Студопедия — Справочные сведения о походе
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Справочные сведения о походе

1. Призначення і класифікація обладнання для сушіння макаронних виробів.

2. Сушарки, їх призначення, типи, будова, принципи роботи.

3. Парові конвеєрні сушарки, будова і принцип роботи.

4. Шафні сушарки, будова і принцип роботи.

5. Сушарки для довгих макаронних виробів з сушінням на бастунах.

 

1. Призначення і класифікація обладнання для сушіння макаронних виробів.

 

Класифікувати апарати для сушіння макаронних виробів можна за двома напрямками, вони поділяються на дві великі групи — сушарки для коротких та для довгих макаронних виробів, з іншого — вони поділяються теж на дві групи: механізовані конвеєрні та немеханізовані шафові сушарки. Класифікація, яка ґрунтується на ступені механізації процесу сушіння, наведена на рис. 1.

Сушіння сирих виробів у сушильних апаратах відбувається за допомогою теплого повітря, яке нагрівається в калориферах різних типів.

 

Сухі макаронні вироби являють собою тістові заготовки вологістю 30—32 %, які отримані при формуванні підтиском 7—12 МПа.

 

Рис.1. Класифікація сушарок

 

Виходячи з колоїдної структури тіста сушіння відбувається в два етапи: перший — до вологості 20—22 % — в попередній сушарці, другий — до стандартної вологості 13 % — в кінцевій сушарці.

Зараз в автоматизованих лініях прийнято за основу конвективне сушіння, режим якого складається з трьох стадій:

• перша — короткочасне первинне підсушування при "жорсткому" режимі, за цей час видаляється приблизно половина вологи;

• друга — чередування сушіння та відволоження;

• третя — кінцеве сушіння до стандартної вологості при "м'якому" режимі.

 

2. Сушарки, їх призначення, типи, будова, принципи роботи.

 

У промисловості експлуатується велика кількість шафових сушарок для довгих макаронних виробів, в яких використовується режим сушіння повітрям з постійними параметрами. Основний недолік цього режиму — сушіння відбувається без урахування змін структурно-механічних властивостей продукту, тому даний спосіб характеризується значними витратами теплоти на одиницю продукції.

На зміну цьому типу сушарок приходять конвеєрні; вони бувають або оригінальних конструкцій, або створені на макаронних підприємствах методом компонування в одну групу шафових сушарок та оснащення їх транспортером.

Сучасні дослідження процесу сушіння макаронних виробів ведуться в напрямку інтенсифікації процесів та скорочення загального часу сушіння.

Ще один напрямок розвитку сучасного обладнання — це реалізація так званого високотемпературного сушіння виробів. Для цього використовується повітря, нагріте до температури 60—90 °С. Велике значення в цьому випадку має додержання всіх параметрів сушильного повітря та тривалості етапів процесу. Зміна їх призводить до зростання браку.

Найпростішими є шафові і камерні сушарки (ВВП, ВВП-1, 2-ЦАГІ-700, подвійний дифузор та ін.

 

3.Парові конвеєрні сушарки, будова і принцип роботи.

Конвеєрна стрічкова сушарка СПК-4Г. У виробництві коротких макаронних виробів найбільше розповсюдження отримали конвеєрні стрічкові сушарки з площею стрічок — 30, 45 та 90 м2, на яких розташовуються насипом вироби. Сушарка має ізольовану камеру (рис. 2), всередині якої один під одним розташовані п'ять пар барабанів, на які натягнута сітчаста дротяна стрічка 7 шириною 2 м із нержавіючої сталі. Кожна пара барабанів відносно іншої зміщена по довжині на 200 мм, що дозволяє продукту пересипатись із стрічки на стрічку. Один з барабанів в кожній парі є ведучим, на його валу встановлено зубчасте колесо, інший барабан використовується для натягнення стрічок.

Сушарка має два приводи; від першого привода 12 приводяться до руху другий транспортер 17, четвертий 16 та нахилений транспортер 1. Також цей привод здійснює обертання двох валів 2 та 3 зі щітками для вирівнювання шару продукту, встановленими під першим та третім ярусами. Від другого приводу 10 здійснюється рух транспортерів — першого 8, третього та п'ятого 11 а також валу 9 із щітками, розташованого в кінці другого ярусу. Кожен привод має електродвигун 13, ланцюговий варіатор 14, черв'ячний редуктор 15 та систему ланцюгових передач, з'єднаних із зірочками ведучих барабанів.

Рис. 2 Конвеєрна сушарка СПК-4Г

Ланцюговий варіатор швидкості кожного приводу дозволяє змінювати тривалість сушіння виробів від 30 до 180 хв. На верхньому перекритті сушарки встановлений окремий привод 6 для ворушильників, які розташовані над трьома верхніми стрічками.

Сушарка обігрівається паровими ребристими калориферами, розташованими між ведучою та веденою гілками сітчастих стрічок всіх п'яти ярусів.

Принцип роботи. Сирий продукт за допомогою нахиленого транспортеру подається на верхню стрічку та послідовно проходить по всіх стрічках згори до низу. Сушильне повітря проходить сушарку знизу догори, п'ять разів підігрівається, коли омиває калорифери, та п'ять разів охолоджується, коли проходить крізь транспортерні стрічки з продуктом. Волога, що видаляється із виробів, виводиться назовні за допомогою витяжних вентиляторів 4. Кількість повітря, що проходить, регулюється шиберами 5.

Механізація процесу сушіння коротких макаронних виробів на даний час є задачею вирішеною. Існують автоматизовані багатострічкові конвеєрні сушарки, котрі, як правило, входять до складу потокових ліній.

4.Шафні сушарки, будова і принцип роботи.

Сушарки даного типу з'явились у ході розвитку конструкцій невеликих камерних сушарок. Шафові сушарки поділяються на дві групи: без підігрівання та з підігріванням сушильного повітря.

До сушарок першої групи належать сушарки ВВП, 2ЦАГИ-700 та "дифузор", до другої групи — Л-601.

Сушарка ВВП (рис. 3, а). Вона являє собою зачинену з трьох сторін шафу 3, в якій розташований канал 5 для проходу повітря та місце для встановлення стопки сушильних касет 4 з продукцією. Передня відкрита частина шафи служить для завантаження та розвантаження виробів, а також для нагнітання та викиду повітря. Сушарки оснащені вентиляційною установкою, що складається з електродвигуна 1, на валу якого закріплений реверсивний осьовий вентилятор 2, котрий забезпечує продування повітря через продукту. Процес сушіння відбувається при продуванні повітря через макаронні трубки, що лежать в касетах. Касета являє собою дерев'яний (рис. 15.2, б) чи металевий (рис. 15.2, в) лоток місткістю 2,0—2,5 кг сухих виробів. Для сушіння макаронів використовують повітря цеху температурою 30—33 °С з відносною вологістю 60—70 % та швидкістю потоку 1—З м/с. Для рівномірного висушування періодично змінюють напрямок руху повітря, переключаючи електродвигун вентилятора на зворотний напрямок.

Макарони вкладають у сушильні касети, відкриті з торців. Повітря під тиском 100— 150 Па продувається в основному по зовнішній поверхні і лише незначна його частина проходить крізь отвори. Велике значення для процесу сушіння має щільність укладання макаронів в касеті. Чим вона менша, тобто чим більше відстань між макаронами, тим легший доступ сушильного повітря до всієї поверхні макаронів і тим інтенсивніше можливо їх сушити без розтріскування поверхні.

Продуктивність сушарки 0,9 т/добу. Потужність двигуна вентилятора 1 кВт.


Сушарка 2ЦАГИ-700 (рис.3). Вона має відкриту з двох протилежних боків сушильну камеру 1, поділену по висоті полицею 2 на дві секції, кожна з яких має осьовий реверсивний вентилятор 4.

З відкритих сторін шафи розташовані гнізда 3 для завантаження касет. Всередині вентилятори огороджені металевою сіткою, яка одночасно фіксує глибину зсування касет при встановленні їх у гнізда.

Каркас сушарки виконаний із деревини, обшитий фанерою. Сушарка проста у виготовленні. При роботі потребує ручної праці на заміну касет. Використання таких сушарок доцільне в макаронних цехах малої потужності.

Продуктивність сушарки 1,2 т/добу. Потужність двигуна вентилятора 1 кВт.


Рис.3. Сушарка 2ЦАП-700

Попередня сушарка (рис. 3, а) має дві зони: нижню, в якій розташований один ярус, та верхню з двома ярусами. Сушарка має окремий привод переміщення бастунів, систему підігрівання повітря та припливно-витяжну вентиляцію. Каркас сушарки збирається з окремих секцій, ззовні закривається теплоізоляційними панелями. Горизонтальне переміщення бастунів здійснюється за допомогою трьох пар зубчастих гребінок 1, розташованих в три яруси, вертикальне переміщення — двома вертикальними ланцюговими транспортерами 4.

Сушильне повітря підігрівається калориферами 3, розташованими в нижній зоні, між другим та третім ярусами верхньої зони. Система вентиляції обох зон працює з частковою рециркуляцією сушильного повітря за допомогою осьових вентиляторів, розташованих над калориферами, та шиберів 2, які скеровуються автоматично та регулюють підсмоктування свіжого повітря та викидання зволоженого.

Конструкція кінцевої сушарки (рис. 3, б) аналогічна попередній, відрізняється кількістю ярусів, яких тут п'ять, та розташуванням припливно-витяжної вентиляції. По всій довжині сушарку охоплюють три повітряних канали. Всередині кожного з обох боків сушарки розміщені два відцентрових вентилятори, що забезпечують циркуляцію сушильного повітря в зонах. Під час руху по ярусах вироби проходять зони сушіння, де повітря вентилюється, та зони відволження, де руху повітря немає.




5.Сушарки для довгих макаронних виробів з сушінням на бастунах.

 

Механізовані тунельні сушарки

З метою підвищення ефективності технологічних процесів, організації потокового метода виробництва макаронів, ліквідації ручної праці ряд макаронних підприємств своїми силами розробляє та виготовляє механізовані тунельні сушарки.

Макаронні вироби рухаються крізь сушарки вкладеними в касети, що штабелюють одна на одну. Одним з недоліків такого способу сушіння є викривлена форма виробів через нерівномірний контакт виробів з сушильним повітрям. Крім того, внаслідок існування зазору між стопками касет, що рухаються, та вентиляційними пристроями значна частина повітря, яке нагнітається вентиляторами, витрачається безцільно, проходячи не через отвори в макаронах, а в цей зазор.

Конвеєрні сушарки поточних ліній ЛМГ та ЛМВ. В цих сушарках використаний найбільш розповсюджений спосіб сушіння довгих макаронних виробів — на бастунах.

Бастун — це тонка металева трубка, виконана з алюмінію марки Д1 -АМ-2,5, сплюснута з боків для придання їй необхідної жорскості. На кінцях бастунів закріплені кронштейни, що спираються в сушильних камерах на спеціальні напрямні. Одночасно на бастун навішується від 3,5 до 5 кг сирих макаронних виробів у залежності від асортименту. Довжина макаронних пасм на бастуні 0,5 м.

Попередні та кінцеві сушарки в лініях ЛМГ та ЛМВ розташовані послідовно. Кожна з них у залежності від продуктивності має декілька горизонтально розташованих ярусів для розміщення бастунів з виробами. Рух бастунів циклічний, він задається тривалістю розві­шування макаронів на бастун в машинах саморозвішувача, які встановлені між пресами та сушарками.

 

Рис. 4Конвеєрні сушарки: а — попередня, б — кінцева

Обладнання для високотемпературного сушіння макаронних виробів

 

Обладнання для сушіння макаронних виробів повітрям, нагрітим до температури 60— 90 °С, розробляється ведучими фірмами, що спеціалізуються на виробництві макаронів: "Паван", "Брайбанті" Італія, "Бюлер" Швейцарія, "Бассано" Франція.

Встановлено, що сушіння у цьому випадку слід вести в декілька етапів, серед яких попереднє підсушування, попереднє сушіння, інфрачервоне опромінення, кінцеве сушіння. Якісь етапи можуть виключатися.

Сушіння виробів повинно відбуватись при високій відносній вологості повітря, щоб зменшити швидкість видалення вологи з поверхні виробів, та уникнути внаслідок цього їх розтріскування.

Під час попереднього сушіння, коли вологість виробів міняється з 30 до 20 % і вони ще є пластичними, можливо використання найбільшої температури. Під час кінцевого сушіння, коли вологість виробів доходить до 12—14 %, температуру повітря знижують, а вологість його підвищують.

Тривалість сушіння довгих виробів скорочується до 11—14 год, коротких виробів — до 5 — 6 год. при високій якості кінцевого продукту.

Фірма "Бассано" створила комплекс обладнання, розробила та впровадила режими сушіння, при яких температура повітря для довгих макаронних виробів досягає 95 °С. а для коротких виробів — навіть 110 °С.

Сушарка «Турбо-Терматік» має до восьми ізольованих одна від одної зон з різними кліматичними параметрами, що дозволяє плавно міняти режими сушіння в ході зменшення вологості виробів. Окремі камери сушарки сполучаються шлюзами. Бокові стінки камер мають заокруглену форму, що дозволяє вмістити всередині нагрівальні елементи та вентилятори для нагнітання гарячого повітря.

Сушильні камери виконані з нержавіючої сталі, а зовнішні корпуси — із полімерних матеріалів. Велика увага приділена також збереженню теплоти. Якісна внутрішня теплоізоляція приводить до того, що температура стінок камер не перевищує 27 °С.

Бокові стінки сушильних камер можуть легко розсуватись, що забезпечує доступ всередину камер для їх очищення.

Фірма "Бассано" розробила також сушарку "Роталікс", температура повітря в якій досягає 118 °С. Процес сушіння завершується за 2 год.

 

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

 

1. Які технологічні параметри повинні мати готові макаронні вироби?

2. Які стадії конвективного сушіння існують?

3. Наведіть класифікацію сушарок.

4. Які сушарки для коротких макаронних виробів ви знаєте?

5. Які ви знаєте сушарки для довгих макаронних виробів?

6. Які параметри повітря повинні бути при високотемпературному сушінні?

7. Який принцип роботи сушарки ВВП?

8. Наведіть технічну характеристику сушарки 2ЦАГИ-700.

 

Справочные сведения о походе

1.1 Паспорт маршрута

2.2 Поход проведён: туристским клубом «Искатели приключений» г. Петропавловск Камчатский.

2.3 Вид туризма: лыжный

Категория сложности: без категории

Протяжённость маршрута: 10км.

Перепад высот: 200м.

 

2.4 Район путешествия: Камчатский край, окрестности

г. Петропавловска-Камчатского.

 

2.5 Нитка маршрута: г. Петропавловск-Камчатский – оз. Лагерное – оз. Банное - (вершина 115.3) – оз. Банное – оз. Лагерное – г. Петропавловск-Камчатский.

2.6 Общая продолжительность маршрута: 04.01.2015 (1 день)

Число участников: (1руководитель, 9 участников) 10

Руководитель группы: Савчук Константин Павлович

 

2.7Сведения об участниках

 

Ф.И.О. Год рожд Место работы или учёбы Обязанность в группе Домашний адрес
  Савчук Константин Павлович   КГАОУ ДОД «Камчатский дом детского и юношеского туризма и экскурсий руководитель Ул. Петра Ильичёва 56 -17
  Рябовол Никита Станиславович   МБОУ СОШ №17 Участник Ул. Петра Ильичёва 78-7
  Сухарева Наталья Андреевна   МБОУ СОШ №17 Участник Ул. Петра Ильичёва 47-12
  Яценко Святослав Сергеевич   МБОУ СОШ №17 Участник Ул. Петра Ильичёва 78-76
  Артур Файзрахманов   МБОУ СОШ №17 Участник  
  Ильяшенко Дарья Александровна   МБОУ СОШ №17 Участник Ул. Петра Ильичёва 68-215
  Кусалиева Виктория Артуровна   МБОУ СОШ №17 Участник Ул. Петра Ильичёва 35-310
  Макиевский Кирилл   МБОУ СОШ №17 Участник Ул. Петра Ильичёва 47-12
  Власов Данил   МБОУ СОШ №17 Участник  
  Волков Дмитрий   МБОУ СОШ №17 Участник  

 

3 Содержание отчёта

3.1 Общая идея похода.

Идея похода – Общая тренировка, включающая в себя: тренировка подъёмов и спусков на лыжах, обустройство бивуака в зимних условиях, разведение костра и приготовление пищи, посещение вершины 115,3 м. в районе заброшенного посёлка Бол. Океанская.

 

3.2 График движения

 

Участок пути Время прохождения Протяжённость /перепад Ходовое время
г.П-К – оз.Лагерное 40 мин 2км 30 мин
оз. Лагерное – оз.Банное 1 час 2км 45 мин
обустройство лагеря, приготовление пищи 2час 30 мин - -
оз. Банное – вершина 115,3м 20мин перепад 100м 15мин
вершина 115,3м - оз. Лагерное 1 час 15 мин 2км/ 100м 1час
оз. Лагерное - г.П-К 1 час 2 км 40мин

 

3.4 Техническое описание прохождения группой маршрута: Большая часть маршрута представляла собой снегоходную шахну. От оз. Лагерного начинается участок с подъёмами и спусками, лагерь разбили у подножия сопки (115,3), на возвышенности, выкопали яму в снегу, соорудили укрытие от ветра, таганок, приготовили гречневую кашу, используя воду, добытую из снега. Восхождение на сопку совершили на лыжах, за исключением последних пятидесяти метров, которые преодолели пешком.




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
 | Звернення до читача

Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 1914. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия