Студопедия — QR-коды как эффективный способ предоставления дополнительной информации для читателя
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

QR-коды как эффективный способ предоставления дополнительной информации для читателя






 

Не менш актуальним видається на сьогодні сервіс QR-кодів. Ця нова і перспективна технологія, орієнтована на залучення нових користувачів та розширення спектру бібліотечних дистантних інтернет-послуг, заслуговує на дослідження вже існуючого досвіду та потребує більш детального наукового осмислення.

Отже, розглянемо можливості, що надаються в результаті використання QR-кодів бібліотеками та вивчення перспектив їх вровадження в бібліотеках України.

На сьогодні підтверджується тенденція до збільшення кількість користувачів мобільними телефонами, планшетами та смартфонами, що суттєво розширюють можливості роботи з інформацією. Як свідчать результати дослідження компанії TNS Infatest за замовленням Google в Україні за останні роки кількість користувачів смартфонів збільшилася у три рази (до 24%).

Крім того, 71% українських користувачів входить в інтернет зі смартфонів щодня, тоді як 69% використовують для цього комп'ютер і ще 67% - планшети. Причому 14% українців відвідують інтернет-сторінки частіше зі смартфонів, ніж з комп'ютерів, і ще 8% - лише з мобільних телефонів.

Також більше половини респондентів виходять в інтернет регулярно (56%), і більшість із них - користувачі від 16 до 24 років (96%). У мережі, в основному, шукають інформацію через пошукові системи (92%), спілкуються у соцмережах (88%), читають новини (84%) і перевіряють електронну пошту (75%) [10].

З огляду на це для бібліотек актуалізується завдання з опанування інноваційних мобільних технологій з метою залучення нових користувачів та розширення спектру бібліотечних дистантних інтернет-послуг послуг.

В цьому контексті, бібліотеки як універсальні інформаційно-комунікаційні комплекси, що орієнтовані на всебічне інформаційне задоволення потреб користувачів активно долучились до процесу впровадження та використання QR-кодів як ефективного способу надання додаткової інформації для читача. А також в якості інноваційної технології для сприяння популяризації книг, авторів та бібліотеки.

Отже, що собою являє QR-код? QR-код - це один з видів матричного (двомірного) коду (2D-barcode). «QR» - скорочення від «QuickResponse», «Швидкий відгук», тобто QR-код покликаний швидко доносити зашифровану інформацію до користувача.

Винайдений і розроблений в 1994 р. японською компанією «Denso-Wave» QR-код являє собою квадратне, як правило, чорно-біле зображення, яке може бути «прочитано» скануючим пристроєм, а також мобільним телефоном, смартфоном, планшетом або ноутбуком з відеокамерою, на який встановлена ​​програма для читання QR коду. В QR-мітку поміщається текст обсягом до 4296 знаків, який може містити гіперпосилання. Читати їх можна як з роздруківки, так і з екрана, код може містити будь-який текст, що складається з букв, цифр і символів, або посилання, по якій користувач може отримати інформацію про об'єкт чи місце, на якому цей код нанесено.

Всередині QR-коду зашита службова інформація, яка дозволяє визначити посилання – це текст, SMS, візитна картка або інші дані. Програма-сканер визначає тип повідомлення і пропонує користувачеві відповідний наступний крок. Якщо це посилання, то програма-сканер запропонує по ньому перейти, якщо SMS - відправити адресату, якщо текст -зберегти або скопіювати.

Ця технологія постійно розвивається - з'являються нові цікаві варіації QR-кодів, зокрема округлі і кольорові, що збільшує візуальну і естетичну привабливість самої картинки.

Сьогодні в інтернет-просторі є досить широкий вибір онлайн сервісів для створення QR-кодів, таких як:

– qrcoder.ru, qrmania.ru - одні з найбільш популярних генераторів в рунеті. З налаштувань - тип кодування (текст, посилання, візитна картка або sms-повідомлення).

– keremerkan.net - генератор з великою кількістю налаштувань: дія коду (перехід на сайт, посилання на сайт, дзвінок, відправка SMS, E-mail, географічні координати і т.п.); тип коду (QR, Data Matrix, Aztec, Micro QR), формат зображення, включаючи векторні формати (PNG, PDF, TIFF, SVG, EPS) і колір.

– linkstore.ru - дозволяє зберегти текст, графіку, відео або аудіо на сервері і генерує QR-код з посиланням на мобільну веб-сторінку, на якій можна переглянути збережені дані.

– addons.mozilla.org - плагін для Mozilla Firefox. Додає в бразуер кнопку, яка створює код для URL-адрес або виділеного тексту.

– code.google.com - генератор коду з пакету Google Chart Tools. Згенерувати код можна простим GET-запитом.

Безкоштовні додатки для зчитування QR-кодів доступні для великої кількості мобільних платформ: Symbian (Nokia), J2ME (телефони з підтримкою Java), Android, Windows Mobile, iOS (iPhone). Зазвичай сьогодні покупець нового смартфона або планшета отримує пристрій з вже встановленою програмою.

На сьогодні є велика кількість пропонованих додатків для смартфонів:

– Android: «QR-droid» для сканування QR-кодів, «Aldiko Book Reader» для читання книг;

– iOS: «QR Code City» для сканування QR-кодів, «iBooks» для читання книг;

– Windows Phone: «QR Reader» для сканування QR-кодів, «Liberty» для читання книг;

Якщо програми не встановлені, можна їх скачати безкоштовно через магазин додатків: «Play market», «App Store», магазин Windows.

Таким чином читач бібліотеки, зі смартфоном в руках, може сканувати QR-код, щоб скористатися додатковою інформацією: перейти на сайт автора книги або на тематичні сайти, що мають відношення до книги, або тем, які дана книга охоплює.

До переваг QR-кодів можна віднести їх можливість використання скрізь: починаючи від звичайного плаката, бібліотечних послуг і закінчуючи вітальною листівкою. Все залежить від фантазії працівника який його створює та мети. Так QR-коди можна розмістити на візитних картках, читацьких квитках, книжкових кишеньках, на бейджиках учасників різних заходів, конференцій, зльотів, в соц. мережах. QR-код може містити адресу електронної пошти та ім'я адресата, посилання на інтернет-ресурси. Прочитання коду направить користувача на потрібний сайт, позбавляючи від необхідності ретельно вводити безліч знаків в адресному рядку браузера. При скануванні QR-коду з вшифрованим телефонним номером можна відразу ж зробити дзвінок.

Актуальним та зручним є використання QR-коду для допомоги читачам-новачкам освоїтися в бібліотеці і зорієнтуватися в розташуванні її відділів, а також для надання такої послуги як «Екскурсія по бібліотеці». Так можна на карті-схемі бібліотеки вказати QR-коди з поясненнями або розмістити QR-коди в різних областях бібліотеки, при цьому можуть бути використані фотографії з QR-кодами на посилання веб-сторінок, що вказують розташування відділів бібліотеки та їх графік роботи і т.п.

Корисними та ефективними QR-коди є під час проведення різноманітних естафет, ігр, квестів, вікторин. Зокрема, використання сервісу QR-коду, через бібліотечний сайт можна організувати проведення онлайн вікторин, з використанням інформаційних листів з QR-кодами, що мають посилання на сторінки з інтерактивними завданнями або онлайн вікторинами.

За допомогою QR-кодів є можливість організувати онлайн-читання не тільки електронних книг і журналів, а й оформити виставку, інформаційні листи, створювати різні роздаткові матеріали з посиланнями на різні джерела інформації.

Помістивши зображення обкладинок книг на інформаційному стенді з різних тем, QR-коди будуть направляти читача на сторінки сайту зі списками книг пов'язаних однією темою, забезпечать доступ до довідкових матеріалів про автора, віртуальну виставку або додаткову інформацію про книгу.

Інформаційне середовище бібліотечного заходу при показі слайдів або відеоматеріалів можна значно збагатити, надавши читачам роздатковий матеріал з QR-кодами для доступу до презентації або додатковим матеріалами сайту. Можна розмістити QR-коди і на самому Power Point слайді, а користувачі зможуть зісканувати їх з екрану.

QR-код також дає можливість скачати книгу на свій смартфон з віртуальної книжкової полиці. Зокрема, таку послугу можна отримати в Карагандинській ОУНБ, де представлено 37 книг електронних творів казахстанської, російської, зарубіжної, дитячої літератури. Скористатися сервісом може кожен власник смартфона або планшета з підтримкою 3G або Wi-Fi. Щоб скачати книгу, достатньо навести камеру мобільного пристрою на індивідуальний QR-код віртуальної книги, і завантажити файл в електронному вигляді через мобільний Інтернет або безкоштовну мережу Wi-Fi [11].

Варто відмітити зарубіжний досвід використання бібліотеками згаданого сервісу. Так, бібліотеки Нідерландів, Австрії, Румунії, США, Росії активно впроваджують у свою діяльність послуги за допомогою QR-кодів.

Зокрема, Публічна бібліотека міста Хенгело в Нідерландах пропонує своїм читачам скачувати електронні книги за допомогою QR-кодів. Для цього бібліотека придбала 36000 e-книг. Знаки із зображенням QR-коду, необхідного для завантаження книг розміщені в усіх підрозділах бібліотеки. Ця процедура не вимагає будь-якої реєстрації.

У столиці Румунії Бухаресті з серпня по кінець жовтня минулого року проходила кампанія в метрополітені, організована спільно з видавництвом Humanitas. Стіни станції перетворили на книжкові стелажі, розмістивши на обкладинці кожної з книг QR-код. На мобільні телефони або планшети можна було безкоштовно скачати уривки з 49 книг для читання і 10 книг для прослуховування. Послуга була доступна для всіх пасажирів метро, незалежно від того, послугами якого оператора зв'язку вони користувалися.

В США QR-коди, розміщені в бібліотеці, дозволяють студентам легко знаходити електронні версії книг, а на уроках - отримувати посилання до додаткових матеріалів. Зокрема учні Northeast Elementary School можуть скористатися новою послугою шкільної бібліотеки. На книгах у бібліотеці розміщені QR-коди, які дають дітям можливість відсканувати, а потім прослухати інформацію про те, що знаходиться на її сторінках.

Варто відмітити досвід впровадження QR-кодів російськими бібліотечними установами. Зокрема у статті "Дивні квадратики" (Современная библиотека. - 2012. - №7) армавірські бібліотекарі поділилися своїм успішним досвідом застосування QR-кодів.

Щоб зацікавити підлітків книгою і залучити їх до бібліотеки, співробітники бібліотеки вирішили використовувати захоплення молоді комп'ютерами, телефонами і Інтернетом. Так народилася ідея першого QR-квесту «Лампа. Ніч. Бібліотека», проведення якого приурочили до Всеросійської акції «Библионочь-2012». Для гри була розроблена система завдань, що включає роботу з каталогами, пошук книг в закритому фонді і сховищі. Особливість квесту полягала в тому, що всі завдання були виконані у вигляді QR-коду. Гравцям потрібно було спочатку їх розшифрувати, а тільки потім виконати.

QR-коди також використовують для інформування читачів про послуги та роботу Армавірських бібліотек, їх історії, перелік гуртків та творчих об'єднань, пріоритетні напрямки роботи, контактну інформацію. У проекті кілька інформаційних виставок з використанням QR-кодів та оновлювана афіша на сайті у вигляді QR-коду [12].

В Україні цікавим є досвід застосування QR-кодів мобільним оператором «МТС Україна», який у 2013 р. за підтримки місцевої влади організував акцію «Інноваційні «Мобільні бібліотеки» від МТС» у великих містах країни (Києві, Одесі, Львові).

Віртуальні книжкові полиці було розташовано просто на тротуарі на головних вулицях міст. На корінцях зображених на них книжок розміщено спеціальні QR-коди, за допомогою яких книги можна було безкоштовно завантажити в електронному форматі через мережу Wi-Fi й залишити у себе назавжди. Коди можна зчитати за допомогою камери будь-якого сучасного смартфону чи планшету. Поруч з книгарнями працювали мобільні бібліотекарі, які допомагали читачам налаштувати пристрої та показували, як завантажувати книги.

Отже, на сьогодні QR-коди в бібліотеці можна розглядати в якості інноваційної технології, як ефективний спосіб надання додаткової інформації для читача, для сприяння популяризації книг, авторів і самої бібліотеки. QR-кодування є ефективним методом, оскільки він забезпечує міст між опублікованими книгами і онлайн-світом та дозволяє користувачам швидко отримувати доступ до потрібної інформації без необхідності вручну вводити запит на комп'ютері. А зарубіжний досвід доводить актуальність, зручність та затребуваність такого виду обслуговування серед користувачів.

 







Дата добавления: 2015-06-12; просмотров: 662. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.042 сек.) русская версия | украинская версия