми грізне захворювання, майже завжди супроводжуюче хронічний алкоголізм. Дія алкоголю на печінку підлітка ще більш руйнівна, оскільки цей орган перебуває в стадії структурного і функціонального формування. Ураження кліток печінки приводить до порушення білкового і вуглецевого обміну, синтезу вітамінів і ферментів. Спиртні напої, можна сказати, «роз‘їдають» слизову оболонку стравоходу, шлунка, порушують секрецію і склад шлункового соку, що утрудняє процес травлення і, зрештою, несприятливо позначається на рості і розвитку підлітка.

 

Таким чином, алкоголь ослабляє організм, гальмує формування і дозрівання його органів і систем, а в деяких випадках, наприклад при зловживанні, і зовсім зупиняє розвиток деяких функцій вищої нервової системи. Чим молодший організм, тим згубніше діє на нього алкоголь. Крім того, вживання алкогольних напоїв підлітками значно швидше, ніж у дорослих, веде до формування у них алкоголізму.

Вплив алкоголю на спадковість

 

Алкоголь має здатність притягувати воду. Внаслідок цього клітини речовин, з якими він вступає в сполуку, зневоднюються, перестають дихати і гинуть. Діючи таким чином на білок живого організму, алкоголь викликає його згорання.

 

Алкоголь належить до отрут, які згубно діють на все живе. Він отруює не лише організм людини, яка вживає алкоголь, але й становить велику небезпеку для її потомства.

 

 

Про згубну дію алкоголю на здоров’я майбутніх дітей було відомо ще в давнину. Так, у міфах Стародавньої Греції зазначалося, що богиня Юнона народила від сп’янілого Юпітера кульгавого Вулкана. Сп’яніння у стародавніх греків вважалося соромом.

 

Спиртне, потрапивши до організму і всмоктавшись у кров, проникає у всі органи та системи і спричиняє в них хворобливі зміни. Особливо чутливі до алкогольної отрути статеві клітини, які відповідають за відтворення потомства.

 

Проведено експерименти на тваринах: вагітним крільчихам протягом тривалого часу давали малі дози алкоголю. У них загинув після народження 61% потомства, тоді як у тварин, які не одержували спиртне, загинуло лише 23%.

 

На жаль, така доля може спіткати і дітей, народжених від батьків-алкоголіків. Навіть після одноразового вживання невеликої дози спиртного напою чоловічі статеві органи виявляються отруєними, а при регулярному вживанні тканина сім’яних залоз перероджується. Тому в сім’ях, де хоча б один з подружжя хворий на алкоголізм, діти часто народжуються кволі, хворобливі, розумово відсталі, схильні до різних захворювань.

 

У сім’ях алкоголіків діти частіше хворіють на шизофренію, недоумство, народжуються глухонімими, з тяжкими розладами функції залоз внутрішньої секреції, кожна третя дитина — психічно неповноцінна.

 

Відомо, що розвиток зародка після запліднення цілком залежить від організму матері. В цей період у матері і плода система кровообігу спільна. Якщо вагітна жінка вживає алкоголь, він з кров’ю потрапляє в судинну систему плода і негативно діє на його розвиток.

 

Вплив алкоголю на перебіг вагітності: ускладнена вагітність спостерігалась у 28%, а недоношена — у 34%. Порушення розвитку плаценти під впливом алкоголю часто призводить до мимовільних викидів — абортів та передчасних родів. За даними різних авторів, в сім’ях алкоголіків таку патологію виявлено в 12–15% випадків.

 

Дослідженнями вітчизняних вчених було доведено, що зачаття плоду в нетверезому стані призводить до народження розумово неповноцінної дитини.

 

Діти хронічних алкоголіків народжуються кволими, з нестійкою нервовою системою; вони мають підвищену схильність до різних захворювань. Недарма у давні часи існував такий вислів: “Батько пропиває печінку свого майбутнього сина”.

 

Внаслідок дії алкоголю на плід може виникнути гідроцефалія (скупчення великої кількості рідини у шлуночках мозку), аменія (повна відсутність усіх кінцівок), фокоменія (недорозвиток верхніх і нижніх кінцівок при відсутності плеча або передпліччя) та інші види аномалій.

 

Алкоголь легко проникає у грудне молоко. Тому навіть незначна кількість будь-якого алкогольного напою, випитого матір’ю, що годує, завдає великої шкоди маляті. Трапляються випадки, коли матері п’ють пиво, щоб збільшити кількість грудного молока. Це дуже шкідливо. Алкоголь з молоком матері проникає в кров дитини і викликає в неї хворобливі явища: збудження, плач, неспокійний сон, судороги та ін.

 

Жінки, які годують дитину груддю, повинні повністю відмовитись від вживання спиртного.

 

Нині більшість вчених вважають, що алкоголізм не передається по спадковості. Але нащадкам може передаватися порушений обмін речовин, спричинений алкогольною інтоксикацією. Внаслідок цього створюються сприятливі умови для розвитку різних захворювань, в тому числі й алкоголізму. Крім того, доведено, що у розвитку алкоголізму у підлітків величезне значення має неправильне виховання, поганий приклад батьків, які пиячать. Тому боротьба проти вживання алкоголю дітьми є частиною боротьби за викорінення пияцтва взагалі.

 

алкоголь і жінка.

Алкогольну залежність у жінок необхідно розглядати особливо, тому що вона являє собою самостійну наркологічну проблему. Ці прояви специфічні, що пов'язано з традиціями, особливою роллю жінки в цивілізованому суспільстві як берегині домашнього вогнища і матері і, нарешті, з особливостями жіночого організму, вираженими циклічністю відбуваються в ньому.

У розвитку алкогольної залежності у жінок важливу роль відіграють соціальні фактори: рівень освіти, професія, батьківська і власна сім'я. Дослідження показують, що серед багато питущих жінок більше половини мають тільки початкову або незакінчену середню освіту. Якщо говорити про характер роботи страждають від алкогольної залежності жінок, то це найчастіше працівниці сфери обслуговування, наприклад, продавщиці, особливо зайняті дрібною, роздрібної, вуличною торгівлею. Справедливо вважається, що продавщиці спиртних напоїв особливо сильно ризикують приохотитися до алкоголю. Зрозуміло, зовсім не обов'язково, що кожна буфетниця або працівниця їдальні повинна захворіти алкогольною залежністю, проте вони ризикують більше, ніж представниці інших професій

Всі ми знаємо, як виглядає питуща жінка: синюшне, опухле обличчя з наявністю червоних плям на шкірі, тьмяні очі, мішки під очима, нездоровий вигляд нігтів і волосся і т.д. Однак за цими показниками ми дізнаємося вже жінку-алкоголічку із запущеною формою залежності. А на самому початку ці представниці прекрасної половини виглядають дуже навіть привабливо.

Далі у питущою жінки зникає підшкірно-жирова клітковина, що має на увазі втрату жіночності. Руки і ноги стають схожі більше на чоловічі через брутальність і мускулистості. Шкіра швидко старіє і погіршується колір обличчя. Алкоголь згубно впливає на волосся і зуби, вони з часом стають все гірше і гірше до повного руйнування.

При регулярному вживанні спиртного в організмі жінки підвищується рівень чоловічих гормонів. Наслідком цього є посилений ріст волосся на тілі там, де їх не повинно бути. А в запущених випадках взагалі припиняється менструація.

 

Висновок

Куріння і вживання алкогольних напоїв найсильнішим чином підриває здоров'я людини. Кожному необхідно це якомога глибше зрозуміти й усвідомити. Ніхто не повинен добровільно руйнувати свій організм.

 

Віджило свій вік думку про те, що "випити можна - напиватися не можна". Тверезість - норма життя. Її досягнення пов'язане із здійсненням комплексу великих соціально-політичних, адміністративних, медичних та інших заходів, широким розгортанням антиалкогольної пропаганди.

 

Продажем тютюнових виробів та алкогольних напоїв повинні займатися тільки фірмові магазини і намети, а не всі торгові точки. Потрібно заборонити рекламу цих товарів, і продаж їх дітям і підліткам.

 

Фізична культура, спорт, заняття в гуртках, бібліотеках, правильна організація вільного часу, цікавого та змістовного відпочинку - все це, зрозуміло, протистоїть розвитку шкідливих звичок, і, перш за все звичок до вживання алкоголю і тютюнових виробів. Неробство, неробство, сидки, навпаки найбільш родючий грунт для її формування.

ПЕРЕЧЕНЬ вопросов курсового экзамена







Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 513. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия