Студопедия — Додатки
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Додатки






У додатках вміщують матеріал, який:

- є необхідним для повноти дипломного проекту, але включення його до основної частини проекту може змінити впорядковане й логічне уявлення про роботу;

- не може бути послідовно розміщений в основній частині проекту через великий обсяг або способи відтворення.

5.7.2 У додатки можуть бути включені:

- додаткові ілюстрації або таблиці;

- матеріали, які через великий обсяг, специфіку викладення або форму подання не можуть бути внесені до основної частини (оригінали фотографій, проміжні формули, розрахунки; описи комп’ютерних програм, розроблених у процесі виконання роботи та ін);

- додатковий перелік літератури, на які не було посилання у дипломному проекті, але які можуть викликати інтерес;

- опис нової апаратури і приладів, які використовувались під час проведення експерименту, вимірів та випробувань.

6 ОФОРМЛЕННЯ ПОЯСНЮВАЛЬНОЇ ЗАПИСКИ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ

 

6.1 Загальні вимоги

За машинописного способу пояснювальну записку виконують через півтора інтервали.

За машинного способу пояснювальну записку виконують з розрахунку не більше 40 рядків на сторінці та висотою літер і цифр не менш, ніж 1,8 мм.

Кожний аркуш пояснювальної записки повинен мати рамку чорного кольору, виконану друкарським способом або вручну. Рамку наносять суцільною основною лінією на відстані 20 мм від лівого поля і 5 мм від інших полів аркуша.

Відстань від тексту з початку і кінця рядків до рамки повинна бути не менше 3 мм. Відстань від верхнього або лівого рядка тексту до верхньої або нижньої лінії рамки (верхньої лінії основного напису) повинна бути не менше 10 мм.

6.1.8 Помилки, описки та графічні неточності допускається виправляти підчищенням або зафарбовуванням білою фарбою і нанесенням на тому ж місці виправленого тексту (графічного зображення) машинописним способом або від руки. Виправлене повинно бути чорного кольору.

6.1.9 Структурні елементи „ЗМІСТ”, „РЕФЕРАТ”, „ВСТУП”, „ВИСНОВКИ”, „СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ” не нумерують, а їх назви правлять за заголовки структурних елементів.

6.1.10 Розділи і підрозділи повинні мати заголовки. Пункти і підпункти можуть мати заголовки. Заголовки структурних елементів пояснювальної записки і заголовки розділів розміщують посередині рядка і друкують великими літерами без крапки в кінці, не підкреслюючи. Заголовки підрозділів, пунктів і підпунктів слід починати з абзацного відступу і друкувати маленькими літерами, крім першої великої, не підкреслюючи, без крапки в кінці. Абзацний відступ повинен бути однаковим впродовж усього тексту пояснювальної записки і дорівнювати п’яти знакам. Якщо заголовок складається з двох і більше речень, їх розділяють крапкою. Перенесення слів у заголовку не допускається.

Відстань між заголовками і подальшим чи попереднім текстом має бути:

- за машинного способу – не менше ніж два інтервали.

Відстань між основами рядків заголовку, а також між двома заголовками приймають такою, як і у тексті.

Зразок оформлення тексту заголовків дипломного проекту наведено в додатку Е.

 

6.2 Позначення текстових документів

6.2.1 Конструкторські документи згідно з ГОСТ 2.102-68, ГОСТ 2.601-74, ГОСТ 2.201-80 повинні мати назву і позначення, яке складається із груп символів. Для навчальних проектів рекомендується така структура позначення текстових документів:

ХХ.ХХ.ХХ ХХ ХХХХ.ХХ.ХХ.ХХ. ХХХ. ХХХХХХ

 

Перша група – шість знаків коду. Перші два знаки групи позначають код інституту (02 – технічний навчально-науковий інститут), третій та четвертий знаки групи позначають код факультету (01 – факультету механізації сільського господарства), п’ятий та шостий знаки групи позначають код кафедри (02 – кафедра механізації тваринництва)

Друга група (два знаки коду) – код виду документу, що розробляється (ДП – дипломний проект, КР – курсова робота, КП – курсовий проект).

Третя група – десять знаків. Перші чотири знаки групи – повний номер наказу директора інституту про закріплення тем дипломних проектів. Далі рік (дві останні цифри), місяць і день підписання наказу.

Четверта група (три знаки) – порядковий номер прізвища студента в наказі про затвердження теми його дипломного проекту.

П’ята група (до чотирьох знаків) – шифр документа, що входить до складу дипломного проекту. Якщо у дипломному проекті є декілька документів за однаковим шифром, то після шифру через тире ставлять порядковий номер документа.

6.2.2 Перелік шифрів документів дипломного проекту наведено в додатку Ж.

6.3 Основні написи

6.3.1 Всі аркуші текстових документів (за винятком титульного аркуша і завдання) повинні мати основні написи, розміщені в правому нижньому куті. На аркушах формату А4 основні написи розміщують тільки вздовж короткої сторони.

6.3.2 Зміст, розміщення та розміри граф основних написів повинні відповідати формам, наведеним у додатку И. Основні рамки виконують тонкими лініями згідно з ГОСТ 2.303-68.

6.3.3 У графах основного напису (номери граф на рисунках наведені в дужках) вказують:

- у графі 1 – назву структурного елементу чи розділу;

- у графі 2 – позначення документу;

- у графі 3 – порядковий номер аркуша;

- у графі 4 – загальну кількість аркушів (графу заповнюють тільки в першому основному написі);

- у графі 5 – назву інституту і шифр групи;

- у графі 6 – прізвища осіб, які підписали документ;

- у графі 7 – підписи осіб, прізвища яких вказані у графі 6;

- у графі 8 – дати підпису осіб, прізвища яких вказані у графі 6.

Інші графи в дипломному проекті не заповнюються.

 

6.4 Оформлення обкладинки і титульного аркуша

6.4.1 Пояснювальна записка переплітається в обкладинку, на якій наклеюють етикетку розміром 160×100 мм. На етикетці пишуть назву документа, вказують його позначення, прізвище, ім’я та по батькові студента і рік розробки документа.

6.4.3 Зразок оформлення обкладинки пояснювальної записки та етикетки для загальної папки дипломного проекту наведено в додатку Й.

6.4.4 Зразок оформлення титульного аркуша дипломного проекту наведено в додатку А.

 

6.5 Нумерація розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів

6.5.1 При поділі тексту пояснювальної записки на розділи, підрозділи, пункти підпункти порядкові номери кожної градації позначають арабськими цифрами у зростаючому порядку. Цифри кожної градації відокремлюють крапками.

6.5.2 Розділи повинні мати порядкову нумерацію у межах всієї записки і позначатися арабськими цифрами без крапки, наприклад, 1, 2, 3 і т.д. Підрозділи повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу. Номер підрозділу складається із номеру розділу і підрозділу, відокремлених крапкою. Після номера підрозділу крапку не ставиться, наприклад, 1.1, 1.2 і т д.

6.5.3 Пункти повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу чи підрозділу. Номер пункту складається з номера розділу і порядкового номера пункту, або з номера розділу, порядкового номера підрозділу та порядкового номера пункту, відокремлених крапкою. Після номера пункту крапку не ставлять, наприклад, 1.1, 1.2 або 1.1.1, 1.1.2 і т д. Якщо текст поділяють тільки на пункти, їх слід нумерувати, за винятком додатків, порядковими номерами.

6.5.4 Номер підпункту складається з номера розділу, порядкового номера підрозділу, порядкового номера пункту та порядкового номера підпункту, відокремлених крапкою, наприклад, 1.1.1.1, 1.1.1.2, 1.1.1.3 і т д.

Якщо розділ, не маючи підрозділів, поділяється на пункти і далі – на підпункти, номер підпункту складається з номера розділу, порядкового номера пункту і порядкового номера підпункту, відокремлених крапкою, наприклад 1.1.1, 1.2.1 і т.д.

Після номера підпункту крапку не ставлять.

Якщо розділ або підрозділ складається з одного пункту, або пункт складається з одного підпункту, його нумерують.

6.5.5 Зразок нумерації розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів дипломного проекту наведено в додатку Е.

 

6.6 Ілюстрації

6.6.1 Ілюстрації (креслення, рисунки, графіки, схеми, діаграми, фотознімки) слід розташовувати у пояснювальній записці безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації мають бути посилання у тексті.

6.6.2 Креслення, рисунки, графіки, схеми, діаграми, розміщені у пояснювальній записці, мають відповідати вимогам стандартів ЄСКД.

6.6.3 Фотознімки розміром менше за формат А4 мають бути наклеєні на аркуші білого паперу формату А4.

6.6.4 Ілюстрації можуть мати назву, яку розміщують під ілюстрацією. За необхідності під ілюстрацією розміщують пояснювальні дані (підрисунковий текст).

6.6.5 Ілюстрація позначається словом „Рисунок __”, яке разом з назвою ілюстрації розміщують після пояснювальних даних, наприклад, „Рисунок 3.1 – Схема пристосування”.

6.6.6 Ілюстрації слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком ілюстрацій, наведених у додатках.

6.6.7 Номер ілюстрації, якщо навіть в пояснювальній записці вміщено тільки одну ілюстрацію, складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, відокремлених крапкою, наприклад, рисунок 2.3 – третій рисунок другого розділу.

Якщо ілюстрація не вміщується на одній сторінці, можна переносити її на інші сторінки, вміщуючи назву ілюстрації на першій сторінці, пояснювальні дані – на кожній сторінці, і під ними позначають: „Рисунок __, аркуш __”.

6.6.8 Ілюстрації, за необхідності, можуть бути перелічені в змісті із зазначенням їх номерів, назв і номерів сторінок, на яких вони вміщені.

Допускається наскрізна нумерація ілюстрацій в межах всього тексту дипломного проекту.

6.6.9 Зразок оформлення ілюстрацій проекту наведено в додатку К.

6.7 Таблиці

 

6.7.1 Цифровий матеріал, як правило, оформлюють у вигляді таблиць. Таблицю слід розташовувати безпосередньо після тексту. У якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. На всі таблиці мають бути посилання в тексті пояснювальної записки.

6.7.2 Таблиці, за винятком таблиць додатків, слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу. Номер таблиці, якщо навіть в пояснювальній записці вміщено тільки одну таблицю, складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, відокремлених крапкою, наприклад, таблиця 3.1 – перша таблиця третього розділу.

6.7.3 Таблиця може мати назву, яку друкують (пишуть) малими літерами, крім першої великої, і вміщують над таблицею. Назва має бути стислою і відбивати зміст таблиці.

6.7.4 Горизонтальні та вертикальні лінії, які розмежовують рядки таблиці, а також лінії зліва, справа і знизу, що обмежують таблицю, можна не проводити, якщо їх відсутність не утруднює користування таблицею.

6.7.5 Якщо рядки або графи таблиці виходять за межі формату аркуша, таблицю поділяють на частини, розміщуючи одну частину поруч з другою, або одну під другою, або переносячи частину таблиці на наступний аркуш, повторюючи в кожній частині таблиці її головку і боковик.

6.7.6 При поділі таблиці на частини допускається її головку або боковик заміняти відповідно номерами граф чи рядків, нумеруючи їх арабськими цифрами у першій частині таблиці.

Слово „Таблиця...” вказують один раз зліва над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть: „Продовження таблиці...” із зазначенням номера таблиці.

6.7.7 Заголовки граф таблиці починають з великої літери, а підзаголовки – з малої, якщо вони складають одне речення із заголовком. Підзаголовки, що мають самостійне значення, пишуть з великої літери. В кінці заголовків і підзаголовків таблиць крапки не ставлять. Заголовки і підзаголовки граф указують в однині.

Графу „Номер по порядку” в таблицю не включають. Якщо показники, параметри або інші дані необхідно нумерувати, їх порядкові номери вказують у графах для заголовків рядків таблиці перед найменуванням.

6.7.8 Головка таблиці повинна бути відокремлена лінією від іншої частини таблиці. Висота рядків таблиці повинна бути не менше 8 мм.

6.7.9 Для скорочення тексту заголовків і підзаголовків граф окремі поняття замінюють позначенням літер (ГОСТ 2.321-84) або іншими позначеннями, якщо вони пояснені в тексті або наведені на ілюстраціях, наприклад, Н – висота.

6.7.10 Одиниці вимірювання вказують у заголовках або у підзаголовках. Окрему графу для одиниць вимірювання не виділяють. Якщо всі параметри, розміщені у таблиці, мають тільки одну одиницю, наприклад, міліметри, то її скорочене позначення (мм) розміщують над таблицею. Якщо графи таблиці містять величини переважно однієї одиниці, але є і показники, вражені в інших одиницях, над таблицею розміщують напис про переважаючу одиницю, а відомості про інші одиниці дають у заголовках відповідних граф.

6.7.11 Цифри в графах розміщують так, щоб класи чисел у всіх графах були точно один під одним. Числові значення величин в одній графі повинні мати, як правило. Однакову кількість знаків після коми. За відсутності окремих даних у таблиці слід ставити прочерк (риску).

6.7.12 Таблиці, за необхідності, можуть бути перелічені у змісті із зазначенням їх номерів, назв (якщо вони є) та номери сторінок, на яких вони розміщені.

Допускається наскрізна нумерація таблиць в межах всього тексту дипломного проекту.

6.7.13 Зразок оформлення таблиці дипломного проекту наведено в додатку Л.

 

6.8 Переліки

Всередині пунктів або підпунктів, за потреби, можуть бути наведені переліки. Перед переліком ставлять двокрапку. Перед кожною позицією переліку слід ставити малу літеру української абетки з дужкою, або, не нумеруючи – дефіс (перший рівень деталізації). При подальшій деталізації переліку слід використовувати арабські цифри з дужкою (другий рівень деталізації).







Дата добавления: 2015-06-12; просмотров: 365. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия